Monday, June 19

father's day

 hapy father's day Aboh
semoga berjaya menjadi Aboh yang berjaya mendidik anak-anak menjadi manusia yang berguna
semoga sentiasa bersabor dalam melayan karenah anak-anak
semoga bersabor juga melayan emosi Mummynya dalam melayan karenah anak-anak :p

bila duk belek-belek gambar dalam phone
nampak banyak gambar Aboh dan Fatimah
gambar umar banyak dengan saya
semoga tak ada istilah favarotism dalam keluarga kita ye Abohnya hehe

saya ingat lagi masa saya pregnantkan umar
satu malam saya mimpi...
arwah happy sangat nak dapat cucu..siap bagitahu kawan-kawan yang dia nak dapat cucu tak lama lagi
bila cakap nak letak nama apa ntah dalam mimpi tu..bukan main excited haha
arwah Ku dalam mimpi tu sebijik dalam linkungan umur macam dalam gambar
Allah..tiba-tiba rindu plak...mesti happy kalau Ku dapat main-main dengan cucu
happy father's day Ku..semoga bahagia sentiasa di sana...


 untuk semua bapa-ayah-abah-papa-daddy-babah-
atau apa sahaja panggilan yang digunakan
happy father's day

Friday, June 16

bukan model catwalk

minggu ni saya duk fikir pasal macam mana nk link dua model utk tesis saya ni
ya Allah..pening kepala duk mikir....risau pun ada sebenarnya..
dah la bulan ni mood kelaut sikit...asyik duk fikir nak raya je hahaha
teruk betul kan..ish ish ish...sila jangan tiru

so semalam fuhhh...saya rasa saya macam dah nampak jalannya
jalan untuk link kan 2 model ni...
saya jumpa dua paper ni...dah lama dah jumpa sebenarnya...dah baca dah pun..
tapi baru semalam kot Allah nak turunkan ilham tu ..Alhamdulillah...
sampai sepanjang perjalanan dari UM ke shah alam semalam duk mikir benda ni
biasanya mengantuk sampai kena stop kereta kat tepi utk tdo kejap sbb ngantuk yang amat
semalam dia punya segar lain macam betul hahaha
Alhamdulillah..

so dah email kat SV..nak jumpa untuk terangkan satu2 macam tak yakin..so kita email je dulu
dan Alhamdulillah Dr bagi respond  yang memberansangkan...
(bukan ke Dr memang selalu bagi respond yg positive ke hehehe)

jadinya weekend ni marilah kita masak dua paper ni buat lauk buka puasa
hadam sampai lebam ...
Ya Allah.... permudahkanlah proses ini...terangkanlah hati  ku...aminn

ok.
bye korang.
hari ni berbuka makan apa?

Tuesday, June 13

pengakhiran

masa tu bulan puasa tahun 2010
sehari sebelum raya..hari Jumaat...saya dan family tengah sibuk siapkan tempahan kek lapis asam manis
bergilir-gilir susun asam manis dan keluarkan kek dari oven untuk dilapis
mummy sibuk siapkan adunan untuk kek buah kukus yang ambil masa 5 jam
tiba-tiba kakak saya dapat satu panggilan dari lil brother (from the other mother)
terkejut..sebab tak pernah-pernah call..
lagi terkejut bila adik bagitau yang Ku (ayah) dah takde.... :(

teringat sebelum tu Ku cakap nak jumpa satu family
tak sangka pula akan berjumpa satu family besar di tempat yang tak disangka-sangka
Al fatihah Tengku Ibrahim Tengku Perkerma

baru-baru ni pun kita semua dikejutkan dengan pemergian arwah Shea
saya memang follow shea dari zaman blog tengah famous dulu
dan sekarang IG..dan tahu keadaan shea dari blog dan juga ig kakaknya
ramainya yang mendoakan arwah..sampai ke hari ni ada je post pasal arwah di IG
ramainya yang menceritakan kebaikan arwah sewaktu hayatnya dulu
ramainya yang datang menziarah dan solat untuk arwah

sehingga terdetik dalam fikiran saya, amalan apa yang arwah amalkan sewaktu hayatnya dulu?

arwah Ku dulu pegawai undang-undnag di majlis perbandaran KT
saya tak banyak memori dengan arwah...cause kena share dengan ramai orang haha
jadinya antara memori yang ada cuma masa saya kecik
tapi mummy selalu cerita arwah Ku sangat baik orangnya
suka tolong orang...
percakapan yang baik dan lembut dan tak tinggi suara
(tapi dia garang (read tegas) denngan anak-anak hehe)
hormat orang walaupun orang bawahan..
saya pernah buat praktikal kat mpkt masa degree dulu..
dan semua orang ceritakan betapa baiknya arwah Ku dulu :(

benda yang sama dengan arwah Shea
baik dengan semua orang
semua orang keep talking betapa baiknya arwah

jadi saya rasa benda-benda macam ni yang buat mereka special di mata Allah
sehingga dijemput untuk bertemu di hari yang mulia dan bulan yang mulia
simple..

