Monday, December 1

hello december

DSCN5167

december already??
pengsan!!
why time flies so fast…??
#menangisbawahmejalab

Monday, November 17

kenangan paling win

ini adalah sebuah kisah tentang
”hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih”

saya rasa
kisah perjalanan melahirkan Umar
tidak se-“hendak seribu daya”
saya macam terlalu confident untuk boleh melahirkan secara normal
sehinggakan bila nurse dan doktor bagitahu saya kena dibedah sekarang
saya menangis teresak-esak macam budak kecik tak dapat mainan idaman

dan untuk perjalanan kali kedua ni
dari awal saya nekad
takkan ada lagi perasaan over confident
bajet kau boleh buat tanpa tips-tips yang mummy bagi mahupun mak mak lain bagi
kali ni mari kita ber-“hendak seribu daya (sehabis daya), tak hendak seribu dalih”

jadi bila saya dapat tahu saya pregnant lagi
belum apa-apa lagi dah google cara mudah untuk deliver secara normal
google tips yang boleh dipakai
kebanyakkannya cakap baca quran, minum air zamzam, makan kurma, solat tahajud/hajat
jadi saya amalkan semuanya
dan bila dah sampai 2 bulan terakhir
mummy sarankan saya minum minyak zaiton 2 sudu setiap hari
saya amalkan jugak walaupun rasanya hanya tuhan saja tahu macam mana

sepanjang mengandungkan Fatimah
malam-malam saya akan terjaga pukul 2 dan kadang-kadang pukul 4 pagi
jadi pada 6hb pagi. pukul 4 pagi camtu
macam biasa akan bangun untuk solat tahajud
dah mula rasa sakit. tapi sikit-sikit je.
kebetulan en.MM waktu berada di Cameron Highlands untuk acara berbasikal
maka sakitlah sorang-sorang dalam bilik
call en.MM. saja je nak bagitau. tak harap dia balik pun (sebab baru sampai sana)
tapi bila dah subuh. makin menjadi-jadi. tapi boleh tahan lagi.
call en.MM harap boleh balik jugak
sakit berlarutan sampai pagi
tapi pagi tu sempat pergi basuh baju – jemur baju – dengan harapan kurang sikit rasa sakit tu


dalam pukul 9 pagi
bagitau mummy
mummy cakap awal lagi ni kalau nak ke hospital
mummy sarankan turun naik tangga
maka turun naik tanggalah saya sampai pukul 12
sampai tertidur sebab penat sangat
kesian umar waktu ni..sebab tak dilayan kehendaknya…sorry umar :(

dalam pukul 1 lebih en.MM sampai rumah
masa ni sakit memang sakit sangat dah
tapi mummy cakap…sabar dulu…tak cukup sakit lagi
dalam hati “apa??!! tak cukup sakit lagi??? kita macam nak pengsan dah tahan sakit ni”
lunch dulu sikit
walau pun tak lapar mana pun
makan jugak untuk tenaga

pukul 2
sakit contraction paling tak tahan
rasa sakit yang sampai kita tak boleh duduk
kalau duduk lagi sakit
rasa macam ada benda je kat punggung
dan dah keluar tanda (darah)
kalau dah sakit camni…boleh lah ke hospital ye kawan-kawan

kenapa mummy tak bagi pergi hospital awal2?
sebab biasanya kita akan ditahan di wad
dan aktiviti utama cuma berbaring je di katil
jadi lebih baik lah stay kat rumah dulu
turun naik tangga sampai pengsan
dah tak tahan sangat baru la ke hospital

pukul 2 lebih sampai hospital
terus masuk labour room
nurse check bukaan dah 6cm
Dr. Siti Mariam yang dalam perjalanan nak ke kenduri kahwin terpaksa patah balik ke hospital
sebab dapat call saya dan mak mak lain nak bersalin
(semoga Allah balas segala jasa baik Dr. Siti)
saya pasti waktu dalam pukul 2 lebih sebab
labour room tu ada tv dan diorg pasang tv3 filem hindustan waktu tu
jadi tahan sakit sambil tengok hindustan
masa ni sempat lagi saya tanya nurse
“nurse…bila nak habis rasa sakit ni….saya tak tahan dah ni”
nurse tu gelak je
ada ke tanya soalan pelik camtu hihi

