Tuesday, August 30

umar's first sports day

subjek yang paling saya tak suka sekali masa sekolah ialah pendidikan jasmani atau kelas PJ
dari sekolah rendah sampai sekolah menengah...kalau ada PJ mesti macam...duhhh...boringgg
entah...memang bukan sejenis yang suka bersukan

saya ingat lagi masa sekolah rendah..satu hari tu cikgu PJ arwah cikgu Hisham suruh lompat satu ebnda ni..yg rasanya digunakan untuk orang-orang gimnastik kot..
saya try berjuta-juta kali tak lepas...semua orang dah gelakkan saya hahaha
(yg paling clear sekali masa tu muka hazrin...bukan main lagi gelakkan saya ek..hampeh mung xeringg)
pastu masuk sekolah menengah pun sama...lebih-lebih lagi kalau dtaang musim sukan tara
adoiii...tak gemarnya...semua orang kena try semua jenis sukan untuk buat pemilihan
saya memang awal-awal lagi out la kan...hahaha

cumanya masa tadika bila tiba sukaneka, mummy saya cakap saya ok juga
takde la dapat nombor dua dari belakang macam umar last week hahahaha
umar.....beratur dah paling depan..sekali dia yang paling belakang
adoiiii laaaa...

teacher dah siap-siap letak dia paling depan...sebab tahu kelajuan umar canne kan hahaha...
umar dalam rumah kuning..

acara sports day umar tahun ni biasa-biasa je. takde acara lari dalam guni ke..cari gula-gula dalam tepung ke...isi air dalam botol ke..cuma satu acara itu laluan berhalangan..menurut teacher tahun ni terpaksa buat kat sini je sebab tak dapat padang dan masalh cuaca yang tidak menentukan sekarang ni...
takpe la..yang penting anak-anak happy...mak mak pun super happy jadi chear leader yang tak bertauliah hahahah...kita bagi sorakkan pun umar still nombor dua dari belakang...molek sangat la tu...sama dengan kawan dia yang dalam gambar tu hahahha

since ada satu acara je..semua orang dapat gold medal masing-masing...termasuk la umar hehehe dah boleh dapat pencen dah ni :p

satu je yang paling saya lega sangat-sangat. umar tak nangis-nanngis nak bertempek dengan saya...cuma umar cari-cari juga mana saya..dah balik ek mummy aku ni hahaha...ada juga kawan-kawan umar yang nangis-nangis sebab mak ayah ada datang tengok kan...alhamdulillah umar good boy sangat! mungkin juga exicted...tapi still...hahahah..you are still number one in my heart!!!

kan best kalau Aboh ada sama dalam semua meraikan acara/perbuatan/apa-apa sahaja yang "kali pertama" umar dan fatimah

Friday, August 26

roti paung

 dua minggu lepas sebab teringinsangat nak buat sendiri roti paung pojaan hati
bukan teringin nak makan...tapi teringin nak buat haha boleh? :p
maka pagi-pagi lagi hari sabtu dah siap2 timbang bahan-bahan yang perlu
tepung, gula, yis, telur, butter, susu bla bla bla
dari kecik tengok mummy buat macam senang je...macam je la..
hakikatnya....sampai ada bunyi yang pelik kat mixer saya hahaha
macam kena beli mixer yang baru dah T_T

resepinya saya tiru dari Hana's Family (mana dia menghilang ek? lama dia update blog)
sebenarnya dah selalu minta resepi dari mummy...tapi mummy selalu lupa nak bagi
jadinya kita search je la kat internet
ada macam jenis resepi...yg simple sampai lah yg susah haha
untuk permulaan kita ikut resepi yang senang je k :)

