4.9.13

Penang Mural

masa dulu-dulu tengok pi mai pi mai tang tu
saya duk terfikit apabende la pi mai pi mai ni
maklum la dulu duk Trg je..so kawan kawan pun orang Terengganu je
tak keluar dari Terengganu  plak tu sampai la nak masuk Universiti
kronik tak
plus dulu mana internet..nak google canne kan?
so pendam je la persoalan makna pi mai pi mai ntah apakebendalah ni huhu

jadinya
bila dah keluar dr Trg dan bergaul dgn macam2 jenis orang
baru la tahu…ooooooooooooooo….ceh….. :p
pi mai pi mai tang tu
kalau dalam bahasa Terengganu maksudnya
gi mari gi mari situ gok
faham tak anak anak murid sekalian? hihi

sebenarnya nak cerita pengembaraan singkat saya di penang baru ni
(pengembaraan lah sangat kan)
tapi disebabkan rajin sikit hari ni
siap ada introduction bagailah…
nanti kita masuk ke bahagian literature review k..
harap bersabar

so saya ke penang dengan satu tujuan kali ni
nak mencari mural-mural yang sering diperkatakan orang selama ni
tengok orang amik gambar dengan creative nya..rasa macam tak boleh jadi ni
kita kena mesti wajib pergi jugak ni
(sebenarnya ke sana sebab ada kenduri kahwin..tp tu mcm dah jadi hal sampingan)

sampai ke Penang
saya dan en.mm dan adik dan mummy dan umar
ke kawasan yang dikatakan ada mural mural tu
nasib ada gps … so ke sana sani ke dengan bantuan gps la
pastu bila recalculating recalculating semua naik tension hahaha

untuk yang tak pernah lagi mencari mural ni
ada tips sikit saya nak kongsi:
1) untuk cari mural2 ni adalah senang kalau jalan kaki atau sewa basikal.
sebab satu-satu mural ni ada yg dekat. ada yang jauh. dan kadang2 tu ada yg terperosok masuk lorong
dan kalau naik kereta susah nak parking. jadi dinasihatkan naik basikal atau jalan kaki kalau laratlah.

2)kat area mural ni ada banyak kedai sewa basikal. dan murah sangat. cuma rm10 satu hari.
bagi yg nak bawak baby/budak kecik boleh sewa yg ada tempat duduk baby. cuma rm20.

3) kalau boleh pergi awal pagi atau bukan hari cuti. sebab ramai gila orang. kalau dah lewat kena beratur amik gambar. macam beratur nak beli nasi kandar pun ada. huhu

4) siap-siap bawa air. payung. dan tenaga yang banyak. sebab penang. panas dia semacam.
(dasar puteri lilin)

ok
cukup kot tips tu

mari kita layankan gambar-gambar yang sempat saya ambil masa kat penang.

IMG_5530 IMG_5531 IMG_5543 IMG_5657 IMG_5658 IMG_5659 IMG_5660 IMG_5661 IMG_5662  IMG_5744 IMG_5745 IMG_5674

sekian
sila la pack barang dan pergi ke penang dan amik gambar puas-puas
bye
:)

3 comments:

Tiananda said...

Whoaaaaa seeing your photos makes me wanna go to Penang :")
Lovely place!!

sapphire said...

please please...a must go place!! :)

seri.selaseh said...

Ada gmbr dgn aksesori2 3D dia skali. Bagus nye idea. Cantik aa amik gmbr2 ni. Kreatif. Paling cute gmbr duduk blakang moto yg ada budak tgh mencangkung kat depan tu. Nampak klasik.


Kena pegi nih.