Monday, December 31

Pancake Mummy

kadang-kadang
kita rasa nak makan sesuatu
time tu jugalah ada satu bahan yang tak cukup

baking powder habis laa
susu tak cukup secawan laa
butter yang tinggal sikit je lagi laa

tapi ajaibnya
mummy boleh ubah - ganti - reka
resepi yang yang tak cukup bahan tadi
menjadi resepi yang cukup bahan
haaa macam mana tu
hebak tak hebak mummy saya :)

so pagi tadi sindrom nak makan yang dari yang lain datang lagi
kali ni nak makan pancake plak
tapi fresh milk tak ada la pulak
butter pun habis..

nasiblah buku resepi bergerak a.k.a mummy sentiasa ada di sisi hihi
maka terhasilah pancake ada apanya ala mummy :)

rasanya not bad at all
sedap sehingga kepingan pancake yang terakhir


Resepi Pancake Apa Adanya

Bahan-bahan
3 senduk tepung gandum
1 biji telur
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar gula
3 sudu besar susu pekat (dibancuh dengan 1 mug air)
secubit garam

Cara-cara:
Campurkan semua bahan hingga tepung tak berketul-ketul
atau kalau nak cepat tapiskan
panaskan kuali. (guna kuali yang tak melekat)
tak perlu sapukan minyak atau butter
sendukkan satu senduk adunan ke dalam kuali
biarkan seketika sehingga nampak macam ada lubang2 kecik
dan balikkan. biar perang sikit. dan boleh angkat.


selamat mencuba!

2 comments:

LaiLa said...

OHHH pankaces! I want soomeeee! I think I'm doing them tomorrow for breaksfast!

sapphire said...

share the photo later k :)