Bahan-bahan
  • 6 cawan tepung gandum - guna tepung roti
  • 1 ¾ cawan susu cair/ susu segar
  • ¾ cawan gula halus
  • 1 paket (11 gm) yis
  • 3 biji telur
  • ¼ cawan mentega, dicairkan - guna marjerin sama ngan kak.suzi
  • sedikit pewarna kuning
Cara-cara
  • Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
  • Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning. (no need pewarna lah)
  • Masukkan tepung kedalam bread machine (saya guna mixer biasa je) dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati.
  • Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
  • Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.(hana timbang 50g je)
  • Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
  • Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 – 170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
hasilnya? canni la sebelum dibakar
nampak macam ada potensi untuk buat bisness haha #mariberangan
kalau ikut dalam resepi setiap biji paung tu kita timbang dalm 50-80g tapi saya agak2 je
ambil je sikit dan masukkan planta dan bulatkan jadi macam dalam gambar

selepas dibakar..hasilnya...hehehe ok laaa :D
sedikit keras sebenarnya tak macam roti paung yang selalu beli kat Jalan Nesan Empat, Trg
tak selembut roti paung yang mummy selalu buat dulu-dulu
tak berapa menjadi sebenarnya
agak frust...tapi laku keras
habis semuanya hahaha

next time
saya rasa masa nak masukkan tepung, saya kena masukkan sikit demi sikit
supaya tak terlebih tepung dan roti tak keras dikemudian hari huhu
atau bila kita nak uli tu...agak2 macam keras..mummy cakap boleh tambahkan susu/air
dan masa nak membulatkan doh tu kena buat licin..so that nanti dah bakar permukaan dia cantik
atau balik Terengganu je la..beli je senang habis cerita hahahaha 

frust betul...
tapi takpe..
nanti kita try buat lagi..



Tuesday, August 23

ruang kosong

weekend baru ni untuk pertama kalinya saya ke Ikea Cheras
sama je macam ikea damansara..cuma cafe nya luas sikit...dan ntah sama je la hehe
pergi saja je sebenarnya... tak plan nak beli pape pun
walaupun dalam hati geram je tengok hehe
tapi sila la bawak bersabar :p

dah round punya round tetiba terjumpa meja kecik ni
dah lama sebenarnya cari meja kecil untuk letak kat ruang kosong kat dapur
tapi selalunya jumpa besar la ... mahal la... 
tapi baru  ni terjumpa yang macam muat-muat dengan ruang kecil kt dapur tu
alasannya sebab selalu tak cukup tempat nak letak bahan-bahan masak
pastu alasan lain sbb tak nak sepah sepahkan dining area kat depan tu
so nanti lunch ke dinner ke makan kat sini je
jadinya seminggu sekali sapu pun ok la kan... sesuai la dengan tahap kerajinan saya sekarang huhu :p

first time juga saya pasang sendiri kerusi meja ni semua
sellau kalau ada en.MM dia je yang buat...kita jadi tukang sorak je kat tepi hehe
tapi kali ni saya angkut dari kereta, saya yang pasang berapa banyak skru ntah
fuhhhhh...berpeluh juga laaa hehe...tapi melihat hasilnya.... syabas nilam!!! syabas nilam!! :p

ok tak?
mungkin lepas ni nak cari alas meja dan carpet ..pastu lengkap la ruang ni.. 
puas hati...sbb dah lama sangat nk isi ruang kosong ni
mata pun lega sikit..kalau tak penuh dengan kotak2 apa ntah..serabut je duk situ hehe

ok la
meh nak belanja makan perasmian meja dan kerusi baru 
nasi goreng dan kepok keping ikang parang 

bye!

Friday, August 19

zootopia

saya ingat lagi kali pertama saya 'berjauhan' dengan mummy masa saya darjah 6
dah memang jadi azara tahunan sekolah student darjah 6 akan berkhemah kat padang sekolah
satu malam camtu je kot..saya tak berminat nak join pun sebenarnya... 
tapi memang diwajibkan dan mummy pun cakap ok..jadi ok kan je la
berkhemahlaa kat padang sekolah..sekali hujan plak malam tu
semua student diarahkan tidur dalam kelas..
biasalah bila beralih tempat susah sikit la nk lelapkan matakan
malam tu...dah lewat dah kot...saya nampak seseorang kat meja cikgu
saya rasa tak mungkin malam-malam cikgu buat kerja lagi kat meja cikgu..dalam gelap plak tu
jadi tutup muka dengan selimut dan tertidur sendiri...
fuhhh..

