Thursday, September 29

MSc.

hari yang ditunggu-tunggu sudah tiba
bagai tiada hari lain yang lagi besar dan bermakna
hari perkahwinan pun tak seteruja ini
eh. tak tak. masa kahwin teruja juga. :)

tapi.
apa yang saya rasa rupanya bukan saya sahaja yang rasa.
hmm. kawan lab saya cik comcam pun sama.
(sampai sekarang saya tak tahu apa maksud comcam.. )
perasaannya macam ……….
mungkin sebab tunggu terlalu lama sampai basi dah berkulat?
cuma gagahkan juga berpanas-menempuh manusia sardin untuk bergambar
semata nak jadikan kenangan betapa usaha keras selama ni dah berbayar :)

apa yang best masa graduasi tu dapat jumpa kawan-kawan lama
yang dah lama terpisah (ecececece) lepas masing-masing habis kerja lab
saya dapat jumpa labmate Ija yang sekarang juga kerja sebagai pensyarah
jumpa baiti, amalina, umi, anis, ding…
cuma tak sempat nak borak lama. update perkembangan sikit-sikit je
saya jumpa Fafa, junior masa Kolej Ibu Zain dulu
dia sekarang dah sambung phd kat UPM. oh sungguh jealous.
bila pulak lah time saya nak sambung jugak.
lagi ada beberapa orang yang saya lupa nama dia. hikss. maafin. :)

DSCN4514
DSCN4484DSCN4502DSCN4523
sehari sebelum tu en.mm ……… pandai tau.
suka buat saya terharu sedih sedih melayan emosi sorang sorang
en.mm hantarkan saya sejambak bunga-bungaan kesukaan saya. oh.
sebagai ganti tak dapat join graduasi saya. oh oh.
dengan note yang sangatlah mengganggu emosi yang sedia ada terganggu.
orang kata “takpe…nanti dia balik claim la hadiah banyak banyak”
bukan hadiah yang saya mahukan. saya cuma mahukan keberadaan dia di hari penting saya.
ada bezakan? :)

page
apa-apa pun. saya sangat sangat hargainya en.mm kusayang. rindu tau. baliklah cepat.


jadi.
tu je lah.
tahniah kepada semua yang berjaya habiskan study.
tahniah juga kepada semua yang berjaya sambung study.
doakan saya pun dapat sambung lagi eh.
amin. :)

xoxo

Thursday, September 22

playlist






drive dengan 50km/j
kalau dengar lagu-lagu ni
tiba-tiba jer dah sampai rumah
eh (??)
terima kasih kerena cipta lagu-lagu best ni! :)

Wednesday, September 21

lauk penyelamat

DSCN4415 DSCN4417 DSCN4418-1
saya rasa macam kagum dengan kebanyakkan blog masak-memasak
yang begitu bersungguh-sungguh ambil gambar setiap step dalam masak satu2 resepi
potong sikit lari gi amik camera
bancuh sikit stop kejap amik gambar

saya yang kunun-kunun nak buat jugak ni
rasa macam lecehnya ;)

jadi inilah omelette with onion and chillies
nama nak ala-ala restoran itali jer kan :p

DSCN4419
dan ini pulak extra hot sambal bhelacshan
ini bukan saya yang buat
tapi mummy saya
dijamin pedas sehingga berasap telinga

 


dan
ini pula bukan termasuk dalam lauk di meja semalam :)

DSCN4423-2

Tuesday, September 20

September 1990


perasan tak?
apa yang saya perasan?

persamaan graduasi saya september nanti dengan graduasi pertama saya ni?
*sebenarnya nak tulis "ini adalah gradusi saya yang pertama"*
sekali baru terperasan graduasi pertama dan ketiga pada bulan yang sama
harap kali keempat pun pada bulan yang sama. amin.



