Thursday, July 30

my new toy


makanan kegemaran umar ialah mee goreng. atau apa sekali bentuk makanan berbentuk macam mee contohnya spagetti juga umar akan anggap sebagai mee. jadinya kalau dinner selalunya saya akan fikir untuk masak mee dulu atau tanya umar dia nak makan mee ke tak malam tu. kalau tak nak. ok. kalau nak kena masak jugak sikit. kalau bukan mee kuning biasanya bihun je. atau pun kalau nak senang buat je aglio olio. simple. cuma ada hari mood makan umar akan bertukar. tetiba pulak nak makan nasi. tapi ok la sama je dengan apa yang saya makan. selalunya paling favorite umar kalau makan nasi mesti nak dengan sup. nasi kosong dengan sup kosong pun dah ok. ikan tak nak. ayam lagi lah. sayur pun. carrot pun dah boring agaknya. kalau ada sup akan banyak sikit makannya. kalau takde pun ok laa…boleh laa…banyak jugak. cuma kena bersuap. kalau tak jangan harap.

selain mee makanan kegemaran umar yang lain ialah kek. apa jenis kek. semua dia makan. hari tu pergi beraya kat rumah kawan mummy ada kek lapis berempah. lepas satu satu umar makan. ambil satu gi sambung main. dah habis satu datang balik ambil satu keping dan smabung main. saya tengok umar ni lapar ke apa? :D


jadi duk fikir-fikir best juga kalau ada oven kat rumah. bolehlah umar rasa air tangan mummy dia ni buat kek. hihi…jadinya dengan berbekalkan duit biasiswa yang tinggal seciput lagi (hanya cukup untuk bayar loan rumah dan school umar dua bulan) saya pun pejam mata beti satu oven. oven kecik je pun. jenama elba.

IMG_0901[1]

sebenarnya dah lama juga teringinkan oven. kat rumah cuma ada mixer je. jadi canne nak buat kek kalau ada mixer tapi tak ada oven. nak masak dalam magic pan macam tak puas. nak tunggu en.MM belikan pun macam lambat lagi. jadi beli sendiri je la dulu. saya beli yg 38L punya. muat-muat dengan kabinet dapur.

dah try guna dah. first time try buat cupcake. yang second time semalam saya try buat roasted chicken. yum…yum…hehe….boleh tahan juga rasa air tangan saya hehe…cuma kena belajar banyak benda lagi dan tiada gangguan dari mek Fatimah hehe…

next projek saya rasa nak buat pavlova plak. hehe. tinggi betul cita-cita. wish me luck korang!! :)

Wednesday, July 29

langit masih biru

Processed with VSCOcam with c1 preset

beberapa hari sebelum saya ada tengok video yang sebuah rumah dirompak di rawang. dan perompak ni datang dengan kereta estima ke apa ntah warna putih. dan sorang-sorang perompak tu keluar dari kereta betul-betul macam dalam drama atau filem yang ala-ala gengster.

semalam dengan berita yang paling mengejutkan seleruh malaysia, saya rasa macam …… apalah nak jadi dengan Malaysia tanah tumpah darah ku ni??! ini bukan perkara main-main. bukan perkara yang ok pergi cari popcorn dan tengok apa jadi seterusnya. bukan!!!

seriously saya dah bosan dengan drama-drama ni. cukup-cukuplah. dengan rombakan dan penggantian orang baru tu saya rasa bukan akan menambahkan lagi kepercayaan kita dan kesejahteraan kita dan kemajuan negara kita. tapi saya rasa hanya akan memburukkan lagi keadaan. kita semua bukannya tak tahu apa-apa. kita semua dah pandai menilai. sumber dah banyak. bukannya bergantung surat khabar utusan dan tv1 sahaja. macam-macam. yang dulu menyokong 100% pun dah berpaling tadah apatah lagi yang dari dulu tak menyokong lansung. lagilah kan.

saya selalu nak berfikiran positif tak nak percaya dengan berita-berita yang pasal guna duit itu ini, beli itu ni, melancong sana sini. selalu macam ok mungkin satu hari dia berubah. manalah tahukan. tapi tak. pastu pergi haji and all. ok. harap sangat lepas ni dah tak macam dulu. tapi tak juga!!! habis macam mana? dari arah mana lagi kita nak letakkan kepercayaan kita kalau dah macam-macam berita sahih dah keluar. adoiii.

