Thursday, September 27

scrambled egg sandwich


saya ada lebihan cheese dan tomatoman
lebihan time buat lagsana dua hari lepas

pagi tadi
tiba-tiba lapar betul..
bangun pagi-pagi untuk buat sandwich ni

yang ni saya tak ikut mana-mana blog resepi
resepi sendiri resepi suka hati hihi

Bahan-bahan:
6 keping roti
2 biji telur
1 biji tomato
1 keping cheese 
butter untuk menggoreng
sedikit lada hitam

Cara-cara:
cairkan butter dengan api perlahan (butter cepat hangus..jadi guna api paling rendah)
masukkan telur, cheese dan lada hitam
kacau hingga telur hancur dan cheese cair
bila nampak telur dah mula nak mengeras. tutup api 
(kalau boleh jangan biar telur kering sangat)
susun tomato bila nak lapiskan telur dalam roti 

siap!!
breakfats yang sihat dan mudah dan murah dan SEDAP :p

Tuesday, September 25

percubaan pertama

Bread and butter pudding

Bahan-bahan
  • 8 keping Roti
  • * 500 ml Susu segar
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 2 sudu besar Butter- cairkan
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu teh Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar Kismis
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
  • 2 s/b gula
Cara-cara
  1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
  3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
  4. Taburkan kismis diatas adunan.
  5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
  7. Tuang ke atas puding roti tadi.


Beef lagsana

Bahan-bahan
  • 8-10 keping kulit lasagna
  • 300g daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar holland - cincang
  • 2 ulas bwg putih - cincang
  • 1 tin sos spaghetti original
  • 3 sudu besar tomato puree@ 2 biji tomato cincang
  • 1/2 biji carrot - potong dadu (optional)
  • 3 biji cendawan butang - hiris nipis
  • 1 sk oregano
  • Air
  • minyak zaitun
  • garam, gula secukup rasa
  • keju mozarella secukupnyer
  • UNTUK SOS PUTIH
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan susu segar
  • 1/3 cawan keju pilihan
  • 3 sudu besar butter
  • lada hitam, garam
Cara-cara
  • Rebus kulit lasagna instant mengikut arahan peket. (hana rebus dengan sedikit minyak) Tapi ada jenis lasagna yg tak perlu direbus. Kemudian ketepikan.
  • Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan daging. Kacau hingga daging bertukar warna. Masukkan pula tomato puree@tomato cincang. Masak hingga tomato hancur. Kemudian masukkan sos spaghetti, carrot, mushroom, oregano, garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air jika kuah terlalu pekat. Masak hingga mendidih dan ketepikan.
  • Utk membuat sos putih , satukan semua bahan dan kacau di atas api yg kecil hingga pekat.
  • Sediakan mangkuk yg bersesuaian utk membakar. Susun kulit lasagna, kemudian sapu rata sos daging... sapu pula sos putih dan taburkan keju mozarella (jika inginkan rasa cheese yg lebih pada setiap lapisan. Jika tak nak ltk pong tk mengapa.) Lapiskan lagi dengan kulit lasagna dan ulangi proses tadi hingga habis. dan last skali adalah sos putih. taburkan keju dan sedikit daun parsley jika suka.
  • Bakar selama 40-60min atau hingga permukaan lasagna keperang2an. Boleh dimakan sejuk atau panas.

ini adalah kes malas nak mengarang panjang-panjang
saya ikut sebijik-sebijik resepinya
memang menjadi
selamat mencuba!

:)

Monday, September 24

Anak bertuah


kalau dulu
pergi kerja
pergi kerja lah
balik kerja
balik kerja lah

matlamat
pergi kerja nak siapkan marking paper atau update lecture note
matlamat
balik kerja nak try masak masakan yang tak pernah masak

sekarang
pergi kerja
hati berat nak tinggalkan anak bertuah seorang ni
balik kerja
kalau boleh nak cepat-cepat balik
guna emegency lane
nak singgah tesco atau giant pun dah macam keberatan
sebab biar cepat-cepat sampai rumah
dapat jumpa anak bertuah seorang ni :)

hari khamis mula kerja
pukul 6 Umar dah bangun..sengih-sengih
mungkin dalam hati.."Mummy janganlah pergi kerja...."
hari jumaat
sabtu cuti...Umar bangun pukul 6 jugak
mungkin dia ingat mummy dia kerja hari Sabtu huhu
hari ahad dia bangun lewat pulak..
hari ni...pukul 6 dah menggeliat..senyum-senyum...
anak bertuah.... :)

harap Umar jadi good boy duduk dengan Tok Ma... :)


