20.10.17

takde tajuk

apa yang saya tulis kat sini
sekadar nak jadikan kenang-kenangan tahun-tahun akan datang
sekarang banyak masa (masa untuk social media)saya lebih ke instagram
sebab senang tengok kat phone je kan 
(walaupun sebenarnya saya lebih suka blog sebab tak ramai yg kenal saya kat sini
maksud saya sedara mara, kawan2 terdekat..jadi boleh mengarut sikit kat sini)
(kalau kat IG kena b erlapik sikit haha)
tapi sayangnya sampai sekarang saya tak jumpa app yang best utk saya update blog
ada yang nanti gambar jadi besar sangat la...kena bayar laa (nak yg best dan free je haha)
jadi kalau nak update blog time saya memang tengah mengadap laptop/komputer kat office

bila saya baca balik entry saya yang 10 tahun lepas
Ya Allah...rasa nak pengsan hahahha
inikan ciknilam yang dahulu kala zaman remaja takde masalah anak nak poopoo?
hahahhaahaa
free and easy..bila2 je boleh mengadap laptop tanpa penarikan baju oleh anak-anak hahaha
kadang-kadang rindu pula zaman single...tapi bila fikir balik kalau takde askar2 yg suka sangat kacau saya ni
entah macam mana lah kehidupan saya hahaha
Alhamdulillah..thank you Allah untuk pinjamkan saya Umar, Fatimah dan Hud
(teringat pula berita gembira dato siti baru2 ni..sape yg terharu dan termenangis dengar pengumamn tu?kita geng!! hahaha )

ok lah
entry takde tujuan canni lah
masa saya format laptop saya minggu lepas 
saya terlupa nak save satu folder result saya 
satu folder ok! fuhhhhh
menangis tak berlagu saya semalam 
nak kena cari balik kot kot ada dalam email
ALhamdulillah...nasib baik ada
haihhhhh kenapalah saya pergi format laptop??!! kenapa??!!

hari ni ada orang tu bangun awal tanpa drama sebab nak ikut mommy pergi office

16.10.17

the journey


last week rasanya macam minggu yang paling penat 
(minggu minggu lepas pun ada juga yang penat
tapi last week penat bercampur stress bercampur dengan lapar bahagi dengan lapar lagi haha)
risau sangat pasal tesis..sebab ada banyak gila tak siap
kesiannya lah...kawan-kawan saya dah habis anlyse data...tinggal nak writting je
pastu kawan saya yang boleh ajarkan gis busy yang amat
pastu nanti nak kawen..pastu bulan satu nak ke london sebab buat attachment kat sana
pastu plak........macam benda
laptop plak virus bermacam-macam...balik format laptop pukul 12 malam
esoknya still kena bangun pagi sebab umar school (nk ponteng tak boleh sebab exam week)
kena jugak bangun....penantnya wehhh
pastu tengahari tu...antara tengahari yang paling memenatkan
nak balik tu ... dah pukul 3.. lupa rupanya belum solat zohor lagi
makanya singgah jap masjid sebelah main gate um ni
dalam kepada tesis...tesis...tesis....tesis.....
lepas solat doa la.."ya Allah...kalau kawan saya ni takleh tolong ajarkan gis sape lagi yg boleh ajarkan..?bulan 12 tak lama lagi dah ni...terangkanlah hati...kurniakan ilham macam mana nak siapkan gis ni.." (spesifik gila siap sebut nama kawan tu haha)
(rasa macam nak nangis je hahahaha gelakkan dia)
macam biasa lepas tu solat akan baca 1 page quran 
(sbb macam nak khatam dalam masa siapkan tesis ni)
sekali dah nak habis 1 page tiba-tiba ada satu ayat yang biasa sangat saya sebut kalau dalam ketakutan kerisauan atau sebelum nak jumpa sv haha
ayat tu ialah
:( :( :(

"Cukuplah Allah sebagai penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung"
"Ya Allah...permudahkanlah budak Nilam ni siapkan tesis dia amin amin"

11.10.17

masakan homesick

selepas sekian lama tak masak ....no no..bukan tak masak...masak je...tapi lauk biasa2 je
semalam terlebih rajin sikin ditambah dengan rasa nak makan
maka terhasillah nasi ayam special
resepi rahasia turun temurun dari mommy :)
mommy cakap resepi ni mommy dapat daripada kawan, chinese
dia ada kedai nasi ayamkat Trg dulu... sedap sangat  jadi minta resepinya
kawan ni cakap..kalau nak nasi ayam yg sedap..rahsianya cuma satu
bawang putih dan halia..tu je..
bawang putih sahaja. no bawang besar..bawang merah..bawang holland..bawang putih sahaja dan halia

semalam umar dan fatimah makan banyak
memang favorite umar kalau ada nasi dan sup. fatimah pun. 
selalu je terfikir nanti bila budak2 ni dah besar
masakan apa yang paling mengingatkan diorg kat mommy dia ni hehe
nasi ayam ke? nasi lauk ikan goreng ke? nasi goreng hotdog ke? atau bihun goreng? :)
semoga boleh jadikan salah satu sebab la diorg bila dah besar nanti
bila dah masuk asrama, masuk universiti, dah duduk sendiri
untuk datang balik rumah nak merasakan masakan homesick air tangan mommy hehe
(masa tu mommy dah tua...harap masih sihat aminn)

ok lah.
malam ni nak masak apa plak?

5.10.17

jepuk pisang

pernah tak beli barang2 kat bahagian reduce price kat tesco?
saya pernah!! heee
bahagian reduce ni ada sayur-sayur dan buah-buah
bahagian reduce barang kering plak dia tempat kat tempat lain
kadang-kadang ada potato..cili hidup..oren..apple..
salad..asparagus..benda-benda canni kadang2 elok sangat lagi...
kita kena pandai pilih je..kalau salad tu boleh dapat harga dua kali ganda murah
baru-baru ni ada nampak pisang..elok sangat lagi...
harga dari rm4.90 reduce sampai rm1.90..
 elok sangat kalau buat jepuk pisang. apa lagi...amik la
makanya pagi tadi terhasillah jepuk pisang untuk bekal umar ke school :) 
tapi selalu je tak menjadi kalau buat jepuk pisang
terlebih lembek la..terlebih tepung la..
takkan la nak google juga resepi jepuk pisang 
tapi umar suka..so tak jadi masalah lah kan

k.bye.

3.10.17

kain putih

tiap kali nampak budak-budak tahfiz kat area rumah ni
mesti teringat kat kes kebakaran sekolah tahfiz baru-baru ni
teringat video yang .................. menyesal saya tengok video :(
pesalah dah tertangkap dan dua akan menerima hukuman setimpal
(setimpal...? hmm...semoga hukuman Allah balas segalanya padan dengan apa yg korang dah buat ni)
tapi sebenarnya kesian juga kat diorg ni..umur 11 tahun dah keluar malam-malam merayau
mesti struggle juga cari duit nak beli bahan terlarang tu...tengok keadaan rumah plak...
pengetua plak..? stop buat statement yang langsung tidak membantu
kalau nak jugak...buat permohonan maaf atas kejadian anak2 murid yg tak bersalah
(sampai sekarang saya tunggu takde pun haihhh)

setiap kali waktu solat..beramai-ramai berjalan dari townhouse ke surau
hari sabtu ahad...berkopiah main bola kat court futsal..
hari jumaat masing-masing beratur tunggu bas untuk ke masjid shah alam utk solat jumaat
petang khamis ada sekumpulan akan datang setiap rumah bagi ceramah
(yg ni comel...haha sbb nasiblah yg kena buka pintu masa tu..kena dengar ceramh free dari budak2 tahfiz haha..pastu yakin je budak2 ni bagi ceramah..ceramah simple je la tapinya..pastu akhir sekali ajak sesiapa lelaki dalam rumah tu utk turun solat jemaah kat surau...baguskan?)

semoga berbahagialah anak-anak tahfiz kat sana
mesti putih bersih...wangi...muka bercahaya...
kepada adik2 pesalah..semoga Allah memberi peluang dan hidayah
hidup korang panjang lagi...banyak benda lagi yg best korang boleh buat dalam dunia ni
pergo sekolah..amik exam...masuk universiti...cari kerja..beli kereta...kahwin..
(dan hutang pun bertambah haha...tapi itu lah ..nak hidup kan haha)

semoga anak-anak saya...anak kita semua sentiasa dalam lindungan Allah swt..amin..

