Thursday, November 7

payung emas

DSC_6526 DSC_6544 DSC_6548  DSC_6560 DSC_6565 DSC_6577

kakak darin
dah banyak akal sekarang
macam-macam
dalam sehari kalau tak tengok High-5 memang tak sah
jadinya..record siap-siap
dan remote control kena sorok..kalau tak seharian jugak la tengok High-5 :)

Wednesday, November 6

because we have big dream with low budget

DSC_6437 DSC_6488 DSC_6584 DSC_6587 DSC_6597 DSC_6649 DSC_6689

gambar minggu lepas
tiba-tiba diupah untuk ambil gambar pre-convo graduan MBA UiTM


memang tiba-tiba sangat
sikit lagi tak nak terima
sebab bukan mahir sangat
plus En.MM tak ada..jadi macam tak yakin sangat
tapi atas galakan adik kakak dan mummy dan umar
ok lah..mari kita buat sehabis baik :)

jadi ini lah hasilnya
harap mereka mereka dalam gambar berpuas hati dengan hasilnya


sekiranya
ada yang yakin dengan saya
dan nak saya ambilkan gambar pre-convo
bolehlah emailkan saya di gemluve@gmail.com
harga upahan biasa biasa je. jangan risau.
bukan taraf udey atau acaaijawa hihi



bai
selamat malam
mimpi manis
:)

Friday, November 1

friday

DSC_6158 

yang hijau dah nak masuk 3 tahun
yang kecil molek bermata tujuh tu dah 2 tahun lebih

mengimpikan
tahun tahun yang lama yang bahagia penuh rahmat
Umar dan adik-adik umar yang soleh dan solehah

sebenarnya
dah masuk bulan 11 ni
maksudnya tinggal lagi 45 hari En.MM balik woohooo
tak sabarnya :)

Selamat Hari Jumaat!!

Monday, October 28

umar

DSC_5952 DSC_5953 DSC_5955 DSC_5956 DSC_5957 

the only time umar tak berlari ke sana ke mari – panjat tangga turun tangga – lompat lompat atas sofa
ialah bila dia tidur (of course la kan hihi)
dulu masa umar takleh jalan lagi nak sangat berjalan
sekarang haaaa rasakan mummy!! :p

Friday, October 25

aiman putra

DSC_5901 DSC_5902 DSC_5907 DSC_5911 DSC_5935 DSC_5948 DSC_5906

nama saya Aiman Putra
saya rasa ibu saya banyak sangat tengok Teduhan Kasih
jadi macam berkenan kat Adi Putra hihihi

hari ni saya tak tahu la apa kena dengan Cik Lang saya ni
bangun pagi-pagi tadi dah kena jadi model tak berbayar
cik Lang upah susu je 5oz
pastu nanti doktor cakap saya obesiti kita salahkan cik Lang ok

saya rasa cik Lang ni tak ada kerja kot
takpe la. kita bagi can la kat dia
mungkin dia tengah tension dengan study kot

ok
nak kena tidur pulak ni
bye
jumpa lagi
:)

 

*******

tengah main-main dengan D80 en.MM
sorry Aiman.
Aiman kan good boy.

entah kenapa doktor cakap aiman ni dah dalam kategori obesiti
tengok kurus je
apa-apalah
bye

:)

Sunday, October 6

cream puff




first time buat cream puff
selalunya kalau ke pasar seksyen 6, shah alam
selain beli barang basah
saya mesti beli creampuff sedap yang jual kat situ
satu bekas rm5 dalam tu ada lebih kurang 20 biji
sedap. kecik. sedap. memang sekali hadap je boleh habis.

