Monday, December 11, 2017

cuti 3 hari

selalu kalau KL cuti saya cuti
kalau selangor cuti saya pun cuti
walaupun UM dalam KL
melaikan memang betul-betul kena pergi UM

so kali ni birthday sultan selangor
saya pun cuti jugak sebab school umar tutup
nak tinggal kat tokma takut tokma nk pergi round-round ke susah plak

tapi walaupun cuti sampai 3 hari ni
takde apa yang menarik pun
duk rumah je
mandi kat swimming pool
main kat playground
balik rumah tokma
tengok cartoon sampai pengsan

 tiap kali pergi swimming pool mesti kena bawak bekalan makanan
sebab budak2 ni mesti lapar
paling senang beli donut kat gerai tepi tasik sect 7, shah alam
sedap gebu dan budak2 memang suka
sampai mommy tak sempat nak rasa huuuu

lauk tengahari tadi: ikan selar masak sweet sour. umar makan banyak. yeay!! fatimah pun yeay!!

dan saya akhirnya sempat siapkan satu paper minggu ni yess!! berjaya
start isnin lepas hari ni baru siap. tapi tak check turnitin lagi
rupanya takleh bukan turnitin kalau bukan kat university ek?
(kalau betul2 fokus boleh je sebenarnya. tapi selalunya fokus tu terkeluar dari landasan)

ok lah
korang buat apa cuti 3 hari ni?
tengok ramai je pergi oversea yang ada snow
jealous betul!!
ok bye!


Thursday, December 7, 2017

pt class

ingat lagi saya cerita pasal kemungkinan umar akan dimasukkan ke kelas pra tahfiz tahun depan?
hari ni Alhamdulillah saya baru di-invite untuk join group telegram
group untuk pra tahfiz tahun depan
Alhamdulillah...Ya Allah...Alhamdulillah....
menitik air mata baca surat dalam group tadi (mommy teremosi lebih)
saya tak sangka sebab katanya akan ada assessment untuk pemilihan
ALhamdulillah...umar terpilih...good job umar!!!!

terima kasih teachers yang mengajar umar dari 2.5 years sampailah 5 years ni
terima kasih terutamanya teacher wani sebab bersabar dengan umar
yang sanggup ajar membaca walaupun dah habis waktu sekolah
dari zero ke hero!! Alhamdulillah (mommy terover haha)

Alhamdulillah
berita terbaik sepanjang tahun!!!
Alhamdulillah
Thank You Allah!!

Wednesday, December 6, 2017

tak habis-habis

yupss
memang tak habis-habis cerita pasal couple paling meletop sekali abad ini
sape lagi kalau bukan fattzura kita :)
saya bukanlah jenis ikuti sangat cerita-cerita artis ni
apatah lagi nak baca blog gosip..macam malas (sape geng dengan saya)
tapi cerita fattzura ni terkecuali...dari tak ambil tahu sampai nak jugak join kemeriahan haha
ye la..dah asyik muka diorg je yg lalu kat timeline..terjebaklah juga :)

tapi diorg cantik dan handsome kan?
sama padan kan?
dan yang paling saya suka semua gambar diorg ni mesti ada gap tau
takde nak pegang-pegang tangan ke..
tak ke manis mata memandang...kan?

dulu ingatkan diorg ni cinta lokasi je
ye la yang masa cerita pilot tu kan cinta lokasi
tapi rupanya tak...
ajak kawen. hantar rombongan merisik..bertunang...selamat :)
simple...takyah nak pre wedding photoshoot segala


tengok baju tunang fazura. cantiknyaaaaa
pelaminnya pun cantik!!!
nnati majlis bersanding mesti lagi lagi cantik..mesti punya!

(dah rasa macam blog gosip dah hahahaha)

ok lah
sebenarnya diorg ni mengingatkan kisah saya dan encik MM
(perasan hahah)
nantilah saya cerita
bye!

Monday, December 4, 2017

kitaran hidup

bulan lepas ada postdoc baru register masuk kat department saya. Malaysian. 
graduan UPM. baru je convo time musim konvo baru-baru ni. 
dan baru minggu lepas baru sempat nak borak-borak
 (maklumlah lelaki. nak borak2 pun macam segan jugak) 
tapi sebab dia tanya kenapa dia punya pc tak connect dengan internet
 kalau tak memang dia kat hujung sana. saya kat hujung sini. senyap. hehehe 
 borak
 borak
 borak 
 sampailah part suami kerja apa. isteri dia plak kerja apa. 
anak dah berapa. yang sulong umur berapa.
 kenapa tak buat postdoc kat oversea. kenapa tak kerja je terus. 
last sekali. 
 "habis tu kalau suami takde awak sorang ke handle budak2?" 
"aah saya je la"
 "maid takde?"
 "takde" (senyum kambing) 
"fuuhhh kalau isteri saya, seminggu saya tinggal outstation boleh haru jadinya."
 "awak berbulan2 tinggal. larat ek."
 "larat je huhuuhuh" (huhu je la).

 kalau ikutkan hati memang tak larat jugak 
sampai boleh jadi naik hot kalau anak-anak buat tumpah air bla bla bla
 kadang-kadang nak je suruh suami amik maid sorang. 
untuk buat kerja-kerja rumah (basuh baju, basuh pinggan, kemas rumah) 
ni kita la kemas rumah kita la jugak suap nasi 
last sekali anak-anak tidur kita pun sama naik terbongkang keletihan 
walaupun dah biasa tapi jauh disudut hati kenalah kuatkan diri capai kain basah lap air tumpah tadi 
nak ada maid macma tak mampu lagi. plus canne ek ada orang asing dalam rumah?
tapi best jugak kalau ada orang yg boleh basuhkan baju. mop lantai setiap hari. bunang sampah. kan?
 
patut ke saya dapat duck scarf setiap bulan sebagai reward? (tiba-tiba hahahah)

Wednesday, November 22, 2017

Giveaway Photo Polaroid Azhafizah.Com

Sempena buka kedai Print Photo Polaroid, Fiza nak buat satu "Giveaway Photo Polaroid azhafizah.com" untuk semua blogger. Syarat-syarat mudah sangat. Tak perlu nak tekan follow atau like dan sebagainya. Hanya perlu buat satu entri copy paste dan letakkan link entri dalam kotak komen. Senang kan? jomlah beramai-ramai meriahkan Giveaway yang mudah lagi simple ni.


