Thursday, December 27, 2012

Budu


saya dapati
cara orang KL makan budu tak sama macam orang Terengganu atau Kelantan makan
sangat tak sama. :)

saya selalu nampak
orang KL akan ambil budu + cili padi
tapi cili padi macam sekadar hiasan
jadi..macam....awak makan budu sahaja tanpa rasa pedas...
hmmm...tak uummmppphh la kalau macam gitu hihi

ok.
meh sini orang tranung nak ajor cara sebenor makang budu
ready belake?

Bahan-bahan:
Budu
beberapa biji cili padi (kalau nak pedas banyakkan lagi)
2 ulas bawang merah dimayang halus
1 biji limau kasturi 

Cara-cara:
Letakkan kesemua bahan dalam satu pinggan.
Kenyek-kenyekkan cili padi untuk mengeluarkan rasa pedas daripada cili.
Perahkan limau dan gaul-gaul sikit.
Sedia untuk dicicah dengan ikan goreng atau ikan panggang. yumsss!

Nota kaki: kalau ada lebihan durian atau tempoyak bolehlah digaulkan sekali. tapi jangan banyak sangat k. :)

ok orang orang KL sekalian.
gi cari budu skang. dan cuba try test cara makan budu sebenor ni. hihi....


bye :)

No comments: