Tuesday, May 31

21

tak sampai seminggu lagi kita akan menyambut kedatangan bulan Ramadhan
saya pun baru habis mengganti puasa yang tertangguh
padahal kita ada 365 hari . dah nak sampai bulan puasa baru terhegeh-hegeh nak ganti
sangat la last minute
21 hari...pastu nanti puasa lagi 30 hari
pengsan T_T








ada hari yang malas masak
beli je kat order je goreng-goreng kat kedai tomyam
kalau terbalik lambat dari um..makan je apa yang ada yang mami dah masak utk tengahari
kalau terlebih rajin masak juga la sikit
selalunya bukan nasi..sebab selalunya time berbuka (sejak pregnant kali ni kot) takde mood langsung nak makan nasi
bila sahur berselera la pulak kan
jenis tekak dan perut apa ntah hahaha

tapi kalau ikut cakap mami
kalau tak larat nak ganti .... ganti je tahun depan
ibu mengandung takpe...
cumanya kena bayar fidyah dan double the ganti la kan??
betul tak??

lama dah tak update
bukannya busy sangat pun
busy jugak la..br habis buat labwork
next sampling lepas raya plak...
dan lepas raya tambah lagi satu lagi sampling location T_T
doakan semua dimudahkan ye
sebab.....
saya mahu GOT!!!!

Friday, May 13

kusatsu

pagi tadi saya perasan satu benda
paip yang menghubungkan shower dengan main paip tu berjenama "Kusatsu"
pastu i was like...Kusatsu desu...Kusatsu desu... hahahaa
mula la nak mengimbau balik kenangan kat Kyoto dulu-dulu
(tak habis-habis dengan cerita Kyoto haha sorry guys...)

Kusatsu ni train station sebelum Ritto Station dari arah Kyoto
dan 2 atau 3 station sebelum sampai ke Station Otsu
kat Otsu kita turun kat sini untuk ke graduate research lab
satu station sebelum Otsu plak station Zeze..kat sini kawasan student kyoto uni menyewa
Kusatsu ni bandar (bandar ke?) pertama saya pergi sebaik sampai kat Ritto
sebab kat Ritto takde apa sangat ...
rasa macam nak pergi sana lagi......T_T
tapi entah bila duit nak jatuh dari langit untuk beli flight ticket dan hotel dan makanan
nak pergi time sakura berbunga plak....
time winter macam cantek gak...hari tu kawan share gambar Kyoto snow sangat sangat
putih semuanya........cantek dan membeku lah agaknya hahahaha



rindunya
nak nak pulak ada kawan-kawan duk share pasal "Sampah Man"
yg pasal student malaysia yang bekerja sambil belajar kat Jepun tu..sebagai pengutip sampah tu
pastu ada pulak orang share "20 sebab kenapa pelajar melayu di Jpeun tak nak balik Malaysia"
pasal kalau barang kita tertinggal kat mana kita boleh wat lek wat pis je tu..esok lusa polis datang hantar dengan keadaan yang masih sama macam kita hilang tu...
Malaysia? malaysia ada nasi lemak...nasi dagang...hujan dan panas sepanjang tahun....
papelah....yg penting...satu hari (dah habis study ni) saya rasa nak buat postdoc plak kat jepun haha
atau kat us...atau kat uk...kahkahkah mari kita gelakkan dia secara berjemaah....
hashtag beranganitufree hashtag berangandulupastuusahasampaidapat

dah la semalam rasa macam mini viva dah hahaha
present result sepanjang bergelar student ni
adoiiiii....
hasilnya?? saya buntu dah nak recheck tang mana lagi
2 3 minggu ni duk buat benda sama je...calculation error...lab error..semua dah recheck
team mate pun buat benda yang sama
aaaaa.....tolong!!!!!
isnin depan kena hantar correction...adoiiii......
tolong kami....bantu kami...kami anak anak yatim piatu ......................

ok lah
berangan dah
berehat pun dah
marilah kita start siapkan apa apa yang patut


Tuesday, May 10

mother's day

satu malam
masa tu nak dinner...kat meja makan
macam biasa saya akan suapkan untuk Umar
dan Kak Fatimah plak biasalah dia...berlagak macam budak besar...nak makan sendiri
lauk biasa je
sup sayur (sawi and carrot), ayam goreng, telur dadar dan lada kicap
ni lauk favorate umar and fatimah sebab ada carrot
dan sekarang umar dah nak makan fish dan telur
kalau dulu nampak je fish mesti dia tegur minta asingkan
dah sorok dalam nasi pun dia boleh nampak
macam tu juga kalau letak sayur lain dalam nasi...nampak aje dia
Fatimah lain...makan je semua benda

jadi time tengah suap menyuap tu
tiba-tiba umar tanya

"kat school.....emmmm...kat work mummy makan apa tadi?"

saya macam.....olooooooo umarrrrrr....sweet nya soalan camtu :'(

rasa nak nangis kat situ terus hahahhahaa

rasanya itu the best birthday and mother's day wish ever
takde tandingan....
umar tak tahu lagi mother's day tu apa...saya pun tak cerita 
tapi takpe...mummy rasa bila umar tanya camtu dah cukup buat mummy terbang-terbang
macam dapat surat cinta dari Aboh dulu hahhahaha

sorry for not always being a good mother to you umar and fatimah
selalu juga marah-marah, tinggi suara, jadi dinosaur
tapi umar relek je buat muka takde apa
harap umar/fatimah tak simpan dalam hati
mummy geram juga bila susu tak habis
buat tumpah air
sepah sepahkan mainan
asyik nak tengok Toys Story je canne mummy nak tengok Dia semanis Honey

tapi kadang-kadang tu
kalau lagi dimarah lagi kita yg sakit hati
kan? betul tak...jadi kita kena guna cara lembut
hati kita pun cepat je jadi lembut
cuma yups...kadang2 memang terbabas juga heheheh 
sorry umar...sorry fatimah... :)


apa-apa pun happy mother's day kepada seluruh mummy, mak, umi, ibu, ami dalam dunia ni
jom kita perbaiki diri menjadi mummy ter-best, terbaik dalam dunia :)