2.10.17

dietwhat

dari pagi nak tulis something pasal apa yang sempat saya makan masa balik Trg baru-baru ni
tapi ni dha petang lupa dah
so terimalah ikan celup tepung bukan dari kedai poknong yang viral tapi kedai tepi pantai yang sama sedap dan fresh dan sesiapa yang boleh cakap Trg boleh dapat harga murah

nasi lemak, laksam dan nasi minyak kegemaran dari kedai tepi petronas batu buruk dan bersebelahan dengan hotel park inn dan bukan kedai yang berada di tepii jalan tapi belakang kedai tepi jalan tu

dan akhir sekali nasi kerabu tersedap di dunia sbb terpilih antara 50 makanan tersedap di dunia ini. dan dan lepas tu nak makan kena beratur macam nasi beratur.

ok lah. laptop buat perangai lah pulop. bye.

29.9.17

pergi

petang semalam dalam kereta otw dari amik umar kat school
saya tanya umar
"umar, mana abbas?"
"abbas mana ada..abbas dah naik atas kat awan"

bulan ni kat school temanya transportation
belajar pasal car, bus, truck, van, plane etc..
umar cakap
"masa belajar pasal car..abbas dah pergi dah jumpa mami dia"

:(

arwah abbas sekalas dengan umar
dari 4 years pastu 5 years pun sama
sama macam umar dalam kelas advance maknanya dah boleh baca
dah boleh menulis nama sendiri
baca iqra pun dah masuk buku 4
dah boleh buat simple tambah tolak
yer..abbas budak pandai dan aktif
nak banding dengan umar dia agak aktif
paling mesra dengan teacher kat school
sebab tu ramai teacher terkesan bila ayahnya msg dekat group

lepas ibunya meninggal dulu
(pernah viral pasal kematian masa melahirkan..adik bongsu abbas..)
ayahnya yang hantar ambik abbas kat school
kadang2 dia bawa sekali adik yg tengah, uwais
kadang2 nenek dan atok yang hantar dan amik

pernah juga bila time saya amik umar
waktu yang sama abbas pun nak balik
bersungguh-sungguh abbas cerita kat ayahnya pasal school
kerja sekolah apa yang kena siapkan
mukasurat berapa kena practice baca
ayahnya layan je
kadang-kadang adiknya uwais nak ikut abbas masuk kelas
nangis2 nak ikut masuk kelas
ayahnya pujuk. duduk sama2. suara pelan je.
macam org jepun marah anak canne?
senyap je. satu apa pun tak dengar.
kagum plak saya haha. kalau saya mesti dah heret balik masuk kereta dah haha

malam tu pukul 1 atau pukul 2
ayahnya msg kat group yg abbas dah pergi mengadap ilahi
agak terkejut dan tertanya2 kenapa
paginya baru tahu kenapa
kesian abbas..kesian juga ayahnya
entah macam mana perasaan abbas time tu
sakit. takut. :(
takpe abbas, abbas sekarang mesti dah dapat jumpa ibu kat sana
kat sana lagi best....
entah entah dah jumpa anak aunty
apa lah dia buat kat sana...



gambar last dalam kelas
sehari sebelum pemergiannya
sama-sama sedekahkan al-fatihah untuk adik abbas
semoga dikurnikan syurga tertinggi oleh Nya
semoga anak-anak saya , anak-anak kita semua sentiasa dalam lindungan Allah swt
amin...




28.9.17

suka kena marah

Alhamdulillah
sv happy dengan result yg dah saya tunjukkan tadi
Ya Allah...punya lah berdebor nak pergi mengadap
sampai sakit perut segala macam haha
(entah apa rama-rama duk buat dalam perut ntah)
Jadi dah boleh start buat discussion
Ya Allah leganya!!!
TQ TQ TQ ALLAH!!

apa-apa pun doakan saya dapat siapkan discussion dengan cepat k :)

27.9.17

kita rasa. orang lain?


saya rasa saya dah buat yg terbaik dah untuk CD (candidature defense) saya hari tu
panel pun cakap ok. sampai takde soalan nak ditanya
tapi dua hari lepas orang lain cakap CD saya teruk sangat
dan entah macam mana viva saya nanti
dan sayalah student yg paling teruk sekali dalam sejarah 
satu hari saya down
nak kena siapkan kerja lagi
pening dengan macam2 ajaran lagi
down pun kena la buat juga kerja
betulkan apa yang salah
terus rasa sebenar benarnya layak ke saya buat phd ni

balik rumah plak
hmmm

bye

18.9.17

pengsan

saya ada lebih kurang 2 bulan untuk siapkan my first fulldraft
tapi satu objective tak siap lagi
dan baru nak start chapter 2
how?/ how?? how??
tolong!!!!

5.9.17

chocolate chips cookies

kalau pergi beraya biskut yang selalu saya aim ialah biskut klasik dulu2
takde dulu2 sangat la..contohnya macam biskut cornflakes, biskut sarang semut, tart nenas, suji ke
dan saya tak minat sangat biskut2 moden mcm almond london (walaupun saya gila dengan london)
atau biskut berperisa durian ke (fuuhhh pls dong) atau yang pelik2 dan colour yg terang benderang
saya rela minum air je atau pun makan kerepek hehehe (memilih sangat hang ni)

memandangkan raya haji kali ni sibuk dengan hal2 kereta yang dah hampir siap
berulang alik bentong KL KL bentong jadinya macam tak beraya sangat
jadinya ahad lepas saya try bake chocolate chips cookies
resepi saya ambil daripada baker yang tak lokek ilmu share resepi dan tips yang berguna
baker ini ialah @nanajerkk . boleh check her twitter acc. ada macam2 resepi
termasuklah the famoust brownies kedut. since saya dah merajuk dengan brownies
asyik taknak kedut je. saya pun try resepi lainlah. 

so ini resepi choc chips cookies yang super sedap dan pasti menjadi
sesuai untuk young baker yang baru nak berjinak2 bermain dengan oven hehe (saya lah tu)

Bahan-bahan:
100g tepung gandum
100g butter
25g brown sugar
60g chip chocolate
30g nuts (almond/walnut)
1/2 tsp esen vanilla

Cara-cara:
pukul butter dan brown sugar sampai kembang
guna mixer atau pukul dengan tangan je 
(pukul jangan sampai kembang sangat sebab nanti bila bakar biskut kembang setaman plak)
kemudian masukkan esen vanilla dan gaul rata
masukkan tepung gandum dan chip chocolate dan nuts

pastikan panaskan oven pada suhu 180 selama 10-15 minit sebelum membakar
loyang tak perlu sapu butter
bakar cookies selama 10-20 minit pada suhu 150 (bergantung kepada oven masing-masing)
nanti boleh check based cookies, kalau dah brown maknanya dah masak la tu
dan siaplah!


selamat mencuba!!

