Saturday, April 27

bruschetta


dah lama sebenarnya nak try buat bruschetta ni
sejak tgk dalam movie Julie & Julia laa
lepas tgk Julie & Julia baru tahu kewujudan makanan yang simple dan macam sedap tu :)

siapa yang tak tahu apa itu bruschetta ni boleh la buka wikipedia sekarang
saya pun baru nak search ni hihi
jadi rupanya ada banyak cara kita boleh gayakan bruschetta ni..ooo...
boleh tambah cheese , daun basil, kacang dan suka hati lah
tapi paling biasanya orang buat cuma tomato, bawang putih, olive oil, garam dan black pepper
kat google pun ada macam-macam cara yang korang boleh cuba
ikut kesukaan hati dan sanubarilah hihi

lepas kaji punya kaji
saya rasa saya nak buat bruschetta ni simple simple je
simple dnegan maknanya dengan bahan apa yang ada kat rumah je


so resepi Bruschetta ala Cik Sapphire adalah seperti berikut (ecehsss)


Bahan-bahan
1 batang roti baguette (dipotong serong-serong)
beberapa biji tomato (ikut berapa byk nak makan)
2-3 sudu olive oil
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
garam dan lada hitam secukup rasa

Cara-cara
gaulkan tomato, olive oil, bawang putih, garam dan lada hitam
perapkan seketika
sambil-sambil tu boleh lah bakar roti tadi dengan sapuan olive oil
bakar sampai agak-agak garing
kemudian, sapukan bahan perap tadi atas roti
dan siap!!! :)
mudah yang amat...budak upsr pun boleh buat ni hihi

dan rupanya....


sedap baq hang!
:)

Thursday, April 25

balik kampung routine




selalunya
kalau saya balik kampung, Terengganu
ada beberapa benda yang wajib buat
tapi kadang-kadang balik weekend je
contoh gerak dari KL jumaat malam
sampai dah sabtu pagi
ahad pagi dah nak gerak balik KL balik semula
jadinya.....mana la nak sempat nak round round

minggu lepas
sempena penamaan calon yang akan bertanding untuk PRU13
saya balik Trg kejap
dengan hajat di hati nak ambil gambar calon-calon yang bertanding
yang berarak dari mana ntah
tapi....pagi tu terbangun lewat la pulak........tak jadi

ambil gambar tu tak laa penting sangat
ada banyak lagi benda yang lagi penting
dan saya namakan sebagai the balik kampung routine :)


The balik kampung routine: 1) makan ikang celup tepung dan jagung parut di Pantai Teluk Ketapak

The balik kampung routine: 2) beli barang yang sama yang dijual kat KL tapi dengan harga yang lebih murah. selimut Umar tu saya beli rm50 je. kat KL hari tu sangat tengok sampai rm100 lebih. 

The balik kampung routine: 3) mencari khazanah lama untuk tatapan anak-anak dan cucu-cucu.
The bali kampung routine: 4) Makang nasik daganga r sepinggan. 
The balik kampung routine: 5) yang ni saya dah mengidam sejak mengandungkan umar lagi. tapi tiap kali mesti dah habis.
harga dan rasa tetap sama macam dulu-dulu. yumssss!


ada banyak lagi routine yang selalu buat
tiap kali balik kampung
tapi disebabkan pukul 11 malam
mata pun dah kuyu
saya tidur dulu eh

byre

Sunday, April 21

Tokyo Camii

mula-mula sekali
terima kasih kepada Huda
paling kurang saya tahu, masih ada yang sudi baca belog saya yang serba kekurangan ni :)

ok
selamat pagi semua
hari entah kenapa internet di opis macam sedikit baik
sebab membenarkan saya buka blog ;)
dan saya sampai hari sedikit awal
walaupun jalan macam biasa jam amat
sampai tersengguk sengguk saya dalam kereta
pasang lagu Bruno Mars pun tak berkesan langsung

dalam episod lepas
saya cerita pasal Harajuku kan
so hari ni nak cerita perjalanan saya bertiga ke Tokyo Camii
atau Tokyo Mosque atau
selepas berjalan-jalan di Harajuku
kami amik Odakyu Line dan turun di Yoyogi Uehara station untuk ke Tokyo Camii ni
macam biasa kita kena jalan sikit lah untuk sampai ke masjid ni
bukanlah jalan sikit ..jauh sikit jugak lah hihi
tapi tak kisah sebab boleh tengok dan amik gambar kawasan sekeliling :)

dari train station kita akan melalui lorong macam gambar kat atas ni
sebelah kanan ada kedai dan rumah rumah kecil yang nampak macam praktikalnya
dan di hujung jalan sana, belok ke kiri dan terus je sampai la jumpa traffic light (4 junction)
macam gambar kat bawah ni
pastu lintas ke depan dan amik kanan
dan jalan terus dan masjid ni di sebelah kiri :)
(cukup lengkap tak penerangan?? hihi)