lepas nurse-nurse siapkan alat alat apa yang patut
Dr. siti pun masuk dan check bukaan dah 9cm
air ketuban dipecahkan
en.MM pun dipanggil masuk untuk teman
nurse dah sedia. Dr. dan sedia.
Dr. pun ajar macam mana nak push
tangan letak kat mana
kaki letak kat mana
ok. semua dah ready.
lepas 3 kali push….Alhamdulillah…
selesai dah semua
hilang dah segala macam rasa sakit
terutama bila baby Fatimah diletakkan dipangkuan saya
seriously…lega sangat sangat…

dengan satu jahitan sahaja, pukul 3 baby keluar
Dr. Siti cakap baby keluar licin je macam sotong (boleh?) hihi

Alhamdulillah….terima kasih Dr. siti dan nurse-nurse yang sangat positif
dari mula check-up sampai la nak melahirkan…
terima kasih untuk diri sendiri atas segala usaha
terima kasih untuk mummy dan family yang banyak bagi tips
terima kasih juga untuk en.MM untuk segalanya

ok
ini amalan-amalan yang saya amalkan sepanjang 9 bulan
semoga dapat beri manfaat kepada bakal-bakal mak :)

  1. baca quran selalu..terutamanya surah maryam…saya baca surah maryam satu kali setiap hari
  2. makan kurma dan badam
  3. minum air zamzam banyak-banyak
  4. banyak berjalan
  5. sepanjang 9bulan saya makan semua. takde pantang larang. kecuali yg boleh effect babylah
  6. berdoa selalu. mintak dimundahkan proses melahirkan nanti. mintak juga dimudahkan besarkan anak-anak
  7. solat hajat dan tahajud setiap hari
  8. 2 bulan terakhir amalkan minum minyak zaiton 2sudu besar setiap hari. licinkan baby keluar
  9. disaat-saat akhir masa sakit contraction tu amalkan turun naik tangga untuk cepatkan bukaan
  10. atau banyakkan berjalan pun boleh.

kita usaha
kita plan
last sekali kalau tuhan cakap tak boleh. maka tak boleh jugaklah
kalau tuhan cakap boleh. maka boleh lah.
Alhamdulillah. dapat juga merasa sakit yang paling sakit ni

 

IMG_9378

Dr. Siti Mariam yang sangat direcommendkan untuk bakal-bakal ibu

IMG_9379

jam yang berjasa sepanjang proses kira gap contraction – botol air zamzam yang menjadi peneman sepanjang 9bulan

IMG_9938

fresh from the oven hihi baby fatimah yang kecik molek

IMG_9935  IMG_9374

nanti saya akan buat review pasal Dr. Siti fatimah dan Hospital Salam pulak k
sekian dulu
terima kasih
bai

Thursday, November 13

60hari

dan cuti dua bulan telah melabuhkan tirainya 9hb yang lepas
dan dengan itu marilah kita membuka buku sekolah
dan menyiapkan kerja-kerja yang tertangguh
termasuklah meng-update blog kihkihkih

sebenarnya tengah tunggu supervisor kejap ni
sambil-sambil tu kita update dulu lah apa yang patut kat sini yer

kejap je dah dua bulan kan
masa mula-mula menghitung hari
nak menghabiskan 2 bulan ni
punyalah lambatnya
tapi sekarang bila dah habis…..aikkk cepat pulak rasanya

Fatimah pun dah dua bulan
berat pun dah naik
muka pun dan bulat
tangan kaki pun dah ada ciri-ciri nak jadi ketulan pau kacang :)

IMG_9905

Fakta mengenai cik Fatimah kita sepanjang dua bulan:

  1. berat terkini 4.2kg
  2. paling tak suka dibedung…tapi kalau tidur akan paling nyenyak kalau dibedung
  3. minum susu 3oz setiap sejam
  4. tak boleh lambat sikit bagi susu mula laa nak meraung
  5. dah mula nak mengiringkan badan
  6. dah pandai mengagah dan kadang-kadang macam nak bercakap pun ada
  7. jadual tidur malam: akan bangun pukul 2 dan 5 pagi untuk susu
  8. kalau siang boleh tidur dengan nyenyak walau bising canne sekali pun…
  9. kalau tidur malam mesti senyaaaaaaap sunyiiiiiiii…kalau tak cepat je terjaga
  10. paling tak suka mandi air sejuk…paling suka mandi air suam suam panas

