Thursday, December 30

Worries of tomorrow


If I awake with the essentials for my day
Then don’t worry me,
May you be blessed!
Don’t invoke the concerns of tomorrow to me
For tomorrow too will have a new sustenance!
I surrender my will if Allah desires an affair
I leave what I aspire for what He desires

oleh: Imam Al Shafi’ee

Wednesday, December 29

baca msg yang tertera


you too be strong ok
miss u

eh eh eh macam kenal jer org itew



menjadi model memang impian saya dari kecik
ecece
perasan tinggi dan cantik r tu
ala..bukan nak jadikan pekerjaan serius pun
tapi kalau time weekend yang xde kerja tu
kalau ada offer mahu la juga mencuba nasib

ingat lagi gambar kt atas nih?
yg nih time photoshoot suka suka dengan geng2 mofarad
kat masjid besi

pastu kan
nak dijadikan cerita yang bertajuk "eh eh eh macam kenal jer org itew"
saya selalu la jugak online shoping kt the long sleeve closet
sebab byk baju korea kesukaan saya
kebanyakkan baju saya beli kt situ jer
  
pastu kan
ada la nampak iklan dia nak carik model
pastu kan kan kan
tiba tiba

xleh jadi nih
mari kita buat serangan hendap 
dengan hantar gambar
kot kot la terpilih ke
hehe

pastu mari kita perasan
yang kita pun setinggi 160cm mcm yg dikehendaki
padahal tinggi asal 150cm jek

cuba saja nak? 


bukan wordless wednesday

 semua org masih on annual leave. boss cuti sampai minggu depan. tinggal saya dan seorg lagi managment trainee yang akhir tahun baru bekerja keras sebab cuti tahunan da abes awal tahun. department yg sememang nya sunyi makin sunyi. kalau hari biasa pun sunyi. 4 org satu department. mesti la sunyi kan.

 hari nih saya breakfast nasi lemak beli kt gerai tepi jalan sebelah shell seksyen 9. sambal sedap. pastu air mineral n milo ais aunty molo yg pekat. sedap. tengahri tak makan la kot. pantry kekurangan sudu. saya redah je makan guna sudu sup.

 tgh sedap sedap makan sambil baca blog tiba tiba safety officer dr department esh sebelah datang. cakap dilarang makan dalam office. abes kalau x kt office di mana lagii sih. pantry takde meja. maka cepat2 saya abeskan nasi lemak. oh..nih pantry saya. kecik saja. 

 time basuh pinggan boley tgk sape yg tgh lepak lepak hisap rokok kat kawasan merokok. ramai jugak eh. oh big boss pun tgh asyik  merokok nampaknya. ala dia big boss sape nk marahkan.

safety officer yg saya cakap td tu nama dia hafiz. dtg sebenarnya nk hantar perutusan. tp bila tgk saya tgh makan terus menasihati saya sebelum "dinasihati" org org HR plak. lagi susah. oh..comey kan kad dia? dah tengok video wedding aqasya? cantik...


***

30 minit lagi encik mm maybe selamat sampai kt bintulu
jadi ada 90hari lagi untuk dia balik cuti semula
kalau countdown masa makin lambat nk gerak x suka 
dan saya tiba2 kne gi amik ujian psikometrik kt universiti malaysia sabah 5 jan nnt
nak pergi tak eh?
jauhla plak

Tuesday, December 28

mari mula countdown 90hari

DSCN3543

akhirnya

balik kepada putih

warna lain nampak sangat serabut

rimas

kalau warna putih

semangat sket nak tulis 10entry sehari

oklah nak bergayutan plak

malam nih malam last dapat bergayutan

selamat malam semua

:)

Monday, December 27

3gol dan dato'

saya dah menjangkakan malaysia akan menang semlm. 
tapi bukan dengan score 3-0 tapi agak agak saya semlm 2-3
menang tipis..
tapi wuuhuuuu 3-0! tahniah semua !

adam pun bersungguh "goal" semalam
"goal" adam tu maksudnya sepak bola
bila ntah nak boley cakap

ini plak lunch saya 
no no
bukan hari nih punya
tapi jumaat lepas
lunch date ngn encik mm lagi?
no no..saya lunch date ngn kawan aka roomate masa kt genting dulu ShuShu hee
ktorg makan kt Nyonya apa ntah
rasa?not bad..biasa biasa saja 
mana boley kuar ngn encik mm selalu
nnt da tak manis hee
nih baru lunch saya hari nih
lauk udang msk merah+kari daging+sayur goreng
Alhamdulillah..kenyang..

