Wednesday, March 30

duabelas tahun

gambar lama
masa nih saya dah nak pindah sekolah masuk mrsm
duabelas tahun lepas nih.. :)


sape lah x rindu zaman sekolah kan
semua org mesti rindu kan

skang semua dah mak org dah
kecuali saya dan edi (yg paling depan, kanan)

duabelas tahun kemudian..

diana & jihad jasmay

mie & nuh haziq

nurin & arissa

edi & ...?

saya & ...?

***

mcm saya n nurin
cousin+classmate+tusyenmate
nnt kalau anak anak sebaya boleh la sama sama gi sekolah.. 

(korg..pinjam gmbr2 nih eh)

***

ok nih kes xde kerja & masih dalam ketakutan lepas hal2 semlm
jadi kena busy busy kan diri supaya x ingat sangat hal2 semalam

ok lah
mau bergayutan kejap

bye!

Tuesday, March 29

bulat kecik bulat besar

pelamin elyana

ahad lepas
saya jumpa abg.nuar
dan apa yang saya boleh simpulkan ialah saya mmg tak puas hati titik  abg.nuar mmg pandai buat promosi
bila saya cakap kerusi mawi tu style lama..saya tgk muka dia...haha..customer always right ke apa kan..? :p
dan..dia cakap satu ayat yang saya mmg xleh terima dan haihhh amboi22 pandai eh skang
"abg.nuar tahu la family korg nih...bla bla bla..hari tu anak Dato' A suruh buat canni gak...bla bla bla Dato B pun sama...pastu baru nih..minggu lepas anak Dato'ABC dah book bla bla bla..."
apa apa lah..harap menjadi cantik la hendaknya...

amin
:)

Monday, March 28

chic pop - erina - lat


awal awal lagi saya dah plan
nanti en.mm balik nak pergi tengok Lat The Musical on 3rd April [ticket dah beli]
pastu 2hb plak nak gi wedding taukeh ABC tersedap di Shah Alam, cik erina kita
dan kalau sempat nak singgah chic pop street market nih sebab The *Click* Shop ada bukak booth

tapi....

terengganu memanggil memanggil.... -_-"

Sunday, March 27

not another monday blues



bila fikir pasal kerja mesti paling sikit pun mesti ada rasa tak suka kan..?
[mungkin bagi org x suka dengan kerja dia..mcm...]
owh i love my job..i love my job..seriously..?

jadi cara terbaru saya tenangkan fikiran sekarang ialah..
dengan memikirkan bulan Oktober nanti
kita ke sana..and lets conquer the world! :)

adventure is out there!! 



happy working..! :)

Saturday, March 26

minggu depan balik lagi

esok, 7 pagi
dah nak gerak balik shah alam dah. (boring..)
kalau lah saya boleh terus stay kat terengganu jer kan best
after bersara kita pindah terengganu, nak en.mm?
[kahwin pun belum dah fikir pencen..? sila sedar diri.. ]

kena tidur awal 
esok nak jalan jauh nih
ok lah
mimpi manis
:)


Friday, March 25

buka buku

 dear john tak habis baca lagi. tapi dah berangan nak beli buku [buku-buku] lain
nak interlock [yg nih saya jumpa di popular empirer]
nak doctor in the house jugak..hari ini (25hb Mac) baru keluar cetakan kedua
cepat-cepat pergi beli..nanti habis lagi..
pastu...apa lagi eh
[mood untuk baca hilang-pause-sesat ke mana ntah]
boss saya pun dah perasan pasal nih..[nampak sangat ke..?]

en.mm suruh baca surat khabar jer..itu yang penting.. 
:)

terengganu darul iman


hye semua,
saya baru jer sampai terengganu
saya gerak dari shah alam pukul 930 pagi tadi
dan sampai KT 230tengahari tadi
penat..
dati tangan-pinggang-punggung-kaki..semua lenguh-lenguh
[sebab dari pagi sampai petang statik jer kt kerusi x gerak-gerak kan]

ok lah
nnt saya update lagi eh
[perasan tak industri penulisan blog saya dah semakin hambar..knp eh..?]

esok lepas wedding kat chendering nak gi makan ikang celup tepung wuuhuuu :)

Monday, March 21

143

encik sayang dan cik sayang
ein hazrin dan syira

saya suka idea nih
boley guna utk pre-wed?post-wed?

:)


rainbow creator


dreams do come true sometime.. :)

[tgk video nih mcm terharu..yes..it is not easy to achieve what we really want so much in life kan..?]

mine...?soon..InsyaAllah...dengan izin Dia..

lets do our best people!
and be a rainbow creator not a rainbow chaser ! ok? :)



Friday, March 18

yang selalu kita lupa

mungkin tak tahu pun...