cukuplah drama tahun 1997 dengan angkut tilam sana sini. cukuplah. we are better than this kan. haihhh. tak sedar ke apa sahaja yang kita buat walaupun sebesar zarah akan disoal nanti? kita ambil 10sen duit adik tanpa pengetahuan dia pun boleh disoal. kita beli benda-benda tak guna di daiso pun akan disoal. semuanya akan disoal.

sudah-sudahlah. marilah kita sedar diri sekarang. kalau bukan sekarang bila lagi? jom teman saya fikir cara mana lagi untuk saya dapatkan data untuk tesis saya ni. #eh #laritopikpulak #tulisblogsemasasepatutnyatulistesispunakandisoalesokesoktau #bye

Tuesday, July 28

13 julai 2015


balik Terengganu baru ni saya dan Umar ke Astaka (nak kata shopping mall tak jugak. mungkin cuma sejenis hyper market kot kikiki…kat Trg mana ada shopping mall…yg ada cuma Pasar Payang je hehe). Ok saya dan umar ke astaka sebab nak kena beli susu umar. saya ke astaka sebab saya tengok harga kat kedai lain macam mahalnya macam beli kat shah alam. jadi saya try tengok kat astaka plak kot kot lah murah sket. alang-alang sampai tu nak lah jugak round round jugak. sekali tersampai pulak kat bahagian mainan budak. ada lah dua tiga bijik kereta mainan yang gabak tu. umar dah start mengaku tu kereta dia dah. saya dah adoiii laaaa…..try pujuk nak beli maianan kat kedai lain. tak jalan. try pujuk nak beli roti dan air kotak. tak jalan. dia cakap  nak kereta tu jugak. hmmm. mummy dah nak start naik hot dah ni. umar still nak suruh beli kereta tu jugak. bukannya elok sangat pun. macam dah buruk. mahal plak tu. dalam 100 lebih kot. pengsan!. saya macam dah kurang kesabaran dah. saya pun dukung umar. sekali dia meronta-ronta, berlari ke arah kereta tadi. saya try nak dukung lagi. dia nangis-nangis dengan kuatnya. semua orang dah pandang pelik. ahh. buat-buat tak nampak sudah. umar meronta lagi dan korang tahu je lah kesudahannya macam mana kan? :(


masuk alam 3 tahun ni umar dah boleh cakap sikit. lebih clear sebutannya. kadang-kadang ada juga yang tak clear tapi kita boleh agak-agak lah. kalau abohnya yang dengar memang dia tak faham satu apa pun. saya pulak yang kena translate kan. kat rumah saya memang sepenuhnya cakap bahasa melyu. sikit-sikit je yang ada englishnya. jadinya kebanyakkan percakapan dan perkataan yang keluar dalam bahasa melayu. takpe lah umar. nanti masuk sekolah belajar BI betul-betul k. (boleh macam tu?)

kadang-kadang masuk umur 3 tahun ni umar kalau saya minta tolong apa-apa dia takkan tolak. kalau dia tengah sibuk main dia akan cakap “jap, mar nak sun car” (kejap umar nak susun car) pastu baru dia buat apa yang kita suruh. takde apa sangat pun cuma tolong ambilkan botol susu fatimah. tolong ambilakn bedak. tapi biasalah budak-budak ada mood dia jugak. kadang-kadang dia buat tak tahu je. tapi jarang sangat lah. hehe.

baru-baru ni saya bertiga balik berbuka puasa di semenyih. tahu je lah perjalanan dari shah alam ke semenyih bukannya dekat. fatimah pulak kebetulan tak berapa sihat. dalam mengharungi jem di jalan semenyih tu fatimah menangis pulak. lama plak. nak stop buat susu memang susah sebab jalan semenyih bukan senang nak stop suka-suka hati. sekali umar pujuk fatimah “baby, jap nk pai dah” (baby, kejap nak sampai dah) heeee comel tak? comel tak? mana ntah dia dapat ayat camtu. saya rasa macam nak peluk umar time jugak. macam sangat abang-abang tau. hehe

sebelum ni kalau ada birthday kat school umar, teacher akan share dekat whatsapp group. ada satu kali tu birthday cake budak ni ada gambar Lightning McQueen, Cars. tiap kali buka handphone saya mesti nak tengok video tu. kesian pulak nengoknya. saya satu hari saya cakap nanti birthday umar kita buat cake yang ada Cars ok? ok. pastu mula la nak colour colour camtu camni. hihi. tapi sampai sekarang satu cake tak nampak lagi. teruknya lah kau mummy oiiii. kesian umar :( sebenarnya mummy tengah berkira-kira sikit skang ni sebab duit biasiswa dah nak kehabisan. banyak dah guna untuk raya. sorry umar.

sempena masuk 3 tahun dah Umar jadi anak mummy, tak ada apa yang mummy minta cuma mummy harap umar akan jadi anak yang soleh. Belajar pandai-pandai. sentiasa good boy bukan untuk mummy je tapi dengan semua orang. mummy doakan umar sentiasa dalam lindungan Allah swt walau kat mana pun umar berada. sebab mummy takkan ada selalu untuk jaga umar. mummy sayang umar lebih dari semuanya. umar tetap baby mummy sampai bila-bila. Happy 3rd Birthday Umar!!!