23.8.17

apa-apalah

seminggu juga saya bersedih hati
hahahaha (gelak fake)
beberapa kali juga hujan banjir ribut taufan di office
sampaikan kawan saya (Taher) tanya whats wrong
mungkin sebab mata dan hidung merah kot
dan time tu jugaklah dia nak tanya soalan
hahahaah (gelak ikhlas)
takpelah...mungkin rezeki kat tempat lain kot
kalau tak 25hb ni dah fly dah..13jam penerbangan
transit kat istanbul 10jam...pastu flight ke tallinn 2 jam
berapa jam semuanya tu? :)
time to time...dah dapat terima kenyataan
dan baru isnin lepas bagitau supervisor kat sini dan kat sana
dan sv kat sana tak reply lagi
hmmm...segan sungguh nak email cakap nak cancel
tapi kena juga email...sebab segalanya dah disediakan untk saya kat sana
ramai orang tanya kenapa nak pergi sangat
jawapan saya senang... untuk pengalaman dan mencantikkan cv
yupss..untuk cantikkan cv..
sebab sekarang semua orang ada publication..semua orang
tak kiralah scopus ke isi ke..semua orang ada
tapi attachment ke luar negara? hmm..saya rasa tak ramai...(saya rasalah)
tapi semua orang tak faham...semua orang faham sebab nak merasa winter..hmm...
apa-apalah...
minggu lepas saya apply satu seminar kat singapore
3 hari..gabungan university dari malaysia, singapore dan china
dan untuk terpilih akan ada mock presentation peringkat fakulti
(sebab student dari fakulti sains je boleh apply)
dan yang ni husband bagi green light... hmmm
harap sangat saya terpilih...doakan eh
ok lah...bye bye..jap lagi ada meeting dengan sv plak...
doakan yang terbaik untuk cik nilam ni..aminn :)

10.8.17

peluang

selalu cepat terpengaruh dengan drama kat tv
yang paling terkesan bila slot Identiti kat TV3
drama Cinta Korporat atau drama Cinta Antara Benua
mulala teringin nak pergi london
(plus selalu dengar cerita dr cousin yg selalu pergi london sebab abg2 dan kakaknya study sana)
(so deep inside saya tanam impian nak kena sana juga)
pastu ada drama lakonan umi aida dan m.nasir kat India
background Taj Mahal yang super cantik
mulala teringin nak ke India pulak (haha gelakkan dia)
(padahal masa tu tak tahu pun yg India dalam tv je cantik haha)
pastu masuk matrik filem AADC
Indonesia lah pulakkan hahaha
(film maker ni pandai betul tukar benda tak cantik jadi cantik)
(lalu mempengaruhi minda budak2 hingusan yg bernama nilam ni)
sementara dapat result matrik saya apply medic kat indon
(dapat..yahoo..universiti kat bandung..tak ingat nama universiti..tapi saya tak pergi haha)
habis degree plak saya terus sambung master
masa ni saya tak tahu canne nak apply biasiswa ke oversea
(jadinya mereputlah saya seorang diri di malaysia menghabiskan tesis master sampai 5 tahun)
masa tu ramai kawan berjaya sambung master ke oversea dan grad dalam masa setahun
(menjadikan saya wehhh kenapa saya tak buat master by course je..??nilai dia sama je kot)
lalu down...down...down....macam lagu yuna tu
jadi saya tanam impian nak ke oversea not as tourist but as a student
habis master. saya kerja. dan cari sana sini biasiswa yg membolehkan saya study di oversea
sana sini email potential supervisor..reject. tak reply. dan satu reply dengan tangan terbuka. dan sampai sekarang masih bertanya khabar.
dan apply biasiswa dan dapat..yahooo!!
but again...saya tak pergi......gelak sambil nangis sambil menyusukan umar yg berusia 10 hari sambil tengok opening ceremony olympic london hahahahahahahahahahahhaah (tak kelakar)
sampai sekarang masih terasa kekecewaankekecewaankekecewaanwhatsoversejenistakbolehmoveonkeapani???
dan kali ni. saya dapat peluang itu lagi sekali
dan sekarang saya rasa saya akan kecewa lagi.

7.8.17

adil dan saksama

semalam lunch kat pelita je
sebab en.MM ada marathon kat semenyih
dan saya n anak-anak breakfast lambat
dah nak pukul 10 baru cari makanan
(maklumlah weekend..semua bergelimpangan depan tv hehe)
jadinya lunch kat pelita je...
pastu saya dan fatimah pergi kedai News sebelah pelita tu
sebab fatimah cakap nak roti dan air kotak..
ok la..jom laa...
so beli la air kotak dua...satu untuk fatimah satu untuk abang umar katanya
(roti tak jadi...)
kat kaunter ada Mamee rm1 untuk dua..so saya ambil la dua
sebab fikir mesti umar suka ni..tapi kena beli dua takut nanti berebut plak

ok la..

saya pun balik ke meja
tengok lauk nasi kandar
amik lauk biasa ayam goreng, sayur, telur masin, kuah campur
umar fatimah minum air kotak
pastu umar nampak mamee tu dalam handbag saya
tiba-tiba dia berbisik

"mummy marah tak masa fatimah nak beli mamee monster tu tadi kat kedai?"

like....ya Allah...apa dah saya buat selama ni?
hmm.....

selalunya saya tak beli sangat benda2 mengarut ni
kadang-kadang je pun..sebulan sekali je ke
memang la saya pergi kedai runcit yang ada macam2 jenis jajan
pastu kat kedai macam2 jenis air superhero ada
tapi saya takkan beli setiap hari..sekali sekala ok la kan..
kadnag2 saya memang ada larang umar beli..saya cakap pilih yang lain
macam roti ke...kalau umar nak air superhero pun camtu
saya cakap pilih air lain..air milo ke ..air susu..
(sebab air2 superhero ni manis gila kot..pastu nanti batuk..)

dengan fatimah..saya jarang sangat pergi ke kedai dengan dia
mungkin juga sebab dia tak sekolah lagi..
umar sebab pagi2 dia nak roti la ..nak air kotak la ..
kalau tak beli nanti dia cakap "nanti kalau umar lapar kat school canne?"
dah kita pulak rasa bersalah
(umar sejenis makan memilih...kadang2 makanan kat schoool tak makan pun)

balik kepada cerita mamee monster tadi
saya pun cakap kat umar...
mami beli untuk umar & fatimah..
fatimah tak nak pun tadi..mami yang beli sebab umar mesti suka kan
umar pun balas "aah..umar suka..umar suka yang color green"
(yang perisa ayam tu..tapi saya tak buka pun perencah dia )

susahnya jadi mak ayah ni kan
nak kena bagi semua benda sama rata
adil dan saksama..nanti dipersoal plak
kenapa mami tak marah fatimah
kenapa mami tak marah umar
bla bla bla..
ni baru 5 tahun
dah masuk 15 tahun nanti canne la plak ayatnya...