Thursday, March 17

keep calm and carry on


teringat ada seorg ustaz nama apa saya x ingat
tapi dulu dia selalu bagi ceramah dalam radio ikim
dia cakap..dalam apa yang terjadi jangan menyesal
sebab ada baik buruknya..
Dia x suka org yang menyesal..

mami kata
doa la banyak banyak

en.mm kata
kalau susah susah sangat jadi surirumah sepenuh masa la senang
[dalam: yeay!!!] :p

tapi apa guna susah susah buat master
[yer la mana kita tahu benda nk jadi canni kan..sedapkan hati]

tiap kali fikir
tiap kali tu la rasa down
tiap hari pun kne sedap hati sendiri [kasehan]

cik nilam
senyum sokmo deh.. :D <-- senyum paksa??

***
byk plak update hari nih
sekali dua kala..xpe kan..
sementara ada mood nk share ngn korg nih.. :)

nites!
:)

ni yao de ai



satu satunya lagu bahasa cina yang saya hafal seluruhnya..
[tapi faham nye tak..hehe]

jom ikut saya nyanyi sama..

Sui ran jing chang meng jian ni
Hai shi hao wu tou xu
Wai mian zheng zai xia zhe yu
Jing tian shi xing qi ji
But I don't know
Ni qu na li

Sui ran bu ceng huai yi ni
Hai shi tan te bu ding
Shui shi ni de na ge wei yi
Yuan liang wo huai yi zi ji

Wo ming bai
Wo yao te ai
Hui ba wo chong huai
Xiang yi ge xiao hai
Zhi dong zai ni huai li huai

Ni yao de ai
Bu zhi she yi lai
Yao xiang ge da nan hai
Feng chui you ri sai
Sheng huo zi you zi zai

[ost meteor garden]

enjoy!
:)

kepada abg nuar

boleh tak saya nak yang mcm nih
saya nak macam nih sebijik
abg nuar serba boleh kan..?boleh tak..? boleh tak..?
saya tak nak dah kerusi ala ala mawi yang tinggi tu
nanti saya tenggelam yang nampak kerusi jer..

i am sapphire


dah setahun dah blogalasapphire nih beroperasi
[setahun satu minggu]
saya baru jer perasan tadi
tapi sebenarnya saya dah ber-blog dah nak masuk tahun ke empat
[sejak saya masuk jadi felo kt KAB]

xde apa yg menarik pun dalam blog saya nih [kan..?]
banyak pasal diri sendiri jer
saya jeles bila ada sesetengah org tu baru 2minggu buat blog follower dah puluh puluh org
[follower saya plak kejap kurang kejap hilang sorg kejap naik plak 2org]
tapi..dalam jeles jeles tu
saya lebih suka canni
tak ramai takpe
boleylah saya share semua benda sesuka hati xde org nak heran [kan..?]

kepada 85 org pembaca yg setia
thanks
kepada yang baru datang
baru nak kenal sape lah budak sapphire nih
selamat datang ke club iamsapphire :)

Wednesday, March 16

an apple a day makes the doctor jobless someday

dengan satu soalan saja cik doktor dah tahu saya berpenyakit apa. memang mcm tu eh..?mungkin ciri ciri yang saya bagi tu sama dengan 100 pesakit sebelum nih atau sama mcm dalam buku De Gowin's. Diagnostic Examination tapi..bukan ke setiap org kondisi badan dia lain lain. tak sama. kan doktor..? jumpa tak sampai 5 minit. bla bla bla. ok saya bagi ubat ini makan 2 kali sehari bla bla bla. takut jadi macam project sponsor saya. sakit perut. rupanya ada ketumbuhan hampir 6cm. mintak jauh. dengan hanya mendengar pesakit cakap itu ini sakit kt sini kt situ , dianogsis seorg doktor tu boleh dianggap betul tak eh..? mari makan apple setiap hari dan biar kita sihat dan doktor xde kerja. :D

lanGsung yer adik adik

ok lah
en.mm mmg mengade
dia dah baca comment dlm entry sebelum nih
yang ejaan LANSUNG tu sebenarnya salah
bukannya nak tolong sedarkan ke happe kan..hishh
memang mengade lah ini org..hee.. :)

[saya mmg x prasan langsung..pastu lagi nak membebel hal2 yg xde kaitan kan]

kepada sherah
thanx..baru sedar sebenarnya LANGSUNG hee
[dah malu sebakul nih] :)

saya selalu jer camtu
bila tgh tgh blur ke nak cepat ke
mesti langsung jadi lansung
atau paling takleh terima budu jadi badu

ish ish

kepada cikgu bahasa melayu saya
tolong maafkan saya
sila jangan menyesal jadi cikgu saya

sekarang saya  bersiaran secara lanGsung dari tractors malaysia
kita kembali ke studio
:p