Hadiah
20pcs photo polaroid saiz 3R x 1 pemenenang.
20pcs photo polaroid saiz 2R x 1 pemenenang.

Tarikh Tamat
30 November 2017, 23:59

Note : Pemilihan pemenang secara random.


Berminat untuk print photo polaroid murah, boleh terus email : azhafizahmdnor@gmail.com atau whatsapp terus >> http://azhafizah.wasap.my/
Read more: http://www.azhafizah.com/2017/11/giveaway-photo-polaroid-azhafizahcom.html#ixzz4z97zZPxc

graduasi

sekarang ni tengah musim hari graduasi anak-anak
dari graduasi anak-anak ijazah sampailah garduasi anak-anak tadika
yang graduasi ijzaha/master/phd...aaaaaa...happy nya tengok
lebih-lebih lagi kalau yg graduasi phd yang ada anak-anak kecik yang bawak baner belon untuk mak/ayah diorg..aaaa...comel sungguh
yang graduasi anak-anak tadika pun super duper comel
tumpang happy dengan pencapaian anak-anak kawan
ramai kawan-kawan kat fb share anak-anak dapat hadiah kecmerlangan..alhamdulillah
semuanya atas usaha anak-anak, teachers dan mak ayah..alhamdulillah

weekend baru ni pun umar ada hari graduasi
tapi turn umar tahun depan..tahun ni umar perform je
apa yang buat saya kagum sangat budak-budak ni yang umur dr 4 hingga 6 tahun ni
diorg boleh hafal skrip panjang lebar. pastu perform atas stage besar dengan relex nya
ffuhhhh kalau saya tak tahu lah macam mana :)
yang lagi best bukan sahaja hafal skrip tapi hafal step semua...
comel dan macam terharunya tengok..dah besar dah anak-anak ni
dulu sama-sama nangis pagi-pagi time parents hantar hahaha

tahun ni anak sedara saya grad 6 tahun
tahun depan naik darjah satu dan dah pergi exam dah kat sekolah baru
(exam untuk tentukan kelas mana nanti darjah satu)
skang ni macam-macam exam..harap darin berjaya dalam apa jua exam sekali pun.

pastu kakak share gambar graduasi kat whatsapp group keluarga besar
(yang ada mak mak sedara. pak pak sedara, cousins semua)
sebab kebetulan ada anak sepupu yang sama grad 6 tahun jugak
apa yang sedihnya
mommy dan mak-mak sedara duk berkira-kirasempat ke tak tengok budak-budak grad ijazah nanti :(
kalau diikutkan mommy mungkin dah 80 tahun time tu :(
semoga mommy dan mak-mak sedara dikurniakan kesihatan yang baik
insyaAllah...kalau dizinkan mesti sempat tengok cucu-cucu grad ..insyaALlah...amin amin....

comel tak TokMa dan cucu-cucu :)

Friday, November 17, 2017

muka sama hijau. hati siapa tahu.

lagi pasal umar
banyak pulak entry pasal umar
kepada fatimah dan hud dan adik hud
(adik hud?? oh no....nanti nanti mommy nak rehat dulu .. mommy dokrok cetong doh ni haha apakah?? kalau aboh nak sponsor maid sorang then ok untuk ada adik hud haha..ok bye)
ok ok serius
hari isnin baru ni eh ke hari selasa
petang tu amik umar dan cousins macam biasa
sekali saya tengok dagu umar macam ada luka. agak teruk juga sebab nampak macam isi (isi ke kulit??) bila tanya umar dia senyap je. sokmo macam tu mesti taknak cerita. sebab takut mommy dia yang bekeng ni marahlah tu. pastu saya tanya teacher.
teacher pun tak tahu. tak tahu? haihhh lagi lah nak jadi dinasor canni.
teacher ingatkan luka dari rumah. adoi la teacher. pastu teacher pergi siasat.
rupanya bff yang buat. ada la sorang ni yang memang sama kelas dengan umar masa full daycare , 4 years sampailah 5 years ni. tapi nanti teacher cakap akan bagitau mama bff ni. dan siasat lagi.

malam tu mam bff ni msg kat telegram yang budak2 ni main main. pastu umar terlanggar bag bff lalu terjatuh. pagi esoknya plak mama bff msg lagi kali ni katanya umar, bff dan bff nombor 2 main. pastu bff nombor 2 tertolak bff nombor 1 lalu bff nombor 1 tertolak umar lalu umar jatuh atas carpet kat daycare yang kasar iteww. fuhhh. berapa banyak bff la dalam satu ayat ni. ok ada faham?

sebenarnya saya tak tahu nak react macam mana bila benda-benda macam ni berlaku
nak marah ke? nak buat tak tahu je ke? atau pergi serang si bff tadi ke?
kalau marah macam tak betul sebab budak-budak kan. mesti masa main-main terjatuh
kalau buat tak tahu je nanti jadi lagi. saya taknak tu. balik tengok ada luka lagi.
kalau pergi serang bff lagi la. emosi tak stabil ke apa perempuan ni??

korang macam mana?
bila balik rumah tokma. tokma punya la bising. bawaklah pergi klinik. kenapa kawan dengan org macam tu. bla. bla. bla. (saya pulak kena marah hahahaha)
kalau umar dengan cousins pun ganas juga kadang2. sampai rasa taknak bawa umar pergi rumah tokma sebab permainan ganas sangat. last sekali umar yang menangis. saya jadi malas nak layan. boleh camtu?
habis tu macam mana?

luka umar tu saya tak bawak pergi klinik pun.
letak ubat gamat je. hari ni dah ok dah. dah kering dah.

apa-apa pun. harap benda-benda canni tak berlaku lagi la.
ni baru tadika. kalau masuk sekolah rendah sekolah menengah.?
canne tu nak pantau kawan2 umar fatimah hud nanti?
adoiii risaunya. 

