Tuesday, September 27

breakfast & test

breakfast pagi tadi
misi nak habiskan roti dan telur yang dah agak lama dibeli
tarikh luput roti pun dah nak dekat
jadi marilah merajinkan diri makan roti huhu

malam tadi pun makan roti je
tapi kali ni bukan sebab nak habiskan roti
sebab mafalasfas huhu
bila ada hari kita malas semalasnya
malas nak masak
malas nak kemas balik dapur bila dah siap masak
ish ish ish tak baik sungguh
nasib baiklah tak ada baju-baju yang perlu dilipat time malas tahap tinggi ni huhu

 hari ni umar ada assessment kat school
sepanjang minggu ni sebenarnya
ada paper bahasa melayu, english, math & agam islam
tapi satu apa pun tak study huhuu
haihhhhhh should i be worried???
bila teacher hantar gambar...umar macam duk berangan je haihhh
risaunya laaa

takpe laaa
harap umar boleh buat apa yang termampu
semoga dietrangkan hati sepanjang exam minggu ni 

canne kalau umar dah nak kena ambil exam UPSR?
sepanjang exam saya amik cuti huhu

Monday, September 26

pampers-less

dah masuk 2 minggu umar dah start tak pakai pampers lagi
woohooooo satu lagi pencapaian yang patut dibangga sebagai seorang mummy! #lompatbintang
semuanya bermula bila teacher umar kat school sorokkan pampers umar
nangis-nangis juga umar katanya sebab dia nak pakai pampers lagi
kalau ikutkan saya...rasa macam tak mampu lagi nak potty train si umar ni
sebabnya kang kalau terbabas dan ter wee wee kat atas carpet canne?
saya juga yang kena bersihkan hahahaha dasar sangat kan

jadi sejak hari tu sampai la ke malam umar tak pakai pampers dah
risau gak saya hehe
setiap masa tanya nak wee wee tak..
sampaikan umar tanya "bakpe mummy tanya nak wee wee ke tak ni?"bosan la tu huhu
hari pertama..umar tak terbabas langsung! wohooooo! good job umar!!
hari kedua dan seterusnya teacher umar cakap umar tak terbabs langsung jugak kat school
fuhh lega betul ...risau juga kalau terbabas...teacher marah2 ke..kesian jugak kan
balik rumah ada sekali terbabas..sbb duk ralit sangat sepah2 kan bilik dengan fatimah
terbabaslah buat pertama kalinya..nasib baik atas lantai..kalau tak pensan mummy nak angkat carpet

hari-hari seterusnya camtu la
cumanya saya tak yakin lagi nak bawa umar keluar jalan-jalan lama2
takut ter-wee wee dalam seluar atau tiba2 dia cakap nk wee wee dan toilet nun jauh di sana canne?
so seminggu dua ni kita bertapa je la kat rumah ye hehe
setakat pergi playground tu ok lagi laaa

cuma sejak weekend lepas saya perasan umar dha boleh bagitau dia nak pi toilet
dia akan cepat2 lari ke toilet
kalau nak poo poo pun sama..
kira boleh bertenang juga la..cumanya still kena tanya selalu jugak...
kot kot la terlupa kan hehehe
malam je umar pakai pampers lagi...baru lagi kan..
tengok esok lusa ke ... kita try ... :)

saya teringat
mummy cerita yang kami 4 orang adik beradik ni masuk umur 3 tahun je memang dah tak pakai pampers
sebab dulu pampers mahal weh...berkira-kira betul mummy dulu..
satu hari cuma boleh 1 pampers..yang lain2 nya pakai kain lampin dengan plastik tu
siapa geng kain lampin dulu2 masa kecik-kecik? hehehe
maklum orang "ada-ada" ni pakai kain lampin je la kan...tak mampu...
tapi sekarang Alhamdulillah..rezeki umar dah fatimah ada lebih kat pampers...

nanti turn fatimah canne la plak kisahnya.. :)