 nampak tak perempuan yang pakai baju merah yang menunggu untuk melintas jalan tu?
(kenapa pulaklaa gambar blur semacam ni??
ok. perempuan tu jalan laju betul. (standard jepun la kan). mula-mula tak jauh di depan
sekali pandang lagi eh dah nak sampai masjid dah
perempuan ni tadi, rupanya Japanese yang masuk Islam
selepas berkahwin dengan orang Turki
dan dia akan ke Tokyo Camii 5 kali sehari untuk solat jemaah kat sini
bagus kan? :)

 lorong-lorong kecil sepanjang perjalanan dari traffic light ke masjid


Akhirnya sampai jugak...Alhamdulillah
dengan kadar kepenatan per hari per jumlah kilometer per entah apa-apa lagi
jarak yang sebenarnya tak la juah sangat dari train station tadi..dah jadi macam sangat jauh hihi

masjid ni sebenarnya dibina oleh orang turki
jadinya yang menjaga menyelenggara masjid ni pun orang turki
dan rekabentuk pun macam masjid kat turki kan?

saya tak sempat nak ambil gambar hiasan dalam masjid ni
sebab?busy jaga umar huhu
dan kitorg singgah lama jugak la kat masjid ni..
sebab? nak hilangkan penat sebelum ke destinasi seterusnya lepas ni
tapi hiasan dalamannya cantik sangat
tempat solat untuk perempuan di tingkat dua
jadi kena naik tangga. buka kasut. dan jalan la korang atas lantai marmar yang sejuk tu huuu
pastu bila dah naik tingkat dua tu. 
naik lagi menggunakan tangga kecik dan berpintal pintal macam dna tu
memang keadaan saya masa tu
dengan umar nya. dengan bag umar nya. memang boleh pengsan 1 minit gak r huhu

masa saya nak solat tu, 
ada beberapa orang arab dan perempuan yg baju merah tadi pun tgh solat jemaah
rasa maca..........kat tengah tengah bandar yg serba maju dan majoriti bukan agama islam ni
ada jugak masjid yang tersergam indah ni :)

bila dah macam penat dah kurang sikit
kami pun balik dan gerak la ke destinasi seterusnya..iaitu Asakusa
nantilah cerita hihi

sampai sini sahaja
nanti kalau ada yang nak pergi Tokyo,
jangan lupa singgah masjid ni tau :)
bye!


*********

sebenarnya
entry ni dah dikarang beberapa hari yang lepas
dah syok mengarang ayat
bila nak upload gambar jadi macam blur semacam
geram betul
rupanya opis dah blok blog pulak
kejap blok kejap tak blok
saja je nak suruh saya jadi pekerja ter-paling rajin kan 
makanya, hari ni baru berkesempatan sambung mengarang ayat
dan skang saya kat Terengganu
nanti saya karang ayat pasal Terengganu plak k :)

ok
selamat tidur semua
mimpi manis
Assalamualaikum 
:)


Tuesday, April 16

Harajuku



Harajuku
tempat di mana kita boleh tengok macam-macam pesen orang Jepun ber-fashion
dari kartun komik sampai laa ke ntah karakter apa pun saya tak pasti 
(nanti saya kaji hiks)

tapi entah kenapa
time saya pergi ni orang-orang yang gila fashion ni macam tak ada la pulak
kuciwa betul rasa hati ini
sebab hajat di hati nak jugaklah tengok keanehan dan kegilaan diorang tu
takde jodoh -_-"

untuk ke sini
saya datang daripada Shinjuku terus naik train (Yamanote Line) dan stop dekat Station Harajuku
senang kan... so tak mungkin korang boleh sesat atau tersalah train
sebab direction semua macam agak menyenangkan 
(lepas beberapa hari baru rasa senang...hihi...en.mm dah super expert dari awal lagi)

apa yang best masa lawatan sambil ambil gambar kat Harajuku ni
banyak sangat kedai comel-comel
kedai baju, kedai bag, kedai cenderahati, kedai macam-macam lah
Daiso pun ada..siap satu bangunan dua tingkat lagi
puas hati nak shopping barang 5 hengget hihi



apa yang saya rindu tentang Jepun ialah
kadar kelajuan diorang ni berjalan
ibaratnya macam ..... macam apa eh?
tapi walaupun berjalan laju, high heels tetap tak tinggal
kalau saya jalan macam berlari-lari anak dengan high heels
memang boleh pengsan jugak la