1.8.17

lapanbelas bulan


betullah kata orang
setiap anak tu berbeza
takkan ada yang sama. kalau ada pun sama sikit dan bezanya banyak
anak ketiga saya ni
Hud nama diberi
lain benor orangnya
lain sangat kalau nak banding dengan abang dan kakak
setakat hari ni..
budak good boy bijak pandai ni
tak suka duduk dalam carseat
kurang gemar duduk dalam stroller melainkan tertidur
dalam cot apatah lagi..meraung laa jadinya
paling terkini dia nak saya atau aboh ada depan matanya setiap masa
diulang...setiap masa..
walaupun toys abang dan kakak melambak tak diherannya
walaupun dah pasang didi & friends kegemaran pun tak dilayannya
nak juga kita yang busy nak masak ni
yang sakit perut nak poopoo ni
Hud gok laa
daripada tak boleh merangkak
tapi disebabkan tak boleh saya hilang dari pandangan
sanggup dia merangkak sebab nak cari saya
dia punya kesungguhan tu patut diberi pujian haha
Hud...Hud...

bila Hud dah boleh baca ni
Hud kena tahu..bukan sebab mommy tak Hud k
saja untuk kenang-kenangan
walaupun macam mana perangai Hud sekali pun
mommy tetaplah ada di sisi Hud ok

Happy 9 months Hud
semoga sentiasa menyenangkan perjalanan hidup kita bersama ye Hud
Hud kena kuat k..jangan nak nangis-nangis sangat k
mommy ada..mommy tak tinggal Hud
love you!! 

31.7.17

to go or not to go

beberapa hari lepas
boleh pulak saya rasa macam tak nak pergi ke Estonia
sebabnya satu..tesis tak siap lagi
saya risau kalau ke sana tesis terbengkalai
sebab bulan 12 dah nak kena submit first draft
dan En. MM pun tiba-tiba je berat  hati jugak nak pergi
sebab macam-macam berita berkaitan dengan muslim sekarang ni
pastu fikir punya fikir saya pun email sv
tanyakan pandangan
dan sv pun reply dengan tamparan setempek dimuka yang comel ineeww

betul juga
mungkin saya terover risau haha
macam nak pergi kyoto dulu camni juga..
padahal perginya dua minggu je pun..haha
mengadalah u ni cik nilangg

ok lah
saya pergi.. :)
rugi juga kalau tak pergi

so sekarang mari kita listkan barang apa yang perlu dibawa:
makanan-rempah ratus-milo-susu-beras-
pinggan mangkuk periuk nasi perlu tak?
baju takyah banyak sangat sebab boleh basuh je kat sana
kena bawa baju raya sepasang hehe sebab raya haji diperantauan kali ni hehe
laptop dan segala yg perlu untuuk buat tesis kat sana
buku-buku latihan umar n fatimah
quran jangan dilupa
seterika perlu bawa tak?
pampers hud n fatimah
ubat-ubatan hud, fatimah, umar..panadol, ubat selsema & ubat batuk utk saya
sabun untuk samak (lupa dah mana nak beli ek)
cadar perlu tak? (kalau boleh taknak membeli sgt kat sana nanti..kena berjimat cermat)
baju sejuk yg bersesuai esp utk budak budak (berapa banyak kena bawa ek?)
apa lagi??
check ptptn...naisb baik...kang ter-black list tak memasal...
ok apa lagi??

Famous Tallinn Town Hall in winter
harap sempat merasa hari-hari bersalji nanti :)

26.7.17

my first grant

hari ni saya nak share satu benda
dah lama saya simpan
nak sangat saya share kat mana-mana media social (eceh bajet artis huhu)
tapi selagi tak beli flight ticket saya tak nak share dulu

benda ni dah lama sebenarnya
lama sangat dah..tahun lepas lagi kot..
tapi nanti-nantilah kita khabarkan pada dunia..
ala bukan best sangat pun..benda biasa-biasa je
(bagi orang lain r..bagi saya best gilaaaa..rasa nak share time tu terus haha)

ok lah ok lah

sebenarnya tahun lepas
atas nasihat dan cadangan dan dorongan supervisor
saya dah apply satu short term grant ni
maklumlah malaysia dah kekurangan duit nak hantar student ke luar negara
terpaksa cari alternatif lain iaitu dengan cari international grant
actually saya apply banyak tempat
tapi satu ni yang paling best iaitu short term research stay to Estonnia

Estonia??
apakah itu??
negara manakah itu??

ok. estonia negara kecil yang terletak di east europe
negara kecil yang tak berapa nak glemer dikelilingi negara besar yang glemer
tiap kali saya bagitahu nak pergi estonia semua orang macam ...krik..krik..krik...
(end up suruh google sendiri haha)
estonia kiranya sebuah negara yang baru nak menjinak-jinak dalam bidang kajian
dan dia ada duit yang banyak untuk sponsor mereka-mereka yang berminat nak buat reserach kat negara tu
termasuklah saya hehe

ok..so nanti saya akan pergi bulan September sampai bulan December
akan buat small research on waste water dan akan present kat seminar dan publish paper
dan saya harap akan sempat berjalan ke turki atau finland atau rusia atau sweeden haha
(mari berangan)

sebenarnya saya dapat satu di London
tapi yang tu saya kena bayar fee dan perbelanjaan
jadi macam mana plak saya nak cari duit banyak-banyak
so saya pilih yang estonia yang bagi elaun dan tak payah bayar fee

korang yang tengah belajar sama ada postgrad atau undergrad boleh try google
short term grant atau short term phd kat mana-mana negara sesuai
banyak sebenarnya..cumanya banyak jugalah syarat-syaratnya
cuba try google..kot kot ada rezeki boleh melawat negara orang hehe


saya dapat contact seorang Malaysian (Chinese) yang dah lama menetap di estonia
dia cakap waktu saya pergi tu agak sejuk..so be prepared lah ..
berapa banyak baju nak kena saya bawak ni? makanan apa? 
tiba-tiba macam takut plak hahaha

doakan semua dimudahkan ok kawan-kawan... :)


kalau ada tips yang berguna untuk travel ke Europe boleh share k..



25.7.17

masak memasak

encik suami dah balik
lalu mata akal menu apa nak masak setiap malam
takde hal kalau tiba-tiba dia ajak makan luar
atau dia rajin nak masak
tapi kita dari petang dah fikir nak masak apa
kang nanti komen pulak kita masak lauk sama
(dia tak komen..tapi kita tahulah kan hihi)
(atau saya yg serkap jarang? memandai je)

korang ada idea tak nak masak apa
atau boleh share "menu sebulan makan malam yang super simple sesuai untuk para isteri"
hehehe

jangan bagi idea masak nasi arab atau nasi minyak plak :D

satu lagi
anak-anak pulak jenis memilih
masakan paling fav sup ayam carrot
(ayam tak makan..makan carrot je)
fatimah plak kadang-kadang tak nak kuah langsung
nak nasi putih dengan ikan goreng je
habis tu canne?
katakan semalamdah buat sup ayam
takkan malam esok nak buat sup ayam jugak
korang masak lauk asing untuk anak ke canne?

adoii
dah nak masuk tahun ke 6 ada anak pun
masih blur bab bab masak memasak ni


yang benar,
mommy yang setiap masa kena belajar benda baru

21.7.17

cerita pgroom

dekat postgraderoom ni saya ada seorang kawan, Taher yang bukan orang Malaysia
originally from Palestine tapi dah banyak tahun dah merantau
katanya pernah tinggal di France beberapa tahun
dan pernah datang ke Brunei pada tahun 1996
entah..dia memang banyak jalan
(bulan puasa yang lepas dia sebulan merantau sabah sarawak)

ok itu intro hehe

so  Taher ni..semalam dia tunjuk message2 dia dengan seorang officer ni
officer landfill yang tempat kami ambil sample
saya tengok dia start the conversation dengan "Salam brother"
ok..takde apa lah kan
sebab dikalangan orang-orang arab kat sini diorg memang kalau bertegur sape akan cakap macam tu "Salam brother..how are you..selamat? Alhamdulillah" pastu salam peluk cium atau kalau bukan dengan bukan islam diorg akan cakap "morning brother bla bla bla..."
ok..
pastu saya bacalah message taher ni..
bla...bla..bla...just to confrim with you regarding bla bla bla
dan dia akhiri message dia dengan "Thanks abang"
like..............................tergelak saya kat situ juga (dia pun tengok pelik hahahahha)
dia cakap why??whats wrong?? brother in malay abang right??
hahaha mesti lah brother in malay abang..tapi kita tak guna perkataan tu sesama lelaki
kan?? betul tak kawan-kawan melayu saya sekalian haha
so sekarang dia tengah tunggu officer tu reply apa hahaha

adoi laa
kadang-kadang kelaka juga dia ni
kadang-kadang pening juga

tapi english dia power
tak macam saya
haihhh....
kalaulah saya pandai menulis dalam english
bercakap dalam english
dengan lancarnya
haihhh...

