23.7.14

Maggi sup

IMG_5589

pernah tak
dalam banyak banyak benda yang sihat yang boleh di makan
last sekali kita pilih utnuk makan maggi
yang dah sedia ada tahu takdelah sihat sangat
kan? :)

dalam keadaan sekarang
kadang-kadang teringin sangat nak makan maggi
tak nak maggi goreng
tapi maggi sup buatan sendiri

selalunya hanya letak telur sebiji
yang dimasak dengan air yang tak banyak sangat
sedang-sedang..jadinya kuah dia akan jadi pekat pekat gitewww
dan kalau tak nak ada rasa bersalah…tambah la sayur sikit
tomato contohnya hikksss (saja sedapkan hati)

nak kena letak resepi jugak ke ni??

ok
boleh lah

Maggi sup ala Puan Nilam

Bahan-bahan
1 bungkus maggi
1-2 sudu besar bawang kisar
1 biji cili padi (dimayang halus)
1 biji tomato
1 biji telur
minyak untuk menumis
air secukupnya

Cara-cara
tumis bawang hingga wangi
masukkan perencah dan biarkan sebentar
masukkan air dan biar sehingga menggelegak
masukkan telur putih (telur kuning dimasukkan kemudian untuk elak pecah)
masukkan mee dan gaul gaul
masukkan cili padi dan tomato
last sekali baru masukkan telur kuning dan biarkan seketika
siap!!

korang plak masak maggi canne ek?
jom share nak?

22.7.14

sistem baru


berapa hari lagi tinggal untuk raya
baju raya dah siap
biskut raya dah beli
kasut raya tak payah beli
sampul raya dan duit raya dah tersedia
langsir sofa meja makan raya??

kalau tinggal dirumah sendiri
(InsyaAllah tahun depan)
banyak benda juga nak kena beli rasanya
balang kuih raya
pinggan untuk tetamu beraya
gelas cawan raya
hihi

nak beli sekali harung dalam masa satu bulan
mau bankrap hihi
lebih kita beli sikit-sikit dari awal tahun
time ada mega sale ke
sogo sale ke
ikea sale ke
tak payah nak beli yang mahal sangat
bagi saya asal cantik dah ok dah…awalau takde brand hiksss
(betul tak?)

tahun ni beraya kat mana?
kebanyakkan kawan-kawan dan saudara-mara akan bali ke kampung start hari JUmaat ni
bestnya
saya tahun ni beraya dekat je…dekat Semenyih je
mungkin hari Ahad baru balik
dan ini kali pertamalah kiranya saya tak beraya disamping keluarga di Terengganu
maklum lah en.MM dah mulakan sistem baru
sistem satu tahun satu kampung
takpelah …. atleast boleh kenal kenal dengan saudara mara en.MM yang sebelum ni susah nak jumpa :)

so
apa iklan raya paling best tahun ni?
bagi saya yang ni laaa…



apa iktibar yang boleh kita ambil dari iklan ni??
sama-samalah tepuk dada tanya selera
tak payah lah nak taksub sangat dengan handphone tu k
raya pun setahun sekali je

ok?

nota kecik: tak faham dengan orang yang boleh ngadap handphone
pagi petang siang malam
isk isk isk
kronik sangat dah ni

21.7.14

Nasi ayam Mummy

 

Alhamdulillah
dah masuk minggu akhir bulan Ramadhan
sekejap je dah nak raya dah
7 hari lagi

tapi dalam semua bergembira nak raya ni
kita satu Malaysia bahkan satu dunia dikejutkan dengan berita MH17 yang ditembak jatuh di sempadan Ukerine
(saya lebih suka menggunakan perkataan ditembak daripada terhempas)
(memanglah terhempas tapi bukan macam terhempas macam MH370)
(apa-apa lah)
begitu juga dengan berita Gaza yang masih lagi diserang oleh tentera israel yang tidak berhati perut itu
(benci betul bila tengok update pasal gaza. israel ni tak habis-habis nak berdendam lagi ke haihh)

tapi percayalah satu hari nanti
(hanya Allah swt yang tahu bila)
kejayaan pasti berpihak kepada Islam
sama ada lambat atau cepat
pasti ada sebab Allah buat macam tu
kita sebagai saudara seIslam sama-sama berdoa
agar mereka sentiasa dilindungi

------------------------------------------------------------------

hari ni saya nak share resepi Nasi Ayam terhebakk abad ini hihi
Nasi Ayam Hainan atau Chinese Chicken Rice
resepi ni saya dapat daripada mummy dan mummy dapat daripada kawan-kawan chinese kat Trg dulu

ok
kita terus ke bahan-bahan k

Bahan-bahan
untuk air rebusan ayam
- seekor ayam
- 3 labu bawang putih dikisar
- seinci halia dikisar