Friday, September 21

roti jala

petang semalam
boss saya ada bercakap pasal roti jala
katanya nak bawa ke office hari ni
dalam hati saya...aaaaa....sedapnya...
best ni kalau makan dengan kari ayam atau daging :)

tapi..
hari ni datang tak jadi pulak..hukhuk
ye la...berapa lama nak menjala
kalau satu office ada 12 orang..
seorang makan mau 10 keping..(saya la tu)
habis..kalau 12 orang..?mau satu malam nak menjala..
tak apa .... lain kali... :)

roti jala salah satu makanan kegemaran en.mm
bila dah jadi kegemaran dia...kenalah belajar buat
dan lepas je pantang hari tu
saya try buat...
ingatkan susah...rupanya...senang saja nak buat kerja-kerja menjala ni hihi



resepi macam biasa saya ambil dari blog hana's family
(antara blog resepi yang boleh dipercayai) :)

Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air@ susu segar@santan cair
  • 1 biji telur
  • 1 sk garam
  • pewarna kuning
Cara-cara
  • Blend semua bahan sebati. Pastikan tiada tepung yang berketul2 yang boleh membuatkan acuan tersumbat.
  • Panaskan kuali dan lengserkan sedikit minyak.
  • Cedukkan adunan dan masukkan ke dalam acuan dan tebarkan di atas kuali.
  • Biarkan seminit hingga roti jala masak. Angkat dan lipat@gulung ikut suka.
untuk kari ayam boleh follow resepi saya ni..

selamat mencuba! :)

Wednesday, September 19

love pancake


menikmati sarapan pagi terakhir
sebelum kembali kerja esok hari
aaaa...kalau lah boleh sambung cuti lagi dua hari
khamis dan jumaat...terus sabtu dan ahad
hari isnin baru start kerja :)

resepi untuk love pancake ni
saya follow resepi hana's family
senang saja...
love shape tu saya beli di daiso...
cuma perkara paling penting yang perlu ada ialah non stick pan
kalau tak entah jadi bentuk apa pun tak tahu lah :)

jadi ini dia resepinya:

Bahan-bahan
  • 150g tepung naik sendiri
  • 100ml buttermilk @ susu segar
  • 1/2 sk baking powder
  • 1 biji telur size M
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu besar butter cair
  • secubit garam
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan sebati. Kacau menggunakan hand whisk.
  • Biarkan sebentar lebih kurang 10-15min.
  • Panaskan kuali. Lengserkan acuan love dengan butter, letak di atas kuali. Biarkan panas sebentar.
  • Tuang adunan ke dalam acuan. Isi 3/4 penuh. Jangan penuh2 sbb pancake akan kembang dan melimpah. Biarkan masak seketika. Kemudian angkat acuan, jika melekat tepi, kikiskan menggunakan pisau.Berhati2 untuk mendapat shape yang cantik.Kemudian balikkan.
  • Bila dah masak angkat dan hidangkan dengan madu, butter atau jem pilihan.
selamat mencuba :)

Thursday, September 13

bertiga

tak pernah saya tinggalkan blog ni selama ini..
ish ish..
bulan 8 tak ada entry langsung..?? ish ish..
kasihan cik blog kita ni
kasihan juga pelawat yang datang dengan harapan nak baca
tapi hampeh tak ada apa..
*ada ke yg datang nak baca..?* :)

sebenarnya
sejak jadi mak mak ni
jarang dah nak buka laptop
nak update tru iphone macam tak best
leceh pun ada
jadinya...blog terbiar berlalang bersawang berdebu macam rumah tinggal

hari on laptop pun sebab boss mintak emailkan something
kalau tak...tunggu saya start kerja baru la boleh update hihi :)
dan sebenarnya masih cuba nak sesuaikan diri dan masa dengan title baru ni
iaitu mummy kepada umar nashriq
rasa macam 24 jam tu tak cukup je
nasib baik la tinggal dengan mummy
kalau sendiri sendiri mau tunggang langgang semuanya

ok lah
tak boleh lama-lama
encik umar kita dah buat bunyi-bunyi macam nak nangis tu
nanti ada masa saya update lagi ok