(tapi ada hati nak belajar mandarin kihkihkih)


19.7.17

ini adalah pengakuan

kadang-kadang rasa nak marah je
entah kenapa...tiba-tiba je
bencinya...
semalam contohnya
bilik bersepah..carpet banyak rambut
biskut bertaburan
jadi nak vacuum
fatimah tekan vacuum on off
umar nak main main batang vacuum
pastu saya jerit
(i know..semua org cakap tak boleh nak bayang canne saya marah n jerit2)
sila bayangkan sekarang...sama je macam mak mak lain..

penat ke?
penat juga...
tapi balik saya tak masak..
saya harapkan adik saya yang masak
saya tahu dia pun agak marah sebab dia je yg masak
saya ni? duk harap dia je masak
tapi saya tak buat apa apa..
balik dan tengok tengok budak-budak je
kadang-kadang sampah pun dia yg buangkan
teruknya la


pastu malam
lepas makan basuh botol susu yang melambak
rasa penat dah haha (basuh botol pun boleh jadi penat ke?)
pastu rasa nak tidur dah..tapi kena pump susu dulu
pump susu ..pastu fatimah kacau lagi..umar nak main tab..
saya marah lagi..jerit lagi...hud terjaga..
bencinya...saya nampak fatimah macam sedih :(
bencinya..kenapalah tak boleh sabar sikit...
layan je la..mungkin fatimah nak gurau-gurau dengan saya kot
pastu semua kena paksa tidur..
semua pun tidur..
esok sama lagi..
encik MM pulak kena extend 3-4 hari lagi...ntah bila boleh balik..sepatutnya hari ni...

canne korang..mak-mak sekalian alam handle benda benda macam ni??
 

17.7.17

budak baru belajar

saya rasa saya kena blog pasal ni
saja..
untuk kenang-kenangan
untuk masa-masa rasa down ke hahaha boleh?

sebenarnya saya dah try untuk belajar pasal water modeling ni dah lama
sejak bulan puasa lagi. (sebab dalam plan bulan puasa kena siapkan hal-hal modeling ni)
tapi..kita ni plan je..yang approve boleh jalan ke tak tu Dia yang satulah kan..
sebelum puasa (masa tu busy dengan candidature defence dan siapkan analisis yg lain)
dah janji dengan kawan dari uitm yg kenal masa kat kyoto dulu yg dia boleh ajarkan water modeling
sekali bulan puasa hari tu dia kena masuk lab sebab peralatan apa yang rosak ntah
ok. jadi ktorang try belajar secara jarak jauh melalui whatsapp
Ya Allah...ya Tuhan..nak boleh ke install software pun poning kepala hah
siap email founder software hahaha nasib baik dia reply email..haha
pastu nak masukkan data pun pening..
padahalnya mengikut apa org cakap benda ni senang je
(saya kot yang dah berkarat hahaa)

pastu macam give up (boleh?)
saya pun kawan2 lain yg boleh tolong ajarkan
email senior dari ukm (yg sekarang dah water quality expert)
dari tu dia mention sorang water quality expert (Dr. Z) ni
Alhamdulillah...dua-dua reply email saya
dan willing to ajar dan set appointment
fuhhhhh...lega yang teramat sangat...
Alhamdulillah..thank you Allah...

betullah kata orang...senang je sebenarnya..
cumanya kena faham lah setiap satunya
nanti nak ajar kat orang lain senang

rakan-rakan yang sama-sama training hari tu sangat helpful
Dr. Z sangat snagat best..beliau terang satu-satu
kalau tak faham tanya sampai faham..

mereka-mereka yang pakar dalam bidang alam sekitar
Dr. Z pakar dalam bidang water quality
dan Mr. J yang merupakan pemilik environmental consultant
yang juga alumni UM yang juga luas pengalaman dalam bidang alam sekitar
dan baik sangat sebab benarkan saya join sama staf dia training dengan Dr. Z for free
Alhamdulillah

next?

apa lagi
run la model tu cik nilam oiii
berangan apa lagi huhu



6.7.17

raya 2017

selamat hari raya
maaf zahir batin
maafkan salah silap saya
halalkan makan minum
kosong-kosong

sorrylah kalau nak duit raya
datanglah beraya rumah saya

pecah kaca pecah gelas
sudah baca harap balas

yang ikhlas,
nilam
4 anggerik

hehehe
bila last sekali korang dapat kad raya?
dah lama sangat-sangat dah kan?
rindunya zaman kirim kirim kad raya ni.
masa sekolah rendah kad harga 20sen je. gambar kartun atau gambar kucing comel hehe
masa sekolah menengah gambar tulisan khat. saiz 4 segi. harga pun dah naik. seringgit lebih kot kan?
paling best kalau dapat kad raya dari crush. haha. maksud saya bf (time tu la)
tapi takut juga takut mami tahu ada bf habislah hahaha (tapi mami memang tahu pun..sbb pernah dtg rumah)

ray atahun ni macam mana korang?
harap manis manis belaka
saya macam biasalah..raya pertama kedua ziarah saudara mara..raya  ketiga baru duk rumah tunggu orang datang beraya .. raya ketiga jugalah baju raya adalah apron hhahaha..selebet gilss

apa yang best pasal raya ni sebab dapat jumpa saudara mara yang setahun tak jumpa
(yupss...jumpa setahun sekali je...sbb trg jauh kot..haha..melainkan ada kenduri kahwin tu lain cerita)
dapat jumpa anak-anak speupu yang dah besar panjang..yang dah beranak pinak (saya dah pangkat nenek hahaha nenek yang cantik comel muda remaja hahaha)
kalau jumpa sedara mara yang sebaya boleh la update tudung apa awok pakai
tudung duck ke ariani..ori ke tak ori hahah (huisshhh mesti lah ori..mana boleh tak ori)
kalau jumpa sedara mara yang tgh buat phd jugak boleh update kerisauan dihati hahaha

alhamdulillah diberi peluang lagi utnuk bergembira dengan saudara-mara semua ni
bila teringat balik incident kat genting sepah tu memang sedih dan scary yang amat..
tapi alhamdulillah...ada lah tu hikmat disebalik sesuatu..
Allah tu sebaik baik perancang...alhamdulillah...

ok lah
kalau nak datang raya kat rumah shah alam bagitau k
bagitau awal-awal sikit ..boleh la saya masak pape yang patut hehehe

nak share sikit gambar keluarga besar Hj Abdullah dan Hjh Wan Zainab





SHRMZB!!