jadi
kita pun nak la jugak try buat
tgk youtube
baca macam macam blog
ada yang telur 3 biji je
ada yang letak susu segar
ada yang ala jepun
macam-macam sampai nak pengsan :p

last last
mummy keluarkan buku resepi yang berumur 30tahun
dan ada resepi creampuff..yeayy!!
tak yah pening pening dah follow resepi mummy je
(sebab biasanya pasti wajib confirm menjadi punya huhu)
cuma resepi mami pakai sukatan lain sikitlah
tapi dont worry
ikut satu satu. pasti berjaya :)

Bahan-bahan
(untuk puffnya)
1 gelas sedang tepung
1 gelas sedang air
1/3 bahagian mentega
2 sudu kecil baking powder
secubit garam
5 biji telur

(untuk cream castard)
3 sudu besar tepung kastard
1 gelas sedang gula kastor
setengah tin susu pekat
1 gelas air

Cara-cara
(puff)
Kacau air, garam dan mentega atas api sehingga mendidih
masukkan tepung+baking powder dan kacau cepat2 sehingga menjadi doh
tutup api. masukkan telur dan kacau sehingga menjadi likat.
masukkan dalam piping bag dan pipe ikut saiz kesukaan.
bakar selama 20 minit, 180C.

(cream kastard)
kacau gula dan air atas api hingga mendidih
masukkan susu pekat dan biar hingga mengelegak
pelahankan api dan masukkan tepung kastard
(yang dibancuh dahulu dengan sedikit air)
kacau hingga menggelegak.
biar sejuk dan isi dalam puff tadi.


siFiapFAP!! hihi

senang sahaja rupanya
ish ish ish
kalau tahu dah lama ambil tempahan :)

kalau ada sesiapa yang berminat boleh la hubungi saya ok.
*serius ni* :)

Sunday, September 29

instagram


kalau la ada button untuk unsubscribe dekat IG
macam kat FB tu
sebab kadang malas nak tengok sesetengah gambar
sebab malas nak ambil tahu (boleh?)
tapi sebab dah follow malas jugak nak unfollow


banyaknya perkara negatif entry kali ni
sorry

follow la ig saya untuk shawl yang cantik menawan kihkihkih







main-main
:)

Thursday, September 19

idea idea

birthday anak sedara yang sulong akan tiba
jadi ahmad albab tak tahu nak bagi hadiah apa
sebenarnya dah lepas
tapi baru nak celebrate
insyaAllah akan buat makan makan secara kecil-kecilan sabtu ni

dan saya
rasa macam dah mengalahkan ibu dia plak kikiki

jadi kami plan sikit sikit
saya dah macam awal-awal lagi dah reka-reka (ciplak) kad jemputannya
ingat lagi tak dulu
masa sebelum kahwin saya dah juga reke-reka (cikplak) kad kahwin saya?
boleh tengok kat sini hihi
so untuk kali ni pun lebih kurang sama
sebab maklumla tak reti nak design sendiri
kalau design atas kertas boleh la
kalau guna computer..lepas grad ijazah rekabentuk kad baru siap la kot kadnya :p

selain kad
saya macam nak buat candy buffet secara kecil-kecilan
semuanya kecil-kecilan sebab jemputan tak ramai pun
just jemput saudara-mara je pun
dan temanya nanti mestilah pink

jadi sekarang
sambil-sambil breakfast ni
tengah cari sikit idea-idea yang menarik yg boleh guna utk buat contoh
macam.....


comelkan
geram je tengok

turn umar nanti
habis laaaa
3 hari 3 malam r bertungkuslumus huhu
biasalah sindrom mak mak yang tak pernah merasa birthday party masa kecik kecik dulu :p

