30.9.15

lunch box: mee goreng basah

Processed with VSCOcam with c1 preset
lunch kita hari ini ialah mee goreng basah bersama dengan telur goreng dan sos cili yang tertinggal
adoiiii boleh pulak terlupa letak cili sos sikit
takpe takpe kalau masakan tu dah sedap tak perlu bahan tambahan dah
jadi adakah masakan saya sedap atau tak sedap? bye


mee goreng basah mudah
semua orang pandai buat

tumis bawang dan cili boh
masukkan sedikit sos tiram dan kicap
masukkan ayam
masukkan sedikit air
biar sebentar hingga menggelegak
masukkan sayur-sayuran
pukul sebiji telur dalam mangkuk dan masukkan dalam kuali
kacau rata dan biar sebentar
perisakan dengan garam dan gula
basuh mee kuning dan masukkan dalam kuali gaul rata
biar sebentar
sedia untuk dihidang
kalau suka pedas boleh masukkan cili padi
tapi untuk kesihatan perut askar askar better jangan masak pedas sangat
nanti askar sakit perut dan poo poo 2 3 kali kita yang penat hehe
ok dah lari dari topik
bye
selamat mencuba!

29.9.15

down

Processed with VSCOcam with c1 preset
baru lepas call supervisor
sebelum tu baru call pegawai di landfill pasal sampling esok
sekali pegawai tu cakap tak boleh datang sampling esok
sebab esok YB nak datang melawat kawasan
sad sad sad

bila call supervisor pasal ni
dia macam ……….. naik hot? heeee sorry Dr.
sebab dia dah book transport
adoiiiii
sad sad sad

jadi sekarang macam blur + down + blur lagi
bila down kita makan
bye

sebenarnya rasa macam nak balik rumah
:(
sebenarnya rasa nak pergi holiday wakakaka
kerja banyak wehhh
bye

rasa nak pergi tengok polis evo
atau balik terengganu
entah
bye

28.9.15

raya haji

cuti hari raya yang panjang
macam biasa raya pertama pagi-pagi ke ‘kampung’ di seksyen 9
pastu tengahari sikit ke kampung di semenyih
menu pun macam biasalah
nasi dagang, soto (yang tak biasa…baru tahun ni buat), pavlova, crepe cake dan kalau di semenyih pun macam biasalah lontong, rendang daging, lemang

Processed with VSCOcam with c1 preset

malamnya ke Masjid Bukit Antarabangsa sebab cousin ad abuat majlis aqiqah beramai-ramai
beriya datang sebelum magrib seperti yang dinyatakan dalam aturcara majlis sekali kita yang jadi orang pertama sampai dan susun sejadah huhu bila kita punctual dan orang lain plak tak punctual adoiii laaa haha dan dapat kenal rumah Siti Nurhaliza..kihkihkih

Processed with VSCOcam with c1 preset
Umar sebelum potong rambut

keesokkannya
semua keluar. seorang pergi rumah saudara sebelah suami di rawang
yang seorang lagi pergi bersihkan rumah baru
tinggallah saya dan umar dan fatimah dan mummy
maka gejala malas masak pun menular hahaha (boleh??)
jadi untuk late lunch dan early dinner kita makan kat Serai, Empire

Processed with VSCOcam with c1 preset
Processed with VSCOcam with c1 preset
Processed with VSCOcam with c1 preset
IMG_2004[1]
ni Umar dengan rambut baru aka rambut raya haji haha
saya lebiih suka kalau umar rambut panjang (macam gambar sebelum)
tapi dua dua gaya rambut pun umar nampak comel…kan??kan?? :)

IMG_2042[1]
dan ni petang semalam di rumah baru cikmi budak-budak ni
kebetulan depan rumah ada playground la pulak
pengsan mummy nak kena layan main slide 100 juta kali hehe
tapi takpelah since hari ni dah kena pergi school..mummy layankan aje
mek Fatimah tu sebenar tak sedar kot kita pakaikan dia tudung hahaha
kalau tak kejapje dah tarik tarik tak nak pakai

so tu je lah kisahnya cuti raya haji tahun ni
biasa-biasa je
banyak berehat daripada buka buku dan kemas rumah hahaha
dasar sangat kan…takpe bukan selalu…kalau selalu memang masalah besar tu

sebagai penutup meh nak belanja selfie satu
mohon bersabar
bye

IMG_1973[1]

23.9.15

petang megang

IMG_1947

esok raya yeayyy heyyy
bila raya akan ada aktiviti masak-masak dan makan-makan-makan-makan kihkihkih
plan untuk menu raya esok ialah nasi dagang, nasi minyak Trg, soto by yours truly (itu je la yg hang boleh masak kan wakakaka), congo bars yang ditempah, air mirinda

tapi masih di UM
potato tak rebus lagi
daun bawang tak beli lagi ni
no no no bukan sebab terlebih rajin
tapi sebab jap lagi pukul 3 ada meeting dengan supervisor di fakulti engineering
dia nak tgk progress
progress report baru siap ni
dah print dah tanpa ada masalah virus virus cinta tak diundang di kedai print

jadi bolehlah surfing internet dan ambil gambar sambil tengok video masak-masak kat youtube kihkihkih
(tapi memang kerja tak habis lagi sebenarnya nih…data masih banyak yg rongak)


selamat berbuka puasa bagi yang berpuasa sunat Arafah hari ni (saya cuti)
jangan lupa berdoa banyak-banyak
dan selamat menyambut hari raya haji esok!

18.9.15

fly away


saya ingat lagi
beberapa puluh tahun yang lepas
cousin saya baru habis spm, dan dapat interview JPA untuk ke oversea
masa interview tu panel tu tanya “awak ni saya tengok kecik dan kurus sangat ni…tak takut diterbangkan angin ke?” (soalan menguji minda ke apa ni? haha)
cousin saya tu dapat sambung belajar di Reading University dan sekarang dan menjadi salah seorang yang paling tinggi di JKR

dan rabu lepas seorang lagi cicit arwah Hjjah Wan Zainab dan arwah Hj Abdullah berlepas ke UK untuk study
di Reading University tapi dalam bidang undang-undang
she is the best student for SPM 2013, Anis. untuk tahun 2013, ada tiga orang lagi anak sepupu yang menduduki spm, dan tiga-tiga pun sekarang study law..seorang di UIA dan seorang lagi UKM. tapi ANis baru nk start sebab dia ambil A-Level 2 tahun. Alhamdulillah. semua pandai-pandai belaka. Cik Lang tumpang bangga.

IMG_1882[1]IMG_1883[1]

semalam semua dah selamat sampai di London..
diorang singgah sekejap di rumah cousin di Winston Churchill
kalau korang yg berada di London boleh la singgah kat rumah cousin saya ni
dia pandai masak hahaha (sesuka hati je)

IMG_1884[1]

yang paling depan tu cousin saya (yg baju merah dan tudung leapord)
mereka dah lama tinggal kat sana, tapi hujung tahun ni nak balik malaysia dah

kepada Anis,
cik lang doakan anis belajar molek kat sana
jaga diri kat tempat orang
make us proud!
cik lang tumpang happy
doakan cik lang pun ada rezeki untuk ke sana macam anis hehe

--------------------------------------------------------------------------------

10391785_168593484422_5704939_n
semua orang dah ke sana
saya?
hmm..
the time will come
sooner or later
kan?
doakan
please
Smile

14.9.15

weekend

IMG_1742[1]
ini adalah gambar federal pagi tadi (no filter). saya rasa masalah jerubu sekarang ni semakin teruk. hari jumaat hari tu ok sikit kot. redup redup macam berkabus. hakikatnya panas dan macam……susah nak bernafas pun ada. tapi kena pergi school juga hari ni. Umar pun pergi school. walaupun dalam group whatsapp ramai yang tak nak hantar anak ke school sebab jerubu. saya terpaksa hantar. sorry umar. mummy ada banyak benda nak kena siapkan hari ni. harap tak tergolong dalam calon emak emak yang teruk. dan harap umar faham. :(

Processed with VSCOcam with c1 preset
sabtu. ke IdeaRaya 2015 di Laman Budaya, Shah Alam. mummy terpaksa beli sekotak brownies sebab YB Umar kita ni nak belon. pulak. tapi brownies tu sedap dan umar pun makan banyak. and the happiness in his face? priceless. tapi jangan nak paw kepaw mummy sokmo k. mummy takde bank. :D

IMG_1731[1]
sabtu ialah hari malas nak masak dan malas nak makan luar. jadinya macam hari kurang makan. ahad pulak hari makan banyak. lunch makan di nasi kandar Kudu. nasi penuh kuah campur ayam goreng peha telur masin n tambah cili hijau. kenyang sampai ke pukul 6. lepas tu lapas balik. dinner kt secret recipe. orang lain makan nasi kudu nasi separuh je. saya nasi penuh habis sampai licin. dasar sangat kan. hehe.