3.7.17

karangan cuti sekolah

teringat masa sekolah rendah dulu
bila naik cuti sekolah cikgu mesti suruh buat karangan pengalaman di cuti sekolah
kawan-kawan yang dapat berholiday tu bestlah ada idea nak tulis apakan
saya ni? cuti sekolah...duk rumah je la..takde apa yang menarik
cuma cuti sekolah duk rumah kena tolong mami masak nasi sebab nanti tengahri mami wat balik lauk
yang lain-lain cuma duk rumah tengok tv..kadang kadang main getah
atau kadang-kadang main kedai-kedai
ala sorang buka kedai kasut (guna kasut2 mami)
sorang buka kedai makan (guna pinggan2 plastik mami)
sorang buka hotel (ambik tilam dan bantal)
seronok juga kalau fikir balik...
tapi masa tu dengar cerita kawan2 dapat pergi KL lagi menarik hahaha
so saya pun tulis karangan pengalaman yang saya terlibat dengan kemalangan
pastu mami dapat tahu...marah betul mami...macam mendoakan nak kemalangan je
ish ish teruknya

tapi Alhamdulillah sejak dari sekolah rendah sampailah sekarang syaa dan family tak pernah lagi terlibat dengan kemalanagan..Alhamdulillah....

sampailah hari khamis yang lepas (27 Ramadhan)
saya , umar, fatimah, hud dan mami terlibat dengan kemalangan
hmmm...
masa tu otw nak balik terengganu dekat area genting sepah...
depan sikit je dari terowong dan hentian genting sepah
masa tu saya terlelap...terlelap saya rasa dalam 1 saat je kot..
sedar-sedar kereta dan berpusing2..pastu macam menjunam sikit pastu stop
kereta stop dengan keadaan bahagian driver ke bawah..faham tak?
maknanya untuk saya keluar dari kereta saya kena buka pintu ke atas

perasaan?
Tuhan saja yang tahu..betapa takutnya saya masa tu...
tapi kena buat buat kuat sebab anak-anak dan mami..
mami takut sangat...mengucap banyak kali...
saya cakap "takpe takpe...jap jap...takpe...takpe"
padahal dalam hati takutnya yang amat..

pastu kereta stop..saya terdengar bunyi enjin...cepat2 saya matikan enjin..
entah...masa tu tak boleh nak fikir apa sangat...saya stop enjin sebab saya takut kereta gerak lagi..
padahal nasib baik saya stop enjin..kalau minyak tumpah ke..boleh meletup ke apa ke kan..Allah
lepas saya stop enjin saya bangun nak cuba buka pintu..saya nampak orang ramai datang tolong
yang terutama sekali ada sorang abang ni pakai baju color biru
cepat dia datang,,..berlari-lari...dia try buka pintu..tapi pintu macam dah stuck
saya try buka dari dalam...pintu jadi berat yang amat...abg baju biru ni tolong ankat dari luar
pastu dia nampak ada budak2..dia nampak baby hud..
abg baju biru pun jerit.."ada baby..ada bay...keluarkan baby dulu..keluarkan baby dulu"
sorang abg baju biru ambik hud, fatimah dan umar..orang lain tolong angkat saya dan mami
isteri abg baju biru dukung hud dan tenangkan fatimah dan umar..
budak2 nangis...terkejut dan takut kot..fatimah paling lama nangis...
Alhamdulillah...diorg takde apa..cuma umar dahi luka sikit sebab dari belakang ke depan terkena cermin..fatimah mulut berdarah sikit..sebab gigi kot..hud Alhamdulillah...takde pape..
saya dan mami?
mami kaki lebam..sampai sekarang ada biru2
saya? terkehel tulang belakang..nak bangun nak duduk sakit yang amat.
tapi Alhamdulillah sekarang dah ok sikit.

kereta?
rosak teruk..cermin semua pecah..tayar baru 4 biji rosak pecah semuanya
tapi dah hantar bengkel...dlaam 3minggu lagi siap
encik suami agak marah ... dah pesan kalau ngantuk tidur..tapi degil...

pastu abang baju biru tadi tolong saya dan family sampai lah ambulance datang
tolong ambilkan barang2 penting dalam kereta
isterinya pulak siap bagi minyak gamat
terima kasih abg baju biru sebab sangat prihatin..
sanggup korbankan masa perjalanan balik kampung sebab nak tolong saya sekeluarga
terima kasih banyak..
kepada mereka yang lain-lain yang stop kereta untuk tolong terima kasih banyak
kepada polis peronda dan abang abang ambulance yang cepat sampai terima kasih banyak
Alhamdulillah...terima kasih Allah kerana ujian ini..menyedarkan saya dan keluarga tentang banyak perkara...alhamdulillah...alhamdulillah...

so tahun ni raya macam lain sikit
baca berita kemalangan di paper dah tak sama macam dulu-dulu
tengok berita kemalangan di tv pun dah tak sama macam dulu

Alhamdulillah..

kawan-kawan
kalau mengantuk please please stop kereta..tdiur seminit dua
co-driver jangan tidur je..borak boraklah dengan driver
bawa bekalan makanan untuk kunyah..minum kopi

semoga kita semua dilindungi Allah swt
amin amin

selamat hari raya
maaf zahir dan batin

19.6.17

father's day

 hapy father's day Aboh
semoga berjaya menjadi Aboh yang berjaya mendidik anak-anak menjadi manusia yang berguna
semoga sentiasa bersabor dalam melayan karenah anak-anak
semoga bersabor juga melayan emosi Mummynya dalam melayan karenah anak-anak :p

bila duk belek-belek gambar dalam phone
nampak banyak gambar Aboh dan Fatimah
gambar umar banyak dengan saya
semoga tak ada istilah favarotism dalam keluarga kita ye Abohnya hehe

saya ingat lagi masa saya pregnantkan umar
satu malam saya mimpi...
arwah happy sangat nak dapat cucu..siap bagitahu kawan-kawan yang dia nak dapat cucu tak lama lagi
bila cakap nak letak nama apa ntah dalam mimpi tu..bukan main excited haha
arwah Ku dalam mimpi tu sebijik dalam linkungan umur macam dalam gambar
Allah..tiba-tiba rindu plak...mesti happy kalau Ku dapat main-main dengan cucu
happy father's day Ku..semoga bahagia sentiasa di sana...


 untuk semua bapa-ayah-abah-papa-daddy-babah-
atau apa sahaja panggilan yang digunakan
happy father's day

16.6.17

bukan model catwalk

minggu ni saya duk fikir pasal macam mana nk link dua model utk tesis saya ni
ya Allah..pening kepala duk mikir....risau pun ada sebenarnya..
dah la bulan ni mood kelaut sikit...asyik duk fikir nak raya je hahaha
teruk betul kan..ish ish ish...sila jangan tiru

so semalam fuhhh...saya rasa saya macam dah nampak jalannya
jalan untuk link kan 2 model ni...
saya jumpa dua paper ni...dah lama dah jumpa sebenarnya...dah baca dah pun..
tapi baru semalam kot Allah nak turunkan ilham tu ..Alhamdulillah...
sampai sepanjang perjalanan dari UM ke shah alam semalam duk mikir benda ni
biasanya mengantuk sampai kena stop kereta kat tepi utk tdo kejap sbb ngantuk yang amat
semalam dia punya segar lain macam betul hahaha
Alhamdulillah..

so dah email kat SV..nak jumpa untuk terangkan satu2 macam tak yakin..so kita email je dulu
dan Alhamdulillah Dr bagi respond  yang memberansangkan...
(bukan ke Dr memang selalu bagi respond yg positive ke hehehe)

jadinya weekend ni marilah kita masak dua paper ni buat lauk buka puasa
hadam sampai lebam ...
Ya Allah.... permudahkanlah proses ini...terangkanlah hati  ku...aminn

ok.
bye korang.
hari ni berbuka makan apa?