Processed with VSCOcam with f2 preset

untuk nasi
- 4 cawan beras
- 4 cawan air rebusan ayam + 1 cawan air
- 1 helas daun pandan (disimpul)
- 2 hiris halia
- 3 sudu besar bawang putih yang dikisar
- minyak masak dan sedikit majerin
- garam secukup rasa

untuk ayam goreng dan sos kicap
- ayam yang direbus utnuk membuat air rebusan tadi
- 2 hingga 3 sudu besar kicap manis
- minyak masak
- air rebusan ayam

untuk lada
- 5 hingga 8 biji cili padi
- 2 biji cili hidup
- 2 –3 sudu besar air rebusan ayam
- 2 biji limau nipis
- 1 biji tomato (tak nak letak pun takpe)
- 1 sudu besar cuka
- garam dan gula secukup rasa

sup
- beberapa potongan kecil ayam
- potong ubi kentang/carrot/batang saderi dalam bentuk kube
- sup bunjut
- minyak masak
- garam gula secukup rasa


Cara-cara membuatnya

Air rebusan ayam
- ayam dipotong kepada beberapa bahagian (ikut kesukaan)
- kisar bawang putih dan halia dan lumurkan pada ayam
- kukus sehingga ayam masak
- asingkan air rebusan ayam yang terhasil dalam satu bekas
(air rebusan ni akan diguna untuk nasi, sos kicap, sos lada)

Nasi
- panaskan sedikit minyak dengan sedikit majerin
- tumis bawang putih dan halis yang telah dikisar sehingga wangi
- masukkan daun pandan
- masukkan beras dan biarkan sebentar
- masukkan air rebusan ayam+air
- perisakan dengan garam dan gula secukup rasa
- masak dalam rice cooker hingga masak

Ayam goreng dan sos kicap
- ayam yang telah direbus tadi dilumurkan dengan kicap manis
(ini akan menghasilkan air kicap)
- goreng ayam sehingga bahagian luar garing
- asingkan air kicap tadi dan campurkan dengan sedikit air rebusan ayam
- masak seketika di atas dapur dan siap
(boleh dicurah terus atas ayam atau dihidang asing ketika makan nanti)

IMG_4293

Sos lada
- kisar cili padi, cili hidup, tomato dengan cuka, air rebusan ayam
- masak seketika dan perahkan air limau nipis dan perisakan dengan garam dan gula

Sup
- tumis bawang putih dan halis hingga wangi
- masukkan potongan kecil ayam
- masukkan air dan sup bunjut
- biarkan sehingga hampir menggelegak masukkan potato/carrot/batang saderi
- perisakan dengan garam dan gula


-------------------------------------------------------------------------------------

fuuuhhhhh
panjang lebar resepi kita kali ni hihi
tips untuk masak nasi ayam yang sedap atau ala ala hainan chicken rice
bawang merah atau bawang besar adalah dilarang sama sekali
hanya boleh guna bawang putih dan halia sahaja
(memang lah bawang merah tu best..
tapi kalau nak masak nasi ayam ala melayu boleh la guna bawang merah)
satu lagi tips
untuk dapatkan air rebusan ayam yang pekat dan penuh berperisa
ayam tu hendaklah dikukus bukan direbus
sebab kalau direbus rasa ayam tu kurang sikit sebab dah bercampur dengan air

lagi apa lagi??? hihi :)
penat dah ni menaip heee

selepas hampir sejam lebih berperang di dapur
semata untuk sepinggan nasi ayam
inilah hasilnya

IMG_4303

nampak sedap tak
nampak ada kemungkinan akan tambah nasi 3 pinggan tak
nampak tak nampak tak??

hihi

selamat mencuba semua!!

17.7.14

Melbourne: Brighton Beach

siapa yang follow drama Kusinero Cinta malam-malam kat Astro?
saya!! saya!! saya!!

kebanyakkan lokasi pengambaran drama ni dijalankan di Melbourne
saja je buat saya teringat balik cuti-cuti saya bertiga di Melbourne bulan 2 lepas
kalau tak silap elok je saya balik tizz zaqiyah ke sana untuk pengambaran
(saya follow IG dia jadi….tahu lah hihi)

jadi hari ni saya nak cerita pasal perjalanan saya ke Brighton Beach
yang banyak rumah-rumah kecik yang comel di tepi pantai tu

sebenarnya rumah-rumah kecik tu dulunya adalah bathing boxes
yang mana dulunya letaknya di gigi-gigi air pantai
tapi sekarang disebabkan air makin surut atau hakisan atau bla bla bla
bathing boxes ni semakin menjauh dari pantai (tak la jauh mana pun)
dan kalau tak silap setiap bathing boxes ni ada tuannya