:)

***
org kata
main badminton jer dapat dato'
main bola gol 3 bijik pun boley dapat dato'

eh ingat senang ke nak menang peringkat dunia?
ingat senang ke nak sampai final 
kalau tak usaha siang malam
berangan jer laa

so sape kata skang nk dapat dato' tu senang
susah jugak laaa

seposen dr saya jer
tak setuju tak pe

dato' dr. tg nilam baizura
tak cukup panjang lagi?
hehe 
:)

mahligai kayangan lah sangat




saya jarang
keluar jalan jalan disekitar rumah
mahligai kayang sebelah sekolah rendah n menengah seksyen 9 sana 
kalau hari cuti
kalau tak keluar jalan jalan
mesti terperam kt rumah jer

hajat nak main futsal di court yg tersedia tak tercapai
nak swiming tiap sabtu pun tak tercapai lagi

sabtu lepas
baru la dpt jalan jalan kejap
tu pun sebab terpaksa pergi park kereta ke hujung block sana
dapat la tangkap gambar sikit2

biasa
kalau pagi sabtu
budak2 tahfiz yg main bola kt situ
canne tahu budak2 tahfiz?
sebab semua yg main pakai kopiah
comey jer

kadang kadang
boley nampak peminat2 (biasanya peminat2 kecik) Juliana Evans mintak autograf kt parking depan rumah
owh ada tengok iklan pelekat gigi palsu tu?
mak juliana evans la tu
*owh mcm busybody plak i nih kan hhuhu..sila abaikan*

hari nih
emy n mummy n pasangan pengantin baru ececece yaa n daniel
akan mengangkut seperti angkut angkut barang2 ke rumah baru
malam nih akan tidur kt rumah baru
x sabar plak rasanya.hihi.sebab jadi "pelarian" dirumah sendiri sgt la tak best 
sayangnya saya xdpt cuti lagi tuk tolong angkut angkut sama

ok lah
happy working
bye

:) 

Sunday, December 26

tulisan macam ini, macam tulisan orang tak cukup perhatian dan kasih sayang. padahal~

tak tahu entry ini untuk apa
kira kiranya
saja saja untuk mengisi masa lapang duk sorg2 kt rumah sambil tgk cik nigella masak sambil makan puding istana emy buat pagi tadi...

  1. saya baru balik dr ikea.beli langsir baru untuk bilik baru yg maybe da boley pindah minggu depan
  2. saya da berangan nk amik gmbr byk2 kt stadium malaysia vs indonesia mlm nih.tp esok kerja plus mumy tak kasik. pelik plak mummy bila plak ank dia suka tgk bola nih?.bukan nk tgk bola pun sebenarnya.lebih kepada amik gambar jer.hik.
  3. saya pernah tgk bola sekali.kt bukit jalil. lupa perlawanan apa.selangor lawan kelantan ke apa ntah.xsure.
  4. saya rasa saya mcm da tiru cik aishah dengan buat entry yg mcm nih.kan?kan?sorry aishah.
  5. saya baru beli novel baru.tajuk:dear john.padahal eat pray love x abes baca lagi.hik.tamak.titk.
  6. saya rasa encik mm da ketagih nasi kandar.dan dia berjaya mengheret saya skali.pagi td mkn zainnul nasi kandar belakang amcorp mall. kenyang sampai sekarang.
  7. esok kerja. dan ketiga2 boss saya cuti. jadi boley tak saya istiharkan cuti gak? hik.
  8. saya nak belajar bahasa arab kt masjid negeri.tapi kecewa. da penuh.kne cuba tahun depan.
  9. saya tak reply pun msg cik hazrin.mesti dia bengang ngn saya skang.owh.slm saya dpt call dr indonesia.ke saya mimpi jer?
  10. saya amik spm tahun 2001.cik aishah amik pmr tahun 2001. tapi saya rasa saya lebih kanak2 berbanding aishah.hee. rasa mcm berbalas entry kt perypery jer. hik. owh tajuk entry kali saya curi dr cik aishah.thanx. 
  11. saya xde lagu baru nak share.sbb saya yakin korg semua lagi kedepan dr saya.kan?huhu.jadi saya nak share lagu yg agak lama.yg menjadi fav saya.lagu nih ingatkan saya zaman saya mula2 jadi felo dulu.enjoy.bye.