13.6.17

pengakhiran

masa tu bulan puasa tahun 2010
sehari sebelum raya..hari Jumaat...saya dan family tengah sibuk siapkan tempahan kek lapis asam manis
bergilir-gilir susun asam manis dan keluarkan kek dari oven untuk dilapis
mummy sibuk siapkan adunan untuk kek buah kukus yang ambil masa 5 jam
tiba-tiba kakak saya dapat satu panggilan dari lil brother (from the other mother)
terkejut..sebab tak pernah-pernah call..
lagi terkejut bila adik bagitau yang Ku (ayah) dah takde.... :(

teringat sebelum tu Ku cakap nak jumpa satu family
tak sangka pula akan berjumpa satu family besar di tempat yang tak disangka-sangka
Al fatihah Tengku Ibrahim Tengku Perkerma

baru-baru ni pun kita semua dikejutkan dengan pemergian arwah Shea
saya memang follow shea dari zaman blog tengah famous dulu
dan sekarang IG..dan tahu keadaan shea dari blog dan juga ig kakaknya
ramainya yang mendoakan arwah..sampai ke hari ni ada je post pasal arwah di IG
ramainya yang menceritakan kebaikan arwah sewaktu hayatnya dulu
ramainya yang datang menziarah dan solat untuk arwah

sehingga terdetik dalam fikiran saya, amalan apa yang arwah amalkan sewaktu hayatnya dulu?

arwah Ku dulu pegawai undang-undnag di majlis perbandaran KT
saya tak banyak memori dengan arwah...cause kena share dengan ramai orang haha
jadinya antara memori yang ada cuma masa saya kecik
tapi mummy selalu cerita arwah Ku sangat baik orangnya
suka tolong orang...
percakapan yang baik dan lembut dan tak tinggi suara
(tapi dia garang (read tegas) denngan anak-anak hehe)
hormat orang walaupun orang bawahan..
saya pernah buat praktikal kat mpkt masa degree dulu..
dan semua orang ceritakan betapa baiknya arwah Ku dulu :(

benda yang sama dengan arwah Shea
baik dengan semua orang
semua orang keep talking betapa baiknya arwah

jadi saya rasa benda-benda macam ni yang buat mereka special di mata Allah
sehingga dijemput untuk bertemu di hari yang mulia dan bulan yang mulia
simple..

Allah
macam mana lah pengakhiran kita (saya) nanti...
 
semoga arwah Ku dan Shea berbahagia di sana

7.6.17

rindu


hud the hud huhuhud

masa awal-awal aboh pergi kerja hari tu..malam tu badan hud panas
macam umar kecik-kecik dulu...badan panas...
jadinya malam tu tidur selimutkan baju aboh yang dah pakai..
rindu bau aboh barang kali...terus surut panasnya. :(
pastu baru-baru..bukan baru sangat la
dah lama juga rasanya..kalau poksu (adik ipar) atau dedda (abg ipar) main main bergurau senda dengan anak masing-masing..hud mesti tengok je...tengok mcm termenung..macam tu aboh saya ke tu? kenapa tak datang amik saya pun..haa..macam tu...
saya tengok pun macam sedih tau :(
kalau poksu atau dedda datang amik n dukung suka sangat la hud..kesian hud

weekend baru ni saya balik terengganu dengan pakcik saya
dan bila dah balik n sampai KL kitorang berbuka kat rumah anaknya pakcik saya ni
macam biasa hud akan tengok je kat lelaki lelaki dalam rumah tu
macam...aboh ke saya ke sape tu...
tengok mata tu tak berkelip plak tu...hud hud..
sekali cousin saya ni dtg amik dukung hud..sebab saya nak makan
cousin saya ni berjanggut..suka la hud main main dengan janggut..
sebijik macam hud main main dengan janggut aboh ....adoiii...kesian hud...
rindunya hud kat aboh...

hud yang penyabar..sabar ok..
tak lama dah aboh nak balik...

6.6.17

CD

ini bukan sebarang CD
bukan juga CD movie atau drama lakonan jelina hashim dan dany x factor
atau bukan juga cd oraza? ntah apa nama pelakon tu hahah

ok dok kelakor pung

ok
mari kita serius sikit

kalau kat UM setiap student PhD yang dah masuk semester kelima
wajib kena untuk CD iaitu candidature defense
tapi dia punya peraturan dia berbeza mengikut fakulti
kalau fakulti saya (fakulti sains), student kena hantar report dan present
kalau kat fakulti engineering, report tu kena diluluskan dulu baru boleh CD
ntah,...saya pun tak sure hahaha

so hujung bulan lepas saya dah melalui CD yang dimenakutkan itewww
nasib lah saya buka email student, kalau tak memang sampai sudah tak tahu kena cd hujung bulan
jadinya ready ke tak ready ke kena juga buat cd
makanya saya present je la result yang ada...dan kelam kabut juga siapkan analisis data
sebab best sikit kalau present ada data kan...kalau tak nak rpesent apa?
terpaksa balik trg untuk belajar dengan kawan yang tahu
dan balik sampai pukul 9 untuk belajar analisis data yang saya sangat sangat blur hahaha
tapi Alhamdulillah....Allah kenalkan saya kawan2 yang pandai dan byk membantu

untuk persediaan presentation plak
kali pertama present depan sv memang sangat100x teruk
teruk sampai kena marah dengan sv berbakul-bakul
banyangkan sv yang tak pernah marah hari tu dia marah sampai haihhh tak tahu nak cakap
nampak dia kecewa sangat dan penat sangat 
tapi alhamdulillah..trial kali kedua dan ketiga...slide presentation dah semakin ok
sv pun tak marah2 dah...
sorry Dr..please dont give up on me yet...please....
banyak gila kesalahan...memang patut pun kena marah :(

makanya hari yang ditunggu tunggu
fuhhhh dia punya berdebar macam nak viva 
berdebar sampai termimpi mimpi...
sebabnya CD bukan mcm PD..sv boleh tolong 
CD ..nasib lah kalau examiner tanya soalan pelik pelik...hadap je la kan...

tapi Alhamdulillaj...
saya rasa CD saya berjalan dengan lancar
nak berjalan ke depan je berdebar..time present ok je..
soalan dari examiner pun tak banyak...
boleh la saya jawab...dan banyak cadangan yg diorg bagi...
Alhamdulillah....Ya Allah...terima kasih banyak2...terima kasih banyak2 semua


bayangkan the sweetness of cd yang ok dah buat saya terbang2
kalau viva nanti macam mana lah...
harap sangat saya dapat siapkan on time dan viva dengan ok dan boleh jawab segala persoalan dengan tennag, dengan betul dengan yakin dan lulus...amin amin...
doakan eh...


10.5.17

finally ter-update

 kenapalah tahun ni kerajinan dalam penulisan blog nampak begitu jatuh merundum sekali tahun ni?
kenapa? kenapa? kenapa??
instagram dan yang lain-lainnya dah menjauhkan saya dengan blog kesayangan saya ni
ish ish ish... tapi kat IG pun jarang juga update..apa tah lagi kat fb...
habis tu hang buat apa selama ni??

ok lah..
bagi menghargai pembaca-pembaca blog saya sekalian alam 
(bajet artis sangat kihkihkih)
saya buat rumusan je lah k tentang apa yang dah terjadi 
dalam kehidupan saya setakat ni 
last update ialah pada bulan March yang lepas?? ish ish ish
maafkanlah saya yer pembaca kesayangan saya :(

Hydrology Class
 bulan 3 dan 4 hari tu, supervisor saya minta tolong saya jagakan class untuk budak-budak degree
degree in environmental engineering.  Bukan kelas sebenarnya, lab je pun. satu lab Hydrology (yang satu apa pun saya tak tahu haha nasib baik ada kawan saya yg datang tolong) dan satu lagi lab environmental (yang ni memang bidang sayalah...) studentnya tak ramai pun...dalam 10-15 je...sikit sangat..betullh statistik yang duk viral dalam social media tu kan..memang dah ramai student sains...semua nak jadi artis ke? 

