Friday, June 29

sambal telur puyuh


Bahan-bahan:
telur puyuh (bilangan ikut kesukaan)
2 sudu besar cili giling
3 sudu besar bawang kisar
1 biji bawang besar (dimayang halus)
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
telur puyuh direbus terlebih dahulu
dan goreng hingga agak-agak putih telurnya garing
panaskan minyak
tumis cili giling sehingga naik bau
masukkan bawang kisar. tumis hingga garing
masukkan bawang yang dimayang halus dan telur puyuh
biarkan dalam 2-3 minit
sedia untuk dihidang..... 

*makan dengan nasi panas..yummnesss*


selamat mencuba :)

Tuesday, June 26

graduasi



 ini kali pertama 
saya ke majlis convocation sebagai pemerhati sebagai lecturer
rasanya sangat lain
rasa macam.......akhirnya grad juga diorang ni..... 

tahniah semuanya!! :)

bila tengok orang ber-konvo
mulala rasa nak ber-konvo jugak
padahal...perjalanan nak sampai ke hari konvo tu
punyalah berliku-liku

tapi orang kata
setelah kesulitan pasti ada kesenangannya kan..... :)

tahniah juga saya nak ucapkan kepada
pemilik blog resepi, kak ijan
sebab dah berjaya menghabiskan kajian PhD nya baru-baru ni
dah boleh panggil Dr.Ijan.....
tak lama lagi nak balik malaysia dah....


oh...sangat buat saya bersemangat nak sambung study lagi... :)
kalau la saya ditempat kak ijan sekarang...
mesti hati duk berbunga-bunga je....aaaaa.......
mesti duk sibuk pukul gambar thesis tak habis-habis
mesti duk upload gambar sepanjang perjalanan menyiapkan thesis kat FB
*ah...over lah awak ni hihi*

saya pun nak sambung
saya pun nak sambung
saya pun nak sambung belajar

ok
bye
:)

Thursday, June 21

breakfast for two


roti bakar sapu majerin daisy
selalu tengok kawan tempat kerja makan
tapi tak rasa pulak nak try
bila en.mm buatkan .... sedap la pulak kan.....
tambah dengan teh o panas...habis 4 keping roti saya makan.....

mungkin sebab air tangan suami kot hiksss :)

Wednesday, June 20

ahli baru


ahli baru
oh bukan bukan bukan
bukan baby saya
tapi baby kepada kakak ipar saya, Kak Ina
lahir jam 116 pagi pada 16.06.2012 yang lepas di Hospital Melaka

perasaan saya?
saya pulak yang berdebar-debar bila dapat tahu kak ina dah selamat bersalin
tak tahu kenapa
MIL plak cakap ingatkan saya yang dah bersalin
tambah 10kali kedebarannya >_<

 kak ina cerita
proses kelahirannya baby ketiga ni kejap je
sakit dalam jam 12. jam 1 dah keluar
senangkan
harap saya pun nanti semudah tu
amin amin amin

nama?
belum ada
tunggu hari ketujuh nanti saya bagitau k

note: saya memang tak reti tengok muka baby baru lahir iras muka siapa...
        sebab macam semua baby pun muka sama je. comel comel comel :)

Tuesday, June 12

the askbelievereceive list


kalau tak silap saya
saya list-kan 5 perkara dalam list tu
masa tahun 2009
mungkin awal tahun 2009

saya nak submit thesis by December 2009
tapi saya berjaya submit December 2010

saya nak grad tahun 2010
tapi saya grad tahun 2011

saya nak jadi lecturer
lecturer di IPTA
tapi dah jadi lecturer di IPTS

saya nak UK! UK! UK!
hmmm...dah ada sumber dan tempat
tapi...belum nampak sinarnya dan jalan mudah ke sana lagi...

Dr.Nielam?
insyaAllah dalam masa 3-4 tahun dari sekarang..?
amin...amin....

---------------------------------------------------------


jauh disudut hati
rindu pulak nak berpukul gambar dengan camera
camera yang sebenarnya camera
bukan camera yang ada kat telefon
pastu edit guna picasa
pastu upload banyak-banyak macam ada orang kesah kat FB

apa zaman camera sebenar dah makin dilupakan? ecehsss

-----------------------------------------------------------


sebenarnya agak penat study untuk kelas tiap-tiap hari
kerja apa yang tak perlu study hari-hari..?
semua kerja kena study hari-hari

tapi saya rindu zaman belajar (ada kaitan ke)
pergi library
cari buku untuk study (tadi cakap penat?)
pukul gambar guna self timer dengan buku-buku
aaaa....