Tuesday, March 15

lansung dari Nott

video
thanx to dini
sbb susah2 buat video yg special nih..:)

ok xnk cakap byk dah
persembahkan...... :)

tujuh perkara

Perkara 1)


mummy dah selamat pulang dari Beijing [2minggu yg lepas..owh so yesterday] - selepas beberapa tahun salji turun di Beijing - rezeki mummy dpt main ngn salji - saya x rasa china negara 4 musim [betulkan saya kalau salah] - climate change kot..kan..?

Perkara 2)
Perkahwinan yang bagi saya owh like my dream wedding [majlis dibuat dirumah sendiri] - kenapa mesti di tempat org lain?? - apa apa lah - rumah awak kan di atas angin xmuat laaa ! - wedding dlm gambar ih x tahu wedding sape [saya rasa mesti anak dato' sbb sgt grand dan rumah di club goft plak] - tapi saya suka sebab ada byk lampu [apakah?] - canopy dia pun cantik - kepada bakal pengantin kalau korg ada peluang utk putuskan apa sahaja yg korg mahu utk big day korg sila hargai peluang yg diberi jgn disia sia kan

Perkara 3)
bagaimana rasanya seorg yg hatinya tertinggal pesawat..? - semestinya x best - kan cik aishah? - kak na sekeluarga pergi mengerja umrah jumaat lepas - best nya - bila la rezeki saya ke sana plak  - tiap kali pun cuma jadi penghantar jer - canne plak rasa hatinya melambai lambai kt pintu pelepasan - cuba teka berapa umur yg pakai jubah seluar color pink yg paling tinggi tu..? 

Perkara 4)
mata saya makin rabun ke apa ntah - perlu buat mata baru - kalau la mata ada dijual di kedai kedai di giant di tesco - kne buat cermin mata baru - emy dah ajar canne nk buat cermin mata dengan harg apaling murah dan cantik 

Perkara 5)

ke majlis perkahwinan kawan adik di Felda Chiku, Gua Musang, Kelantan - ada banyok musei kot dinung sbb tu dia bubuh namo guo musei - jale dale lagih - suk nung jauh lagi  hehe - jauh nya gua musang - nasib baik bukan saya yg drive heee

Perkara 6)
kepada en.mm inilah dia baju kurung kain sari gold yg dibeli di india dulu tu - cantik tak..? - ada satu lagi baju dari kain yang sama yg belum di pakai - yang tu lagi cantik sebab banyak kerawang kerawang - suka la kain sari - sejuk tak panas - nak kirim lagi boley? 

Perkara 7
lepas kenduri di guo musei [hehe sorry org kelantan] hari tu - ktorg singgah sebentar di cameron higland [anggap saja nk gi cameron tu mcm nk gi bangi dari shah alam huhu padahal....] - bunga bunga tengah berkembang cantik cantik suka dan murah pula - sayur2 pun banyak mcm biasa - jagung tetap manis dan kalau makan time sejuk2 huuu sedapnya - tapi kalau korg baru setahun jagung ada lesen memandu jgn sesekali buat kerja berani turun cameron malam malam - sebab jalan dia mcm ular dan gelap dan xde lampun lansung dan sipi sipi jer lagi dengan gaung kt sebelah - sangat bahaya - tapi kalau nk jugak jangan lupa baca doa pape yg patut dan bukak mata luas luas dan yg buka memandu jangan nak mengade tidur ke apa tolng tengok tengokkan jalan sekali

***
hari tu saya ckp nk update kan
tapi malam tu lepas makan terus tidur
dan en.mm terus demam [apa kaitan?]

saya rasa saya xde peluang ke alhijrah
sebab kawan saya yg juga ke temudug atu dah dipanggil utk ke 2nd stage
huwaaa
saya pun nak gak


bye

:)







Sunday, March 13

Dear John

bahan bacaan terkini...

tapi...

saya mahu buku ini..
errr...my dear en.mm nak ini satu boley..?? pretty pretty pleaseee... :p
[mesti en.mm meluat nk muntah teros nih hehe]

***
saya tgh ada mood nk update nih
sebab ada mcm2 hal yg da berlaku hujung minggu kali nih
malam nih..lewat2 sket..saya update eh..
bye..
dah nk magrib..
jom mandi n solat 

