23.8.17

apa-apalah

seminggu juga saya bersedih hati
hahahaha (gelak fake)
beberapa kali juga hujan banjir ribut taufan di office
sampaikan kawan saya (Taher) tanya whats wrong
mungkin sebab mata dan hidung merah kot
dan time tu jugaklah dia nak tanya soalan
hahahaah (gelak ikhlas)
takpelah...mungkin rezeki kat tempat lain kot
kalau tak 25hb ni dah fly dah..13jam penerbangan
transit kat istanbul 10jam...pastu flight ke tallinn 2 jam
berapa jam semuanya tu? :)
time to time...dah dapat terima kenyataan
dan baru isnin lepas bagitau supervisor kat sini dan kat sana
dan sv kat sana tak reply lagi
hmmm...segan sungguh nak email cakap nak cancel
tapi kena juga email...sebab segalanya dah disediakan untk saya kat sana
ramai orang tanya kenapa nak pergi sangat
jawapan saya senang... untuk pengalaman dan mencantikkan cv
yupss..untuk cantikkan cv..
sebab sekarang semua orang ada publication..semua orang
tak kiralah scopus ke isi ke..semua orang ada
tapi attachment ke luar negara? hmm..saya rasa tak ramai...(saya rasalah)
tapi semua orang tak faham...semua orang faham sebab nak merasa winter..hmm...
apa-apalah...
minggu lepas saya apply satu seminar kat singapore
3 hari..gabungan university dari malaysia, singapore dan china
dan untuk terpilih akan ada mock presentation peringkat fakulti
(sebab student dari fakulti sains je boleh apply)
dan yang ni husband bagi green light... hmmm
harap sangat saya terpilih...doakan eh
ok lah...bye bye..jap lagi ada meeting dengan sv plak...
doakan yang terbaik untuk cik nilam ni..aminn :)

10.8.17

peluang

selalu cepat terpengaruh dengan drama kat tv
yang paling terkesan bila slot Identiti kat TV3
drama Cinta Korporat atau drama Cinta Antara Benua
mulala teringin nak pergi london
(plus selalu dengar cerita dr cousin yg selalu pergi london sebab abg2 dan kakaknya study sana)
(so deep inside saya tanam impian nak kena sana juga)
pastu ada drama lakonan umi aida dan m.nasir kat India
background Taj Mahal yang super cantik
mulala teringin nak ke India pulak (haha gelakkan dia)
(padahal masa tu tak tahu pun yg India dalam tv je cantik haha)
pastu masuk matrik filem AADC
Indonesia lah pulakkan hahaha
(film maker ni pandai betul tukar benda tak cantik jadi cantik)
(lalu mempengaruhi minda budak2 hingusan yg bernama nilam ni)
sementara dapat result matrik saya apply medic kat indon
(dapat..yahoo..universiti kat bandung..tak ingat nama universiti..tapi saya tak pergi haha)
habis degree plak saya terus sambung master
masa ni saya tak tahu canne nak apply biasiswa ke oversea
(jadinya mereputlah saya seorang diri di malaysia menghabiskan tesis master sampai 5 tahun)
masa tu ramai kawan berjaya sambung master ke oversea dan grad dalam masa setahun
(menjadikan saya wehhh kenapa saya tak buat master by course je..??nilai dia sama je kot)
lalu down...down...down....macam lagu yuna tu
jadi saya tanam impian nak ke oversea not as tourist but as a student
habis master. saya kerja. dan cari sana sini biasiswa yg membolehkan saya study di oversea
sana sini email potential supervisor..reject. tak reply. dan satu reply dengan tangan terbuka. dan sampai sekarang masih bertanya khabar.
dan apply biasiswa dan dapat..yahooo!!
but again...saya tak pergi......gelak sambil nangis sambil menyusukan umar yg berusia 10 hari sambil tengok opening ceremony olympic london hahahahahahahahahahahhaah (tak kelakar)
sampai sekarang masih terasa kekecewaankekecewaankekecewaanwhatsoversejenistakbolehmoveonkeapani???
dan kali ni. saya dapat peluang itu lagi sekali
dan sekarang saya rasa saya akan kecewa lagi.