kalai kedua plak...tak jadi...haha
lepas dapat result upsr...saya dapat tawaran ke Tun Fatimah..
(macam tak percaya juga..tapi itulah hakikatnya hehe)
tapi saya cakap kat mummy...tak nak pergi...
saya pun kurang pasti kenapa hahaha..mungkin merasakan diri ini kecik lagi kot
mummy pun cakap ok...jadinya bersekolah la saya di sekolah harian biasa

kali ketiga ialah bila dapat masuk mrsm kota putra
kali ni saya yang apply dan memang saya nak pergi sangat
entah kenapa..mungkin nak merasa suasana baru kot hahha
mummy cakap ok...jadinya dapatlah A sikit je untuk spm sebab banyak sangat main hahaha

saya tak pasti apa perasaan mummy masa lepaskan saya masuk asrama
itu kali pertama betul2 berjauhan...sebelum kalau ada lawatan ke apa ke mummy memang tak benarkan
tapi saya rasa dengan berat hati juga mummy benarkan saya pindah sekolah
sama perasaannya bila satu hari teacher Umar cakap akan ada lawatan ke zoo
saya macam...oh mannnn....boleh ke umar dalam bus tu nanti
ok ke umar kat zoo nanti..kalau dia panas canne...
pergi zoo je pun...perasaan dia macam nak hantar masuk sekolah asrama haha

jadinya 10 Ogos yang lepas berlakulah hari ini dalam sejarah
umar pergi ikut lawatan ke zoo dengan kawan kawan dia yang lain
naik bus sekolah tanpa mummy disisi hukhukhuk
saya tengok parents lain pun camtu...anak-anak happy je dapat naik bus..parents yg lebih2 haha

plannya memang tak nak ikut...sebab biarlah umar merasa macam mana naik bus dengan classmate dia
pergi tengok animals dengan teachers semua...kang kalau mummy ikut nak menepek dengan mummy je
sekali...tiba-tiba mummy pun terikut sekali join lawatan hahahah dasar sangat kan 
nasib dapat tiket murah ... rm80 sekali dengan makan...kalau tak mau ratusan gak kan :)
ni zoo kecik je...wild life park kat sunway lagoon tu je..bukan ke zoo negara pun...
tapi dia punya risau lain macam betul hahaha

 Class of 2016 - Ibnu Kathir

penat juga berjalan kaki round satu wild life park ni
walaupun takde la besar mana pun tapi...dengan keadaan sekarang..fuhhh..mencabar sungguh
umar dan kawan-kawan happy betul tengok
waaa...sini,...waaaa...sana
maklum la bukan selalu dapat jumpa animals ni semua kan
selalunya tengok dalam Zootopia je hehehe

umar dan cikgu kelas 

akhir sekali 
thanks so much kepada teacher teacher umar yang sangat pandai mengawal 20 orang budak yang 20 macam ragam
kita yang 2 orang pun rasa nak pengsan..apa tah lagi 20 orang...
konsep dia senang je..parents bagi kepercayaan kepada teacher..teacher pegang kepercayaan tu dengan baik
dan semuanya akan berjalan lancar...in shaa Allah... :)

next time nak bawa umar dan fatimah ke zoo negara plak
hari tu banyak juga animals yang takde
macam giraffe, elephant, tiger, monkey
next time ok Umar


Thursday, August 18

jalan yang dipilih

memang la sejenis perjalanan yang lonely
lunch pun sorang-sorang
tengok cite korea pun yang tahun bila punya
sebab takde sape nak bagi cite korea yang baru 
heheheh over lah..

padahal memang suka makan kat work station
sebab sambil-sambil tu boleh tengok apa-apa cerita dalam external hard disc
saja...boleh kurangkan  pening kepala yang melanda 

harap sangat dapat habiskan cepat
atau harap sangat tahun depan dapat pergi jalan-jalan (luar negara semestinya)
saja...boleh kurangkan pening kepala yang  melanda ini... :p

doakan eh semua!