:)

ujibakat tiba2

video

ingat lagi I am Sapphire (episode 1) nih..?
[ok..mari memalukan diri sendiri dengan memuatnaik semula video ini] :p

sebenarnya..
tadi..
saya dan cerimanis dan adeq ke ujibakat di tv alhijrah
yer..ujibakat..sila .... xyah kata apa apa lah :p

sebenarnya saya dah dioffer utk ke ujibakat nih masa sesi pertama dulu lagi
masa tu lepas tgk konsert maher zain dan ada sorg tv alhijarh yg offer
tp masa tu saya xdpt pergi ...

jadi kali ini..
mummy kata.."pergi la.."
emy kata.."kali kedua doh nih..mesti pergi nih"
adeq plak.."jom!....."

jadinya.... begitu lah..

masa saya pergi tu anak en.zul pengurus kolej pun ada gak
ala rina rini tu..tp seorg jer..xtahu yg mana satu..:)

masa ujibakat
saya diberi text pendek utk sesi baca berita..
pastu untuk pengacara plak..

jap eh

masa kne intro pasal diri sendiri..
saya ada cerita yg saya nih blogger
pastu tiba2 saya dengar diorg bisik2
"blogger..boley buat rancangan blogger malaysia" camtu la lebih kurang
[sempat lagi dgr diorg bisik2 tu huhu..ada bakat jadi wartawan tak..tiba2?]

pastu
dari dtg utk ujibakat pembaca berita
saya kne ujibakat utk pengacara sekali
saya....mmg tak ada idea sgt..tapi..kita try yg terbaik... :)

selesai...lah sudah...lama gak sebenarnya...
semuanya macam tiba tiba...
tp best..pengalaman baru..
 hopefully ada la rezeki saya kt sana...amin.. :)

skang..saya jamu korg dengan gambar2 yg sempat diambil tadi..

saya antara yg dtg dengan pakaian paling slumber - with no  makeup - tudung lilit jer - yg lain mak aihhh cantik sgt.. :)
mummy yg memberi sokongan penuh THANX! :)
kami bercadang nak buat rancangan "3 beradik" sorg akan buat liputan pasal hal2 makanan (cik emy kita ), sorg akan buat liputan tempat2 menarik di malaysia (cik adeq kita lah) dan last skali yg paling comey tu ehemm akan buat liputan hal2 semasa - racangan apakah inih..? - nantikan rancangan 3 in 1 -ep 1 di tv alhijrah jam 11 pagi setiap isnin :)

Friday, March 11

doakan untuk mereka semua kt sana



TOKYO, Friday 11 March 2011 (Bernama) -- A 8.8 magnitude earthquake hit Japan's northeastern Honshu island Friday, and a six-metre tsunami warning was issued, reports China's Xinhua news agency.
Japan Meteorological Agency said earlier that the quake was measured at 7.9 magnitude but the United States Geological Survey upgraded later the quake to magnitude 8.8.
The quake struck at 2:46 p.m. (05:46 GMT) is felt in almost all areas in Japan's pacific coast, including Tokyo and Osaka. The powerful quake struck 382 kilometre northeast of Tokyo with depth of 10 kilometres under the seabed.
Damage from tsunami reported in Kamaishi, Iwate Prefecture, TV footage shows. A nuclear plant on the Pacific coast in Miyagi Prefecture has been automatically shut down Friday following the quake.
Japan has issued a six-metre tsunami warning and the Pacific Tsunami Warning Centre in Hawaii said a tsunami warning was in effect for Japan, Russia, Marcus Island and the Northern Marianas.
A tsunami watch has been issued for Guam, China's Taiwan, the Philippines, Indonesia and US state of Hawaii.

[takutnya tgk gmbr tu...]

sweet dreams :)


selamat malam :)

Thursday, March 10

tolong jawab please...

kenapa lama x update blog
itu lah  soalan yg en.mm hari2 duk tanya
[katanya dia pembaca setia-die hard fan-kekasih awal dan akhir eh apakah?]

ok
balik kepada tajuk
kenapa lama x update?
[macam rmi yg membaca kan ececece perasanlah awak]

kenapa eh..?

Monday, March 7

perfect



kesukaan terbaru..
jangan down down sangat
x elok untuk kesihatan...

:)

lansung dari labuan

 

adat org PJJ 
:)

Wednesday, March 2

kawen bukan mende senang


Pada rumah tangga itu ada tanggungjawab. Tujuannya bukan semata-mata kepuasan hawa nafsu, hendak menjauhi daripada dosa dan cintan-cintun semata-mata. Ia meliputi hendak membuat lebih banyak kebaikan(dengan membina rumah tangga yang bermanfaat untuk Islam, mampu memberi sumbangan kepada Islam) dan membawa definisi cinta yang sebenar, yakni hendak bersama hingga ke syurga (en.mm)