IMG_9929

tak kisahlah macam mana sekali pun bentuk ragamnya
awak tetap pojaan hati ku cik Fatimah
pojaan hati abang Umar dan aboh juga :)

semoga Allah permudahkan saya besarkan Umar dan Fatimah
amin amin…

untuk entry seterusnya
saya akan cerita dari mula sampai akhir kisah melahirkan cik Fatimah kita ni yer
sesuatu pencapaian yang patut disimpan kat sini
untuk bacaan Fatimah bila dah besar nanti
untuk peringatan kepada en.MM yang saya patut dapat iphone 6
untuk kenang-kenangan diri-sendiri :)

ok
sampai jumpa lagi
baibai

Thursday, September 18

Nur Fatimah Amani




Alhamdulillah
6 September 2014 yang lepas
saya telah selamat melahirkan anak kedua saya
perempuan, seberat 2.2kg dan sangat comel :)

nama diberi
Nur Fatimah Amani binti Marwan

InsyaAllah
nanti bila dah habis tempoh berpantang
(sekarang tengah curi-curi guna laptop tanpa pengetahuan mummy)
saya akan tulis dari mula sampai habis 
pengalaman saya melahirkan cik fatimah kita ni

fatimah pun dah tidur
saya pun nak join sekalilah
bye
:)

Wednesday, September 3

serba salah


Processed with VSCOcam with c1 preset IMG_8257 IMG_8863 IMG_8868



kita takkan tahu apa yang ada dalam fikiran seseorang
sesiapa pun
termasuklah anak-anak/budak-budak
kadang-kadang bila duk perhati Umar
saya terfikir sendiri
apa laa yang ada dalam fikiran Umar
apa yang dia rasa
perasaan dia
terutamanya bila bergelut nak kena mandikan dia pagi-pagi
untuk pergi ke school
kadang-kadang senang je
kadang-kadang punya lah susah
macam-macam karenah si Umar ni tau
bila panggil buat tak tahu je
mula la buat-buat tengok tv
padahal MHI pagi-pagi tu bukan best sangat pun
nampak tak kat situ

ok
kat rumah
Umar ada dua orang lagi cousin yang tinggal sekali
jadi bila Umar buat karenah tak nak pergi school
saya jadi terfikir
mungkin……mungkin la kot…
dalam fikiran Umar
kenapa dia kena pergi school…yang lain tak payah pergi school?
kenapa dia kena mandi awal…bangun awal…yang lain boleh bangun lambat
mungkin lah kot kan…
entah lah..

harapnya
Umar happy la kat school
sekarang kalau hantar still menangis lagi
(tak boleh tahan betul tengok Umar nangis-nangis)
tapi masa nak ambil waktu petang dah ok dah…tak nangis-nangis lagi dah

jadinya
walau penat dan betapa sakit belakang nak drive dari shah alam ke um
kena kuatkan semangat jugak
sebab umar pun bukan nak sangat pergi school
tapi nak buat canne
so saya pun kena la merajinkan diri ke school jugak
tak boleh malas-malas
tak boleh la…Umar dihantarnya ke school…kita bersuka ria kat shopping mall (contohnya)
kalau tak…. baik takyah la hantar umar pergi school
betul tak?




mak-mak sekalian
terutama yang hantar anak ke school (taska)
ada yang berperasaan sama dengan saya tak?

