Thursday, October 8

Great Ocean Road

sebab utama kenapa saya nak sangat pergi Melbourne, Australia dulu sebab satu hari tu saya ternampak gambar pantai ni sangat cantik kat google. Cantik dan pelik sebab ada batu-batu yang tinggi dan mungkin dah terhakis dengan air laut dan batu-batu ni ada satu kat sana. ada satu dekat dengan tebing. ada satu bersendirian sorang-sorang kat hujung sana. eceeeh…hehe tapi memang cantik

jadi saya bagitaulah kat Encik MM, jom pergi pantai ni. macam best je. sekali encik MM pun berminat juga nak tengok the real one depan mata. maka terjadilah trip tu Melbourne pada tahun 2014. lamanya baru nak buat entry kenang-kenangan. #tepukdahi. masa ni saya dah pregnant-kan Fatimah 2 bulan kot. Nasib baik tak ada apa alahan sangat.

ok. Pantai yang cantik dan menarik yang nampak di google tu ialah 12 Apostles yang mana salah satu tourist attraction yang ada di Great Ocean Road, Victoria. untuk sampai dan menghabiskan perjalanan yang berbatu-batu jauhnya ni macam kita pergi dan balik Terengganu dalam satu hari. Bayangkan. Gerak dari Melbourne pagi dan sampai balik Melbourne dalam 3 pagi. Pengsan! haha. tapi sejenis roadtrip yang best. :)

region_map_vgor

Pagi-pagi lepas breakfast, kami gerak naik tram ke ajen penyewa kereta. (semua ni encik MM yang uruskan. kalau nak harap saya entah tahun bila baru boleh ke melborune ni haha…dasar sangat lah). saya tak ingat dah berapa harga untuk sewa kereta ni tapi kita boleh sewa siap-siap kat website (ada banyak website untuk sewa kereta cuma pilih je yang murah dan senang untuk berurusan)

IMG_3324-001

umar lah yang paling happy sekali dapat naik ‘train’. maklumlah selalu tengok kat buku je. kat malaysia memang jarang sangatlah naik trainkan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kereta yang berjasa sepanjang perjalanan. ada GPS. ada carseat. tak ada usb post untuk pasang lagu-lagu yang dah siap-siap save dalam pendrive dan menyebabkan saya drive kejap je dah mengantuk tersengguk-sengguk. makanya encik MM lah driveer sepanjang hari dari pagi ke pagi.

diingatkan kalau korang nak ke great ocean road ni sendirian tanpa tour guide ke apa sila sediakan bekalan makanan yang cukup. esp bila bawa anak-anak. perut kita ni bolehlah tahan lagi. budak-budak ni kesian la kalau kena tahan lapar jugak kan. sebabnya dari satu tempat ke tempat sepanjang great ocean road ni hanya ada permandangan yang cantik tanpa ada kedai-kedai untuk beli makanan ke air ke. so kena plan betul-betul.

IMG_3330-001IMG_3331
jadi perhentian pertama kami ialah Cap Otway Lighthouse. Lighthouse ni dibina sejak tahun 1846 dan masih beroperasi sampai sekarang. jadinya lighthouse tertua yang masih beroperasi di Australia. canti sangat permandangannya.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA
untuk sampai ke atas sana perlu berjalan kaki sahaja. kereta kena park kat kaki bukit. lepas tu kita gerak untuk meneruskan perjalanan dan kita akan sampai ke pintu gerbang menandakan kita dah sampai ke Great Ocean Road yang panjangnya sekitar 244km. yups sama panjangnya dengan jalan nak balik Terengganu. haha. tapi jalan nak ke Terengganu t=ada hutan je la.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA

maka bermulah perjalanan menyusuri jalan yang macam ular kena palu. adoii.. pening jugak kepala dibuatnya. tapi nasi baiklah permandangan sepanjang perjalanan tu cantik. kalau tak memang ketiduran je la kot saya.

next stop ialah di Lorne Pier seriously pantai ni memang cantik. air biru bersih jernih. dari atas jeti kita boleh nampak ikan ikan. ikan pari besar pun ada. cantik. ramai pakcik pacik duk mengail ikan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA
cantikkan? berhenti sini kejap sebab macam dah lama sangat duduk dalam kereta. so kita stop kejap ambil angin.

IMG_3366-001IMG_3373-001

next ialah Apollo Bay. Berhenti makan di restaurant halal, Iluka. Macam biasa makan fish and chip. not bad at all. portion banyak macam makan untuk dua orang. haha

IMG_3376-001IMG_3377OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ok sebelum sampai Apollo Bay, encik MM dah drive melebihi had laju. dan kena saman. wakakaka. tapi memandangkan kami bukan orang tempatan jadinya dikecualikan. tapi tak dibenarkan masuk Australia dalam masa 2 tahun. Polis traffic perempuan plak yg saman. jarang betul jumpa kat Malaysia. satu satu dia terang. kenapa ini kenapa itu. lega tak kena saman. haha. kalau tak habislah lari bajet.

ok. lepas kena saman, kena lah drive secara slow mo haha. tapi sampai juga kat Apollo Bay dengan perut yang lapar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         IMG_3379IMG_3381
makan-makan. dan berehat-rehat kejap sebelum meneruskan next stop yang ditunggu tunggu iaitu 12 Apotsle. Jauhnya nak boleh ke sampai. haha. nasib baik umar sangat good boy tak banyak ragam. thank you Umar. Next stop pula ialah Gibson Step. untuk turun ke pantainya kita kena menuruni tangga tanga yang berbatu-batu. kena sangat berhati-hati. ada step yang licin sebab ada air bukit kot. pengsan jugak r nk naik panjat balik tangga-tangga ni. tapi bila sampai bawah memang hilang segela penat. Sikit lagi nak sampai 12 Apotsle. dari sini dah nampak sikit sikit.