elok je sampai Harajuku
Umar pun tidur dalam 'kantung' sambil dipeluk Aboh
nyenyak plak Umar tidur dalam tu 
Allhamdulillah...Umar good boy..sepanjang berada kat Jepun :)

bagi yang ber-uwang
ada satu deret butik butik barangan berjenama di Harajuku ni
banyak.... 
tapi saya tengok je la hihi
saya ber-uwang jugak tapi bila fikir--fikir balik baik kita guna utk benda lain
lain la kalau uwang tu tak habis-habis :)


 untuk makan plak
ada banyak gerai kecik-kecik yang jual crepe
sedap! beli jugak lah satu untuk rasa
selain crepe ada gerai kebab yang halal ada jual
tapi kalau bawak bekal lagiiiiiii bagus (bagi yang pergi sendiri macam saya lah)
kalau yang pergi dengan agent tak perlu risau sangat pasal makanan
sebab mesti dibawa ke tempat makan

sempat jugak saya merasa the famous crepe in town ni hihi
sedap jugak laa
melimpah ruah dnegan buah buahan
tak ingat dah berapa yen satu



dan

kalau jalan-jalan sikit akan jumpa satu kedai kebab yang halal
sederet dengan boutique H&M, tepi jalan
kalau dari deretan kedai-kedai comel tadi..termasuk daiso tadi tu..
jalan je terus sampai hujung..pastu ke kanan
(amboi boleh ingat lagi tu hihi)
nama dia Kebab Box..macam famous jugak la Kebab Box
barisan yang beratur nak beli pun tak kurang panjangnya
tapi...masa tu kitorng macam tak rasa nak makan
(campur dengan barisan yg panjang..lagila kan)
takpe..en.mm cakap next time kita datang sini..wajib rasa Kebab Box ni


so...tu je lah
lepas ni kita pergi melawat Tokyo Mosque k

bye
:)




Wednesday, April 10

Shinjuku Love Sculpture

dulu masa kecik kecik
siapa yang pernah tengok Great Teacher Onizuka? GTO?
mesti ramai yang pernah kan
saya pun!!!!
dan en.mm pun!!!!

dan disebabkan teringin sangat nak pergi dekat love sculpture tu
maka ke sanalah kami bertiga hihi

pagi tu
macam biasa dalam pukul 7.15 pagi dah gerak dari hotel
(pukul 5 pagi dah cerah dah)
naik bus ke Hamamatsucho Terminal Bus
kemudian untuk ke Shinjuku kita amiklah train ke Shinjuku Station
boleh ambil JR Line atau Tokyo Metro
saya ambil JR Line dari Hamamatsucho Station
dari Shinjuku Station tu berjalan kaki lah kami bertiga ke Love Sculpture tu
jauh jugak lah...sejuk lagi...kaki yang penat hasil dari berjalan2 yg semalam2 lagi
tapi dikuatkan juga demi hasrat di hati ececece... :)

Shinjuku ni macam kawasan yang ada macam-macam
shopping mall, university, bangunan kerajaan pun ada
semua berkumpul kat sini
waktu tu macam tak busy lagi
sebab mungkin awal lagi kot
jalan pun tak busy
dengan angin sejuk sepoi sepoi bahasa
nyaman terus :)

Tokyo Metropolitan Government Building
masa dalam perjalanan ke Shinjuku tu,kami singgah kejap ke cafe yang comel ni breakfast
pekerja yang comel dan cakap pun lembuuuuuutt je. tambah2 comel jadinya hihi

pertama kali jumpa traffic light bulat macam ni. sangat Jepun.





Monday, April 8

PD




 aktiviti hujung minggu lepas
kami ke Port Dickson
stay 2 hari satu malam kat Lexis, PD
tempatnya not bad at all....ok laaa

tapi bila jalan-jalan ke Pantai PD
kecewanya saya
(sorry yer orang Nogori)
kotornya................. :(
sampah merata...
pastu mcm kesian..ada budak-budak mandi dengan gembira
buat istana pasir...tapi kat sebelahnya ada bekas minuman dan pampers
haihhhh

seteruk teruk Pantai Batu Buruk
teruk sikit lagi pantai PD
sorry eh

so kitorg mandi kat kolam renang hotel je hewhewhew :)

dan  lunch kat Cowboy Place
pun mengecewakan hati dan sanubari
tapi tempat ni masuk Jalan-jalan cari makan hari tu
aaaiiiyyooooo canne ni
nasi kukus dan ayam bakar dan sup dan spicy sauce
spicy sauce..? spicy lah sangat kan....manis ada la... -__-"
pastu lalat banyak...anti betul dengan lalat..esp kalau kat kedai makan
pastu..................hmmm simpan dalam hati je la


sorry orang Nogori
banyak komen plak
:) :) :)