Tuesday, September 2

journal oh journal

photo1

bersiaran secara langsung terus menerus daripada Institut Sains Biologi, UM
sedang sangat mengantuk
dah tertidur 5 minit (lebih kot) tadi

tengah baca journal sebenarnya nih
kata orang
pelajar PhD paling kurang kena baca 1 journal 1 hari
just to keep the nervousness away time viva nanti (suka hati je)
tapi saya…dah nak pukul 4 baru masuk bahagian method
camno ni haaa?

canne la orang boleh habiskan 8 journal dalam 1 hari
saya 1 pun terkial-kial lagi ni
dah la macam baca je
faham tu belakang kira
haiiihhhh risau nih risau nih

atau ….. atau ….
saya kena baca basic dulu
baca buku text dulu
baru start dengan journal saintifik yang penuh dengan ayat-ayat kebaboom tu?

help me please!!!
(nangis bawah meja)

Thursday, August 28

Fitzroy Garden


kita kembali lagi ke Rancangan Jalan-Jalan kita
kali ini kita menjelajah pula ke antara taman yang tercantik yang terdapat di Melbourne, Australia
iaitu Fitzroy Garden yang terletak di Wellington Parade

untuk ke Fitzroy Garden ni
ada dua macam cara
kalau larat dan berkemampuan boleh kiranya berjalan kaki
kalau tak larat untuk berjalan kaki bolehlah menaiki tram yang disediakan
yang mana satu pilihan di hati?

disebabkan hari tu masih pening-pening dengan sistem tram di Melbourne
saya berjalan kaki dari Flinders Street ke Fitzroy Garden ni
tak jauh…cuma……entah berapa kilometer ntah…saya pun lupa dah :D
tapi kalau nak naik tram pun ok
cuma ambil route 86 tram dah boleh sampai
mungkin kena lintas jalan sikit…jalan sikit lah

IMG_3271 IMG_3272 IMG_3273 IMG_3275
nama lagi taman kan
semua pun hijau hijau je
bersih dan dijaga rapi
dah sampai sana selepas berkilometer bejalan
baring-baring ala ala omputih jugak lah kita pun hihi
(penat wehhh…jauh jugak sebenarnya perjalanan hukhukhuk)

Fitzroy Garden ni tersangatlah besar
dan kami tak sempat round sampai habis pun
pergi mana yang terlarat je huhu
rugikan?? T_T

 IMG_3277IMG_3285IMG_3280

untuk lebih info bolehlah ke (1), (2), (3) ata (4)

Wednesday, August 27

#gazawins

IMG_8445

pagi tadi
terjaga dari tidur
dalam pukul 4 pagi
(sindrom terjaga pagi-pagi yang entah bila nak stop)
baca timeline twitter

Gaza telah meraikan kemenangan ke atas Zionis
Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah
Mesir akhirnya melancarkan genjatan senjata jangka panjang diantara penjajah Israel dan pejuang Hamas

Berminggu-minggu kita tengok gambar-gambar berdarah yang….
mungkin kita sendiri tak mampu nak laluinya
tapi Alhamdulillah atas berkat doa kita semua
sokongan kita semua
harapnya kemenangan terus-terusan milik Gaza
ameen ameen

dan apa yang paling best
diantara banyak-banyak bendera sepanjang meraikan kemenangan ni
bendera Malaysia turut sama dikibarkan di bumi Gaza sana
rasa macam………………….. :’)

1620975_824964737527196_4403100717496503085_n

terus-terusan memberi sokongan dan doa
untuk semua saudara islam
walau dimana mereka berada


----------------------------------------------------------

ada dua tiga doa yang dah dimakbulkan
tapi ada lagi yang saya tunggu tunggu untuk dimakbulkan
(boleh tak macam tu hiksss)
sabar ye cik nilam

apa-apa pun
terima kasih Tuhan untuk segala nikmat kegembiraan hari ni
:)

Monday, August 25

hampir ke situ


kalau korang adalah follower saya di Instagram
mesti dah sedia maklum
yang saya sekarang sedang pregnant anak kedua

kalau follower blog
atau fb
atau twitter
mungkin tahu
mungkin juga tak tahu

sebab
sebenarnya
nak buat surprise la konon-kononnya
tup tup Umar dah dapat adik seorang lagi
tapi………
sebagai seorang yang suka ambil gambar dan suka share
terutama sekali di Instagram
jadinya kezutan dah tak menjadi kezutan dah
dah ku khabarkan seantero dunia kikikiki

so sekarang
saya dah nak masuk minggu ke 38
due-nya InshaAllah awal bulan depan
atau secara tepatnya mungkin pada 11 September
dah tak lama lagi dah kan?
debor……debor….

