22.10.15

kuah sardin

Processed with VSCOcam with c1 preset

dinner yang tak seberapa tapi sedap menjilat jari
sebenarnya stock makanan basah dalam peti dah berkurangan
cuma ada beberapa ketul ayam dan beberapa ekor sotong je lagi
menjadikan hilang idea nak masak apa tiap-tiap malam
nak pergi pasar tak sempat sempat lagi
nasiblah masak untuk diri sendiri je
kalau masak untuk orang ramai mesti tak masak dah kot hahaha
(boring dah makan luar…kadang-kadang bukannya sedap sangat pun kan)
(makanan yang kita masak lagi sedap kot hahaha perasan sangat)

jadi kalau korang masak sardin selalunya akan geng dengan lauk apa?
saya biasanya kalau rajin sikit akan masak sayur goreng yang simple simple je
macam sayur kobis ke atau sayur campur atau paling koman pun goreng je terung habis cerita
kalau time malas nak makan sayur goreng telur mata je pastu goreng ikan masin sikit settle
pastu rajin rajinkan diri masukkan kicap dalam piring kecik dan cili padi
kenyang sampai pagi…..



Resepinya
Kuah Sardin (makan seorang)

1 tin sardin yang paling kecil (kat dalam ada 3 ketul ikan sardin)
2 sudu besar bawang yang dah dikisar
1 sudu besar cili boh
1 keping asam keping
1 tin air (sukat ikut tin sardin tadi)
2 batang kacang bendi
minyak, garam dan gula

tumis bawang dan cili boh hingga pecah minyak
masukkan sardin dan kacau rata
masukkan air, asam keping dan kacang bendi
perisakan dengan garam gula
biarkan hingga menggelegak dan sedikit pekat
sedia untuk dimakan

lapar pulak tengok lauk sardin ni
lunch hour lambat lagi ni
ok.bye!

19.10.15

Barura

0ff287d

masa undergrad dulu kat ukm kena ambil english class sebagai salah subjek tambahan (kot)
jadi masa mid sem exam kena isi borang omr dan segala macam borang lagi sebelum boleh jawab exam kan
lecturer english ni (saya tak ingat dah nama dia) tiba-tiba sebut nama saya dalam kelas
nama penuh siap binti
pastu dia cakap “your name is so long, don’t you have hard time to write your full name?” (lebih kurang r)
saya macam ok “no madam…im used to it”
kalau kira ada orang lain nama dia lagi panjang
bayangkan mereka mereka yang ada gelaran Che atau Nik atau Megat atau Wan
kawan saya masa sekolah gelaran dia Che Wan dan dia ada lagi 3 patah nama pastu binti Che Wan bla bla
saya rasa dia kena guna 2 kad pengenalan (pengsan!)

pastu masa undergrad ada coursemate saya ni chinese
dalam kelas kena tulis nama kedatangan
jadi saya tulis nama saya dengan shortform TG instead of tengku
so chinese guy ni tiba-tiba tanya “nama u TANJUNG Nilam?”
saya dalam hati “huhhhhhhhh???!!!!” hahahhaa
tapi memandangkan awak chinese saya maafkan awak sambil gelak dalam hati hahahah

jadi semuanya berlalu begitu sahaja tanpa sedikit calar pun di hati hahahaha (apakah)
then baru ni saya dapat surat
and they spell my name tersangat lah salahnya adoii nya pun woiiiii
barura daripada baizura
kalau mummy dengar ni mesti dia cakap “penat je fikir nama yg canti menarik”

ko
tapi memandangkan awak tu orang jepang dan berbesar hati nak taja saya selama dua minggu di kyoto
saya maafkan dengan hati yang excited hahaha

Alhamdulillah
saya terpilih untuk ke Kyoto University bulan depan
untuk Graduate Meeting selama seminggu dan water quality symposium selama seminggu
segalanya ditanggung oleh Kyoto Uni
dalam email saya nampak banyak nama nama yang dikenali termasuklah lecturers saya masa kat UKM
tak sabar!! tak sabar!! tak sabar!! hehe

tapi risau gak umar mesti nangis nangis kat airport nanti dan saya pun mesti tak boleh tahan dan banjir adoiii
kesian umar dan fatimah kena tinggal
saya pun dah bagitau umar yg nanti mummy kena pergi work dan umar kena stay dengan aboh
sejak dari tu umar macam ke mana saya pergi dia nak ikut
pastu siap cakap “umar nak ikut mummy work” “umar mummy, baby aboh”
adoiiii
harap dapat tahan air mata kat airport nanti

jadi….apa patut saya bawak untuk ke jepang selama 2 minggu ni??