---------------------------------------------------------------------


cik nilam
awak tu ada lagi 3minggu sebelum awak mula cuti 2 bulan
jadi silalah jangan nak buang masa sangat update blog segala


yang benar
cik sapphire
ok bye.

-------------------------------

semua gambar adalah dari profile picture fb saya
semua dipukul guna kamera benq.

sekian.

Friday, June 8

gambar sahaja


diari hari jumaat
setakat jam 4


selamat berhujung minggu!

Thursday, June 7

pulau pinang jauh ke tengah


saya rasa
kalau kakak saya tak kahwin dengan orang penang
mungkin nasi kandar sampai sekarang pun saya tak akan rasa
pasembuq..? lagi la...nama pun dah macam tersembuq-sembuq...
nak ke penang..? tunggu ada seminar atau kerja kat sana baru ke sana kot

tapi sejak ada abang ipar yang asal penang ni
dah pandai makan nasi kandar dah
dah tahu apa itu pasembuq
dah reti nak mengidam kuih serabai
kikiki

hari tu ke saya ke penang lagi
sebab: hantar adik ipar masuk KMPP
sempat la merasa..
nasi kandaq line clearq
nasi kandaq beratur
pasembuq (tak suka...tak sedap hihi)
tu je
nak makan kuih serabai tapi tak sempat
sekali kakak balik penang, ayah mentua dia belikan saya kuih serabai 3 bungkus :)


dan
apa yang best pasal penang
ialah dia punya bangunan-bangunan antik
rasa macam nak berjalan kaki dan amik gambar banyak-banyak
*macam la larat sangat nak berjalan kaki lama-lama*

kalau la saya student architecture..mesti dah rambang mata dah... :)

entry basi
lepas ni nak tulis pasal wedding di rumah kawan yang rupanya terletak sebelah je dengan rumah nenek en.mm
bye!
:)

Wednesday, June 6

Sway



Don't stray
Don't ever go away
I should be much to smart for this
You know it gets the better
Of me sometimes
When you and I collide
I fall into an ocean of you
Pull me out in time
Don't let me drown
Let me down
I say its all because of you and here I go
Losing my control
I'm practising your name
So I can say it to your face it doesn't seem right
To look you in the eye
And let all the things you mean to me
Come tumbling out my mouth indeed its time
Tell you why
I say its infinately true
Say you'll stay
Don't come and go
Like you do
Sway my way
Yeah I need to know
All about you
And there's no cure
And no way to be sure
Why everythings turned inside out
Instilling so much doubt
It makes me so tired
I feel so uninspired
My head is battling with my heart
My logic has been torn apart
And now
It all turns sour
Come sweeten
Every afternoon
Say you'll stay
Don't come and go
Like you do
Sway my way
Yeah I need to know
All about you
Say you'll stay
Don't come and go
Like you do
Sway my way
Yeah I need to know
All about you
Its all because of you
Its all because of you

Big Runga - Sway

***
lagu lama
yang dah lama tak dengar

lagu lama
yang mengingatkan zaman baru dapat kereta
burn cd lagu untuk dengar dalam perjalanan ke ladang kangkung
salah satu lagunya...lagu ni lah
pasang kuat-kuat
nyanyi dengan bersungguh-sungguh
 harap kereta sebelah tak tengok pelik

enjoy!
 :)

Monday, June 4

ketupat daun palas



last check up 2 minggu lepas
berat saya ialah 47.5kg
turun 1 kilo

dua tiga hari ni rasa makan banyak betul
cepat jugak rasa lapar
pagi tadi dah makan roti paung 2 ketul
dan tadi baru je lepas makan 2 ketul baulu
sekarang lapar lagi

teringat-ingat ketupat daun palas yang saya beli otw back dari penang minggu lepas
dan serunding daging dari Terengganu
aaaaa.....sedapnya....mahu!

harap check up esok berat saya naik la sikit....amin :)