Saturday, December 25

xde kerja cari kerja

apa dah jadi ngn blog saya nih
serabut tak?
ke ok?
ke mcm apa jer kan..?

its weekend
xde kerja cari kerja
makan calculator pun salah satu xde kerja cari kerja

ok
bye

Friday, December 24

dalam kenangan

tiga:
buat blog baru
dengan entry ke-268
menggantikan I am sapphire yang telah lupus ditelan virus ecece
harap xde lagi virus yg boley menyebabkan saya tukar ke blog lain

mengalami
perubahan pasang surut perasaan yang sangat ketara
macam macam virus melanda
dari org xde kaitan ke org terdekat
tapi Alhamdulillah..sekarang semuanya da kembali ok
Tuhan bagi susah dulu..sebab nak kita senang kemudian..kan?
heee :)

empat:
makan roti canai dan lontong paling sedap setakat nih
x lain x bukan di batu 9 , cheras
pentebar roti canai yg cuba mengorat dan lontong king super king
yum yum

ke pekan frinjan
berjumpa dengan cik aishah suka conteng + cik mimi the doctor dan cik beeha yg suara best
first time jumpa aishah
pastu terus baik sampai skang..tp tak jumpa2 dah hehe
cik aishah sayang
bila lagi mahu jumpa?

owh rindu zaman jadi cikgu
hihi
student2 ku sekalian
ingat kt miss lagi tak ececece :p

lima:

hati  hati sedang berterbangan diudara
loves in the air
*betul ke translasi tu? hehe*
mode berjiwa raga
sampai terhasillah note yg tak berapa nk sastera
encik mm rindu mindu :D

pertama kali buat video
sendiri jadi jurucamera
sendiri jadi pengacara ececece
dalam rancangan Sehari dengan cik sapphire
bila tgk balik video tu rasa nk masuk dalam selimut terus
hukhukhuk

ada dua tajuk entry yang sama
haha nampak sangat ketandusan idea
magic 1 dan magic 2
:)

enam:
kalau tak silap
meeting terakhir sebagai felo di kolej aminuddin baki, ukm
terakhir dengan pengetua kesayangan semua org
n adik adik jaksa baru
rindu kolej laaa -_-"
kakak kakak felo
bila mau outing sama lagi??

berita palik gembira
dapat jadi salah satu org sd
gembira tak terkata

saya dan kangkung memang tak dapat dipisahkan
lama tak jenguk ladang kangkung
:D

first time panjat Broga
wuuhuuu
penat sangat wehh
xnk naik da
tunggu lepas setahun ke
baru kita naik lagi eh

tujuh:

sebulan digenting
memang sangat sangat memberi pengajaran
kenal kawan kawan yg mostly muda 2-3 tahun
kenal adik sendiri hukhukhuk
buat short film
main bola jaring wakil group
macam macam lagi
rindu zaman GVR

lapan:
mengalami perang dunia ketiga dan keempat dengan siputsardin
hishhh sape yg selalu naik siputsardin
maksudd saya tiap tiap hari
tahu lah mcm mana perasaannya
kalau setakat sekali dua minggu tu tak rasa sangat kot

menjadi
businesswoman yang berjaya ececece
dengan penjualan sapphire cookies yang sangat memberansangkan
tahun depan beli lagi eh

sembilan:
buat tutorial belajar cakap terengganu
canne student2 ku
da pandai cakap trg lum?

genap setahun
 harap kekal bertahun tahun lamanya
:)

perang dunia ketiga dan keempat dengan siputsardin berakhir
ececece..mcm apa jer kan
perang berakhir pun sebab kne tukar tempat kerja
dari jalan raja laut ke puchong
ke puchong naik kereta jer r
mana ada siputsardin

oktober:
paling utama
jumpa Maher Zain
 woot woot :D




membina angan angan yang agak menarik
hehe
kalau boley nak bukak gerai Ala Sapphire
tak kisah la kt mana mana pun
mcm best jer main jual jual nih :D

november:
yg paling saya ingat
bila encik mm masakkan saya spagetti
yumm yumm
saja jer buat saya rindu tau :P



mami buat makan makan kt umah
masak nasi minyak + triffle
yumm yumm
dapat jumpa abg yg paling sulong dengan isteri jepun
dan tak sangka sangka adik pun dtg gak heee
:D

december:

 acara paling besar tahun nih dalam keluarga saya
tak lain tak bukan
perkahwinan kakak saya yg sulong
10.12 di terengganu
18.12 di penang
happy for you sis !

