14.8.14

roti celup telur


IMG_7239


yupss..
roti celup telur
itu nama makanan yang mummy saya guna dari kecik sampai sekarang
bila masuk sekolah menengah dan kena buat karangan tentang cara-cara buat french toast
barulah tahu namanya dalam bahasa omputih
tapi saya tetap panggil makanan ni sebagai roti celup telur :)

korang panggil dengan nama apa?

resepinya pun mudah je
nama lagi roti celup telur
jadi cara-caranya mestilah roti yang dicelup dengan telur, kan? hihi
tapi sejak dah pandai tengok channel Food Network-TLC_dan segala rancangan masak-masak ni
rupanya untuk jadikan rotinya gebu dan lembap mestilah masukkan sedikit susu segar

ok ok
kita terus ke bahan-bahan dan cara membuatnya

Bahan-bahan
3 hingga 4 keping roti (jangan dibuang kulitnya. nanti bila dah goreng dia akan bagi effect rangup disitu)
1 atau 2 biji telur
salted butter untuk menggoreng
2-3 sudu besar susu segar

Cara-cara
pukul telur dan susu hingga sebati
panaskan kuali dan masukkan sedikit butter
celup roti dalam adunan telur tadi dan goreng (pastikan roti disalut telur secara menyeluruh)
goreng hingga keperangan
dan siap!!

senangkan??
saya selalunya akan makan panas-panas
bersama dengan butter dan honey
kalau 4 keping roti tu memang untuk saya seorang je hihi
(dasar buruk lantak betul)

No comments: