Thursday, January 28

final episode

so this is the final episode of Kyoto Trip 2015
di hari ke 27 tahun 2016
really need to finish this up
kalau tak can't start with the new updates
updates la sangat...:D

kita start dengan pengalaman naik MAS selepas berkurun lama tak naik MAS
last sekali masa buat degree kat ukm dulu...
sejak wujudnya AirAsia ... MAS no more hehe
tapi lepas mh370 things naik la kapal terbang apa pun...mesti rasa takut kan
sebelum ni kapal terbang lah transportation yang paling selamat
tapi kalau dah nak jadi..jadi juga kan...
(nasik mas pun nak cerita ke?? :D)

ok lah just share some photo on board

saya sampai kat kyoto dalam jam 7 pagi
kawan saya Taishi-san cakap nak tunggu kat Kyoto Station untuk bawa ktorg ke hotel di Ritto
memandangkan bag punya lah besar gabak dan bila fikir nanti mesti nak kena naik turun naik tangga
jadi ktorg ambil keputusan untuk amik shuttle van ke kyoto station
bayaran tak ingat dah berapa..rasanya dalam rm100
boleh book kat MK punya website sehari atau beberapa hari sebelum kita sampai
bayar di kaunter kat airport..cuma kita kena print siap-siap confirmation email dari diorg

just tunggu je dekat area kaunter tu
nanti the driver akan panggil nama kita bila dah nak gerak

MK shuttle ni dia punya service hanya dalam kyoto city sahaja
dalam website dia ada bagitahu tapi saya nak juga tanya kot kot dia boleh hantar sampai ke Ritto kan
tapi 'lie' ...dalam kyoto sahaja..daerah lain sila naik train hehe
(dia punya balas email tu sepantas kilat hehehe)
jadi dari airport ke bandar kyoto mengambil masa lebih kurang 1jam lebih
sempat juga tertidur kejap tapi kebanyakkan masa macam waaaaa ... waaaaa ....waaaaa....
hahahahahha jakun tak habis habis...
waaaa.....myvi la...
waaa.....keciknya kereta tuu
waaaa.....honda....
waaaa......comelnya kedai tu
dan snap snap snap...lebih 2000 lebih gambar dalam phone T_T

dan sampailah kita ke kyoto station yang dijanjikan
besar ...lagi besar 2 3 kali ganda daripada KL central hehehe
kat dalam ada isetan
depan ada kyoto tower
jalan sikit ke depan ada Yoshida 7 tingkat
jalan tingkat 2 kyoto station ada Mr. Donut yang sedap hehe
sementara tunggu Taishi-san sampai kita bergambar r dulu sebagai kenangan di hari tua

sekitar bandar kecil Ritto

jadi sampai disini sahaja lah cerita - ceriti saya sepanjang di kyoto tahun lepas
lepas ni takkan ada lagi cerita kyoto  yang dah berkurun basi nya..dah berkulat kot
kalau ada lagi cerita kyoto atau japan mungkin cerita baru..InsyaAllah...
menurut sv saya, kemungkinan ada peluang untuk ke Osaka pula...
tapi tak pasti lagi ceritanya macam mana...
doakan eh...
sesekali dapat berjalan ke tempat orang
belajar dengan orang yang berlainan bangsa dengan kita
seronok juga...dan sedikit sebanyak dapatlah menaikkan semangat saya
yang semakin menurun kebelakangan ni
doakan eh... :)

bulan 3 nanti Taishi-san akan datang ke KL lagi
katanya sebab nak belajar something dengan sensei di UKm, UiTM dan UM
rindu dia dan kyoto seluruhnya hahahaha
(mengada sangat...silalah move on sekarang jugak!!!)

adik saya akan ke osaka bulan depan
macam macam soalan ditanya
nak naik train apa
berapa lama dari sini ke sini
osaka ada apa...apa yg tak best kat kyoto hahahaha
macam  lama sangat je saya stay di japan
kalau sebulan saya duk sana mau habis satu kyoto saya teroka 
(dasar kuat berjalan) 

ok lah
tanpa membuang masa lagi
marilah kita sudahi dengan gambar wajib tiap kali ke jepun kihkihkih
gambar di tepi platform
jaket merah yang dipakai waktu ke Tokyo tahun 2012
ok bye!







Thursday, January 21

my days lately

tak ada yang menarik sangat tentang hari-hari yang masuk hari 20 tahun 2016
pergi lab..balik lab..ambil umar...masak..makan...tidur
repeat 20x
boring kan hehehe
ditambah pula dengan berita-berita baik bagi orang lain tapi berita yg meng-jealouskan bagi saya
haaa..camno tu...hehhee

i need good news 
apa sahaja lah
sekadar nak menceriakan hati ini eceehhhh :D

gambar tahun 2009 ni
di meja kerja ...wastu ni kerja di cheras
dari dulu sampai sekarang kemaruk dengan UK dan seluruhnya hahahaha
(sampai husband pun naik bosan bila cerita pasal ni #sedihkita)

ok lah
sebenarnya hari ni saya bekerja dari rumah
sebab ada perabot yang dah diorder nak sampai jap lagi
tapi seriously tak boleh la..
asyik ngantuk je... baru berjaya type 3 ayat...haihhhh

tolong!!!


Tuesday, January 12

Gion - Shinkyogoku

masih tak move on lagi dengan Kyoto?
yupss...saya ada dua entry lagi dan habislah sudah episod boring jalan-jalan di Kyoto
janji. lepas ni  pasal umar je. atau pasal masak-masak je.

so entry blog hari ni mungkin episod kedua terakhir tentang pengembaraan saya di Kyoto
(pengembaraan lah sangat kan ecececece)
kali ni kita ke Gion dan Shinkyokogu
saya tak ingat dah macam mana nak ke sana
sebab saya bergerak dari Katsura Campus, Kyoto Uni
kena ambil bus untuk ke subway station pastu tukar train pastu jalan sikit sampai ke Shinkyogoku
time ni saya pergi dengan seorang kenalan baru dari Kyoto Uni iaitu Fern dari Thailand
she is master student and also will be phd student soon. Fern dan Dr. Maya yang temankan
disebabkan orang yang bawa makanya macam tak ambil kisahlah cara-cara nak ke situ kan

 

ini adalah gambar-gambar sepanjang perjalanan dari subway station ke satu restoran turki untuk lunch
bila dah sampai tutup la pulak ... kecewa betul...
makanya kami singgah je mana mana kedai yang ada jual tempura
dan kedai ni staf kat situ memang boleh berbahasa English
kira ok la...dan diorg siap siap bgtahu yang mana muslim tak boleh makan dan boleh makan
 sepanjang saya dan kawan dan even Dr. Maya yang dah berbulan lamanya stay kat Kyoto ni, ktorng macam takde la nak carik sangat kedai2 yang jual halal food atau kedai yang jual something yang pedas2 atau beriyani atau seangkatan dengannya
yer..saya tahu..kita kena cari yang halal...tapi kedai2 tu semua agak jauh...dan memakan masa dan duit...
kalau lapar sangat kita singgah beli roti atau oginiri...kalau rasa nak makan, cari kedai yang jual tempura tu je..kalau takde...bawa bekal maggi cup dan makan nasi kat bilik je hehehehe 
boleh ke camtu? :D
 makanan ruji. sedap habis semua! harga pun boleh tahan :)

lorong-lorong kecil ynag boleh muat dua kereta jepun yang kecik dan comel yang takde kat malaysia
rasa nak bawak balik satu je... :D

maklumlah orang alam sekitar. pantang nampak sungai. mesti teruja. atau saya sorang je camtu? :D
so inilah kenalan baru saya. dari kiri yang paling comel tu sayalah.hehe sebelah saya tu Puan Syikin dari Jabatan Linguistik, UKM. Research beliau berkaitan dengan macam mana nak 'translate' kan bahasa saintis ke bahasa yang lebih mudah difahami orang-orang kebanyakkan terutama sekali golongan yang kurang berpelajaran. menarik kan? harap satu hari saya boleh bekerjasam dengan Kak Syikin ni. yang paling tinggi tu pula, Fern dari Thai. dan paling kanan Haslina dari UM.semua ada bidang kepakaran masing-masing.
dari subway station tadi mula-mula sekali korang akan nampak shopping mall yang besar ni
shopping mall? saya kurang minat...jadi saya amik gambar je la
sebab kat mana-mana ada shopping mall kan kihkihkih 
plus kat tempat2 canni tak boleh tawar menawarkan... :D

bila perut dah kenyang baru lah bersemangat nak shopping dan cuci matakan
jalan sikit ke depan belok sana sini tak ingat dah maka sampai lah kita ke Shinkyogoku
tempat di mana ada deretan kedai yang jual macam-macam
dari bag sampai la ke fridge magnet yang harga lagi murah kalau nak dibandingkan dengan di Kyoto Tower
kimono untuk kanak-kanak pun banyak. harga lebih murah. comel comel..
kat sini saya beli tshirt je. untuk adik dan abang ipar dan kakak dan adik. kalau beli kimonon pun bukannya diorg pakaikan. kalau beli pedang samurai nanti akan berakhir di dalam stor. jadi baik kita beli something yang orang akan guna. 

lepas puas shopping. kami bergerak pula ke Gion. 
hari dah gelap waktu tu. hajat nak tengok geisha. tapi tak kesampaian.
biasanya geisha ni akan ada kat area gion tu waktu pukul 4 hingga 5 petang
tapi kami smapai dah lambat. huk huk.
dapat tengok perempuan jepun yang berkimono je. dan tak bermuka putih macam geisha


ok. cangitu je lah pengembaraan saya ke gion dan shinkyogoku
dah roung gion tu kitong singgah kyoto tower plak.
kat kyoto tower ni ada kedai-kedai cenderahati jugak. tapi macam saya cakap tadi la. kat sini mahal sikit.
ada kedai yang boleh tawar menawar. ada yang fix price. 

ok lah. jumpa lagi lain hari.
jumaat ada progress meeting dengan sv. pengsan. 
nak present apa pun tak tahu ni
doakan eh.
bye!

Wednesday, January 6

hello 2016

cuti tahun baru yang lepas
ramai yang habiskan masa ber-holiday dengan family
family saya? stay at home je sobsss
sebabnya saya samplingkan on 29th pastu kena sambung buat labwork sampailah new year eve
makanya bertapalah kita di lab dan dirumah
pastu kena siapkan report lagi
pastu............
double the sobsss T_T
#postgradstudentproblem #dontblamenajib #takdekaitan

jadi on new year eve
saya kena siapkan e.coli test
sambungan daripada semalam punya test
dan Alhamdulillah this time e.coli is showing up woohooo
clap!! clap!! clap!!

cantik tak? cantik kan? hahaha
the blue dots are the e.coli yang sebelum ni malu-malu nak keluar
saya tak tahu apa yang silap dalam labwork yg lepas
either the dilution or the temperature 
tapi kali ni Alhamdulillah

tahun baru dimulakan dengan merasa ice cream nyor huuhu
the famous sangkaya
kedainya baru buka kat Plaza Masalam. sebelah rumah je. so kena try lah
yang saya makan ni harganya ialah RM10.50
ada 4 scoops dan ada 2 flavor iaitu coconut and thai tea
saya pilih coconut
bagi saya biasa je...macam makan ice cream pakcik2 jual atas motor round kat rumah tu
heee...sorry.... tapi sbb nak rasa kan...
lepas ni tak rasa dah kihkihkih

malam tu the chef Aboh beraksi di dapur dengan kepakaran western foodnya
kali ni lamb chop with black pepper source, mashed potato and steam veges
sedap menjilat jari kihkihkih
mashed potato yang paling sedap kalah kfc punya kalah restoran lain punya hahahaha
#jangancakapakaktakpayung
chef aboh kalau bab masak western food ni dia memang pakar
tapi lama betul prosesnya...dan habis kecah dapur ku yang bersih itewww

tengahari esoknya pula giliran saya pulak masak masak
sebab dah lama tak makan nasi ayam
makanya ber-nasi ayam lah kita pada 2 januari 2016
resepi boleh follow kat sini
kali ni nasinya menjadi baik punya
cili nya pun menjadi
kira menjadi lah kali ni

akibat sikap yang mudah terpengaruh dengan apa sahaja yg ada di media sosial
terutama sekali Pinterest
dengan bersemangatnya terhasillah my very first Surprise Inside Cake wohooo!!!
kurang menjadi sebab star tu sepatutnya kat bawah sikit
sebab terlebih letak base-nya. jadi dia naik lebih
next try kena letak sikit je bestnya
dan star tu buat nipis2 je..
umar paling "wauuu wauuu ada star dalam cake umar" hehehe

kajol memang cantik kan? makin cantik
shah rukh khan plak handsome ... macam dulu dulu
filem ni cantik...iceland memang cantik
pernah tengok story of walter witty? yupss...tempat yang sama
cuma saya rasa jalan cerita diwale ni biasa je..typical...
saya bayangkan se-power kuch kuch ho ta hai atau pun kabhi kushi kabhi gham
meleset....hehehe..tapi still ok
ada part yang lawak...ada part yang sweet sweet...
akan tgk lagi sekali..tp bukan kat wayang #bazirje tengok kat rumah je

last sebelum school starts dan labwork menanti untuk disiapkan
ke taman layang-layang, kepong
first time ke sini
best...umar berlari lari 
"kite batman....tu kita banana...besarnya kita frozen" haha tak habis2
fatimah makan je kerjanya
first time juga saya berjaya terbangkan layang layang
senang je rupanya hehehe

so thats sum up my new year weekend
i guest a good start for a great year ahead amin...amin...


oh, saya dah  jumpa planner yang best
tak pasti apa namanya..tapi harganya cuma rm12 
macam agak murah gak kan..
tapi tak beli lagi hehehe (dah masuk hari ke 6 dah ni)
tgk lah canne..

bye!