8.10.15

Great Ocean Road

sebab utama kenapa saya nak sangat pergi Melbourne, Australia dulu sebab satu hari tu saya ternampak gambar pantai ni sangat cantik kat google. Cantik dan pelik sebab ada batu-batu yang tinggi dan mungkin dah terhakis dengan air laut dan batu-batu ni ada satu kat sana. ada satu dekat dengan tebing. ada satu bersendirian sorang-sorang kat hujung sana. eceeeh…hehe tapi memang cantik

jadi saya bagitaulah kat Encik MM, jom pergi pantai ni. macam best je. sekali encik MM pun berminat juga nak tengok the real one depan mata. maka terjadilah trip tu Melbourne pada tahun 2014. lamanya baru nak buat entry kenang-kenangan. #tepukdahi. masa ni saya dah pregnant-kan Fatimah 2 bulan kot. Nasib baik tak ada apa alahan sangat.

ok. Pantai yang cantik dan menarik yang nampak di google tu ialah 12 Apostles yang mana salah satu tourist attraction yang ada di Great Ocean Road, Victoria. untuk sampai dan menghabiskan perjalanan yang berbatu-batu jauhnya ni macam kita pergi dan balik Terengganu dalam satu hari. Bayangkan. Gerak dari Melbourne pagi dan sampai balik Melbourne dalam 3 pagi. Pengsan! haha. tapi sejenis roadtrip yang best. :)

region_map_vgor

Pagi-pagi lepas breakfast, kami gerak naik tram ke ajen penyewa kereta. (semua ni encik MM yang uruskan. kalau nak harap saya entah tahun bila baru boleh ke melborune ni haha…dasar sangat lah). saya tak ingat dah berapa harga untuk sewa kereta ni tapi kita boleh sewa siap-siap kat website (ada banyak website untuk sewa kereta cuma pilih je yang murah dan senang untuk berurusan)

IMG_3324-001

umar lah yang paling happy sekali dapat naik ‘train’. maklumlah selalu tengok kat buku je. kat malaysia memang jarang sangatlah naik trainkan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kereta yang berjasa sepanjang perjalanan. ada GPS. ada carseat. tak ada usb post untuk pasang lagu-lagu yang dah siap-siap save dalam pendrive dan menyebabkan saya drive kejap je dah mengantuk tersengguk-sengguk. makanya encik MM lah driveer sepanjang hari dari pagi ke pagi.

diingatkan kalau korang nak ke great ocean road ni sendirian tanpa tour guide ke apa sila sediakan bekalan makanan yang cukup. esp bila bawa anak-anak. perut kita ni bolehlah tahan lagi. budak-budak ni kesian la kalau kena tahan lapar jugak kan. sebabnya dari satu tempat ke tempat sepanjang great ocean road ni hanya ada permandangan yang cantik tanpa ada kedai-kedai untuk beli makanan ke air ke. so kena plan betul-betul.

IMG_3330-001IMG_3331
jadi perhentian pertama kami ialah Cap Otway Lighthouse. Lighthouse ni dibina sejak tahun 1846 dan masih beroperasi sampai sekarang. jadinya lighthouse tertua yang masih beroperasi di Australia. canti sangat permandangannya.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA
untuk sampai ke atas sana perlu berjalan kaki sahaja. kereta kena park kat kaki bukit. lepas tu kita gerak untuk meneruskan perjalanan dan kita akan sampai ke pintu gerbang menandakan kita dah sampai ke Great Ocean Road yang panjangnya sekitar 244km. yups sama panjangnya dengan jalan nak balik Terengganu. haha. tapi jalan nak ke Terengganu t=ada hutan je la.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA

maka bermulah perjalanan menyusuri jalan yang macam ular kena palu. adoii.. pening jugak kepala dibuatnya. tapi nasi baiklah permandangan sepanjang perjalanan tu cantik. kalau tak memang ketiduran je la kot saya.

next stop ialah di Lorne Pier seriously pantai ni memang cantik. air biru bersih jernih. dari atas jeti kita boleh nampak ikan ikan. ikan pari besar pun ada. cantik. ramai pakcik pacik duk mengail ikan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA
cantikkan? berhenti sini kejap sebab macam dah lama sangat duduk dalam kereta. so kita stop kejap ambil angin.