Monday, July 20

eid 2015


mummy punya adik beradik taklahh ramai mana. 6 beradik. seorang dah meninggal. tinggal 5.
ku pun sama. cuma dua beradik. tapi saya rasa sepupu sepapat kalau dikira-kira boleh dikategorikan dalam keluarga besar juga.

cuma bila dah berkumpul selalunya di hari raya pertama, saya perasan (bukan sekarang…dari dulu lagi kot) ada sejenis pe’el yang macam hmmmm.

contohnya
”raya kang…takyah nok kena jemput jemput dulu baru nok mari beraya…nok mari marilah…takmboh mari sudoh” sad

contoh dua
”eh umoh tu dok jemput pung gi umoh dia…dokyoh gi lah” sad sad

contoh tiga
”umoh mokcik ni buat nasi dagang…baru je makang nasi dagang kat umoh pokcik tu tadi..kita gi umoh mokcikpokcik hok se lagi lah…dia buat nasi minyok” sad sad sad

contoh empat
”eh bakpe dia gi beraya umoh orang tu….orang tu buat open house doh ke raya kedua?” sangat sangat sad

tiap kali dengar, rasa macam…..can we just serang rumah sedara-mara kita tanpa berkira dia jemput ke tak atau dia hidang biskut kering je ke atau perluke kita tunggu open house baru nak pergi beraya???

and surprisingly
how I missed raya kat semenyih tahun lepas. bukan semua dapat berkumpul. sebab masing-masing kerja tak tentu masa. tapi bila dah berkumpul tu satu hari suntuk serang rumah sedara di KL. raya seterusnya serang pula rumah sedara-mara di kampung sebelah mak. kalau sempat serang pulak sedara-mara sebelah arwah ayah. walau dihidang lontong 10 buah rumah. lontong jugaklah ditelan 10 buah rumah pun. apa ada hal.

dan tahun ni. since adik bongsu beraya di kampung mertua dulu. yang menjadi ketua chefnya ialah yours truly, chef cik nilam hehe. cuma menunya bukan nasi dagang atau nasi minyak cuma lontong dan rendang daging palembang just like semenyih’s style. hehe.

apa-apa pun. raya tetap raya. dapat berjumpa sedara-mara dan update serba sedikit tentang hidup masing-masing pun dah ok. seronok juga dengar cerita masing-masing.

di sini saya nak memohon maaf jika ada tersalah silap sepanjang setahun atau bertahun kalin semua kenal saya. saya pun bukannya miss perfect yang sesuka hati je nak jenis-jeniskan orang hehe. sorry eh. (cuma rasa nak luahkan perasaan je). insyaAllah selepas wedding kawan saya, saya akan terus gerak balik ke shah alam. dan dalam hati nni macam nak buat open house kecil-kecilan. hehe.

ok lah. terasa sangat gigih bila update blog pada jam 5.55 pagi di hari ke empat.
SHRMZB!

Wednesday, July 8

kek lapis mummy


bila sampai hujung-hujung ramadhan satu kenangan yang sentiasa ada dalam ingatan saya ialah aktiviti membakar kek
mummy saya dulu cuma kerani biasa di majlis perbandaran kuala terengganu, jadi untuk tambah pendapatan terutamanya bila nak raya ni mummy saya ambil tempahan kek
seingat saya ada 3 jenis kek utama yang mendapat tempahan paling banyak iaitu kek lapis rempah, kek lapis masam manis dan kek buah. pastu adakala mummy akan buat kek lapis mocha yang juga ada peminatnya tersendiri.

mummy ialah seorang yang susah nak cakap NO. jadinya banyaklah tempahan kek yang diterima walaupun masa dah suntuk. Kadang-kadang ada tempahan dari mak-mak sedara 2 3 hari nak raya dengan hanya bawa bahan-bahan dan mummy akan buat tanpa ambil upah pun. itu lah mummy saya.