muka tu jangan serius sangat boleh tak?
baru jer konvo tadika :p


Monday, September 19

some where over the rainbow

Salam,

entah kenapa blog ala-ala ni sudah tidak bermaya lagi
kurang penjagaan dari tuan punya
dan tuan punya pun macam apa entah. malas dah eh nak blog blog?
jawab skang tunya punya! jawab! :p

ok.
banyak sebenarnya yang berlaku dua tiga hari ni
mulanya banyak je idea nak tulis
tapi bila cerita dah agak basi jadi tak tahu nak tulis apa.
oh. maafkan saya yer blog ala-ala.

jom lah kita pergi ke point pertama.

satu: saya dengan rasminya menjadi Cik Lang

ok. ini bukan Cik Lang kepada anak sepupu atau Cik Nang kepada adam
tapi kepada kakak saya yang sulong
Alhamdulillah. semuanya selamat pada 3.45ptg 14.9.2011 yang lepas.
baby sangatlah comel dengan berat cuma 2.8 kg dan panjang 42 cm
nama diberi: Putri Darrin Zinnirah (Putri Bunga Zinnirah) :)

 DSCN4359-pola DSCN4364-pola DSCN4371-pola

dua: egg tart

mood untuk bereksperimen di dapur membuak-buak sekarang
macam mood nak update tumblr. bila dah taksub tu taksub benar
setiap masa nak upload gambar.
tapi harapnya mood berekperimen di dapur tak surut lah.
sabtu lepas saya berjaya buat egg tart.
bahan-bahan dah ada cuma sarang jer yang takde.
cari punya cari ada sarang mini.
maka jadilah mini egg tart ala sapphire.  :)
mudah jer rupanya buat egg tart ni. (mentang2 dah menjadi :p)

DSCN4382-pola DSCN4383-pola DSCN4393-pola

tiga: open house dan reunion SMSS

open house di rumah cousin di Ara Damansara sabtu lepas
ok.mkn-mkn. pukul gambar. mkn-mkn lagi.
oh. char kuew teow panas-panas memang sedapkan.
tiba-tiba ternampak seseorang macam pernah ku lihat tapi di mana yer.
siasat punya siasat , rupanya Teacher Kartika masa kat SMSS dulu
saya macam tak ingat dia ajar saya time bila. sama ada form 1 atau form 2.
Teacher Kartika rupanya classmate cousin masa belajar kat SS dulu jugak.
super senior lah kiranya. dan Teacher masih hot macam dulu-dulu jugak :)

DSCN0259-pola DSCN0263-pola DSCN4399-pola

empat: jubah oh jubah

sabtu lepas saya jugak saya pergi ambil jubah untuk graduasi isnin depan
ramai betul yang dah berjaya habis masters
phd tak ramai sangat tapi ramai jugak lah
macam biasa saiz paling kecik dah habis dan terpaksa la saya singkatkan sendiri
terjumpa kawan-kawan seperjuangan (ecece): amalina dan ng keong
terjumpa jugak adik yang ramah gila time nak submit tesis. ingat lagi dia kat saya :)
(bayangkan bilangan masters holder dah berduyung2. nnt nk cari kerja atleast kena ada master macam mana?..ok jom sambung phd cepat2)

090527_161259-pola 100324_202444-pola P4040018-pola

lima: raya dan raya di rumah Puteri

ok. bukan baby Putri yer. tapi Puteri, cousinnya en.mm di KGSA.
perhatian ini adalah cerita basi dah nak berkulat.
tapi nak jugak cerita. hihi.
kali kedua pergi rumah Puteri. cantik. dan kawasan perumahan tu pun haihh
terus berangan kalau ada duit nanti nak beli rumah kt situ jugak
mungkin 20 tahun akan datang kot. :p
dapat lah jugak jumpa saudara mara sebelah en.mm :)
tapi saya tak amik gambar banyak pun. s.e.g.a.n.

dan masa yang sama kat rumah saya mami masak mee penang yg menjilat jari. :)