Allah
macam mana lah pengakhiran kita (saya) nanti...
 
semoga arwah Ku dan Shea berbahagia di sana

Wednesday, June 7

rindu


hud the hud huhuhud

masa awal-awal aboh pergi kerja hari tu..malam tu badan hud panas
macam umar kecik-kecik dulu...badan panas...
jadinya malam tu tidur selimutkan baju aboh yang dah pakai..
rindu bau aboh barang kali...terus surut panasnya. :(
pastu baru-baru..bukan baru sangat la
dah lama juga rasanya..kalau poksu (adik ipar) atau dedda (abg ipar) main main bergurau senda dengan anak masing-masing..hud mesti tengok je...tengok mcm termenung..macam tu aboh saya ke tu? kenapa tak datang amik saya pun..haa..macam tu...
saya tengok pun macam sedih tau :(
kalau poksu atau dedda datang amik n dukung suka sangat la hud..kesian hud

weekend baru ni saya balik terengganu dengan pakcik saya
dan bila dah balik n sampai KL kitorang berbuka kat rumah anaknya pakcik saya ni
macam biasa hud akan tengok je kat lelaki lelaki dalam rumah tu
macam...aboh ke saya ke sape tu...
tengok mata tu tak berkelip plak tu...hud hud..
sekali cousin saya ni dtg amik dukung hud..sebab saya nak makan
cousin saya ni berjanggut..suka la hud main main dengan janggut..
sebijik macam hud main main dengan janggut aboh ....adoiii...kesian hud...
rindunya hud kat aboh...

hud yang penyabar..sabar ok..
tak lama dah aboh nak balik...

Tuesday, June 6

CD

ini bukan sebarang CD
bukan juga CD movie atau drama lakonan jelina hashim dan dany x factor
atau bukan juga cd oraza? ntah apa nama pelakon tu hahah

ok dok kelakor pung

ok
mari kita serius sikit

kalau kat UM setiap student PhD yang dah masuk semester kelima
wajib kena untuk CD iaitu candidature defense
tapi dia punya peraturan dia berbeza mengikut fakulti
kalau fakulti saya (fakulti sains), student kena hantar report dan present
kalau kat fakulti engineering, report tu kena diluluskan dulu baru boleh CD
ntah,...saya pun tak sure hahaha

so hujung bulan lepas saya dah melalui CD yang dimenakutkan itewww
nasib lah saya buka email student, kalau tak memang sampai sudah tak tahu kena cd hujung bulan
jadinya ready ke tak ready ke kena juga buat cd
makanya saya present je la result yang ada...dan kelam kabut juga siapkan analisis data
sebab best sikit kalau present ada data kan...kalau tak nak rpesent apa?
terpaksa balik trg untuk belajar dengan kawan yang tahu
dan balik sampai pukul 9 untuk belajar analisis data yang saya sangat sangat blur hahaha
tapi Alhamdulillah....Allah kenalkan saya kawan2 yang pandai dan byk membantu

untuk persediaan presentation plak
kali pertama present depan sv memang sangat100x teruk
teruk sampai kena marah dengan sv berbakul-bakul
banyangkan sv yang tak pernah marah hari tu dia marah sampai haihhh tak tahu nak cakap
nampak dia kecewa sangat dan penat sangat 
tapi alhamdulillah..trial kali kedua dan ketiga...slide presentation dah semakin ok
sv pun tak marah2 dah...
sorry Dr..please dont give up on me yet...please....
banyak gila kesalahan...memang patut pun kena marah :(

makanya hari yang ditunggu tunggu
fuhhhh dia punya berdebar macam nak viva 
berdebar sampai termimpi mimpi...
sebabnya CD bukan mcm PD..sv boleh tolong 
CD ..nasib lah kalau examiner tanya soalan pelik pelik...hadap je la kan...

tapi Alhamdulillaj...
saya rasa CD saya berjalan dengan lancar
nak berjalan ke depan je berdebar..time present ok je..
soalan dari examiner pun tak banyak...
boleh la saya jawab...dan banyak cadangan yg diorg bagi...
Alhamdulillah....Ya Allah...terima kasih banyak2...terima kasih banyak2 semua


bayangkan the sweetness of cd yang ok dah buat saya terbang2
kalau viva nanti macam mana lah...
harap sangat saya dapat siapkan on time dan viva dengan ok dan boleh jawab segala persoalan dengan tennag, dengan betul dengan yakin dan lulus...amin amin...
doakan eh...