Wednesday, September 4

Penang Mural

masa dulu-dulu tengok pi mai pi mai tang tu
saya duk terfikit apabende la pi mai pi mai ni
maklum la dulu duk Trg je..so kawan kawan pun orang Terengganu je
tak keluar dari Terengganu  plak tu sampai la nak masuk Universiti
kronik tak
plus dulu mana internet..nak google canne kan?
so pendam je la persoalan makna pi mai pi mai ntah apakebendalah ni huhu

jadinya
bila dah keluar dr Trg dan bergaul dgn macam2 jenis orang
baru la tahu…ooooooooooooooo….ceh….. :p
pi mai pi mai tang tu
kalau dalam bahasa Terengganu maksudnya
gi mari gi mari situ gok
faham tak anak anak murid sekalian? hihi

sebenarnya nak cerita pengembaraan singkat saya di penang baru ni
(pengembaraan lah sangat kan)
tapi disebabkan rajin sikit hari ni
siap ada introduction bagailah…
nanti kita masuk ke bahagian literature review k..
harap bersabar

so saya ke penang dengan satu tujuan kali ni
nak mencari mural-mural yang sering diperkatakan orang selama ni
tengok orang amik gambar dengan creative nya..rasa macam tak boleh jadi ni
kita kena mesti wajib pergi jugak ni
(sebenarnya ke sana sebab ada kenduri kahwin..tp tu mcm dah jadi hal sampingan)

sampai ke Penang
saya dan en.mm dan adik dan mummy dan umar
ke kawasan yang dikatakan ada mural mural tu
nasib ada gps … so ke sana sani ke dengan bantuan gps la
pastu bila recalculating recalculating semua naik tension hahaha

untuk yang tak pernah lagi mencari mural ni
ada tips sikit saya nak kongsi:
1) untuk cari mural2 ni adalah senang kalau jalan kaki atau sewa basikal.
sebab satu-satu mural ni ada yg dekat. ada yang jauh. dan kadang2 tu ada yg terperosok masuk lorong
dan kalau naik kereta susah nak parking. jadi dinasihatkan naik basikal atau jalan kaki kalau laratlah.

2)kat area mural ni ada banyak kedai sewa basikal. dan murah sangat. cuma rm10 satu hari.
bagi yg nak bawak baby/budak kecik boleh sewa yg ada tempat duduk baby. cuma rm20.

3) kalau boleh pergi awal pagi atau bukan hari cuti. sebab ramai gila orang. kalau dah lewat kena beratur amik gambar. macam beratur nak beli nasi kandar pun ada. huhu

4) siap-siap bawa air. payung. dan tenaga yang banyak. sebab penang. panas dia semacam.
(dasar puteri lilin)

ok
cukup kot tips tu

mari kita layankan gambar-gambar yang sempat saya ambil masa kat penang.

IMG_5530 IMG_5531 IMG_5543 IMG_5657 IMG_5658 IMG_5659 IMG_5660 IMG_5661 IMG_5662  IMG_5744 IMG_5745 IMG_5674

sekian
sila la pack barang dan pergi ke penang dan amik gambar puas-puas
bye
:)

Tuesday, September 3

my days lately


ingat lagi masa interview untuk kerja 2 tahun lepas
the interviewer tanya kenapa saya nak kerja tu?
sebenarnya saya tak tahu nak jawab apa
selain dalam hati "saya perlukan kerja, i am newly wed, and i really really need money to start my new life"
of coz saya takkan jawab macam tu hihi
dan nak tahu saya jawab apa?
"sebab saya harap selepas setahun, company dapat sponsor saya untuk sambung study"
dan interviewer semua gelak kahkahkahkah
mungkin dalam fikiran mereka "in your dream!!"

memang betul pun
in my dream
company tak ada polisi sponsor pekerja untuk sambung study
bahkan untuk cuti belajar pun tak ada
sedih...sedih...sedih...

dan nak tahu apa yang berlaku?