IMG_3366-001IMG_3373-001

next ialah Apollo Bay. Berhenti makan di restaurant halal, Iluka. Macam biasa makan fish and chip. not bad at all. portion banyak macam makan untuk dua orang. haha

IMG_3376-001IMG_3377OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ok sebelum sampai Apollo Bay, encik MM dah drive melebihi had laju. dan kena saman. wakakaka. tapi memandangkan kami bukan orang tempatan jadinya dikecualikan. tapi tak dibenarkan masuk Australia dalam masa 2 tahun. Polis traffic perempuan plak yg saman. jarang betul jumpa kat Malaysia. satu satu dia terang. kenapa ini kenapa itu. lega tak kena saman. haha. kalau tak habislah lari bajet.

ok. lepas kena saman, kena lah drive secara slow mo haha. tapi sampai juga kat Apollo Bay dengan perut yang lapar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         IMG_3379IMG_3381
makan-makan. dan berehat-rehat kejap sebelum meneruskan next stop yang ditunggu tunggu iaitu 12 Apotsle. Jauhnya nak boleh ke sampai. haha. nasib baik umar sangat good boy tak banyak ragam. thank you Umar. Next stop pula ialah Gibson Step. untuk turun ke pantainya kita kena menuruni tangga tanga yang berbatu-batu. kena sangat berhati-hati. ada step yang licin sebab ada air bukit kot. pengsan jugak r nk naik panjat balik tangga-tangga ni. tapi bila sampai bawah memang hilang segela penat. Sikit lagi nak sampai 12 Apotsle. dari sini dah nampak sikit sikit.

IMG_3391-001IMG_3392-001IMG_3388-001
IMG_3393
ok penulisan pasal Great Ocean Road bersambung lagi selepas sehari tertangguh sebab semalam seharian saya ke Kuala Selangor untuk water quality sampling. Penat jangan nak cakap. hari ni sambung lab work sikit.

Selepas Gibson Step, kita drive sikit dan sampai lah kita ke 12 Apotsle. woohooo!!! Finally!!! Meh saya belanja gambar introduction sket haha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Subahanallah. Cantik sangat kan. Gambar yang ni lah saya jumpa di Google dulu. terus jatuh cinta pandang pertama. Betapa cantiknya ciptaan Tuhan.
IMG_3409
Gambar ni menunjukkan sejarah terjadinya 12 Apostles. Sebenar ia di namakan 12 Apostles sebab ada 12 batuan yang terbentuk akibat daripada hakisan air laut dan sehingga kini cuma ada 8 apostles dan apostles yang ke 9 dah tumbang pada tahun 2005 yang lepas. entah berapa juta tahun hakisan berlaku untuk menghasilkan permandangan yang menarik dan cantik ni.

IMG_3410-001IMG_3424Processed with VSCOcam with f2 presetOLYMPUS DIGITAL CAMERA

untuk sampai ke penghujung jalan dari parking lot kita perlu jalan sikit lah pastu baru boleh nampak permandangan yang super cantik ni. waktu saya pergi mungkin tengah musim banyak lalat kot. pengsan! dan geram nya . banyak betul lalatnya. sikit lagi nak masuk dalam mulut haha betul! serious tak tipu. tapi demi permandangan yang cantik yang diidamkan ku teruskan jua menangkis segala macam lalat sekali pun. ececece