Monday, November 13, 2017

tak ada apa


hari ni pergi um lambat sikit sebab saya pergi dobi basuh baju dan keringkan sekali
sepatutnya semua benda ni boleh buat semalam (weekend) tapi start dari hari jumaat perut macam bergelora dan bencinya dekat 100 juta kali keluar masuk toilet
tengok nasi pun rasa nak muntah. tengok roti pun. tengok biskut pun. kek pun. :(
tak tahu makan apa. 
tapi hari kena pergi um jugak sebab sv nak jumpa pukul 330 petang nanti
tak tahu pasal apa. sepatutnya meeting hari jumaat atau khamis.
mungkin pasal paper-proofread-claim kot
hmmm. rasa nak pergi toilet. tapi malasnya. :(
badan ni lagi kita melepet lagi dia melepet lemah macam sakit apa je
ok lah. kuat kuat kuat.
jom buat kerja-kerja tertangguh.
full paper untuk singapore tak start buat lagi ni.
tolong!!

note: cantik tak blogheader saya? cantikkan...hehe :)

Friday, November 10, 2017

ptm

hari ni saya rasa macam nak cerita pasal parents teacher meeting kat school umar baru-baru ni
saja untuk buat kenang-kenangan manalah tahu satu hari nanti umar akan baca

parents teacher meeting ni macam hari report card lah
kita pergi school dan jumpa cikgu kelas
kalau zaman sekolah dulu saya paling tak suka sebab saya kena tunggu lama
lama sebab ada 3 orang adikberadik sekolah yang sama
jadi kena ikut giliran..selalunya saya yang di blok lama sekolah akan last sekali lah jadinya
selalunya semua orang dah nak balik baru mommy sampai
tapi waktu cikgu pun dah penat..so sesi berjumpa cikgu kelas akan menjadi laju hehehe

kes umar plak
mula-mula teacher akan bagi kita tengok result final assessment
(ala-ala peperiksaan akhir tahun laa..)
school umar ada beberapa paper; BM, english, math, agama islam dan science
teacher tak letak berapa markahnya tapi dinilai good very good excelent
untuk semua paper umar dapat very good
kalau nak banding dengan exam awal tahun semua satisfactory je
Alhamdulillah ada peningkatan di situ
teacher bagitau umar kat school dia yang paling rajin nak practice baca buku dengan teacher
(buku baca school punya dan buku easy yang english)
selalunya cikgu kelas umar ni dia akan practice baca dalam kelas dan after class
maksudnya masa daycare. jadi teacher cakap umar yg paling awal turun untuk baca :)
sebenarnya kat rumah saya risau sangat sebab bila saya nak dengar dia baca punyalah sussah
macam-macam-macam alasan..kalau ada mood dia pun kejaaaaaaap sangat
pastu penat laaa...nak main laaa...nak tengok pj mask laa...macam-macam
tapi bila teacher cakap macam lega sikit
dan sekarang umar dah masuk buku 6 eassy reading tu dan buku 4buku baca school
kira macam dah nak habis jugak lah...alhamdulillah
baru ni saya beli buku ladybird yang ada suku kata mudah tu
umar dah boleh baca....ALhamdulillah...thank you Allah...leganya rasa :)
teacher cakap umar dah boleh tulis nama sendiri dan tulisan pun kemas
kemas yang comel hahaha sebab ada huruf kecik ada huruf besar
macam huruf umar akan tulis huruf besar...G pun sama haha
satu lagi umar ni kat school suka tau report kat teacher
macam kawan dia suka sakat kawan (bukan sakat dia tau) dia pergi report kat teacher haha
saya dengar...hmmm...kat rumah pun macam tu...hahhaa
kalau fatimah sentuh kaki dia sikit mulalah..."mommy..fatimah pijak kaki umar" over tak? haha
last sekali teacher cakap insyAllah..tahun depan, 6 years nanti umar akan dimasukkan dalam kelas pra-tahfiz..
kat school ada 3 jenis kelas (biasa, advance, pra-tahfiz)
tapi jangan fikir bukan2 tau..walaupun kelas biasa semua dah boleh baca mengira solat semua
kelas biasa dan advance akan jalani kelas macam biasa 9-12
silibus pun macam seklah tadika biasa
tapi kalau kelas pra-tahfiz ni dia lain sikit
kelas 9-2pm. silibus akan ikut silibus darjah 1...tapi taklah sepenuhnya darjah 1.
selalunya yg kelas pra-tahfiz ni sebelah kaki dah masuk sekolah agama SRAI tu
so saya patut lega ke risau ni? hahaha

apa-apa pun..
setakat ni saya agak lega bila umar dah boleh baca dan mengira
saya tahu anak-anak orang lain ada lagi advance
tapi bagi saya dengan pencapaian umar setakat ni saya rasa dah ok sangat dah
Alhamdulillah...Alhamdulillah... :)

kepada umar
kalau umar baca ni...
mungkin masa ni umar tengah stress dengan study fizik ke add math ke atau anatomy tubuh badan manusia ke
mommy nak umar tahu...walau canne susah sekali pun subjek yang umar tengah belajar sekarang mommy yakin umar mesti boleh buat punya
study je k..doa banyak...solat 5 waktu jangan tinggal...solat hajat jangan dilupa..
insyaAllah...mommy selalu doakan kejayaan umar...amin... :)