DSCN4295-pola DSCN4302-1-pola DSCN4323-pola

enam: hari jadi Cik Moh ke 72

cik Moh, mak saudara paling tua sebelah mummy. sabtu lepas hari jadi cik moh yang ke 72
tapi masih muda remaja. boleh drive dari KL ke Muar sendiri. gagah tak gagah.
dan semalam kebetulan cik moh datang KL nak pergi kenduri kahwin dan nak tengok baby kakak
mummy buat kezutan kecil-kecilan. ala-ala sambutan hari jadi jugak la kot.
bukan potong kek tapi potong pavlova
siap dengan majlis suap menyuap cik moh dengan pak hitam 
oh sungguh slumber dan romantis :)

DSCN4404-pola DSCN4406-pola DSCN4408-pola
tujuh: sampai nombor 7?apa lagi eh? tak ada apa dah kot. ok.bye. terima kasih sebab sudi baca entry panjang lebar. harap dapat pengajaran. *apakah?* :p ok nak gi cari filem untuk camera antik ni jap. bye bye. :)

DSC01641-pola

Tuesday, September 13

ipomoea reptans

collageIMG_5892

tak ada perkataan lain yang ada di fikiran saya bila nama saya pun tersenarai dalam Majlis Konvokesyen ke-39 tahun ni…cuma
Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

syukur sebab semua ni dah berakhir …
atau mungkin akan ada sambungannya….??? :)





segar betul kangkung-kangkung saya tu
tapi cukuplah dengan kangkung, kangkung belacan, sup kangkung (??)
nak muntah dah tengok… :D

Wednesday, September 7

free & cantik

saya tak punya iphone
tapi saya nak share satu ... eh bukan satu jer tapi lapan barang free yang cantik
kalau saya ada iphone mesti sekarang jugak saya download :)

jadi, kalau nak free iphone wallpaper boleh pergi ke link ni ...
dan berterima kasihlah kepada the notebook doodle kerana sungguh bermurah hati :)

Tuesday, September 6

lebaran ini

terlalu banyak gambar yang cantik *ecece* untuk dikongsi dengan kalian
tapi. kalau banyak gambar tulisannya sikit saja. baik buat account flickr je terus :)
yer dop? hee

jadi. inilah sikit-sikit gambar raya saya………

3
menu wajib di Hari Raya seluruh keluarga Hjjh Wan Zainab mestilah Kek Lapis Rempah ala mummy
pergi la mana-mana pun mesti ada kek ni
tapi saya kurang minat campuran kek dan rempah ni.
saya lebih suka kek lapis mocha
sungguh kena dengan tekak saya :)

menu lain macam biasalah: sate, nasi minyak, nasi beriayani, lodeh cik moh, biskut raya
yang saya makan cuma sate beberapa batang, lodeh cik moh sepinggan
dan biskut raya yang terpilih sahaja iaitu yg ada cornflakes sahaja
yg lain?sorry. boring. :)

saya perasan, kalau sebelah barat suka sangat dengan rendangkan?
tak raya pun makan rendang. sama ada dengan nasi atau ..makan dengan apa lagi?
kalau sebelah timur, rendang ni macam perkara rare la kot.
macam keluarga saya makan ketupat palas dengan sambal daging (serunding)
lemang pun makan dengan sambal…

2raya pertama temanya ialah baju gunasemulatapimestilahmasihcantik. :)
memandangkan baju time kenduri saya dulu masih elok. kenapa mesti nak pakai sekali sahajakan
jadi kita gunasemula. cuma saya jer baju baru. (takkan nak pakai baju nikah yang meriah tu plakkan?)
dan kali pertama raya tak cukup ahli. kakak saya beraya di kampung Penang tahun ni.
tapi raya kedua balik raya kat Trg plak.
lain sikitlah jadinya. sebab biasanya rumah bising dengan suara dia jer. :p


raya kedua menu baru keluarga Cik Nah : soto :)
owh. terbayang-bayang lagi kepedasan sambal kicap mummy.
biasanya raya kedua mummy akan buat nasi dagang
tapi raya pertama rumah yang lain ada yang dah buat nasi dagang
takut orang datang muak dah tgk nasi dagang.
penyelesaianya ialah buat lain sikit tahun ni.
rugi siapa yang tak datang open house saya sabtu ni *eh..?*

raya kedua raya paling sibuk macam bibik
sebab banyak masa duk basuh pinggan kat dapur
jadi no gambar baju raya kedua
baju raya kedua en.mm yang pilihkan
(jadinya sepanjang hari teringat dia jer) :)