IMG_3412IMG_3421-001IMG_3417-001IMG_3411
waktu suhu sedang sedang elok. panas dan lembap sepanjang tahun. eh? tak la panas dan sejuk ala ala cameron highland. ok laa.. best. tak berpeluh pun. umar lah paling happy bila dapat berlarilari petik bunga petik rumput. tangkis lalat nak masuk mulut hahaha. masa ni umar kecik lagi. baby fat pun masih terselah lagi. sekarang dah keding. haha ok meh nak belanja gambar yours truly sikit. sikit je r hehe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA
gambar yang guna monopod atau gopro canni r. terserlah muka tuannya daripada gambar permandangan haha entah saya kurang gemar. ada orang kesah? takde kot. bye.
IMG_3439-001
ni satu satunya toilet yang ada kat 12 Apostles. terbuka. takde baby room. tapi nak tukar pampers umar hari tu saya guna toilet oku. sebab luas sikit. maka dengan itu berakhirlah siri penjelahan di sepanjang Great Ocean Road. sebenarnya banyak lagi. ada satu kawasan yang kalau kebetulan bernasib baik boleh jumpa penguin. saya lupa dah nama tempatnya. tapi kami tak singgah atau singgah lupa nak ambik gambar. haha

seterusnya perjalanan 244km ke Melbourne semula. kali ni kami tak guna jalan great ocean road. tapi jalan lain yang melalui perkampungan perkampungan kecil. ladang ladang ternakan. ada satu tempat yang kami singgah ni seriously macam cerita The Wax. singgah sebab nak isi minyak. kawasn ni cuma ada benda benda asas seperti satu kedai jual daging. satu kedai runcit yg kecik takde apa sangat. satu stesen minyak. satu kedai alat jahitan. hahaa penting kot kedai alat jahitan. last sekali kami singgah kat McD. saja nk rehat rehat. makan iccecream. bagi umar main kat play ground. encik MM minum kopi secawan dua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
kami sampai hotel lebih kurang pukul 2 pagi. kereta sewa esok baru pulang. cuma kena parking jauh sikit dari hotel. semua dah keletihan balik pun semua pengsan. tapi satu perjalanan yang menarik yang sampai bila-bila takkan saya lupa. sesetengah info yang saya share mungkin ada silap sebab ye la dah lama. kalau nak info lanjut boleh terus google je. hehe ok sampai ke episod seterusnya. jumpa lagi. bye!

1.10.15

butter cake

bila kita tak plan pun sesuatu benda tu
kadang-kadang kadar untuk ia menjadi per kenyataan tu boleh jadi 100%
(ayat apakah ini?)
kan?? betul tak…

sebenarnya memang dah lama saya nak try buat butter cake
dah selalu juga google dan tengok tengok resepi dekat pinterest
dan kadang-kadang tengok cara-cara pukul butter sampai kembang kat Youtube
plus…Umar memang suka sangat makan cake
penat lah hari-hari nak kena beli cake mickey mouse yang dalam paket paket kecik tu

jadi semalam berbekal ingat yang sedikit tajam
(ecehhh..bila bab makan tajam je…kalau bab study??)
saya beli bahan-bahan untuk buat cake; tepung, fresh milk, buttercup

sampai kat rumah
umpan fatimah dan umar dengan cartoon dan bilik mainan yang super bersepah
berjaya juga saya siapkan butter cake heheheh
macam satu kejayaan yang besar
maklumlah first time buat hahaha
plus..mummy sokmo bising anak-anak dia takde sorang pun pandai buat cake macam dia

ok
ni resepi yang saya follow semalam
not bad…texture dan rasanya menjadi wakakaka sungguh yakin di situ
kalau korang nak cuba…silakan…

Moist buttercake

IMG_2089[1]

Bahan bahan:
250g pure butter
250g tepung naik sendiri
180g gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Cara cara:
1. Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed)
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung
4. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180 selama 40 minit atau sehingga masak.

nota tambahan:

  • kalau takde fresh milk boleh ganti dengan susu pekat (2 sudu besar)
  • kalau nak tambah chocolate rice atau rice yang colourful tu (entah apa namanya) gaulkan dulu dengan sedikit tepung untuk elakkan dia terbenam kat bawah nanti. Pastu gaulkan dengan teknik kaup dan gaul. tahukan? hehe jangan terlebih gaul pulak nanti kek mampat dan tak gebu

ecececece gaya macam tukang masak profesional haha

Processed with VSCOcam with c1 preset
Processed with VSCOcam with c1 preset
bolehlah kan? kan?
untuk makan sendiri
ok bye
selamat mencuba!