Processed with VSCOcam with c1 preset
en.MM atau aboh YB Umar kita ni saya rasa seoorang lelaki yang boleh dikatakan pandai masak jugak. (bagi saya lah). sebab kalau time dia cuti adalah juga hari hari yang saya tak payah masak (tapi kena tengok tengokkan budak2…mana ada hari goyang kaki huhu). dia suka try new recipe. tiba-tiba je nak try kueh teow kungfu atau tiba-tiba nak try buat ayam masak kamheong. ingat lagi masa mula-mula kawen dulu ayam yang dibungkus dalam aluminium foil dan ditaruknya segala macam rempah dan bahan. dan hasilnya kebabommm. (harap en.mM tak bacanya…nanti kembang seminggu pulak). tapi kalau masak simple pun sedap jugak macam nasi goreng udang. sedap dap dap. hehe. jadinya bila umar paw kepaw mainan masak-masak ni ramai yang macam “ni mainan untuk girl la” huhu. tapi saya rasa tak salah kot. kalau boleh saya nak umar pandai masak. atleast benda benda basic macam masak nasi, goreng ayam atau ikan. buat kuah sayur. simple. tumis sambal ke apa ke. nanti klaua hidup sendiri tak adalah nak kena makan kat luar je kan. sekian.

Processed with VSCOcam with c1 preset
itu sahaja laporan hari ni. sepatutnya kena siapkan laporan untuk meeting esok. ish ish ish. yang follow saya di instagram mesti dah tengok gambar ulang tayang ni. hehe. ok bye.

10.9.15

lunch box: nasi goreng belacan


IMG_1643[1]

selalunya bila sampai masa kebosanan keboringan dengan makanan kat café sama ada café di library shah alam atau café di UM akan ada kerajinan untuk masak pagi pagi. tapi yang simple simple je la. macam hari ni rasa nak bawa nasi goreng. maka terhasillah nasi goreng belacan ala sapphire dengan ayam goreng. boleh jadi brunch sekali dengan lunch terus. cepat betul rasa lapar sekarang. kalau adae lauk yang tak habis semalam saya bekal lauk tu je. makan sambil tengok drama korea ke. selalunya tengok grey’s anatomy. seludup masuk bekal dalam handbag dengan harapan pakcik guard tak terhidu bau belacan yang semerbak. fuhhh.  korang lunch apa hari ni?

8.9.15

6September

IMG_1396[1]

melahirkan fatimah setahun lalu saya rasa kesakitan yang paling sakit pernah saya rasa
tapi yang smooth dan cepat dan tak sakit yang pernah saya rasa
tak sakit bila doktor suruh push push tu haha tiba-tiba jadi tak sakit
betullah kata seorang kawan ni…beranak ni tak sakit pun dan buat kita rasa nak beranak lagi
tapi time contraction paling last tu Ya Allah. tak senang duduk jadinya
bayangkan dari rumah ke hospital saya tak duduk pun dalam kereta
sampai hospital nurse bagi wheel chair. saya cakap tak nak. kalau tak lagi sakit.
nurse pun pelik haha

tapi tu setahun yang lepas. kejap je kan. dah setahun dah Mek Fatimah Amani kita ni
dah boleh meniti kat sofa dah. entah bila nak boleh berjalan ntah.
mungkin terus berlari macam Abang Umar dia kot

suka sangat makan. tapi dah mula menunjukkan boring dengan makanan tertentu. contohnya biskut.
tapi kalau bagi nasi tak pernah tak nak. nganga je mulutnya haha Fatimah gok laaa

macam Abang Umar juga, tak ada apa yang mummy nak cuma semoga anak-anak mummy sentiasa dilindungi Allah swt. walau kat mana pun fatimah dan abg umar berada. takut betul bila baca berita pelik-pelik kat internet sekarang ni. semoga Allah jauhi fatimah dan umar dari kejahatan manusia, dari kecuaian manusia, dari kecuaian mummy sendiri. semoga Fatimah menjadi anak yang solehah. berjaya dunia dan akhirat. amin. amin.

birthday kali ni mummy tak dapat buat pape lagi. cuma small celebration dengan family kat rumah tokma je. makan kek dengan sate je. hadiah pun takde. adoiii. kesiannyalah anak-anak mummy. apa-apa pun mummy, aboh, abg umar love love love you always. muahsss!