Monday, August 8

A&M

sebelum ni saya duk merungut bila la boleh balik Trg
dah la raya tahun ni giliran Semenyih
bukan apa...saya teringin nak makan makanan Trg
macam nasi lemok ikang, ikang celup tepung, kepok lekor, kuih muih...tu je
sekali sebelum raya dapat balik Trg...berpuasa kat Trg dua tiga hari
pastu tiba-tiba En.MM bagi green light balik raya kat Trg...
pastu seminggu lepas tu balik Trg lagi sebab cousin kahwin
memang puasa hati betul dapat menunaikan hajat dihati ini... :p

yang cousin kahwin ni saya rasa macam tak dapat balik dah
sebab yer r baru balik raya pastu nak balik lagi
sekali En.MM cakap ok plak...so ok la...balik la trg kita lagi woohooo

cousin kali yg kahwin kali ni ialah cucu kedua terakhir dalam keluarga sebelah mummy saya
kiranya cucu yang ke 23...ada sorang lagi yang bongsu yang masih study kat UKM
lepas tu habis la kisah kenduri kahwin cousin..
lepas ni kisah anak sepupu kahwin plak...
tapi dah banyak dah anak sepupu saya yang dah kahwin..yg dah ada anak sebaya umar pun dah ada

 kalau sebelah mummy
theme color untuk baju yg nak kena pakai masa majlis memang sangat-sangat penting
awal tahun dah bagitahu warna apa...kalau belum ada kena lah tempah dari sekarang
kalau dah ada takde hal la kan...tapi saya...pakai aje yg color nak dekat2 heheheh
(jimat cermat amalan mulia) :p
kebetulan theme color untuk majlis nikah ialah hijau petronas...
jadi saya sefamily pakai je baju time adik bongsu saya kahwin dulu
theme color untuk majlis bersanding plak purple..lagi la senang
pakai je baju raya 4 tahun yg lepas...fuhhhh....selesai satu masalah :)

cousin saya yang lelaki yang suka buat muka bila kita nak amik gambor tu :p
alhamdulillah dah selemat jadi suami orang dah
dulu masa tinggal sekali kat rumah arwan Wan..dia la yang paling ..... entah...hahahha
ala...budak-budak...saya pun budak-budak lagi masa tu...
pasal bola sebiji pun nak gaduh...pasal sape dapat ngaji nombor satu pun nak gaduh...ahahahah

majlis diadakan di Masjid Kristal yang setiap masa ada je pelawat asing
dari china la...dari uk la...dari india laa..
kebetulan masa majlis tu ada pelawat dari France dan China
suka la diorg dapat tengok adat perkahwinan orang melayu...siap bergambar lagi... :)

because we take things seriously...hehehe...semua orang dari yg kecik sampai yg paling tua pakai baju warna sama...

untuk majlis bersanding pula diadakan di Muzium Negeri Terengganu
majlis ni terus untuk kedua-dua belah pihak..senang..jimat masa dan tenaga
(saya pun takyah fikir baju apa plak nak pakai kalau ada majlis sambut menantu ke apa)
tak sempat nak bergambar dengan keluarga yang lain
sebab masing-masing busy..
jadinya kita bergambar dengan keluarga kecil kita je :)
thema: purple raya tahun-tahun lepas hahaha

4 tahun lepas vs tahun ni
muat lagi baju kurung dan baju melayu tu 
jadinya cari baju untuk umar dan fatimah je..

akhir sekali
nak share hasil seni tangan umar bila amik gambar
ada seni juga... sebijik macam mummy dia hehehe

oksekian
lepas ni turn siapa plak nak kahwin?
nak cari baju siap-siap ni 
:) :) :)

Thursday, August 4

happy birthdya YB Umar

ini ialah Umar. Umar Nashriq.
waktu ni baru masuk 6 bulan. 6 bulan dah berjalan ke Tokyo. 
putih gebu. bulat macam bola. haha. 
sekarang segala baby fat dah hilang entah ke mana. hilang bersama poo poo. haha
paling goodboy. Alhamdulillah. dulu dari lepas pantang kalau bawa keluar jalan2 senyap je dalam stroller.
tak pernah boring duduk dalam stroller. walaupun dari pagi sampai petang.
paling setia tidur dalam baby cot sampai nak masuk umur 2 tahun.
dari baby sampai la belum tahu erti main main toys sampai ke malam, waktu tidur dari maghrib sampai ke pagi. tak bangun malam lansung. mummy boleh tdo dengan tenang. dan stock susu pun banyak.
sampaikan berjaya susukan sampai nak masuk 2 tahun juga. 
Alhamdulillah. Thank You Umar goodboy. :)

