Tuesday, September 3

my days lately


ingat lagi masa interview untuk kerja 2 tahun lepas
the interviewer tanya kenapa saya nak kerja tu?
sebenarnya saya tak tahu nak jawab apa
selain dalam hati "saya perlukan kerja, i am newly wed, and i really really need money to start my new life"
of coz saya takkan jawab macam tu hihi
dan nak tahu saya jawab apa?
"sebab saya harap selepas setahun, company dapat sponsor saya untuk sambung study"
dan interviewer semua gelak kahkahkahkah
mungkin dalam fikiran mereka "in your dream!!"

memang betul pun
in my dream
company tak ada polisi sponsor pekerja untuk sambung study
bahkan untuk cuti belajar pun tak ada
sedih...sedih...sedih...

dan nak tahu apa yang berlaku?

saya berhenti kerja
dan sambung study
dan bergantung 100 and 10% kepada myBrain

keputusan berani mati ke apa ni?
:)

sebab utama kenapa nak sangat sambung study
1) memang saya suka study pun
2) sebab perbelanjaan semakin hari semakin meningkat, jadi kalau saya teruskan kerja di tempat iteww dengan gaji yang tak tahu la bila nak naik, iteww sangatlah merisaukan
3) impian dari dulu nak jadi salah seorang lecturer di IPTA dan nak masuk IPTA paling kurang kena ada PhD
4) so here i am doing my PhD and really confuse with it..boleh? kahkahkah

jadi tu je la
harap menepati tajuk entry 
hihi

semoga semuanya berjalan lancar..amin amin...
walaupun saya dah nampak ciri-ciri akan stress macam master dulu huhu
i can do it! i can do it!!

mari sambung kerja
bye
:)

5 comments:

sue. said...

such an inspirations! thanks kakak..sue very motivated this morning with this entry.

<3,
susue

llizam said...

sy x pasti nilam biasa dengar x dengan "tulis thesis cepat" by Dr. OT (othman talib). Ini blog die: http://drotspss.blogspot.com/

Dr. OT ada juga terbitkan buku dan sy sedang baca. InshaAllah membantu!

dan juga, join doctoral support group for master and phd students kat FB. boleh dapatkan nasihat, pandangan, motivasi, artikel/buku yg berkaitan

best of luck! sy pon tgh sambung belajar dan bakal melahirkan anak sulung november nnti! feel blessed! alhamdulillah :)

intan azuzarina said...

kak nilam dh benti ke? so skang smbg study ktne?fulltime?

sapphire said...

sue: thanks jugak..mari kita memajukan diri hihi :)

llizam: thanks..ada eh support group tu kat fb? ada nama group tu tak..kadang2 memang buntu...so atleast support group boleh membantu kan... :) Dr. OT tu saya first time dengar ni..nanti saya check ok..thanks again :)

intan: full time..i need my own money huhu (tak biasa bulan2 takde gaji) :)

llizam said...

ini link FB ke "DOCTORATE SUPPORT GROUP"

https://www.facebook.com/groups/doctsupp/

Dr. OT tu ada jugak buat workshop. Ada masa & rezeki, boleh p. The latest info, 5 oktober nanti Dr. OT akan buat bengkel kat UPM. Ini maklumat lanjut:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201255273280132&set=gm.688790584480437&type=1&relevant_count=1&ref=nf

selamat maju jaya!