saya berhenti kerja
dan sambung study
dan bergantung 100 and 10% kepada myBrain

keputusan berani mati ke apa ni?
:)

sebab utama kenapa nak sangat sambung study
1) memang saya suka study pun
2) sebab perbelanjaan semakin hari semakin meningkat, jadi kalau saya teruskan kerja di tempat iteww dengan gaji yang tak tahu la bila nak naik, iteww sangatlah merisaukan
3) impian dari dulu nak jadi salah seorang lecturer di IPTA dan nak masuk IPTA paling kurang kena ada PhD
4) so here i am doing my PhD and really confuse with it..boleh? kahkahkah

jadi tu je la
harap menepati tajuk entry 
hihi

semoga semuanya berjalan lancar..amin amin...
walaupun saya dah nampak ciri-ciri akan stress macam master dulu huhu
i can do it! i can do it!!

mari sambung kerja
bye
:)

Monday, August 26

Raya Terengganu - Melaka - Shah Alam - Singapura

nampak tajuk entry kali?
ini raya ke road trip ni? hihi

Alhamdulillah
tahun ni raya macam puas sikit
sebab dapat merasa beraya dengan rayanya
*ayat apa ni?*

ye la
tahun lepas kan raya dalam pantang
macam tak raya pun ada
dah la tak boleh makan nasi dagang
pagi petang siang malam menu raya nasi putih dengan ikan haruan panggang je
kecewa betul

dua tahun lepas plak
tak dapat beraya dengan en.mm sebab dia kerja jauh nun di sarawak
tak dapat balik cuti

jadi
tahun ni kiranya macam balas dendam jugak la kira-kiranya hihi
takde la balas dendam sangat pun sebenarnya
cuma dapat la merasa beraya di kedua-dua belah keluarga
start dengan puasa dua hari di terengganu
pastu beraya 3 hari di terengganu
raya ke tiga balik melaka 
raya ke lima balik shah alam
dan minggu lepas balik singapura

terengganu - shah alam = keluarga saya
melaka - singapura = keluarga en.mm

dalam masa yang sama umar pun dapat la kumpul duit raya sikit sikit
boleh la buat masuk tabung 

cadangnya
nak buat satu tempat raya satu entry
tapi macam tak berapa nak rajin plak
jadinya masukkan semuanya dalam satu entry je la
senang :)

so..
gambar raya?
pun secara masukkan semuanya dalam entry ni
ok?

sebelum terlambat
selamat hari raya
maaf zahir batin
kosong kosong k
selamat sambung makan kuih raya :)

Raya Terengganu

 Tema tahun ni, En.mm cakap dia nak biru 
yups..tiap tahun en.mm la pemutus warna apa untuk tema baju raya

saya ikut je. asal ada baju raya yang cantik untuk saya hihi

 kakak Darin dan Umar
 Beraya di Gong Kapas, Kuala Terengganu - Rumah mak sedara

 Keluarga Tengku Ibrahim dan Zainah - Wisma Tenang, Terengganu
Gambar raya tak jadi - biasalah - bukan senang nak begambar dengan budak setahun - bukannya nak duduk diam pandang camera

Raya Melaka
 bersama-sama adik ipar yang suka bergambar :)
Keluarga Masri dan Zahara - Bemban, Melaka

Raya Singapura

 alang-alang sampai 
selain beraya

kita jalan jalan sekali lah sekitar Singapura ni
turun naik train mengingatkan saya masa jalan jalan kat Jepun
rindunya awak Jepun :)
 Gambar raya 
 yang hampir menjadi 
takpe umar nanti mummy framekan gambar ni 
gantung kat rumah
nanti dah besar pandai pandai la duduk diam depan camera ye :p

bersama Cik Ju dan Cik Nai - Bedok Reservoir Road, Singapura

rasanya
aktiviti beraya dari rumah ke rumah dah habiskan untuk raya kali ni
penat dah hihi
tapi best
best sebab dapat jumpa saudara mara
dan dapat kenal kenal dengan keluarga en.mm
raya tahun depan ialah pada 28 Julai
puasa 28 June

selamat ganti puasa bagi yang perlu ganti
dan selamat raya enam bagi yang dah habis puasa enam
saya baru nak start minggu ni 
hihi

ok 
bye.