*tiba-tiba macam beremosi tak keruan plak*

ok lah
sebagai penutup
ini lah aktiviti umar dan cousins tiap kali balik sekolah
mesti nak beli roti kat uncle roti ni
mommy kan orang kaya..takpe beli la beli je semua sekali 


Tuesday, November 7, 2017

my 24 hours

saya rasa semua orang dah tahu pasal Aida Azlin ni
cantik dan saya rasa apa yang buat saya terpaku tengok video vide dia ialah cara dia cakap
entah..macam............tenang camtu kan
dan english dia pun simple dan takde slang..simple.
pastu topik yang dia kupas in every video pun best best
dan macam boleh relate dengan kehidupan seharian kita..kan? setuju? hehe

dah tengok video Aida Azlin yang ni? "How do you spend your 24 hours"
tiba-tiba awal-awal minit tu boleh plak macam terharu dan terminitik air mata ini haha
sebab dia cakap pasal betapa dia respect mak-mak 
sebab 24 hours yang  mak-mak spend tiap hari tak sama dengan normal people 
sebab mak-mak nak kena amik tahu hal orang lain (anak-anak..husband..household segala)
saya terkesan sikit tu sebab saya selalu membandingkan kawan-kawan phd saya yang masih single
ada yang dah kahwin dan belum ada anak. dia boleh datang um bila2 masa. balik lewat malam siapkan kerja...dan yang masih single plak weekend pun datang lab siapkan labwork semua
boleh stay up sampai ke pagi.esok bangun lewat. dan sambung kerja kat office...
saya plak :(
nak stay up pun fikir banyak kali. sebab takut terlajak..umar nak pergi school
nak balik lambat pun kena fikir 10 kali sebab nanti lewat amik umar school plak
pastu kalau balik lambat jam. nanti penat. nak masak segala lagi kan.
korang mak-mak pernah rasa macam apa yang saya rasa tak? 
tapi sebenarnya..tak boleh nak buat perbandingan camtukan
dan lepas tengok video ni..ok rasa macam lega sikit..
takpe. tu bahagian dia. bahagian kita macam ni. Tuhan dah aturkan baik punya untuk semua :)

bila tengok video aida azlin rasa nak buat vlog jugak hahah
ok lah
bye
:)

Monday, November 6, 2017

16 years ago today

hari ni hari pertama SPM 2017
saya punya hari pertama SPM ialah pada 16 tahun lepas
pada tahun 2001 di MRSM Kota Putra, Besut
bilangan subjek? 10 subjek (yg wajib 9 tapi mengada tambah 1 tassawur islam)
keputusan? 4A 4B 2C
sangat sangat teruk dalam sejarah peperiksaan besar hidup saya 
sad...sad...sad...
menyesal? banyak menyesal
bestfriend saya dua dua 10A
cinta hati (waktu tu) pun 10A
saya je..takde rezeki...nasib tak cukup baik...? entah
nak kata tak study..study je...tak cukup study hard kot...

adik-adik yang bakal ambil spm tahun-tahun depan
jangan leka...study...study...study dan study..
hafal..hafal...hafal...
buat latihan banyak-banyak...
solat hajat banyak-banyak...doa banyak-banyak
seterusnya berserah kepada yang Maha perancang..dia lebih tahu
jangan jadi macam kakak nilam ni haa... haha

tapi apa yang saya belajar dari kegagalan terbesar dalam hidup ni
saya tahu pelajaran tu amat penting...
awak nak buat apa sekali pun belajar tetap belajar
nak bercinta ke nak join sport ke...belajar tetap nombor satu
dan saya rasa yang mengerakkan saya untuk sambung study sampai peringkat sekarang
pun sebab cita-cita nak jadi doktor zaman spm tak kesampaian
makanya bertungkus lumus la buat master dengan lab yg susah gila
dan skang dengan analisis data GIS yang entah macam mana ntah pening kepala inewww

kesenangan tak datang bergolekkan
semua pun bermula dari bawah...
kawan-kawan yang sekang dah MO dan pun tengah sambung master pun bersusah payah belajar 6 tahun..pastu mengadap zaman HO yang letih dan tak cukup tidur..

tapi jangan la pulak
"dia tu spm 4A je..boleh je buat phd" no no no no...
itu konsep yang salah ok..
apa-apa exam pun penting..upsr pmr spm stpm smeua penting
penting sebab kita menggalas harapan ibubapa yang tinggi
(sorry mummy..mesti mummy kecewa dengan result spm lang dulu kan :( )

ok lah
entah apa yang saya cakap ntah haha
kalau baik ambil..kalau tak baik jadikan kenangan (betul ke?? pelik je bunyinya)

so here we are today with our juniors
(muka semua nak copy paste je hahaha)
dari kanan: Dr. Nina, Dr. Diana dan Dr. Nilam (soon soon soon to be doakan eh)
yang paling saya pasti kenangan di Kota Putra adalah antara kenangan paling best