mummy akan mula ambil tempahan awal ramadhan dan hanya akan mula start bakar seminggu sebelum raya. makanya seminggu nak raya tu rumah memang sangat busy dan sentiasa berbau wangi kek lapis mummy. start lepas sahur sampai lah lewat malam. yang membakarnya kami 4 beradik. mummy cuma buatkan adunan keknya. seronok jugaklahh…kalau kebetulan semua tak boleh puasa best lah boleh membakar kek sambil makan-makan lebihan kek. hihi.

pernah satu tahun tu tempahan banyak sangat sampai penuh peti sejuk dan deep freezer yang besar tu. dan malam raya pun masih membakar kek lagi. pernah juga mummy demam dan tak sihat time raya sebab letih sangat. tapi biasalah mummy never say no kan. digagahkan juga siapkan tempahan.

dengan hasil duit jual kek ni dapatlah beli baju raya kami 4 beradik. kasut raya. walaupun last last minute. hihi…last minute pun dapat kasut yang paling cantik jugak antara sepupu-sepupu hahaha. biasalah kecik-kecik dulu time rayalah nak tayang kasut siapa paling cantiklaa..baju siapa paling kembanglah…siapa yang paling banyak dapat duit raya lah…macam-macam..budak budak lah katakan… hihi

sekarang kami adik beradik dah larang mummy ambil tempahan kek dah. sebab tahu mummy bukan  muda lagi..dah tua..dah tak larat dah…cuma kadang-kadang tu ada orang tak faham-faham nak juga minta mummy buat kek itu ini…memang tak faham. kesian tengok mummy. memanglah kami tolong. tapi mummy pun ada sama pantau. sama jugaklah macam dia yang buat kan. hmmm.

kat rumah baru saya masih belum ada oven lagi. cuma ada mixer je. kalau dah ada oven nanti memang saya akan try resepi kek lapis mummy yang menjadi kegilaan seluruh kuala terengganu satu masa dulu. dan korang semua boleh lah tempah kek dengan saya hehe.

Tuesday, July 7

masalah dunia

sejak dua tiga menjak ni
saya macam rajin sikit nak buka FB
scroll down time line dari satu cerita ke cerita lain
macam-macam
selalunya malas juga saya buka FB
sebab takde apa sangat pun
tapi sekarang ni macam takde benda nak buat kot hahahaa
(takde benda lahh sangat kan??!! paper untuk seminar tak submit lagi woiii)

jadi biasalah bila buka FB ni
macam-macamlah benda kawan-kawan share kan
dari tips nak masak dengan cepat ketika bulan ramadhan
sampailah tips nak travel ke luar negara dengan bajet yang sikit
macam-macam
isu-isu politik jangan cakaplah kan
berlambak-lambak
dua tiga orang pulak tu yang share cerita yang sama

so one I came across to this one tips on marriage
katanya macam mana nak kekalkan hubungan romantik antara suami dan isteri
salah satunya ialah make time to go out bedua sahaja
tanpa anak-anak
hmmmm……
dalam hati saya duk fikir…bila kali terakhir saya keluar dating berdua dengan encik MM ek?
kalau keluar berdua anak-anak nak letak mana? mana ada maid
nak tinggalkan kat mummy? seharian mummy dah jaga..takkan malam hari pun nak minta mummy jagakan juga? hari minggu pun sama…isnin hingga jumaat mummy dah jaga…takkan sabtu ahad nak tinggal kat mummy juga? haaa…..macam mana tu?
saya fikir mungkin yang buat tips ni dia ada maid kot yang boleh jaga anak-anak
tapi kesian lah kat anak-anak siang hari maid dah jaga. malam mesti lah nak spent time dengan mak ayah plak kan? ke macam mana? ish ish ish
susah-susah sangat takpayah lah keluar dating! hahahha habis cerita :p

korang ada masalah sama macam dengan saya tak?
memanglah saya ada mummy yang tinggal dekat je..anytime kot boleh hantar anak kat rumah mummy
tapi saya takdelah tak berhati perut sangat…kena fikir jugak mummy mesti letih jugak..nak rehat jugak
jadinya ke mana sahaja pergi umar n fatimah mesti ada sama…
nak tinggal mesti kena fikir 10 kali…

mungkin kita kena fikir-fikirkan tips untuk dating dengan suami/isteri bersama-sama dengan anak-anak hihi
tu dikira dating ke? hahaha

oklah nak saya belanja satu gambar 3 tahun lepas
gambar masa awal-awal kahwin dulu


 DSCN7957-1