paling bestnya
saya dah lupa macam mana rupanya sakit contraction
lupa sangat sangat
tu yang buat saya lagi debor debor tu
macam nak menghadapi kelahiran pertama
haiiihhhh

doakan semua selamat k
doakan saya dapat deliver secara normal
doakan semua cepat dan berjalan lancar
doakan yang baik-baik tau
takut sangat ni



IMG_9116

Friday, August 22

Queen Victoria Market


salah satu tempat yang wajib kita pergi jika kita di Melbourne ialah Queen Victoria Market
yang terletak di Queen Street
nak ke sana boleh naik tram atau kalau mampu boleh berjalan kaki
saya dulu naik tram je (sebab fikir macam jauh)
tapi sebenarnya cuma 1.9km daripada hotel iaitu di Market Street

IMG_3457IMG_3483IMG_3560
Queen Victoria Market ni ada macam-macam
dari barangan basah ke barangan kering
kalau nak cari cenderahati murah-murah pun ada banyak kat sini
nak apa?
apron? t-shirt? magnet? frame gambar? semua ada
siap boleh tawar menawar
tapi dengan peniaga local laa
kalau peniaga yang macam ala-ala chinese atau african
memang tak dapat kurang langsung
so pandai-pandai la survey dulu peniaga yang berkenan hiihi

IMG_3459 IMG_3460 IMG_3461apa yang paling menarik minat saya
bukanlah bahagian cenderahati
tapi bahagian sayuran, buah-buahan dan bahagian daging ikan dan seangkatannya
geram je tengok…sebab semuanya fresh dan kalau sayuran, buah-buahan besar besar dan gemuk gemuk
sehinggakan dua kali saya ke pasar ni untuk beli buah semata-mata

ada satu tips kalau nak beli buah atau sayuran murah
pergi di akhir waktu
contohnya dalam pukul 12 tengahari camtu
bahagian sayuran ni semua dah nak tutup
jadi peniaga semua nak habiskan stock la kot
macam hari tu saya dapoat beli satu kotak anggur dengan harga cuma $2
ada tu, satu kotak peach yang gemuk-gemuk pun cuma $2
buah cherry yang manis-manis pun dapat dengan harga yang super murah
murah dan masih segar..best kan? :)

IMG_3464 IMG_3467 IMG_3475bahagian basah seperi daging, ikan, ayam pun best
ada yang dah diperap dengan macam-macam jenis perapan
yang macam kalau beli dan makan dengan nasi panas-panas pun sodap ni
tapi apakan daya…semua tu tak halal
dan saya tak jumpa pulak kedai yang halal
kesudahannnya makan roti je laa
bahagian kedai-kedai roti pun bukan main meruntum jiwa dan raga ececece
semuanya fresh dari oven dan baunya alahaiiiiii sedapnyaaaa

IMG_3469 IMG_3470 IMG_3471diluar
sepanjang pasar ni ada banyak cafe-cafe yang comel-comel
kebetulan lapar betul pagi tu
singgah kejap ke satu cafe yang lupa dah nama apa
makan breakfast set
minum kopi secawan
rehat-rehat sambil perhati gelagat orang

IMG_3472    

makanya begitulah ceritanya sepanjang melawat Queen Victoria Market
kebanyakkan orang kat sini akan bawa troli satu sorang untuk angkut barang
sebab peniaga kat sini takkan bagi plastik bag pun
kitorang masa tu nasib ada stroller Umar
boleh tumpang sekaki hihi

sekian. bye. :)

Monday, August 18

belated birthday


jumaat lepas
taska umar ada buat birthday party sempena mereka yang lahir bulan Ogos
memandangkan tahun ni Umar tak potong kek lagi
jadi dia pun join sekali lah

jamuan kecil-kecilan je pun
potong kek
makan kek
main belon
bagi goodie bag sorang satu
balik
hihi

takpe lah
asal umar ada memori dia potong kek kat sekolah :)

nanti tahun tahun depan
bila rumah sendiri dah siap
Aboh umar dah janji dah
boleh la buat the real birthday party
untuk Umar dan adik-adik hihi
bestnya
mummy Umar plak yang macam excited lebih-lebih
(selalunya macam tu la kan kikikikiki over tau)