bye

Thursday, November 2, 2017

365+2

seorang yang manja
paling kuat menangis antara fatimah dan umar
dulu ingatkan fatimah tu dah cukup kuat nangis dah. rupanya hud lagi kuat nangis
super duper over mengada kuat menangis haha
(kadang-kadang stress juga. sbb nk masak nak mandi nak solat pun susah)
sebab saya senantiasa kena ada didepan mata dan sanubari hudthehud ni
kalau tak menangis lah dia
kalau tengah masak tu dia akan dudk sama kat dapur
kalau nak mandi dia yang setia menunggu luar pintu sambil menangis
kalau solat plak. saya kena sediakan mainanbiar dia main dan tak bergantung kat kain telekung
hud gok la...pening la mommy canni
kalau ada aboh tu ok lagi. boleh tolong tengokkan.
tapi dengan ketiadaan aboh memang boleh jadi monster merah yang comel mommy ni

apa-apa pun
walaupun hud ni kuat nangis
tapi dia seorang yang mempunyai kesungguhan yang tinggi
kalau itu yang dia nak diaakan berusaha
contohnya satu hari saya dah pagarkan bahagian ruang tamu dengan kereta kerusi makan etc
jadi dia takkan kacau saya kat dapur
tapii biasalah hud kan peminat nombor satu saya
dia berusahatolak pagar tu sampai lah berjaya pastu dengan lajunya dia merangkak ke dapur
hud juga macam ada karakter yg bekeng. nak nak dengan muiz cousinnya. haha

apa-apa pun
hud tetaplah anak kesayangan mommy macam mana mommy sayang abg umar dan kak fatimah
mommy harap. mommy doakan hud menjadi anak yang soleh
anak yang bertanggungjawab dalam apa jua yang hud lakukan
anak yang tak tinggal solat. tak tinggal mengaji
anak yang pandai dalam pelajaran
anak yang dilindungi Allah walau kat mana sekali pun hud berada
anak yang berjaya dunia dan akhirat ameen
tak ada apa yang menggembirakan mommy selain dapat tengok anak-anak mommy berjaya dunia akhirat

malam ni kita potong kek sekali dengan muiz dan abang uwais k
jangan bekeng sangat dengan muiz. sian muiz. ok.
mommy sayang hudthehud. :)

Monday, October 30, 2017

berita

macam dah lama tak update blog sambil makan-makan
ni masa minggu lepas...saya rasa mcam malas nak drive ke um..jadinya drive ke library shah alam je
ok jugak sbb dekat jadi pukul 5 baru nak kemas-kemas barang pun ok..530 dah sampai school umar..

ok sebenarnya berita yang nak saya share ni biasa2 je kot
tapi bagi saya..hehe..macam..omg!! omg!! omg!! haha
masa email tu terpancar (terpancar??) kat screen telefon
macam..alamak result dah keluarlah...aduhhh takutnya nak buka
(sebab beberapa sebelum baru je terfikir eh bila la result nk keluar..ke saya tak terpilih)
tapi buka je email tu...dalam hati..berdebar-debar sungguh..
pastu.....
dear Sir/Madam,....
.
.
.
.
.
.
.
Alhamdulillah
Alhamdulillah...thank you Allah
abstract yang saya hantar 2 bulan lepas terpilih untuk ke Biological Sciences Graduate Congress 2017
ALhamdulillah....mcm happy sangat haha...sebab dah kecewa tak dapat pergi Estonia kan hehe
BSGC2017 akan bertempat di NUS, Singapore..yang menggabungkan Universiti dari Malaysia (UM), universiti dari China dan NUS sendiri..
saya hantar abstract ni pun dah last minute sebab last minute juga karang dan last minute juga tahu pasal ni..itu pun kawan yang bagitau..(sbb dia pun tahu betapa kecewanya tak dapat ke estonia...over tak haha!!)
jadi saya amik je result yang ada karang serba sikit dan minta sv check ok ke tak dan submit
Alhamdulillah...mungkin ini yang terbaik untuk saya :)
details pasal BSGC2017 ni tak tahu lagi macam mana..minggu depan akan ada meeting dengan student2 yang terpilih sama nanti..nanti saya cerita lagi k...

berdebor pulak...kena present kat universiti luar ni..
harap semuanya ok...harap suara kuat dan tak nervous...
doakan eh :)

Thursday, October 26, 2017

terbang-terbang




Sejak study ni sikit-sikit rasa nak pergi berjalan-jalan. Sebab ye lah Isnin smapai Jumaat dah bergelumang dengan tesis. Kalau boleh sabtu ahad nak juga lari kejap dari landasan (ish ish ish…mana ada org lari dari landasan tesis…jangan tiru pls)
Pastu nak berjalan tu bukan takat dekat-dekat kalau boleh nak juga merasa berjalan yang kena naik kapal terbang haha (sejenis jakun ke apa ni??)
saya ada bagitau encik MM pasal ni. pasal lama dah tak naik kapal terbang. jom kita gi japan ke atau paling kurang sabah ke haha
pastu boleh pulak dia gelakkan saya hampeh betul...dia cakap dia dah boring naik flight
(memang la dah kerja dia memang sentiasa kena naik flight hmmm...)
biasa dulu-dulu kalau pergi bercuti luar negara (setakat ni baru japan, indonesia, vietnam, melborne)
encik suami lebih prefer naik AirAsia je walaupun skang macam2 syarikat penerbangan ada kat Malaysia ni (MAS, malindo, firefly). dia lebih suka airasia sebab murah dan bagi dia kenapa nak bazirkan duit sangat untuk flight. baik simpan untuk belanja bila dah sampai nanti
(saya ikut saja sebab dia adalah menteri kewangan hehehe saya menteri alam sekitar je hehe)

 waktu ni pergi melborne. bestnya. macam biasa flight malam. jadinya tdo je la dalam flight.