7.8.17

adil dan saksama

semalam lunch kat pelita je
sebab en.MM ada marathon kat semenyih
dan saya n anak-anak breakfast lambat
dah nak pukul 10 baru cari makanan
(maklumlah weekend..semua bergelimpangan depan tv hehe)
jadinya lunch kat pelita je...
pastu saya dan fatimah pergi kedai News sebelah pelita tu
sebab fatimah cakap nak roti dan air kotak..
ok la..jom laa...
so beli la air kotak dua...satu untuk fatimah satu untuk abang umar katanya
(roti tak jadi...)
kat kaunter ada Mamee rm1 untuk dua..so saya ambil la dua
sebab fikir mesti umar suka ni..tapi kena beli dua takut nanti berebut plak

ok la..

saya pun balik ke meja
tengok lauk nasi kandar
amik lauk biasa ayam goreng, sayur, telur masin, kuah campur
umar fatimah minum air kotak
pastu umar nampak mamee tu dalam handbag saya
tiba-tiba dia berbisik

"mummy marah tak masa fatimah nak beli mamee monster tu tadi kat kedai?"

like....ya Allah...apa dah saya buat selama ni?
hmm.....

selalunya saya tak beli sangat benda2 mengarut ni
kadang-kadang je pun..sebulan sekali je ke
memang la saya pergi kedai runcit yang ada macam2 jenis jajan
pastu kat kedai macam2 jenis air superhero ada
tapi saya takkan beli setiap hari..sekali sekala ok la kan..
kadnag2 saya memang ada larang umar beli..saya cakap pilih yang lain
macam roti ke...kalau umar nak air superhero pun camtu
saya cakap pilih air lain..air milo ke ..air susu..
(sebab air2 superhero ni manis gila kot..pastu nanti batuk..)

dengan fatimah..saya jarang sangat pergi ke kedai dengan dia
mungkin juga sebab dia tak sekolah lagi..
umar sebab pagi2 dia nak roti la ..nak air kotak la ..
kalau tak beli nanti dia cakap "nanti kalau umar lapar kat school canne?"
dah kita pulak rasa bersalah
(umar sejenis makan memilih...kadang2 makanan kat schoool tak makan pun)

balik kepada cerita mamee monster tadi
saya pun cakap kat umar...
mami beli untuk umar & fatimah..
fatimah tak nak pun tadi..mami yang beli sebab umar mesti suka kan
umar pun balas "aah..umar suka..umar suka yang color green"
(yang perisa ayam tu..tapi saya tak buka pun perencah dia )

susahnya jadi mak ayah ni kan
nak kena bagi semua benda sama rata
adil dan saksama..nanti dipersoal plak
kenapa mami tak marah fatimah
kenapa mami tak marah umar
bla bla bla..
ni baru 5 tahun
dah masuk 15 tahun nanti canne la plak ayatnya...


1.8.17

lapanbelas bulan


betullah kata orang
setiap anak tu berbeza
takkan ada yang sama. kalau ada pun sama sikit dan bezanya banyak
anak ketiga saya ni
Hud nama diberi
lain benor orangnya
lain sangat kalau nak banding dengan abang dan kakak
setakat hari ni..
budak good boy bijak pandai ni
tak suka duduk dalam carseat
kurang gemar duduk dalam stroller melainkan tertidur
dalam cot apatah lagi..meraung laa jadinya
paling terkini dia nak saya atau aboh ada depan matanya setiap masa
diulang...setiap masa..
walaupun toys abang dan kakak melambak tak diherannya
walaupun dah pasang didi & friends kegemaran pun tak dilayannya
nak juga kita yang busy nak masak ni
yang sakit perut nak poopoo ni
Hud gok laa
daripada tak boleh merangkak
tapi disebabkan tak boleh saya hilang dari pandangan
sanggup dia merangkak sebab nak cari saya
dia punya kesungguhan tu patut diberi pujian haha
Hud...Hud...

bila Hud dah boleh baca ni
Hud kena tahu..bukan sebab mommy tak Hud k
saja untuk kenang-kenangan
walaupun macam mana perangai Hud sekali pun
mommy tetaplah ada di sisi Hud ok

Happy 9 months Hud
semoga sentiasa menyenangkan perjalanan hidup kita bersama ye Hud
Hud kena kuat k..jangan nak nangis-nangis sangat k
mommy ada..mommy tak tinggal Hud
love you!!