IMG_3391-001IMG_3392-001IMG_3388-001
IMG_3393
ok penulisan pasal Great Ocean Road bersambung lagi selepas sehari tertangguh sebab semalam seharian saya ke Kuala Selangor untuk water quality sampling. Penat jangan nak cakap. hari ni sambung lab work sikit.

Selepas Gibson Step, kita drive sikit dan sampai lah kita ke 12 Apotsle. woohooo!!! Finally!!! Meh saya belanja gambar introduction sket haha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Subahanallah. Cantik sangat kan. Gambar yang ni lah saya jumpa di Google dulu. terus jatuh cinta pandang pertama. Betapa cantiknya ciptaan Tuhan.
IMG_3409
Gambar ni menunjukkan sejarah terjadinya 12 Apostles. Sebenar ia di namakan 12 Apostles sebab ada 12 batuan yang terbentuk akibat daripada hakisan air laut dan sehingga kini cuma ada 8 apostles dan apostles yang ke 9 dah tumbang pada tahun 2005 yang lepas. entah berapa juta tahun hakisan berlaku untuk menghasilkan permandangan yang menarik dan cantik ni.

IMG_3410-001IMG_3424Processed with VSCOcam with f2 presetOLYMPUS DIGITAL CAMERA

untuk sampai ke penghujung jalan dari parking lot kita perlu jalan sikit lah pastu baru boleh nampak permandangan yang super cantik ni. waktu saya pergi mungkin tengah musim banyak lalat kot. pengsan! dan geram nya . banyak betul lalatnya. sikit lagi nak masuk dalam mulut haha betul! serious tak tipu. tapi demi permandangan yang cantik yang diidamkan ku teruskan jua menangkis segala macam lalat sekali pun. ececece

IMG_3412IMG_3421-001IMG_3417-001IMG_3411
waktu suhu sedang sedang elok. panas dan lembap sepanjang tahun. eh? tak la panas dan sejuk ala ala cameron highland. ok laa.. best. tak berpeluh pun. umar lah paling happy bila dapat berlarilari petik bunga petik rumput. tangkis lalat nak masuk mulut hahaha. masa ni umar kecik lagi. baby fat pun masih terselah lagi. sekarang dah keding. haha ok meh nak belanja gambar yours truly sikit. sikit je r hehe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA
gambar yang guna monopod atau gopro canni r. terserlah muka tuannya daripada gambar permandangan haha entah saya kurang gemar. ada orang kesah? takde kot. bye.
IMG_3439-001
ni satu satunya toilet yang ada kat 12 Apostles. terbuka. takde baby room. tapi nak tukar pampers umar hari tu saya guna toilet oku. sebab luas sikit. maka dengan itu berakhirlah siri penjelahan di sepanjang Great Ocean Road. sebenarnya banyak lagi. ada satu kawasan yang kalau kebetulan bernasib baik boleh jumpa penguin. saya lupa dah nama tempatnya. tapi kami tak singgah atau singgah lupa nak ambik gambar. haha

seterusnya perjalanan 244km ke Melbourne semula. kali ni kami tak guna jalan great ocean road. tapi jalan lain yang melalui perkampungan perkampungan kecil. ladang ladang ternakan. ada satu tempat yang kami singgah ni seriously macam cerita The Wax. singgah sebab nak isi minyak. kawasn ni cuma ada benda benda asas seperti satu kedai jual daging. satu kedai runcit yg kecik takde apa sangat. satu stesen minyak. satu kedai alat jahitan. hahaa penting kot kedai alat jahitan. last sekali kami singgah kat McD. saja nk rehat rehat. makan iccecream. bagi umar main kat play ground. encik MM minum kopi secawan dua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
kami sampai hotel lebih kurang pukul 2 pagi. kereta sewa esok baru pulang. cuma kena parking jauh sikit dari hotel. semua dah keletihan balik pun semua pengsan. tapi satu perjalanan yang menarik yang sampai bila-bila takkan saya lupa. sesetengah info yang saya share mungkin ada silap sebab ye la dah lama. kalau nak info lanjut boleh terus google je. hehe ok sampai ke episod seterusnya. jumpa lagi. bye!

2 comments:

dorsett pink said...

memang cantik great ocean road tu tapi saya tak pergi hari tu sebab kesuntukan masa. huhu

sapphire said...

cantikkan...tapi super duper memenatkan hehe