pertama kali buat tutorial memakai tudung ala sapphire
dengan bantuan emy sebagai jurugambar
canne?ada yang try tak?
menjadi tak..??
harap2 menjadi la k..
selamat mencuba :)

mengalami sakit perut yg sangat sangat sakit mencucuk
terus ke klinnik
tapi hampeh
doktor yg hampeh
klinik yg hampeh gak
xnk da gi klinik dr.rosli sebelah cimb dekat ngn ole-ole shah alam

luahan perasaan yang da lama dipendam
puas boley luah kt sini
harap ada kaum kerabat dia membaca
biar lagi faham
*paling tak leh terima..boley plak xnk ngaku kesalahan..tp nk salahkan org plak*
mcm mcm lah manusia nih

ketiga-tiga anak sepupu (farah, anis, kimi) dan seorg sepupu (awin) saya
dapat keputusan pmr yg sangat membanggakan
semua org  pun da jangka da resultnya mcm tu
sebab keempat2 nih semua pandai pandai
dari kecik lagi
hope dapat lagi byk A utk spm
dan ada wakil doktor sorg dlm keluarga kita nnt amin :)

***

penutup tahun 2010
harap tutup dengan berita yg baik baik saja
tinggal lagi 5 hari untuk tutup buku 2010 bukak buku 2011

apa azam tahun 2011?
nnt saya cerita dalam lain entry eh

Thursday, December 23

A++

smka sheikh abdul malik - awin (baju kurung pink tengah), anis (belakang awin), farah (baju oren sebelah awin)


berkat segalanya

Alhamdulillah

nurul azuin talhah - 8A
mohd izzat hakimi - 7A 
farah azlan - 8A
anis raihan asmadi - 9A

tahniah semuanya

satu family bangga dengan korg tau
usaha lebih lagi untuk SPM nnt k!

:) :) :)

Tuesday, December 21

Love Ya



saya bukan la peminat berani mati k-pop
tanya la group -lagu - cerita korea apa yang tengah hot atau pernah hot
saya tak tahuuu
kalau tanya nama penyanyi lagi lah
jun young - pyo hung - hehudpootefht - bunyi pelik - nak sebut pun berbelit lidah
saya cuma tahu My Girl
fave series ever
bagi saya la hee

tapi lagu nih
sangat sangat menerujakan hati saya ececece

enjoy!

:)

Monday, December 20

kuning itu .. kuning siong


blog bertukar wajah lagi
biru dan putih macam bersih kan
tapi x bermakna saya nak color nih utk tema majlis saya nnt
atau hijau..
hijau..??
dua dua pun bukan color anganan saya hee

saya tetap nak color kuning raja

titik

entry bergambar: 10.12 & 18.12.10




***




atasa sebab sebab tertentu
saya xdpt siarkan gambar2 majlis kakak dengan cara lambakan
mcm satu album kt facebook
even kt facebook pun saya x publish mana2 gambar
bak kata atas permintaan tuan empunya diri lah
tapi bila ada gak gambar2 dr kawan2 n sedara mara yg tag kt facebook
tuan empunya diri redha
nih pun tuan empunya diri x tahu kewujudan blog nih hik

terima kasih kepada semua yg sudi memeriahkan majlis
nanti majlis saya jangan buat buat bz plak

:)

Thursday, December 16

Terengganu Kita: Sarapan Di Mana

 

hye selamat pagi semua
harap semuanya sihat sihat belaka
saya pun sihat hr nih..berbanding smlm
smlm selsema menyerang lagi
hidung da jadi pink

dalam
episod akhir Rancangan Terengganu Kita
saya nak bawak korg semua breakfast ala terengganu kita

kawan saya dari muor ada cakap
diorg kt sana paling soho pagi pagi makan sate
elelelele..abes cool la tu?? hehe
*sorry org muor..main main saja*
mmg cool pun..mana nk dpt sate pagi pagi?