Fatimah first dental visit
kesian fatimah. satu hari tu dia duk nangis je. saya pun macam hilang punca kenapalah budak ni seharian duk nangis-nangis ni?? *sampai naik hot jugak lah* Fatimah pulak jenis pelat lagi nak bagitau itu ini. memang susah sangat nak faham. kadang-kadang saya sorang je yang faham. abahdia memang tak faham sangat. so seharian stay dengan abah memang duk nangis je lah kerjanya. so petang saya balik dari UM rupanya Fatimah sakit gigi. Gigi depan. terus ke klinik gigi kat Vista Alam, Sect 14, Shah Alam. klinik gigi kanak-kanak. tapi tutup pulak. kesian Fatimah. Esoknya pergi klinik doktor cakap kena tampal sikit gigi depan tu sebab dah patah separuh. serpih. doktor cakap sebab fatimah suka minum susu botol pastu kemam dalam mulut. sebab tu gigi cepat rosak. kesian fatimah meraung dalam operation room tu. dari mula smapai habis panggil "aboh...aboh.." *tak panggil mummy pun :( so sekarang fatimah dah tak minum susu dalam botol dah. minum dalam sipping cup je. so that dia takkan kemam susu dalam mulut. klinik gigi kanak-kanak tu best sangat. kids friendly. tapi harga pun best jugak lah. hahaha.

Aiskrim Malaysia
first time buat aiskrim malaysia. umar suka betul. especially perisa milo. macam milo lori katanya. haha. saya buat pendek-pendek je sebab budak-budak bukannya habis pun makan kalau buat panjang-panjang. 

Chef Aboh
Aboh kalau sesekali balik cuti memang suka betul masak. sejak habis pantang ni kitaorang dah balik rumah sendiri. sepanjang tu aboh je lah yang masak. yeay!! saya jagakan budak-budaklah. kemas-kemas rumah je la. still tak boleh goyang kaki tengok tv hahaha cumanya aboh kalau masak take time sikit. haha. sebab semua benda nak freshly blend. macam cili boh. bawang kisar. saya guna je yang dah siap saya blend. *sebab mana ada masa. nanti hud nangis plak. fatimah nak poo poo pulak* antara makanan yang aboh masak...

Ruang kosong
ingat lagi tak post saya pasal first time beli meja kerusi kat ikea dan pasang semuanya sendiri? ingat la ingat la..hehe. so baru-baru ni kawan saya masa kat UKM dulu baru start online business carpet cantik tapi murah. carpet ala2 scandinavian atau ikea tu..tapi harga jauh lagi murah. kualiti sama. nak beli yang ikea pun tak berapa nak mampu lagi. nak beli kat kedai2 parkistan pun tak mampu juga. nasib baik ada carpet murah kawan saya jual tu. berbaloi-baloi. hehe. kalau ada yang berminat boleh ke IG zarisca.my. dah tak kosong lagi ruang kosong di dapur kecil ku ni :)

My adik ipar is my proof reader
untung juga la ada adik ipar yang pandai baha inggeris ni. hehe. nak dekat 8 tahun kat oversea. bahasa omputih ni macam kacang r. so baru-baru ni saya nak kena submit paper. seperti biasa bila last minute memang takde sape la nak terima paper 20 pages untuk di proof read. makanya dengan muka tebal minta tolong adik ipar. hehe. fuhhh banyak juga grammar error. ish ish. malu betul. tapi lantaklah asalkan boleh submit on time. 

Rezeki
Alhamdulillah. dalam kegawatan ekonomi sekarang ni aboh dimurahkan rezeki . ada beberapa job yang dia dapat. Alhamdulillah. lega betul hati ini. sekarangkan bidang oil and gas ni banyak betul yang kena buang kerja kan. Rezeki anak-anak. Makanya Aboh dah fly ke Brunei. Semoga dipanjangkan rezeki aboh. Amin. 

Tech-Post
Bulan lepas saya ada join satu conference anjuran UM. POst grad conference yang mana all accepted paper akan di publish dalam ISI journal. so rugilah kalau tak join kan.saya cuma present result yg ada je. paper saya under Civil category. Pastu yang tak disangka-sangka sangat tu saya menang Best Presenter untuk Civil./ hahaahahah kelakarkan. dah la mas nak kena present tu saya duk menunggu kat bilik yang salah. sampai comittee panggil pastu terkejar-kejar masukkan slide dalam pc present dalam keadaan termengah mengah. ish..tapi Alhamdulillah. sedikit sebanyak dapat menaikkan semangat saya yang jatuh merundum kebelakangan ni. hehehe. 

apa lagi nak cerita??

now everyone can cook
Dah lama tak masak-masak. Kali ni saya buat puding caramel. resepi copy sebijik dari blog hana memories. menjadi sangat. umar pun cakap sedap betul. satu hari je dah licin. kalau takde ABoh memang ala kadar je la masaknya. lauk makan tengahari pun dua jenis je. tu pun ikut selera budak-budak. takleh yg pedas sangat. nak yg sup je. hmmm. pagi plak. nak pan cake je. ok lah daripada makan hot dog je kan. cuma skang nak lagi best saya minta Umar join sekali kacau bahan-bahan dalammangkuk. Umar suka la. macam main masak-masak. hehe.

On the go
Breast feeding journey saya kali ni. saya rasa sama je macam umar dan fatimah dulu. kalau stress dia akan berkurang sikit. kalau makan alfafa dia kembali banyak. baru ni ganti puasa kurang juga sikit. nanti puasa sebulan harap tak berkurang sangat la. nasib ada yang frozen punya. boleh la buat top up. selalunya saya akan pump dua kali kat UM. satu pagi. satu petang. kadang-kadang duk asyik sangat buat kerja memang termiss sesi petang. jadi. hmm. yang jangan tiru ye. saya pump sambil drive. breast pump saya tu bukan la jenis handfree. kena pegang. jadinya satu tangan pegang stereng. satu lagi pegang corong breast pump. huhu. tapi ok la. jalan nak balik Shah Alam kan jam je. slow je perjalanannya. jadinya ok la bawa kereta satu tangan je.

Face app
mudah terpengaruh. dan mudah mempengaruhi. hahahah. sape je yang tak try lagi app ni? pergi try sekarang. hahaha. saya try dan hmm...agak memberangsangkan juga hasilnya. rupa saya masa tua sebiji macam makcik saya. haha. masih comel dan cantik walaupun dah pangkat nenek. hehehe

33  
happy birthday to me. yang ke 33. dah tua. tapi masih lagi belajar. dan tak punya kerja tetap. dan tak punya kereta sendiri. dan masih tak mampu beli duckscarf. sedihkan? 33. bukan sekadar nombor. dah punya 3 orang anak. seorang suami. of cos hehe. kesihatan yang baik. anak-anak sihat. punya keluarga yang best. kawan-kawan yang pandai dan banyak menolong dalam siapkan tesis. Alhamdulillah. dah 33 tahun dapat bangun pagi dan meneruskan rutin harian. teirma kasih Tuhan. Terima kasih semuanya. :)

CD?
CD?? oh my. hujung bulan ni nak kena menghadapi candidature defense. berdebar dia macam nak viva. kalau viva lagi berdebar kot. hahaha. untuk CD kali ni saya cuma boleh present dua objective yang dah tercapai. tinggal satu lagi objective yg kena siapkan selepas CD nanti. slide tak siap lagi ni. data analysis pun tak siap lagi ni..aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. tolong!!!!!!!!!!!!!

ok. bye. nak kena fokus kat CD. eececeecece
bye bbye. jumpa lagi. tahun depan. :p