AirAsia macam semua org dah tahu antara syarikat tambang murah terbesar di Malaysia. Nasiblah ada airasia kalau tak entah bila nar merasa pergi melborne tokyo semua. hehe. Airasia bukan takat terbang ke melborne & tokyo je tapi lebih 165 tempat di 25 negara didunia. kalau korang perasan paling terbaru ada iklan besar kat federal highway. Airasia ke Hawaii!!! macam..hawaii?? destinasi idaman sejak kecik kot hahaha (mommy la selalu cite kalau dulu2 org gi holiday mesti pergi hawaii haha best kot hawaii ni). makanan dalam flight pun sedap dan murah. tapi korang kena add siap2 masa nak beli tiket. tapi kalau terlupa atau masa tu tak rasa nak makan tapi bila pramugari duk lalu lalang hidang makanan kat orang sebelah dan baru rasa nak makan boleh je kalau nak beli on the spot. bayar je cash. (ni semua orang tahu kot). saya selalu makan nasi lemak. hehe. kalau rasa nak makan maggi di 10,000 meter di udara pun boleh. diorg ada jual.



ingat lagi masa first time pergi japan dulu tahun 2012. umar baru masuk 6 bulan. pergi tokyo dengan airasia. sampai je airport kat sana macam wooowww wooowww bersih..ada baby room yang best...toilet canggih dan bersih...macam sikit wooww sikit sikit wooww hahaha 
(memang sejenis yg jakun tahap tinggi ) 
pastu bila dah balik malaysia. masa tu airasia hab dia kat lcct. macam. apakah?? sedihnya. babyroom yg cuma ada sinki. pastu kerusi nak tunggu pun takde. macam. hmmm. sedihnya. bestkan kalau airport macam kat tokyo. tapi skang KLIA2 dah sangat sangat ok. kalau kena hantar encik suami ke sana mesti nak turun sama sebab boleh jalan2 shopping makan2 semua haha. kalau dulu lcct hantar kat depan pintu je la hahaha (terukkan)
pastu baru saya tahu rupanya airasia ada bergabungan dengan Indonesia AirAsia, Filipina AirAsia, dan AirAsia India mempunyai hab di Lapangan Terbang Antarabangsa Don Mueang, Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta, Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino, dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kempegowda masing-masing pastu airasia X untuk lalauan jarak jauh. (encik suami la bagitu..kalau tak memang tak tahu. yg tahu tiket flight dah ada dalam tangan haha)
 masa ni pergi tokyo. aduuhhh rasa nak pergi tokyo lagi je..duit oh duit...turun la ke pangkuan ku

 skang saya dan adik beradik duk plan nak pergi bercuti (ala-ala family day) ke langkawi
duk tengah cari-cari tiket murah la ni. kakak pulak jenis memang suka check tiket murah kat air asia. kalau ada promotion dia lah yang bagitau tiket ke mana yg murah. kadang2 boleh dapat serendah rm10. Kalau korang bukak website rasmi AirAsia, dorang juga mempunyai promotions online. Tapi kalau korang nak lebih untung, korang boleh usha tiket AirAsia kat site Traveloka. Kita akan dapat harga tiket yang lagi murah dari site AirAsia tu sendiri. Kat situ, kita boleh tengok latest airasia promotions, berapa diskaun yang kita boleh dapat. Di Traveloka, korang boleh dapat promotions bukan saja untuk flight, tapi juga hotel. Korang boleh juga tengok tarikh yang korang nak pergi bercuti sekali dengan harga tiket ada di jadual tu. Jadi korang boleh decide dulu tarikh bila korang nak pergi bercuti dan lepas decide, bar uterus beli tiket. Senang macam mengira 1,2,3 je kan. umar pun boleh buat nih hehehe (over sangat). baru ni saya first time book hotel guna traveloka. senang je rupanya. boleh guna creditcard atau kalau takde credit card debit card pun dah boleh dah skang. just masukkan nombor card dan security number. tu je. senang. nnt dia akan bagi email. kalau tersilap book tarikh call je dan diorg boleh reset balik tarikh yg sepatutnya. with no charge. free...sebab baru ni ke penang saya terbook salah tarikh. nasiblah boleh tukar. hehehe

balik raya baru ni pun dengan airasia. last minute. tapi nasib ada lagi tiket. kalau tak raya kat shah alam je jawabnya.


ok lah.
panjang macam buat chapter 2 dah ni
saya baru je dapat email yg menggembirakan
nanti saya cerita di lain entry
Alhamdulillah .... terubat sikit luka di hati ni ecececece
ok. next entry k
bye.
 



Tuesday, October 24, 2017

Hujicam

selain jam di federal highway
benda-benda ni lah yang selalu saya nampak bila sampai kat um
terutamanya di fakulti engineering
mungkin takde padang rumput hijau untuk lepak lepak
tapi tempat ni saya selalu lepak (seorang diri) 
kalau boring sangat dah duk dalam office
atau bila rasa nak ambik angin
atau bila sejuk sangat dalam office
dah try app Huji? App ni macam kita guna kamera filem dulu2
filter cuma satu. siapa da tarikh. tapi throwback ke tahun 1998
klasik kan?
ok lah. jom sambung siapkan gis.
sape yg suka gis kat sini?
saya dari dulu tak suka
tapi kena buat juga
FIGHTING!!