4
raya ketiga saya sempat ke kenduri kahwin kawan se-tarikhlahir dengan saya
nama dia che wan latifah basirah. saudara jauh saya.
emak che wan saudara sebelah ayah, cikgu sekolah rendah saya dulu, CIkgu Tg. Badariah
cantik sangat. muka sama jer macam dulu-dulu.
masa tu juga saya jumpa saudara-saudara jauh yang lain
yang satu sekolah rendah dulu juga
Tg. Farah dan Tg. Elly Malini

 DSCN0044raya ketiga baju raya adalah rekaan saya sendiri *ecece perasan sungguh*
saya pakai baju kebaya tahun lepas dan skirt pink tingkat-tingkat
yang akhirnya buat saya rasa macam gemuk jer :p
sepatutnya pakai dengan kebaya nyonya atau kebaya singkat
bila pakai kebaya labuh tu yang nampak gemuk tu. kan?

1macam biasa bergambar kat kampung cina sekeping dua 
kami jumpa satu tempat yang comel
lorong yang ada telephone booth yang klasik
kenapa sebelum ni tak pernah perasan pun?

5akhir sekali. gambar merdeka raya dari kami :)
di tepi bangun tupperware, Ladang
depan rumah jer
kebetulan pulak ada bendera … :)


habis



apa-apa pun
raya takkan sempurna kalau orang tersayang tak disampingkan?
anggap saja pengorbanan kita kan , en.mm :)
sedih tu memanglah sedih tapi……..senyum saja maa
belum lagi soal siasat dari saudara-mara-makcik-pakcik
sepatutnya saya siap-siap buat skema jawapan
print dalam 20 keping. kalau orang tanya zaapppp nah amik jawapan ada kat sini :p


ok lah. panjang lebar plak
jemputlaa datang beraya kat rumah eh
rumah sentiasa terbuka…
biskut raya sedap-sedap
soto mummy pun ada (yang ni valid hari sabtu ni jer) :)

k.bye.


note: ada yang dah start puasa 6?

Monday, September 5

kenangan raya: kampung dalam bata

24014_1384442257742_1432570039_1083848_2362484_n
1 2 3 4 5 6  78

nama jer Kampung Dalam Bata
bunyi macam kampung jer
tapi hakikatnya, tempatnya betul-betul tengah Bandar Kuala Terengganu
5 minit jalan kaki ke Astaka
10 minit naik beca ke Pasar Payang

memang banyak kenangan
semua cucu-cucu arwah Wan dan Ki ada kenangan masing-masing kat rumah ni
saya sendiri pun banyak :)
kalau baca komen-komen kat atas nih memang boleh buat gelak sorang-sorang
(klik bagi besar sikit)

tapi rumah nih tinggal kenangan dah
dah selamat jual kat orang
sedih…
tapi itu yang terbaik..daripada terbiar jadi sarang orang hisap gam
cik moh (kakak mummy yang paling tua) sampai xleh lalu depan kawasan rumah ni
sedih katanya :(

apa-apa pun
36, Kampung Dalam Bata memang banyak beri kenangan manis
tak kurang kenangan tak manis
tapi semua tu buat kita menjadi siapa kita hari ini
buat kita sedar siapa kita
dari mana kita datang :)

cucu-cucu Wan dan Ki banyak yang dah berjaya
dari professor ke cikgu ke orang kuat jkr sampailah ke suri rumah yang berjaya
semuanya bermula dari rumah ni …. :)



saya ada upload gambar keadaan selepas site cleaning
tapi …. tak payah la upload kat sini
buat sedih jer :)


Selamat Hari Raya semua :)