IMG_9006
pastu nak dijadikan cerita
setiap mak yang plan nak sambut birthday anak jumaat lepas
kena lah bawak apa yang patut
kuih ke nugget ke hotdog ke
apa-apa yang budak-budak suka makan

jadi mummy Umar yang macam excited lebih ni
dengan rajinnya buat lah mini muffin
semangat punya semangat
muffin yang diharapkan comel
naik 10kali ganda
dah macam takde rupa muffin dah
macam takoyaki pun ada
sedih betul :( :( :(

taknak dah buat muffin

IMG_9024
the belated birthday cake
beli je
kalau buat sendiri
tak tahu la macam mana rupanya

IMG_9029
sesi potong kek
mak mak sibuk dengan handphone :D

IMG_9023  
inilah syira dan anas
roomate masa MAP SimeDarby di Genting Highland dulu
dan orang yang bertanggungjawab kenalkan taska ni
thank you syira
:)

tahun depan
kalau ada rezeki lebih
jemput datang birthday party kecil-kecilan umar k
wajib kepada semua follower blog kecil-kecilan saya ni
#mariberangan #nasiblahberangantufree
bai

Thursday, August 14

roti celup telur


IMG_7239


yupss..
roti celup telur
itu nama makanan yang mummy saya guna dari kecik sampai sekarang
bila masuk sekolah menengah dan kena buat karangan tentang cara-cara buat french toast
barulah tahu namanya dalam bahasa omputih
tapi saya tetap panggil makanan ni sebagai roti celup telur :)

korang panggil dengan nama apa?

resepinya pun mudah je
nama lagi roti celup telur
jadi cara-caranya mestilah roti yang dicelup dengan telur, kan? hihi
tapi sejak dah pandai tengok channel Food Network-TLC_dan segala rancangan masak-masak ni
rupanya untuk jadikan rotinya gebu dan lembap mestilah masukkan sedikit susu segar

ok ok
kita terus ke bahan-bahan dan cara membuatnya

Bahan-bahan
3 hingga 4 keping roti (jangan dibuang kulitnya. nanti bila dah goreng dia akan bagi effect rangup disitu)
1 atau 2 biji telur
salted butter untuk menggoreng
2-3 sudu besar susu segar

Cara-cara
pukul telur dan susu hingga sebati
panaskan kuali dan masukkan sedikit butter
celup roti dalam adunan telur tadi dan goreng (pastikan roti disalut telur secara menyeluruh)
goreng hingga keperangan
dan siap!!

senangkan??
saya selalunya akan makan panas-panas
bersama dengan butter dan honey
kalau 4 keping roti tu memang untuk saya seorang je hihi
(dasar buruk lantak betul)

Monday, August 11

random: ppas

 

photo1o

  • bersiaran langsung dari Perpustakaan Raja Tun Uda, Shah Alam
  • hampir setengahari menunggu nombor 4321 dipanggil di klinik tadi
  • dengan baby yang menangis secara berkumpulan
  • aircon pulak tak terasa langsung
  • rimas kali 1juta
  • sorry
  • baru sekarang
  • jam 1.28pm boleh berehat
  • meeting dengan supervisor ditangguhkan lagi
  • esok jam 3pm
  • jadi  mari kita sambung cari data apa yang patut untuk meeting esok

    semua dah lunch?

Thursday, August 7

help!


phd053104s

photo1 photo2 photo3
masih dalam fasa collect data
pening juga sebenar
dan penat

call sana sini
sana sini pulak macam susahnya nak beri kerjasama
saya cuma nak data untuk tesis saya
bukannya nak saman sana sini sebab tak jaga alam sekitar

kawan-kawan kat oversea selalu cerita
bukan main senang diaorang nak dapatkan data
terutamanya daripada kerajaan ataupun swasta
sebab mereka kat sana suka betul kalau kita cakap kita nak buat research itu ini
dan boleh bantu selamatkan alamsekitar dan bla bla bla
tapi kenapa negara kita tak macam tu?
sedih betul….hukhukhuk

nak belajar kat oversea jugak lah canni :p

Wednesday, August 6

telur goreng kicap


kadang-kadang
boringkan hari-hari makan ayam je
hari-hari makan kari ikan
daging dan seangkatan dengannya

