Monday, February 29

nenek


tiap kali jumpa nenek sebelah en.MM mesti buatkan saya teringatkan arwan Wan dan Ki saya
nenek en.MM ni mix Jepun. mungkin datang ke Tanah Malaya masa Perang Dunia dulu kot
dan sekarang tinggal dengan anak-anak di Singapore
nenek ni walaupun dah berusia 80 tahun tapi masih kuat
pergi pasar Geylang sorang-sorang (walaupun dah dilarang anak-anak)
malam-malam buat cross word
ambil tempahan kuih
tiap kali saya ke singapore makanan yg wajib ada asam pedas
perghhh the best asam pedas in town and some say kalah asam pedas melaka hahahaha
pastu kalau dengar dia bercerita memang sampai ke petang takkan habis
sangat-sangat buat saya teringat Wan dan Ki saya

tapi sekarang nenek dah tak berapa sihat
baru-baru ni diberitahu yang nenek ada lung cancer yang dah stage 4
nenek dengan sikap degilnya tak nak buat kimo ke apa benda rawatan cancer lain
cuma bergantung dengan ubat tahan sakit
kalau makan ubat tahan sakit tu Alhamdulillah boleh berborak dan makan seperti biasa
tapi kalau tak makan........sedih betul keadaannya

kawan-kawan,
tolong doakan Nenek Fatimah sihat dan dikuatkan tubuh badan melawan penyakitnya
semoga nenek dapat bertahan dan sihat seperti sedia kala




Friday, February 19

Melbourne: Street Art

Ini adalah entry tergendala sejak berkurun minggu yang lalu
nak tulis cerita baru tapi cable iphone buat hal pulak
tak dapat nak transfer gambar ke laptop
plus...tengah cari cari conference kat Melbourne
ecececec jauh nya hehehe
Melbourne macam best...jadi kalau pergi sorang pun tak takut sangat kot
plus...just 8 hours away..ecececece
#mariberangan

so di Melbourne ni ada banyak sebenarnya yang kita boleh lihat dia punya street art
yang saya pergi ni berdekatan dengan Federation Square
jalan sikit je ke depan ke arah Fitzroy Garden
tapi kalau berjalan sekitar bandar kat lorong-lorong kecil tu mesti ada street art ni
atau kadang-kadang mana2 dinding kosong mesti ada sikit lukisan
kebanyakkannya jenis nak luahkan ketakpuasan hati kat kerajaan atau keadaan dunia sekarang









kalau kat shah alam kita ada di Seksyen 7 kat area kedai2 tudung tu
atau kat Seksyen 2 akt area kedai-kedai fotostat tu...saya sendiri tak pernah lagi bergambar kat situ hahaha
kalau kat Penang? jangan cakap la kan. lagi la menarik dia punya street art.

ok kalau sesiapa tahu pasal conference kat Melbourne pasal environmental science bagitau k
bye


Thursday, February 18

bila pening



bila tengah stress
mula lah fikir why on earth kita... i mean saya buat phd ni
why?? why?? why??
hahaha

dah lah banyak benda nak kena belajar
banyak banyak gila ..
bila jumpa dengan labmate ada je benda baru yang sepatutnya saya tahu
tapi satu apa pun tak tahu
lalu #menangisbawahmeja
huwaaaaaaa

why lah??

mungkin saya kena start stay up malam malam
mungkin kalau saya tak tertidur depan tv :D



p/s: saya tahu. saya sambung sbb nak umar n fatimah have a better life. us a better life. :)

Wednesday, February 10

welcome home adeq

selepas empat tahun tak bersua muka
berjauhan beribu-ribu batu
she will be back for good...yeay!!!
dapat jumpa dua orang saudara yang tak pernah jumpa
(saya sorang je yang tak jumpa dua orang ni...saya sorang je tak jejak tanah UK #sedih)

tahun yang adik saya ni ke UK sebab follow husband study
sepatutnya saya pun pergi sana
biasiswa dah ada...university pun dah ada...sv pun dah tak sabar nak bawa saya ke africa utk water quality research
tapi plan Allah lebih baik...dia lebih tahu apa yang saya...kita tak tahu kan

so esok adik yang dari uk balik
adik yang berjalan-jalan ke osaka pun akan balik
welcome home adik adik!!

Thursday, February 4

planner

sebenarnya hajat di hati untuk tahun 2016 ni nak mula tulis dalam planner
ala macam hashtag planneraddict atau hashtag travelnote
macam comel macam best
jadinya disebabkan saya ni mudah terpengaruh dengan rakan sebaya
rasa nak buat jugak la kan

dah beli satu
entah nama apa
bukan planner sangat
macam note biasa je
rm5.30 di daiso

comel kan...tapi sampai sekarang tak bertulis apa pun
dah masuk hari ke 4 bulan febuari..canne ni??

saya rasa sebab sayadah memang ada notebook aka planner aka buku conteng saya sejak tahun 2014
saya guna sampai sekarang...segala macam benda
nota-nota lepas meeting dengan sv...apa benda nak kena siapkan hari ni...macam-macam...

cuma buku nota yg beli kat kedai photostat seksyen 2 shah alam
murah je rm5 ringgit camtu...dah nak penuh..pastu saya tambah kertas dan binding
calendar tu saya guna yg dapat free setiap tahun dan gam je
(sbb kalau terbiar je atas meja membazir plak)


jadi buku nota oren yg comel keluaran daiso tu
masih terbiar sebab knp nk tulis benda yg sama
pastu nantilah kita fikir nak buat dengan buku oren tu

********
cerita lain
tadi pergi library
konon nak tukar angin sikit
sekali pak guard check kad matriks plak
dan saya lupa letak mana (biasa ada je dalam poket bag..hr ni hilang plak)
peraturan tetap peraturan...saya ckp sy dr shah alam ni...
pak guard tak nak bagi saya masuk jugak T_T #noknangisrasa
dah la bag berat gila ni...
maka berjalan la balik ke lab...
kesian saya

ok bye