bukti. baby fat dah hilang dibawa poo poo. :p
seminggu dua sebelum birthday saya dah tanya Umar tahun ni nak birthday cake canne?
nak bawa cake ke school ke? dengan cepat jawab nak!!! 
nak cake ada Cars..Planes..Toy Story..Big Hero...Banana (minion)...Superwings...bla bla bla
kalau boleh segala macam cartoon character nak ... tapi mana boleh YB Umar oiii :p
so saya guna application Layout dalam phone. Google gambar2 cartoon. buat collage
pastu whatsapp ke kedai kek kegemaran. Hasilnya?? Macam dalam gambar :) 
suka sangat umar. dari balik sekolah memang tak sabar2 nak tengok cake dia......

masa 13 Julai. Tarikh sebenar birthday Umar. Macam biasa akan ada makan-makan dengan family.
ala....potong cake...spagetti...kuih muih sket...kfc sebagai penambah lemak...
budak2 tak makan mana pun...asyik nak main je...yg tua-tua ni la makan banyak hahaha
invitation card ni saya reka dengan guna application Quill kat phone
memang tak pekerjaan sangat la tu...hari yg sama ada training equipment baru kat lab. sambil2 tu buat birthday invitation ni...dah la habis lambat...kelam kabut nak siap2 utk makan-makan malam tu...

the set up.
simple je. rumah pun tak banyak barang sangat pun lagi...
frame2 gambar tu pun tak tersusun. hahhaha...

Umar is FOUR!!!!
kejap je masa berlalu...besar dah anak sulong mummy ni...tahun depan masuk tadika dah...
walaupun simple je celebration nya...tapi umar happy sangat...
disebut-sebut sampai seminggu haha

minggu lepas. seperti yang dijanji buat belated birthday celebration kat school umar
kecil-kecilan je. dengan kawan-kawan sekelas.
bawa cake cartoon idaman, nugget sket, fries sket, goodie bag untuk 25 orang classmates
umar selalu cerita pasal kawan-kawan dia buat birthdya kat school...
cake superwing la...spiderman la..princess laa...kawan bagi chocolate la..susu kotak laa...
macam macam...
sampai la turn birthday dia...nak jugak la bawa sama cam kawan2 dia tu
pengarauh rakan sebaya betul hahahha

mulanya saya dah whatsapp teacher nak bawa apa lagi selain cake
teacher dah pesan dah..takyah bawa makanan berat2...
sebab hari tu dah ada makanan berat yg school sediakan..
tapi malam tu...saya cakap kat umar..
"umar...esok kita bawa cake je la ek...nugget ke fries ke takyah la ek"
"dia jawab... "ala...kekgi kalau kawan umar lapar canne?" hmmm
ok la ok la...kita bawa nugget n fries...

habis sekolah teacher bagitahu yg umar paling banyak makan cake, nugget n fries...
ala-ala nak menghargai apa yang mummy sediakan ke apa ni?
hehehe thank you so much umar
mummy happy sangat dengar...

kepada Umar...anak sulong mummy
hadiah paling besar mummy pernah dapat
tak ada apa yang mummy nak dari umar
mummy nak umar jadi anak yang soleh...
anak yang goodboy bukan untuk mummy je...tapi untuk semua orang...
semoga menjadi seorang yang berguna..bertanggungjawab...yang tahu dosa pahala
jangan tinggal sembahyang....rajin2 baca quran...
tolong jaga adik-adik kalau mummy aboh takde...
jaga mummy n aboh bila dah tua nanti...
semoga berjaya dunia akhirat
mummy nak umar jadi doktor tau!!! #eh #aminn 
sambung cita-cita mummy yg tak kesampaian...hehe
taklah..asal umar berjaya dalam pelajaran...berjaya dalm kerjaya apa sekali pun...
mummy dah happy sangat-sangat...
(baru empat tahun dah cerita pasal kerja??? mummy niiiii)