Friday, October 20, 2017

takde tajuk

apa yang saya tulis kat sini
sekadar nak jadikan kenang-kenangan tahun-tahun akan datang
sekarang banyak masa (masa untuk social media)saya lebih ke instagram
sebab senang tengok kat phone je kan 
(walaupun sebenarnya saya lebih suka blog sebab tak ramai yg kenal saya kat sini
maksud saya sedara mara, kawan2 terdekat..jadi boleh mengarut sikit kat sini)
(kalau kat IG kena b erlapik sikit haha)
tapi sayangnya sampai sekarang saya tak jumpa app yang best utk saya update blog
ada yang nanti gambar jadi besar sangat la...kena bayar laa (nak yg best dan free je haha)
jadi kalau nak update blog time saya memang tengah mengadap laptop/komputer kat office

bila saya baca balik entry saya yang 10 tahun lepas
Ya Allah...rasa nak pengsan hahahha
inikan ciknilam yang dahulu kala zaman remaja takde masalah anak nak poopoo?
hahahhaahaa
free and easy..bila2 je boleh mengadap laptop tanpa penarikan baju oleh anak-anak hahaha
kadang-kadang rindu pula zaman single...tapi bila fikir balik kalau takde askar2 yg suka sangat kacau saya ni
entah macam mana lah kehidupan saya hahaha
Alhamdulillah..thank you Allah untuk pinjamkan saya Umar, Fatimah dan Hud
(teringat pula berita gembira dato siti baru2 ni..sape yg terharu dan termenangis dengar pengumamn tu?kita geng!! hahaha )

ok lah
entry takde tujuan canni lah
masa saya format laptop saya minggu lepas 
saya terlupa nak save satu folder result saya 
satu folder ok! fuhhhhh
menangis tak berlagu saya semalam 
nak kena cari balik kot kot ada dalam email
ALhamdulillah...nasib baik ada
haihhhhh kenapalah saya pergi format laptop??!! kenapa??!!

hari ni ada orang tu bangun awal tanpa drama sebab nak ikut mommy pergi office

Monday, October 16, 2017

the journey


last week rasanya macam minggu yang paling penat 
(minggu minggu lepas pun ada juga yang penat
tapi last week penat bercampur stress bercampur dengan lapar bahagi dengan lapar lagi haha)
risau sangat pasal tesis..sebab ada banyak gila tak siap
kesiannya lah...kawan-kawan saya dah habis anlyse data...tinggal nak writting je
pastu kawan saya yang boleh ajarkan gis busy yang amat
pastu nanti nak kawen..pastu bulan satu nak ke london sebab buat attachment kat sana
pastu plak........macam benda
laptop plak virus bermacam-macam...balik format laptop pukul 12 malam
esoknya still kena bangun pagi sebab umar school (nk ponteng tak boleh sebab exam week)
kena jugak bangun....penantnya wehhh
pastu tengahari tu...antara tengahari yang paling memenatkan
nak balik tu ... dah pukul 3.. lupa rupanya belum solat zohor lagi
makanya singgah jap masjid sebelah main gate um ni
dalam kepada tesis...tesis...tesis....tesis.....
lepas solat doa la.."ya Allah...kalau kawan saya ni takleh tolong ajarkan gis sape lagi yg boleh ajarkan..?bulan 12 tak lama lagi dah ni...terangkanlah hati...kurniakan ilham macam mana nak siapkan gis ni.." (spesifik gila siap sebut nama kawan tu haha)
(rasa macam nak nangis je hahahaha gelakkan dia)
macam biasa lepas tu solat akan baca 1 page quran 
(sbb macam nak khatam dalam masa siapkan tesis ni)
sekali dah nak habis 1 page tiba-tiba ada satu ayat yang biasa sangat saya sebut kalau dalam ketakutan kerisauan atau sebelum nak jumpa sv haha
ayat tu ialah
:( :( :(

"Cukuplah Allah sebagai penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung"
"Ya Allah...permudahkanlah budak Nilam ni siapkan tesis dia amin amin"

Wednesday, October 11, 2017

masakan homesick

selepas sekian lama tak masak ....no no..bukan tak masak...masak je...tapi lauk biasa2 je
semalam terlebih rajin sikin ditambah dengan rasa nak makan
maka terhasillah nasi ayam special
resepi rahasia turun temurun dari mommy :)
mommy cakap resepi ni mommy dapat daripada kawan, chinese
dia ada kedai nasi ayamkat Trg dulu... sedap sangat  jadi minta resepinya
kawan ni cakap..kalau nak nasi ayam yg sedap..rahsianya cuma satu
bawang putih dan halia..tu je..
bawang putih sahaja. no bawang besar..bawang merah..bawang holland..bawang putih sahaja dan halia

semalam umar dan fatimah makan banyak
memang favorite umar kalau ada nasi dan sup. fatimah pun. 
selalu je terfikir nanti bila budak2 ni dah besar
masakan apa yang paling mengingatkan diorg kat mommy dia ni hehe
nasi ayam ke? nasi lauk ikan goreng ke? nasi goreng hotdog ke? atau bihun goreng? :)
semoga boleh jadikan salah satu sebab la diorg bila dah besar nanti
bila dah masuk asrama, masuk universiti, dah duduk sendiri
untuk datang balik rumah nak merasakan masakan homesick air tangan mommy hehe
(masa tu mommy dah tua...harap masih sihat aminn)

ok lah.
malam ni nak masak apa plak?

Thursday, October 5, 2017

jepuk pisang

pernah tak beli barang2 kat bahagian reduce price kat tesco?
saya pernah!! heee
bahagian reduce ni ada sayur-sayur dan buah-buah
bahagian reduce barang kering plak dia tempat kat tempat lain
kadang-kadang ada potato..cili hidup..oren..apple..
salad..asparagus..benda-benda canni kadang2 elok sangat lagi...
kita kena pandai pilih je..kalau salad tu boleh dapat harga dua kali ganda murah
baru-baru ni ada nampak pisang..elok sangat lagi...
harga dari rm4.90 reduce sampai rm1.90..
 elok sangat kalau buat jepuk pisang. apa lagi...amik la
makanya pagi tadi terhasillah jepuk pisang untuk bekal umar ke school :) 
tapi selalu je tak menjadi kalau buat jepuk pisang
terlebih lembek la..terlebih tepung la..
takkan la nak google juga resepi jepuk pisang 
tapi umar suka..so tak jadi masalah lah kan

k.bye.