ok
kalau kt terengganu kita
pagi pagi da makan berat
contohnya nasi lah
bak kata org
kat terengganu
cara makan dia
pagi - makan mcm raja - makan nasi
tengahari - makan mcm ketua raja - makan nasi lebih lauk
petang - makan mcm anak raja - makan kueh
malam - makan mcm org nak diet - makan lebihan lauk tengahari

so
ahad lepas
sebelum bercengkerama dengan encik mm di pantai batu buruk
ktorg breakfast dulu di satu gerai kat area Jalan Sultan Mahmud (kalau tak silap)
tempat nih betul2 di persimpangan 4 penjuru traffic light
ada tiga gerai kt situ
korg boley pilih nk yg pergi yg mana satu
dan ketiga2 gerai nih jual benda yg sama
nasi dagang-nasi minyak-nasi lemak-nasi kerabu-laksam laksa-kuih2-mcm mcm lagi

pagi tu
ktorg pilih gerai yg salah heee
sebab mknan yg di-kepinginkan selama nih xde
saya nk sgt mkn laksam
encik mm plak kepingin sgt makan nasi dagang
hee..xde rezeki kot
last skali saya makan nasi minyak lauk gulai ayam
encik mm plak mkn nasi kerabu ayam bakar
yumm yummm

ok kalau singgah terengganu
xyah la mkn kt hotel-makan westernfood- tak kenyang tu
keluar la jalan sikit da boley makan mcm mcm jenis makanan terengganu

bye

:)

Wednesday, December 15

ber-hana-yuna di borders






macam satu virus
semua org
x kira di blog? di tumblr? di facebook?
semuanya pasal hana-yuna-maysaa

*frust?*

saya yang  beriya iya buat entry hana-yuna
da siap tanya tanya cik ajjah kalau kalau dia nak pergi 
duk fikir fikir nak pakai baju apa 

last sekali
berakhir dengan tak dapat pergi

*frust?*

pagi yg sama
saya ke ukm
atas sebab submitnya sudah thesis kesayangan semua org hee
alhamdulillah
berita baik disitu ok :)
tunggu lagi 3 bulan untuk viva

pastu
kne amik tandatangan encik dekan 
tunggu tunggu
last sekali
lewat sudaa untuk ke hana-yuna

xde rezeki
tapi rezeki di ikea dengan menambah isi perut
baked salmon-daim cake-muffin-egg tart kesukaan 
yumm yumm :)

eh bukan ke hari hari rabu hari kurang bercakap?

ok bye

:)

wordless wednesday

Tuesday, December 14

Terengganu Kita : Transformers

kembali kita ke Rancangan Terengganu Kita
episod 2

hari nih saya rasa macam nk muntah
lepas baca entry pantai dan memori daun pisang 
isk isk isk
tambah plak lunch dengan daun pisang
tambah tambah nk muntah

ok
berbalik kepada rancangan kita 
hari nih saya nak bawa korg semua ke satu kawasan yang saya xsure namanya apa
tapi yang pasti tempat nih terletak kt tgh tgh Bandara Kuala Terengganu

sekali tgk macam
waaaweee
kat tempat lain x pernah tgk lagi nih
nih first time nih
*ke saya jer yg jakun terlebih huuu*

kepada mereka yg pernah cakap trg nih 
tersangatlah mundur
sila baiki balik ayat iteww hokaii??






sebenarnya
benda nih da lama
masih dalam pembinaan
cuma baru2 nih diorg ada buat demo sikit
agak menarik gak
dapat kurangkan sikit kesesakan
esp time office hour
jangan ingat terengganu x jem..
skang da makin menjadi jadi jem nye
xsuka tahu



sekian untuk hari nih
esok saya akan sambung dengan episod Sarapan Di Mana

boiboi

:)

saya dan pantai dan dia dan memori daun pisang

saya tak nak cerita pasal majlis kakak atau adam atau Rancangan Terengganu kita lagi
sebab 
m to the a to the l to the a to the s
:)

owh bukan sebab itu semata
tapi saya ....
miss someone
tiap tiap hari pun miss someone

hee

tiga hari berturut 
dari pagi ke petang bersama sama
angkat hadiah
amik gambar
makan nasi dua kali

hari nih
saya kat tempat kerja
dia maybe tgh layan anak buah kt umah

heee
rinduudududu 
mindudududu
 badududududu








kepada encik mm
thanx for everything
thanx sebab sudi sama sama bersusah payah time majlis hr tu
thanx sebab buat saya happy dari sedey-sedey-frust-emo semalam
thanx sebab still sayang saya yg comot momot nih

perasan tak
list cuti 30 hari nk ke pantai terlaksana jua

miss u

:)







*kepada pembaca...jgn muntah dulu...saya tgh amik mood happy nih...*