Thursday, October 1

butter cake

bila kita tak plan pun sesuatu benda tu
kadang-kadang kadar untuk ia menjadi per kenyataan tu boleh jadi 100%
(ayat apakah ini?)
kan?? betul tak…

sebenarnya memang dah lama saya nak try buat butter cake
dah selalu juga google dan tengok tengok resepi dekat pinterest
dan kadang-kadang tengok cara-cara pukul butter sampai kembang kat Youtube
plus…Umar memang suka sangat makan cake
penat lah hari-hari nak kena beli cake mickey mouse yang dalam paket paket kecik tu

jadi semalam berbekal ingat yang sedikit tajam
(ecehhh..bila bab makan tajam je…kalau bab study??)
saya beli bahan-bahan untuk buat cake; tepung, fresh milk, buttercup

sampai kat rumah
umpan fatimah dan umar dengan cartoon dan bilik mainan yang super bersepah
berjaya juga saya siapkan butter cake heheheh
macam satu kejayaan yang besar
maklumlah first time buat hahaha
plus..mummy sokmo bising anak-anak dia takde sorang pun pandai buat cake macam dia

ok
ni resepi yang saya follow semalam
not bad…texture dan rasanya menjadi wakakaka sungguh yakin di situ
kalau korang nak cuba…silakan…

Moist buttercake

IMG_2089[1]

Bahan bahan:
250g pure butter
250g tepung naik sendiri
180g gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Cara cara:
1. Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed)
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung
4. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180 selama 40 minit atau sehingga masak.

nota tambahan:

  • kalau takde fresh milk boleh ganti dengan susu pekat (2 sudu besar)
  • kalau nak tambah chocolate rice atau rice yang colourful tu (entah apa namanya) gaulkan dulu dengan sedikit tepung untuk elakkan dia terbenam kat bawah nanti. Pastu gaulkan dengan teknik kaup dan gaul. tahukan? hehe jangan terlebih gaul pulak nanti kek mampat dan tak gebu

ecececece gaya macam tukang masak profesional haha

Processed with VSCOcam with c1 preset
Processed with VSCOcam with c1 preset
bolehlah kan? kan?
untuk makan sendiri
ok bye
selamat mencuba!

No comments: