Wednesday, July 20

#ramadhangoal



sebelum puasa saya dah set dalam fikiran nak try khatam quran bulan puasa tahun ni
tambah-tambh lagi sekarang tengah pregnant kan
jadi memang dari dulu dah memang berhajat nak khatam quran time pregnant
dan saya rasa time bulan ramadhan ni masa yang sesuai

macam biasa saya ikut tips baca 2 muka surat setiap kali solat
jadi 5 x 2 akan jadi 10 muka surat setiap hari
seminggu pertama tu saya agak laju juga
kadang-kadang boleh baca sampai 4 muka surat tiap kali solat
cuma bila masuk pertengah ramadhan tu agak slow sebab busy
saya kena gi um..ada progress meeting...segala kan
balik rumah dah petang...solat asar dah kena siap-siap untuk berbuka
jadinya kadang-kadang waktu yang ada cuma after subuh dan magrib je

cuba untuk mengejar
sebab saya dah terlambat 2 juz
kadang-kadang bila dalam keadaan memaksa sangat
macam nak kejar sangat 2 juz yang tertinggal tu
rasa macam tak best langsung...macam......hmmmm
jadinya slow slow je baca......in shaa Allah sempat...
(sedapkan hati)

tapi sampai akhirnya saya terlambat 2 juz :(
walaupun 2 juz terakhir tu cuma surah-surah pendek
tapi tak sempat juga habiskan sebelum habis ramadhan :(
jadinya saya berjaya khatam hari ketiga syawal...
raya ketiga!!! :(

apa-apa pun...
semoga amalan bacaan 1 quran dan puasa dan solat 5 waktu dan solat sunat
diterima Allah yang maha menerima....
semoga segala permintaan saya juga dimakbulkan Allah yang maha pemurah
semoga amalan dan surat-surat cinta diterima Dia ...
aminn

#ramadhangoal korang macam mana pulak?
saya kagum juga dengan #ramadhangoal Miss Nina dan Noh iaitu cuba hafal surah2 pendek
sangat-sangat #relationshipgoal betul couple ni.. sweet tahap kalah kereta lemosin hehe
sama-sama nak kumpul saham akhirat...

ok lah
postgrad room hari ni macam sunyi sikit
biasanya waktu-waktu canni dah penuh dah
sekarang baru ada 2 3 student
minggu depan ada sampling
nak pi siap-siap apa-apa yang patut
bye bye

Tuesday, July 19

raya di Terengganu

seperti yang diberitahu atau yg diketahui melalui IG ke apa
saya balik Terengganu pada hari raya ketiga
raya kali ni lain macam sikit
sebabnya lebih kepada jalan-jalan di terengganu haha
(asal balik terengganu tak gi beraya pun tak pe..dasar sangatkan?)
ada la dua tiga buah rumah saya pergi beraya
tapi kebanyakkannya jalan-jalan cari makan hehe
(mengidam banyak sangat...itu yg jadi masalah tu huhu)
selamat ke bandar Kuala Terengganu yang tak ada apa2..cuma Kedai 2ringgit yang disukai ramai
 
sesampai je kat Trg, saya tukar baju raya pergi beraya kat rumah sepupu
disebabkan dari raya pertama tak jumpa nasi..
sampai je rumah sepupu...dia punya hantu makan menusup masuk dalam badan hahah
makan sampai tak ingat...nasi beriyani plak tu...sampai satu gambar pun lupa nak amik
nampak sangat kelaparan nasi...(bini sape la tu)
lepas tu kerumah mak sedara...kat sini makan kuih muih je...
pastu ke rumah kawan sekolah masa mrsm dulu..kat chendering
kami semua satu kelas dulu masa kat mrsm kopu. suaminya nadirah tu class president dulu
entah macam mana lepas lama berhenti sekolah contact balik tuptup nak kawen dah hehe jodohkan
yg suami saya plak...dulu mertua saya ada kedai fotostat kat chendering ni..sebelah je la dengan kedai runcit nadirah ni...jadinya...sefamily memang kenal la dengan keluarga The Masri ni....saya je yang tak tahu kewujudan en.MM ni walaupun adik ipar duk belakang saya je dalam kelas hahaha...planning jodoh yg dah dirancang ni pelik betul ... gi mari gi mari jumpa orang yang berkaitan juga kan... :)
 
lepas berraya...alang-alang dah kat chendering...kita singgah la kejap ke Pantai Pandak
pantai yang kenangan sangat ...zaman kecik kecik dulu...
dulu masa arwah Ku ada...semua naik jeep suzuki pastu park betul2 tepi pantai...pastu tangkap ikan ke ketam ke...malam tu bakar terus tepi pantai...mami plak bawak bekal nasi goreng, kepok keping, air nescafe panas-panas...aduhhhh...sedap sangat..... :)

hari hari seterusnya jalan-jalan makan kepok panas-panas
jalan-jalan makan nasi padang shofinaz tepi pantai
jalan-jalan cari roti paung special
umar paling happy..sebab dapat ain pasir pantai..
sampai ke hari ni asyik ajak gi main pasir je huhu...

 
bestnya balik terengganu...
hari Khamis ni nak balik lagi..weehoooo
sebab ada kenduri sepupu ..lawan orang terengganu gak...
tak sabarnya nak makan nasi minyak kenduri kawen hehehe
pastu nak makan ikang celup tepung PokNong yang glemerrr
hari tu raya...dia tak buka lagi.....

camtu je la raya kat terengganu
banyak makan sampai sakit gigi ni haa T_T
tapi yg penting puas hati hahah

ok lah..
sekian
bye
selamat hari raya



Friday, July 15

raya di Semenyih

masuk raya kali ni ... kiranya dah 5 tahun saya beraya di semenyih
masa first time dulu sedih juga la..sebab teringat kat mummy...heheh
lama-lama ok dah...biarkan berlalu cepat-cepat
beraya sana sini...makanya tak terasa sangat... :)

so theme color tahun ni ialah royal blue
tersasar jauh dengan keluarga semenyih yang lain
diorg pakai baju pink (baju time adik ipar kahwin baru2 ni)
jadinya biru dan pink nampak sangat contra disitu
tapi abaikan sahaja hehehe..yg penting cantek dimata ku haha

kisah baju raya plak
puasa kali ni berat turun banyak
sebabnya baju raya yang dah siap saya tempah bulan 5 hari tu tiba2 muat
 elok je...hahaha...kita ni dah siap beli baju baru..sekali muat plak
tapi ok lah...boleh sedondon dengan fatimah (guna kain yang sama)
perut pun tak nampak sangat...
baju umar...aboh yang carikan..


kalau raya kat semenyih,,menu dia memang lain sangat dengan terengganu
mennunya: lontong, rendang paru, rendah ayam, rendang daging, ketupat, kuih muih, teh o
kalau terengganu: ada nasi minyak, nasi dagang, sate, kuih muih, air gas
jadi kalau pergi beraya kat rumah sedara yang hidangkan nasi tu..bertambah semua orang makan
ye la...akhirnya nasi juga yang dicarikan :D
 cuma tahun ni...ada kelainan sikit sebab mak buat ketupat daun palas..buat sendiri ok
belajar dari facebook hahaha comel...tapi menjadi juga...


macam biasa raya pertama akan beraya kat rumah sedara-mara belah KL ni je dulu
selalunya kat area cheras dan kajang
lepas tu beraya kat Mambau, Negeri Sembilan...
raya kedua baru balik melaka...keluarga sebelah arwah ayah...
seronok juga...umar plak...tiap kali masuk kereta mesti tanya...
"kita nak pergi raya rumah sape ni"
macam la dia tahu raya tu apa..huhu...yg umar tahu raya kita pakai baju cantik..kasut choo choo train yang baru huhu....

raya ketiga
pagi-pagi dah gerak balik Ternegganu
jadi camtu je la raya saya kat semenyih
biasa-biasa je..sederhana tapi meriah
dapat jumpa saudara-mara sebelah en.MM yang jarang-jarang sangat dapat jumpa
(sampai sekarang saya tak ingat lagi mana satu mak ngah..nek long..etc)

ok lah
jumpa lagi di lain entry
nak makan kuih raya jap
bye!!

Thursday, July 14

petang megang

Alhamdulillah
berakhir sudah 30 hari kita berpuasa untuk tahun 2016 ni
semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yg baik untuk berpuasa lagi tahun-tahun akan datang...aminn..

tahun ni raya pertama dan kedua kat Semenyih..kat rumah en.MM
tapi.....tapi....saya berjaya pujuk en.MM untuk balik terengganu wohoooo
jadinya raya ketiga gerak balik ke terengganu
tapi tak best sangat la sebab kebanyakkan sedara mara dah balik ke KL atau kerumah mertua masing-masing...tahun depan kena pujuk balik hari raya kedua

sistem raya yang saya sarankan kat en.MM ni macam ni
setiap tahun kita balik semenyih dan terengganu
(tapi since sistem asal en.MM nk balik berselang seli)
makanya saya dah cadangkan kita raya kat semenyih dulu
raya pertama dna kedua
raya ketiga camtu baru balik terengganu
sebab?? en.MM kan jarang jarang sangat dapat jumpa keluarga dia
umar dna fatimah pun sama
satu keluarga busy...nenek busy dengan bisness kitchen cabinet
mak mak sedara semua doktor..lagi la kan...
makanya takpe la...saya berkorban jiwa dan raga...
kita raya kat semenyih dulu
huk huk huk

sebenarnya nak cerita yang sehari sebelum raya tu saya boleh lagi pergi ioi mall
kalau ada mummy sure dah bising dah
" mende laa...petang megang gi jalan shopping mall lagi" hahaha
kalau dalam bahasa terengganu sehari sebelum raya kita panggil "petang megang"
kalau sebelum puasa pun camtu...korang pernah dengar?
tapi...tapi..saya ke ioi mall bukan nak shopping raya sangat pun
buka puasa je..sebab seharian dah keletihan kemas rumah mop lantai semua
(kalau ikutkan diri ini yang berbadan dua ni..ececece...mau je berbuka..tapi sabor je la)

lagi pun
macam tak maniskan esok nak raya muka kat shopping mall lagi
esok puasa pun duk lepak lepak kat luar lagi
bawak bawak la balik rumah....berjumpa tolong mummy/mak apa yang patut kat rumah tu
hehehehe
kalau kat terengganu saya rasa petang megang tu jalan memang takde kereta dah
sunyi sepi dah...kedai-kedai pun dah menutup tirai dah
cuma kat KL ni meriah lagi jualan hari raya...jakel pun ramai lagi yang pergi T_T

jadi last puasa hari tu kitorang berbuka kat Sakai Sushi je
sebab?? sebab semua kedai dah penuh....huhuhu
pergi lambat sangat....tapi sushi pun best...tercapai juga hajat nak makan :)

 so itu saja lah cerita sehari sebelum raya
nanti akan ada cerita dua hari raya di semenyih-melaka-negeri sembilan-terngganu

pecah kaca pecah gelas
sudah baca harap balas
selamat hari raya
maaf zahir batin