Tuesday, October 3, 2017

kain putih

tiap kali nampak budak-budak tahfiz kat area rumah ni
mesti teringat kat kes kebakaran sekolah tahfiz baru-baru ni
teringat video yang .................. menyesal saya tengok video :(
pesalah dah tertangkap dan dua akan menerima hukuman setimpal
(setimpal...? hmm...semoga hukuman Allah balas segalanya padan dengan apa yg korang dah buat ni)
tapi sebenarnya kesian juga kat diorg ni..umur 11 tahun dah keluar malam-malam merayau
mesti struggle juga cari duit nak beli bahan terlarang tu...tengok keadaan rumah plak...
pengetua plak..? stop buat statement yang langsung tidak membantu
kalau nak jugak...buat permohonan maaf atas kejadian anak2 murid yg tak bersalah
(sampai sekarang saya tunggu takde pun haihhh)

setiap kali waktu solat..beramai-ramai berjalan dari townhouse ke surau
hari sabtu ahad...berkopiah main bola kat court futsal..
hari jumaat masing-masing beratur tunggu bas untuk ke masjid shah alam utk solat jumaat
petang khamis ada sekumpulan akan datang setiap rumah bagi ceramah
(yg ni comel...haha sbb nasiblah yg kena buka pintu masa tu..kena dengar ceramh free dari budak2 tahfiz haha..pastu yakin je budak2 ni bagi ceramah..ceramah simple je la tapinya..pastu akhir sekali ajak sesiapa lelaki dalam rumah tu utk turun solat jemaah kat surau...baguskan?)

semoga berbahagialah anak-anak tahfiz kat sana
mesti putih bersih...wangi...muka bercahaya...
kepada adik2 pesalah..semoga Allah memberi peluang dan hidayah
hidup korang panjang lagi...banyak benda lagi yg best korang boleh buat dalam dunia ni
pergo sekolah..amik exam...masuk universiti...cari kerja..beli kereta...kahwin..
(dan hutang pun bertambah haha...tapi itu lah ..nak hidup kan haha)

semoga anak-anak saya...anak kita semua sentiasa dalam lindungan Allah swt..amin..

Monday, October 2, 2017

dietwhat

dari pagi nak tulis something pasal apa yang sempat saya makan masa balik Trg baru-baru ni
tapi ni dha petang lupa dah
so terimalah ikan celup tepung bukan dari kedai poknong yang viral tapi kedai tepi pantai yang sama sedap dan fresh dan sesiapa yang boleh cakap Trg boleh dapat harga murah

nasi lemak, laksam dan nasi minyak kegemaran dari kedai tepi petronas batu buruk dan bersebelahan dengan hotel park inn dan bukan kedai yang berada di tepii jalan tapi belakang kedai tepi jalan tu

dan akhir sekali nasi kerabu tersedap di dunia sbb terpilih antara 50 makanan tersedap di dunia ini. dan dan lepas tu nak makan kena beratur macam nasi beratur.

ok lah. laptop buat perangai lah pulop. bye.

Friday, September 29, 2017

pergi

petang semalam dalam kereta otw dari amik umar kat school
saya tanya umar
"umar, mana abbas?"
"abbas mana ada..abbas dah naik atas kat awan"

bulan ni kat school temanya transportation
belajar pasal car, bus, truck, van, plane etc..
umar cakap
"masa belajar pasal car..abbas dah pergi dah jumpa mami dia"

:(

arwah abbas sekalas dengan umar
dari 4 years pastu 5 years pun sama
sama macam umar dalam kelas advance maknanya dah boleh baca
dah boleh menulis nama sendiri
baca iqra pun dah masuk buku 4
dah boleh buat simple tambah tolak
yer..abbas budak pandai dan aktif
nak banding dengan umar dia agak aktif
paling mesra dengan teacher kat school
sebab tu ramai teacher terkesan bila ayahnya msg dekat group

lepas ibunya meninggal dulu
(pernah viral pasal kematian masa melahirkan..adik bongsu abbas..)
ayahnya yang hantar ambik abbas kat school
kadang2 dia bawa sekali adik yg tengah, uwais
kadang2 nenek dan atok yang hantar dan amik

pernah juga bila time saya amik umar
waktu yang sama abbas pun nak balik
bersungguh-sungguh abbas cerita kat ayahnya pasal school
kerja sekolah apa yang kena siapkan
mukasurat berapa kena practice baca
ayahnya layan je
kadang-kadang adiknya uwais nak ikut abbas masuk kelas
nangis2 nak ikut masuk kelas
ayahnya pujuk. duduk sama2. suara pelan je.
macam org jepun marah anak canne?
senyap je. satu apa pun tak dengar.
kagum plak saya haha. kalau saya mesti dah heret balik masuk kereta dah haha

malam tu pukul 1 atau pukul 2
ayahnya msg kat group yg abbas dah pergi mengadap ilahi
agak terkejut dan tertanya2 kenapa
paginya baru tahu kenapa
kesian abbas..kesian juga ayahnya
entah macam mana perasaan abbas time tu
sakit. takut. :(
takpe abbas, abbas sekarang mesti dah dapat jumpa ibu kat sana
kat sana lagi best....
entah entah dah jumpa anak aunty
apa lah dia buat kat sana...



gambar last dalam kelas
sehari sebelum pemergiannya
sama-sama sedekahkan al-fatihah untuk adik abbas
semoga dikurnikan syurga tertinggi oleh Nya
semoga anak-anak saya , anak-anak kita semua sentiasa dalam lindungan Allah swt
amin...