Monday, September 26, 2016

pampers-less

dah masuk 2 minggu umar dah start tak pakai pampers lagi
woohooooo satu lagi pencapaian yang patut dibangga sebagai seorang mummy! #lompatbintang
semuanya bermula bila teacher umar kat school sorokkan pampers umar
nangis-nangis juga umar katanya sebab dia nak pakai pampers lagi
kalau ikutkan saya...rasa macam tak mampu lagi nak potty train si umar ni
sebabnya kang kalau terbabas dan ter wee wee kat atas carpet canne?
saya juga yang kena bersihkan hahahaha dasar sangat kan

jadi sejak hari tu sampai la ke malam umar tak pakai pampers dah
risau gak saya hehe
setiap masa tanya nak wee wee tak..
sampaikan umar tanya "bakpe mummy tanya nak wee wee ke tak ni?"bosan la tu huhu
hari pertama..umar tak terbabas langsung! wohooooo! good job umar!!
hari kedua dan seterusnya teacher umar cakap umar tak terbabs langsung jugak kat school
fuhh lega betul ...risau juga kalau terbabas...teacher marah2 ke..kesian jugak kan
balik rumah ada sekali terbabas..sbb duk ralit sangat sepah2 kan bilik dengan fatimah
terbabaslah buat pertama kalinya..nasib baik atas lantai..kalau tak pensan mummy nak angkat carpet

hari-hari seterusnya camtu la
cumanya saya tak yakin lagi nak bawa umar keluar jalan-jalan lama2
takut ter-wee wee dalam seluar atau tiba2 dia cakap nk wee wee dan toilet nun jauh di sana canne?
so seminggu dua ni kita bertapa je la kat rumah ye hehe
setakat pergi playground tu ok lagi laaa

cuma sejak weekend lepas saya perasan umar dha boleh bagitau dia nak pi toilet
dia akan cepat2 lari ke toilet
kalau nak poo poo pun sama..
kira boleh bertenang juga la..cumanya still kena tanya selalu jugak...
kot kot la terlupa kan hehehe
malam je umar pakai pampers lagi...baru lagi kan..
tengok esok lusa ke ... kita try ... :)

saya teringat
mummy cerita yang kami 4 orang adik beradik ni masuk umur 3 tahun je memang dah tak pakai pampers
sebab dulu pampers mahal weh...berkira-kira betul mummy dulu..
satu hari cuma boleh 1 pampers..yang lain2 nya pakai kain lampin dengan plastik tu
siapa geng kain lampin dulu2 masa kecik-kecik? hehehe
maklum orang "ada-ada" ni pakai kain lampin je la kan...tak mampu...
tapi sekarang Alhamdulillah..rezeki umar dah fatimah ada lebih kat pampers...

nanti turn fatimah canne la plak kisahnya.. :)

3 comments:

llizam said...

yeay!!! Tahniah Nilam & Umar!!! sy tak potty training lg... huhuhuhu... anak dah nak masuk 3 thn. Sini lantai fully carpet.. aduiiyaiii *nanges*

dorsett pink said...

tahniah nilam... lepas ni turn fatimah pulak

Unknown said...

llizam: ok lagi baru nak masuk 3 tahun..umar ni dah 4 tahun kot...kawan2 kat school kebanyakkan dah tak pakai pampers..nak tak nak kena try jugak...tapi part nak membersihkan tu paling adoiiiii...

intan: fatimah plak...haihh...risau2 kali ganda..dah la suka minum susu..