31.12.12

Pancake Mummy

kadang-kadang
kita rasa nak makan sesuatu
time tu jugalah ada satu bahan yang tak cukup

baking powder habis laa
susu tak cukup secawan laa
butter yang tinggal sikit je lagi laa

tapi ajaibnya
mummy boleh ubah - ganti - reka
resepi yang yang tak cukup bahan tadi
menjadi resepi yang cukup bahan
haaa macam mana tu
hebak tak hebak mummy saya :)

so pagi tadi sindrom nak makan yang dari yang lain datang lagi
kali ni nak makan pancake plak
tapi fresh milk tak ada la pulak
butter pun habis..

nasiblah buku resepi bergerak a.k.a mummy sentiasa ada di sisi hihi
maka terhasilah pancake ada apanya ala mummy :)

rasanya not bad at all
sedap sehingga kepingan pancake yang terakhir


Resepi Pancake Apa Adanya

Bahan-bahan
3 senduk tepung gandum
1 biji telur
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat (dibancuh dengan 1 mug air)
secubit garam

Cara-cara:
Campurkan semua bahan hingga tepung tak berketul-ketul
atau kalau nak cepat tapiskan
panaskan kuali. (guna kuali yang tak melekat)
tak perlu sapukan minyak atau butter
sendukkan satu senduk adunan ke dalam kuali
biarkan seketika sehingga nampak macam ada lubang2 kecik
dan balikkan. biar perang sikit. dan boleh angkat.


selamat mencuba!

29.12.12

Breakfast


tiba-tiba rasa macam nak makan sesuatu yang lain sikit pagi tadi
makanya, terhasillah Baked Egg With Potato ala Sapphire
ala sapphire sebab ini je bahan-bahan yang ada dalam peti sejuk

Bahan-bahan:
3 biji tomato saiz sederhana (dipotong dadu)
1/2 biji lada benggali (dipotong dadu)
1 biji potato (direbus dan disagat)
3 biji telur
Bawang besar dan bawang putih secukupnya (dipotong dadu)
Keju
Minyak zaiton
Serbuk lada hitam
Serbuk oregano
Daun Pasley
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga sedikit layu
masukkan tomato dan lada benggali
perisakan dengan serbuk lada hitam, oregano, garam dan gula
biarkan sebentar.

Sapukan bekas untuk membakar dengan minyak zaiton
masukkan potato yang telah disagat 
lapiskan dengan bahan yang telah ditumis tadi dan taburkan keju 
buatkan lubang dan pecahkan telur 

Bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau sehingga telur putih masak
taburkan daun pasley yang telah dimayang halus
makan panas-panas :)

siap!!


27.12.12

Budu


saya dapati
cara orang KL makan budu tak sama macam orang Terengganu atau Kelantan makan
sangat tak sama. :)

saya selalu nampak
orang KL akan ambil budu + cili padi
tapi cili padi macam sekadar hiasan
jadi..macam....awak makan budu sahaja tanpa rasa pedas...
hmmm...tak uummmppphh la kalau macam gitu hihi

ok.
meh sini orang tranung nak ajor cara sebenor makang budu
ready belake?

Bahan-bahan:
Budu
beberapa biji cili padi (kalau nak pedas banyakkan lagi)
2 ulas bawang merah dimayang halus
1 biji limau kasturi 

Cara-cara:
Letakkan kesemua bahan dalam satu pinggan.
Kenyek-kenyekkan cili padi untuk mengeluarkan rasa pedas daripada cili.
Perahkan limau dan gaul-gaul sikit.
Sedia untuk dicicah dengan ikan goreng atau ikan panggang. yumsss!

Nota kaki: kalau ada lebihan durian atau tempoyak bolehlah digaulkan sekali. tapi jangan banyak sangat k. :)

ok orang orang KL sekalian.
gi cari budu skang. dan cuba try test cara makan budu sebenor ni. hihi....


bye :)

12.12.12

tuesday things

 1. Umar's first swimming session. Dan saya dapati Umar memang suka main air. Air kolam tu agak sejuk jugak sebab dalam bangunan. Tapi Umar relex je kuis kuis kaki macam ala ala nak berenang. hihi. Tapikan nak tanya sikit ni,boleh ke bawa baby masuk kolam?esp yang public?

 2. Lepas penat-penat berenang, ke SACC plak untuk lunch.Lepas lunch ke Subang Parade. Jalan-jalan. Saya suka idea dekorasi krismas di Subang parade. Ala-ala krimas di tepi pantai di tengah panas. Krismas di Malaysia la katakan. Mana ada snow. :)

 3. Lepas Subang Parade, kita ke Empire pulak. Mak aiihhh balas dendam ke apa ni? hihi...Umar such a good boy. Tak banyak karenah pun. Sekarang kalau dah sampai masa dia nak susu dia akan merengek yang macam nak beritahu kita yang dia dah lapar. Macam bercakap-cakap tau. Sama jugak kalau dia nak tidur.

4. Dan yang ni? Habislah sudah aktiviti kita untuk hari selasa. yang sepatutnya kerja sebab office terletak di Kuala Lumpur tapi di sebabkan yang lain-lainnya cuti sebab office dalam Selangor. Kita yang kerja kat KL ni sibuk jugak nak cuti. hihi. Oh maafkan saya boss.

sekian.
bye.
:)

7.12.12

onde-onde


kali pertama buat onde-onde
atau ramai orang panggil buah melaka
saya lagi suka panggil onde-onde , mana-manalah :)

tak ada susah sangat pun sebenarnya nak buat onde-onde ni
kalau tahu awal-awal lagi tak susah
mesti dah lama try buat 

ok
resepi saya pinjam dari My Resepi :

Bahan-bahan
300 ml air
250g tepung pulut 
125g tepung gandum
sedikit pewarna hijau atau lagi sedap guna daun pandan yang dikisar
(nak buat warna lain pun boleh- saya suka pink hihi)
kelapa parut putih dan gula melaka secukupnya

Cara-cara
campurkan air dan pewarna hijau
masukkan tepung pulut - gaul sebati
dan masukkan tepung gandum - uli hingga menjadi doh
ambil sikit dan letakkan isi gula melaka di tengah
masukkan doh tadi ke dalam air yang menggelegak hingga timbul
akhir sekali gaul dengan kelapa parut

sedia untuk dijual di pasar malam :)


6.12.12

sampingan


mungkin saya patut tukar profession , no?
:)

3.12.12

instalife


drama hujung minggu yang tak boleh diterima
tapi Alhamdulillah...semuanya dah selesai
sekarang kembali kepada asal

:)