Wednesday, July 24

kek batik

memandangkan stok kek batik kat rumah dah habis semalam
selepas hampir seminggu juga nak boleh habis
so hari ni dah boleh la kot buat kuih lain
tapi kuih apa?
masalah negara betul bila fikir nak masak apa haihhh

kali ni nak share cara-cara nak buat kek batik
boleh?

kek yang paling mudah senang easy budak darjah 6 pun dah boleh buat
budak budak kat asrama pun boleh buat ni
yang ada dapur segala lagi la boleh..
yang penting rajin hihi



resepi lengkap step by step boleh ke blog cik cerimanis

Bahan-bahan
biskut marie (dipatah-patahkan)
200g milo
250g butter
1 tin sus pekat
1 teaspoon esen vanilla

Cara-cara
Cairkan butter.
bila butter dah cair, masukkan susu pekat
kalau tak suka manis, boleh kurangkan susu
Masukkan milo dan kacau hingga sebati
perlahan api dan masukkan esen vanilla
kacau lagi  dan boleh masukkan biskut marie yang dah di patah2kan
gaul rata (biar semua biskut diselaputi chocolate tadi).
alaskan bekas atau loyang dengan plastik untuk mudah kita nak keluarkan nanti
masukkan adunan dan tekan tekan biar mampat
simpan dalam peti sejuk. dan sedia untuk dimakan sambil tgk tv. :)


so....ada idea nak masak apa untuk berbuka hari ni?

Sunday, July 21

baby pasta



macam juga kita
orang dewasa ni
kadang-kadang bosan jugak makan benda sama je
makan nasi je tiap boring jugak kan
sama macam budak kecil
especially umar la

bubur tak nak tiap tiap hari
kalau selang sehari dia ok
pastu kalau bubur tak ada rasa
jangan harap dia nak makan
atleast kena ada rasa masin masin sikit
kita ni kononnya tak nak la bagi garam kat dia lagi
sebab masih baby kan ececece
tapi kalau tak letak garam sikit
umar memang tak nak makan

baru baru ni saya ada try buat pasta untuk umar
habis jugak dua mangkuk 
suka je tgk dia makan
resepi dia?
ala main campak campak je
tumis bawang
letak ayam sikit
sayur sikit (carrot, kentang, tomato)
dah siap
saya pun tumpang makan semangkuk hihi

kawan-kawan ada resepi best tak untuk baby?
share nak?
:)

Saturday, July 20

tiga budak hijau


ada hari rajin sangat
ada hari M sangat
ada hari M sangat sangat sampai tak terbendung
nak masak malas
nak kemas rumah malas
nak basuh baju lipat kain malas malas malas

mungkin saya patut ada seorang maid untuk buat semua ni
nanti bertambah malas la jadinya huhu

satu hari
perasaan rajin tu datang
jadi ada la dua tiga lauk berjaya dimasak
tapi tak sempat nak share kat sini..nanti eh
*atau sebab terpaksa?* -_-"

rajin dan teringin nak makan
kombinasi ni perlu ada untuk menjayakan satu satu masakan huhu
kalau tak jangan harap
makan je la apa yang terhidang

so
resepi kali ni ialah kuih ketayap
atau ada orang panggil kuih gulung

senang je rupanya
kulitnya saya rasa sama macam nak buat roti jala
inti plak just campurkan kelapa parut dan gula melaka
senang kan?

takpe
ni ada resepi lengkap
saya tiru dari sini

Bahan-bahan
  • *1 biji telur
  • *2 cawan tepung gandum
  • *1/2 sudu teh garam
  • *2 cawan air
  • *1 sudu besar air pandan
  • *sedikit pewarna hijau
  • minyak untuk mendadar
Cara-cara
  • Blend semua bahan yg bertanda *.
  • Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadarlah adunan tadi hingga masak.
  • Angkat.Masukkan inti dan gulung.
  • Siap dihidang.

kalau nak ketayap tu warna lain pun boleh 
tak semestinya hijau
atau ada yang buat polkadot..haaa lagi kreatif :)

ok 
selamat mencuba
dan selamat berbuka