Friday, September 23

cerpen minggu ini

seminggu yang lepas saya rasa hari yang paling takde mood sekalai dalam dunia ini haha
entah...macam-macam yang berlaku...
dari sepatutnya happy menjadi satu kerunsingan langsung masuk fasa entah apa-apa je
en.MM was not around to talk to
makanya pendam la sebuah luka yang lara hehehe #overtau

tapi tu la
ALhamdulillah...dengan ada YB Umar dan Mek Fatimah
boleh buat-buat happy dan bergelak ketawa
boleh la lupa kejap masalah yang melanda
padahal dalam hati .... rasa nak lari ke hutan belok ke pantai je

tapi bila budak dua orang ni buat perangai
memang tepat la pada waktunya...kena la marah sebakul dua hehehe
sorry umar
sorry fatimah

sabor je la kan :)

tugas-tugas seharian saya
(kalau en.MM offshore)

masak..kalau en.MM ada ..akan ada hari-hari yang bila malas masak boleh gi makan kat luarkan..tapi kalau bertiga je dengan budak dua orang ni...nak taknak kena masak juga la..masak simple simple je pun tapi nya
 kalau ada hari balik dari UM awal..macam semalam...bawak budak2 ni main kat playground...kesian umar..balik sekolah asyik nk main slide je..tapi dah kalau sampai rumah pukul 6..canne?? nak masak lagi..nak rehat2 kejap lagi... T_T
 hantar dan ambil umar kat school...hantar dan ambil fatimah kat rumah tokma..
mandikan...tidurkan...suapkan makanan...segala macam lagi #sayapatutdapatbagLVsatu hehehe

nak gajikan maid tak mampu
tapi kalau ada maid kena fikir pasal maid plak 
ada orang asing plak dalam rumah
tak best..tak best...

sabor je la
syurga menanti mu cik nilam :)

semalam pergi checkup kat Dr. Siti Mariam
doktor siti ni yang sambut kelahiran Fatimah dulu
in sha Allah doktor yang sama akan sambut yang ketiga nanti
aduhhh berdebornya..T_T

saya dah minggu ke 33 dan 5 hari
doktor siti cakap baby kecik..tapi sesuaila dengan keadaan tubuh badan saya ni
berat baby 1.7kg
nampak tak gambar scan tu..
baby buka mata 

macam nak cakap
"takpe mummy...everything will be ok..sabar ok"

ok lah..
selamat berhujung minggu
minggu ni mungkin tak ke mana
sebab minggu depan Umar ada exam
nak kena practise tulis ABC 123
baca buku pun tak lancar lagi
tahun depan nak masuk 5years dah..
doakan eh!

Ki wo tsukete!!!

Wednesday, September 21

agar-agar santan pandan


isnin lepas
tiba-tiba saya rasa nak makan agar-agar santan pandan
yang warna hijau. dua lapis. bahagian santan kat atas. yang kosong bahagian bawah.
atau ada juga versi agar-agar santan sirap rose. warna pink.
tapi tekak rasa nak makan yang warna hijau.

maka gigihlah google resepi
gigihlah cari agar-agar, daun pandan, pewarna hijau.
padahal correction untuk proposal hari tu tak siap lagi ni.
ada lagi masa google resepi agar-agar. :D

so lepas google macam-macam jenis resepi yang di-share
saya rasa saya akan follow resepi adari Yatie Memories
sebab macam mudah. sukatan pun macam senang.
since kita takde masa. kita pilih yang senang-senang je lah k.
Resepinya ialah:
 Bahan-Bahan:
  • 10gm serbuk agar-agar
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 cawan air
  • 200 ml santan kotak+ 50 ml air
  • 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
  • secubit garam
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna hijau dan perisa pandan
Caranya:
  1. Masak air dengan gula pasir dan daun pandan.
  2. Bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
  3. Kecilkan api. Masukkan pewarna hijau dan perisa pandan.
  4. Kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih.Guna api sederhana je dan sentiasa di kacau.
  5. Bila dah siap, tutup api dan bolehlah di tuang ke dlm acuan kegemaran.
  6. Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk!