kalau ikut selera
kalau ada telur goreng dan ikan goreng dan nasi panas-panas
tu dah cukup
kalau selera en.mm plak ada sardin dan terlur goreng pun dah cukup
(tapi takkan tiap hari nak masak sardin kan)
kalau ikut selera mummy plak mesti kena ada kari ikan laa ayam masak pedas laa
semua yang macam berat berat
kadang-kadang sampai tak habis
sebab bagi mummy kalau lauk sardin tu bukan lauk
(haa…macam mana tu)

jadi
kalau time-time mummy balik Trg ke
dan tinggal la saya bertiga je kat rumah
menu breakfast lunch sampai la dinner adalah mengikut selera saya hihi
kadang-kadang kalau en.MM rajin dia yang masak
(tapi nak kena saya teman…tengok dia masak)

jadi antara menu yang mengikut selera saya ialah telur goreng kicap
simple je
makan dengan nasi panas-panas dan ikan goreng
dah …. kenyang sampai ke malam

IMG_4377

Bahan-bahan
4 biji telur (bilangan ikut kesukaan)
bawang putih, bawang merah dikisar halus
bawang besar dimayang
1-2 biji cili padi dimayang halus
2-3 sudu besar kicap manis
sedikit sos tiram
sedikit sos cili
garam dan gula secukupnya

Cara-cara
goreng telur dan letak ketepi
tumis bawang kisar tadi hingga naik bau
masukkan kicap, sos cili dan sos tiram
biarkan sebentar
masukkan cili padi dan bawang besar
boleh masukkan sedikit air supaya sedikit berkuah
perisakan dengan garam dan gula
masukkan telur goreng dan gaul rata
SIAP!!!

senang dan sedap
(bagi saya la hihi sebab telur memang makanan kegemaran..
tapi tak boleh makan banyak sangat lah…kolestrol tinggi)
lelaki bujang yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia masakan bolehlah try
untuk dijadikan lauk buka puasa hari ni pun ok sangat ni :)














nota kecik:
memandangkan tiap hari saya ke library/lab
tiap hari jugaklah saya akan ada masa
untuk update blog
jadi harap tak ada yang boring
dengan peng-update-tan blog saya ini
hihi

Tuesday, August 5

misi berjaya


IMG_8583

ingat lagi tak misi kita untuk bulan Ramadhan yang lepas?
siapa yang igat sila angkat tangan sekarang!! :)

satu-satunya misi saya untuk bulan Ramadhan kali ini ialah untuk khatam Al-Quran
sepanjang hidup tak pernah pun khatam sepanjang bulan puasa
selalunya hanya akan hangat-hangat tahi ayam
bersemangat di awal bulan dan down down down di akhir bulan
kadang-kadang dipertengahan bulan pun dah down down down
malas-cuti la-macam macam alasan

tapi kali
dengan izin Allah
Alhamdulillah
saya berjaya juga akhirnya untuk khatam dalam masa sebulan berpuasa
(tepuk tangan sikit hihi)

tips dia
saya follow apa yang saya dapat setelah google kat internet
iaitu baca 4 mukasurat setiap kali solat 5 waktu
kadang-kadang saya akan baca lebih sikit kalau ada waktu terluang
terutama sekali selepas solat subuh
jadi bilangan mukasurat untuk zohor dan asar akan berkurang sikit
yang mana waktu yang paling sibuk dengan kerja-kerja harian
jadinya kita akan tetap baca 20 mukasurat setiap hari
dan saya khatam betul-betul sehari sebelum raya
:)

awal-awal tu rasa macam berat juga nak baca 4 mukasurat
lama-lama…..eh macam …..dah 4 mukasurat dah??
kadang-kadang rasa macam nak baca 5 hingga 6 mukasurat terus hihi
rasa macam ringan je…..senang je…seronok je :)

apa-apa pun
semoga kerajinan saya membaca Al-quran ni berterusan sampai la bila-bila
sampailah bertemu lagi bulan Ramadhan tahun depan
dan harapnya diterima Allah swt
ameen

tak kiralah ibadat apa pun
harap saya dan kita semua sentiasa istiqomah dalam melakukannya

ada yang se-geng dengan saya yang berjaya khatam tak?
angkat tangan sket!!!
:) :) :)