Brighton Beach ni sebenarnya panjang sangat
dan untuk sampai ke bathing boxes yang comel ni kita kena berjalan sikit lah dari train station
dan namanya letaknya bathing boxes ni ialah Dendy Street Beach

saya hari tu naik train dari Flinder Street Station
dan ambil platform 8 dan stop di Brighton Beach Station lah
senang kan :)

IMG_3668 IMG_3669 IMG_3672 IMG_3676

ok.
bila dah sampai di Brighton Beach Station ni
jalan sikit untuk sampai ke pantai
memang sepanjang perjalanan adalah pantai
tapi untuk ke tempat yg banyak rumah kecik tu jalan lah sampai penat kaki hihi
sebelah kanan akan nampak rumah-rumah besar yang cantik dan mewah
dan kebanyakkan mereka kat sini berbasikal untuk ke pantai ni
sebab macam……..macam jauh juga kalau nak berjalan kaki
tapi disebabkan udara tak panas, sejuk berangin je…jadi tak penat sangat lah

IMG_3677 IMG_3681 IMG_3682 IMG_3693

cantikkan??
rasa macam nak pergi lagi dan lagi dan lagi
waktu saya ke sana tu dah petang dah sebenarnya
dah nak malam dah
tapi ramainya manusia hihi nak bergambar di satu-satu bathing boxes tu pun susah :p
satu lagi sebab tengah summer jadi siangnya panjang
dan pukul 8 pun macam pukul 5 lagi
air dia pun sejuk je haihhhhh best betul rendam kaki

IMG_3694 Processed with VSCOcam with g3 preset  Processed with VSCOcam with g3 preset IMG_3723 Processed with VSCOcam with g3 preset
IMG_3713
IMG_3699
IMG_3697

Umar lah yang paling happy
sebab dengan bebasnya dapat bermain pasir dan air pantai yang sejuk
kalau boleh tak nak balik hihi
mummy pun macam tak nak balik umar :p

ok
tu je cerita Melbourne untuk kali ni
lepas ni nak cerita pasal apa pun tak tahu lagi
kena asah ingatan balik
banyak dah lupa hiksss

16.7.14

2 tahun

Hari Ahad yang lepas
bersamaan 13 Julai 2014
genaplah umur encik Umar kita 2 tahun

kejap je kan
tiba-tiba je dah dua tahun dah
besar dah

tapi memandangkan tahun lagi sekali harijadi umar jatuh dalam bulan puasa
jadi takde nak sambut meriah-meriah sangat
hajat di hati kalau boleh nak la buat makan-makan sikitkan
tapi takpe laa
tunggu Umar besar sikit lah
tunggu Umar dah pandai menghargai hadiah orang bagi
tunggu Umar dah 5 tahun ke
atau tunggu rumah baru siap
baru kita buat parteeyyyy kikikiki
(sape yang nak berparty sebenarnya ni???)

jadi Ahad lepas
just jalan-jalan je
dan membiarkan Umar pilih sendiri hadiah apa dia nak
jadinya dibiarkan dia “histeria” dalam ToysRUs

geli hati tengok Umar diberi kebebasan dalam ToysRUs tu
sebab biasanya dia duk dalam stroller je
kalau dibiarkan memang tiap kali pergi pun nak beli mainanlah jawabnya
jadi kali ini awak merdeka ye encik Umar :)

jadi nak tahu Umar pilih apa?

IMG_8432
tadaaaa!!!
pilihan yang bukan main lagi  kan
pandai tau

tapi takpe lah
setahun sekali
jangan mintak hari-hari sudah
pengsan mummy & aboh

apa-apa pun
hadiah tu apa lah sangatkan nak dibandingkan kehadiran Umar dalam family kecil kami ni

dulu berdua
sekarang bertiga
apa-apa nak buat mesti fikir “Umar nanti canne?” “Umar nanti sape nak jaga?”
dua soalan yang selalu terlintas bila mana nak ke mana-mana atau nak buat apa
lebih-lebih lagi kalau tima Aboh kerja 3 bulan
lagi lah diri ini kena fikir macam-macam sorang sorang

IMG_8434

IMG_8435

Mummy harap

Umar membesar menjadi anak yang soleh
dengar cakap mummy dengan aboh
jangan tinggal sembahyang
rajin-rajin baca quran selalu
sentiasa jadi good boy untuk semua orang
jangan menyusahkan semua orang
pandai-pandai bawa diri
belajar rajin-rajin

benda ini akan mummy ulang setiap tahun sampai bertatu dalam fikiran Umar hikss

sebab mummy sayang Umar sangat sangat
sebab semua orang sayang Umar

terima kasih sebab menjadi hadiah yang paling bernilai dalam hiudp mummy dan aboh
love you always!!

IMG_8471

7.7.14

iftar ala Terengganu

Assalamualaikum
Hai Hai Hai
:)

saya sebenarnya dah tak berapa nak pasti kita sekarang dah nak masuk hari ke berapa puasa
boleh? heee :D
tapi yang pastinya
hari ni kalau ada yanplan nak khatam quran bulan ni
hari ni kita kena baca quran dah masuk mukasurat 180 tau
ada yang segeng dengan saya tak? angkat tangan sekarang!! hihi

weekend baru ni saya bertiga balik Terengganu
memandangkan raya tahun ni adalah mengikut sistem satu tempat satu tahun
jadinya tahun ni giliran raya di Semenyih
jadi en.MM ajak balik Terengganu puasa tiga hari kat sana baru ni

sempat jugak merasa kuih-muih yang diidamkan
cumanya tak dapat nak makan nasi minyak, nasi lemak, nasi dagang yg sedap
yang dijual di bazaar ramadhan tak se-best yang di kedai-kedai yang selalu saya pergi tu

IMG_8272

 
kuih tepung pelita. bukan kuih tako ye anak-anak
saya sebenarnya baru tahu apa beza kuih tako dengan kuih tepung pelita
nampak macam sama kan?
tapi rasanya saya lebih sukakan kuih tepung pelita
IMG_8274 
ok ini namanya Nekbak
kuih tradisional yang biasanya orang-orang tua je yang makan  (yeke?hihi)
saya tak minat sangat sebab kuih ni disira dengan air gula. jadinya macam manis sikit
tapi en.MM suka kuih ni

IMG_8294 
dari kiri kuih tak tahu namanya, kuih akok dan kuih bakar mini
kuih yang tak tahu namanya tu kuih pilihan en.MM petang tu
kuih yang mengingatkan zaman kanak-kanak katanya
kuih bakar mini tu cuma ada di gerai kuih Gong Kapas sahaja (rasanyalah)
favourite saya dan umar :)
IMG_8307
dan ini?
semestinya bukan kuih
kalau balik puasa
keluarga saya mesti-wajib beli ayam golek Gong Kapas ni
kalau nak beli kena datang awal atau alamatnya kena tempah untuk hari esoknya
ramai juga peminat ayam golek Gong Kapas ni. laku betul.

makanan lain saya rasa sama je kat mana-mana bazar ramadhan
roti john, nasi kukus, nasi beriyani, murtabak, air buah
sama je mana-mana pun
cuma kalau kat Terengganu gerai yang jual kuih-muih tu lebih banyak nak banding dengan Shah Alam

Umar?
hmm…good boy…macam biasalah
cuma bila time dia mintak nasi tu…haihhhhhh
terpaksa tebalkan muka beli nasi goreng untuk Umar
nasib lah makan habis..
kalau tak, tak berbaloi mummy kena gelak dengan penjual nasi goreng tu
tapi takpe lah…gurau gurau di bulan puasa
saya maafkan awak pakcik pakcik penjual kuih gong kapas kikikiki

IMG_8317

jadi korang semua dah fikir nak balik mana raya tahun ni??
:) :) :)

1.7.14

puding gula hangus


mood memasak entah ke laut mana ntah dia pergi
tak tahu kenapa “rajin” betul nak masak

harap-harap bila dah pindah ke rumah sendiri nanti
mood memasak tu akan stay there sokmo sampai bila-bila

so semalam rasa nak makan puding gula hangus
maka rajin lah diri ini membuatnya hihi
(tepuk tangan sikit)

resepinya paling mudah
tak perlu asingkan telur kuning dan telur putih
tak perlu tepung kastard
tak perlu masak dulu atas dapur
campak-campak dah siap
siapa yang tak suka resepi yang mudah main campak-campak kan :)

saya follow resepi dari Hana’s Family
(eh…dah lama kak hana tak update blog kan?)
so here’s the recipe :


Bahan-bahan

  • 5 biji telur size B (jika size A, 4 biji)
  • satu tin susu cair (400ml)
  • 150ml air biasa
  • 4 sudu besar gula
  • 1sk esen vanilla
Karamel:
  • 5 sb gula
  • 2 sb air
Cara-cara
  • Sediakan karamel@gula hangus - masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.
  • Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati. Kemudian tapiskan. dan tuang ke dalam loyang karamel.
  • Kukus selama 45min atau sehingga masak. Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie (letak air di dalam loyang) Tutup loyang puding dgn aluminium foil dan masak selama 45-50min dgn suhu 180.
  • Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.

 

saya follow sebijik-sebijik
dan menjadi weehuuuuu

IMG_8236

abaikan presentation yang sangat hancus iteww
but believe me the taste is sooo good hihi
tak manis sangat..tak tawar sangat…sedang sedang

untuk buka puasa petang nanti
masih makan benda yang sama
sebab ada berbaki sikit

lusa baru fikir nak masak puding apa plak