senangkan. dan ini hasilnya...
yang warna hijau tu k hehehe
 ini cuma bekal untuk kunyah-kunyah time buat correction je
bukan lunchbox ke apa
kalau tengah writting ke analyse data ke mesti rasa nak kunyah-kunyah kan
rasa nak makan je...so bekalkan la sikit apa-apa yang ada kat dapur
harap berat naik la sikit...takla nurse klinik kesihatan bising pasal berat tak naik-naik hehehe

ok
selamat mencuba!!
dan selamat menyiapkan tesis semuanya!! :)

Thursday, September 15

2nd

birthday Fatimah selalu je jatuh pada waktu yang saya busy
busy dengan PD..dengan data collection...macam-macam
kesian fatimah
beli birthdya cake pun sangat-sangat last minute
sorry Fatimah
tahun tahun depan kita plan betul-betul ok

macam abg umar juga
takde apa yang mummy nak 
tiap hari tiap masa mummy doakan segala kebaikan untuk fatimah dan abg umar
semoga sentiasa dibawah rahmat Allah swt
semoga menjadi anak yang solehah..anak yang good girl..yang menyenangkan semua orang
semoga sentiasa dilindungi Allah swt walau apa pun yang fatimah lakukan dan kat mana fatimah pergi
semoga berjaya didunia dan di akhirat
semoga segala yang baik-baik sahaja untuk fatimah amani!

tahun depan
(harap mummy tak busy dan aboh is around)
kita buat birthday party sekali dengan abg umar ok!

PD

kalaulah PD yang cuba saya ceritakan ni ialah portdickson
haihhhh saya lah wanita yang paling bahagia (buat masa sekarang)
sebab macam dah lama sangat-sangat tak pergi holiday
stay dua tiga hari di hotel
bangun pagi pergi breakfast
mandi manda di swimming pool sampai tangan kedut-kedut

tapi jangan nak mimpi

PD yang saya maksudkan ni ialah proposal defense
satu acara kita sebagai student post grad meng-defense-kan research kita
dihadapan 2 orang assessor yang mungkin dari fakulti yang sama atau fakulti yang berlainan
kalau kita tak meyakinkan assessor mungkin kena repeat PD hukhukhuk #mimpingeri

tapi Alhamdulillah
semuanya berjalan sangat lancar
assessor saya satu dari fakulti sains dan satu lagi dari fakulti alam bina
yang mana mempunyai bidang yang sama dengan apa yg kaji
saya pun tak kenal pun diorang. diorg pun lagi lah kan hehe

 sehari sebelum PD tu, saya punya supervisor nak tengok dulu apa yang akan saya present esoknya
nasib baiklah sv nak buat pd trial ni..kalau tak mungkin banyak persoalan yang timbul esok fuhhhh
thank you sv

saya mengaku saya memang tak kreatif sangat dalam buat slide presentation ni
sebelum kena baiki...bahagian introduction saya banyak sangat perkataan..which is not good lah kan
sape nak baca kau punya karangan kan hehehhe
bila dah kena komen dengan sv..barulah kurang sikit perkataan2 tu
satu lagi yg tak bestnya saya suka baca dari slide T_T super doper tak baguskan??? i know!!!
tapi..........skill presentation saya dah lama sangat ke laut dalam yang tak berpenghuni
but again...thanks sangat kat sv sebab buat PD trial...kalau tak........nangis tak berlagu la saya T_T

 hari yang ditunggu-tunggu sudah tiba
kita cuba apa yang termampu
jawab persoalan mana yang mampu
(ada satu soalan yang saya blur yg amat sangat..terkedu saya dikerusi T_T)
slide presentation was just much better than yesterday
the way i presentated pun..way better...no more read from the slide hahahah
segala persoalan pasal objective .... ALhamdulillah...berjaya dijawab dengan agak bergaya :p

tapi kalaulah viva dengan tak dapat jawab satu persoalan tu
saya rasa......arrghhhhhh.......
semoga waktu viva nanti saya dapat jawab segala persoalan dengan penuh bergaya dan yakin 
doakan eh!!!! :)

sekarang saya tengah cuba siapkan review paper saya
one last part je lagi yg tak siap
conclusion!
doakan paper ni berjaya jadi ISI journal k! :)