5.12.10

tudung ala sapphire


hye semua

hari nih
saya sedikit rajin
rajin amik gambar sendiri
susun susun bahan2 yg terlibat
edit edit gambar biar terang
supaya senang semua org faham

hee
ingat tak
saya pernah jadi cikgu?
tp kejap saja
bila fikir fikir balik
saya sesuai ke tak ek jadi cikgu? hee

ok
sebenarnya
atas permintaan cik opy dan yg lain2nya
saya nak buat tutorial
untuk cara cara saya pakai tudung
saya panggil tudung ala sapphire
boley ker? hehe

mulanya
saya try2 tudung cara nih lepas tgk adik kepada kawan saya pki
mcm menarik..lain dr lain
pastu ubah sana sini supaya lebih tutup sana sini
maka terhasillah tudung ala sapphire

ok
jom ikut langkah demi langkah
sila bagi perhatian yg penuh tau
nnt tak menjadi susah plak hehe :)

bahan bahan:
tudung (pasar malam fasa 1 bangi) , inner (masjid india), pin (jalan tar) dan jarum peniti (lupa beli mana)

pakai inner ikut warna kesukaan..kali nih saya guna color pink..
macam biasa. letakkan tudung satu panjang dan satu pendek. yg panjang mesti di sebelah yg korg biasa buat untuk lilit2 (saya sepatutnya iron tudung tu dulu.)
pin kan di belakang. pastikan pin sekali dengan inner tau. sebab klu tak dia akan lari. pastu last skali akan nampak tak kemas. ..
bahagian tudung yg panjang naikkan atau lilitkan ke atas. lilitkan dengan kemas
untuk tutupkan bahagian leher. pin kan yg depan (lebihan lepas kita lilit ke atas tadi) ke bahagian tepi dekat dengan telinga. ..
pastu.. selitkan jarum peniti di bahagian atas hujung yg panjang. supaya nanti klu angin sepoi sepoi bahasa kedudukan tudung yg dah siap lilit2 tadi tak lari 
last skali betul betulkan apa apa yg patut. dan hasil akhir akan nmpk mcm gmbr kt atas...
kalau nk nmpk lebih meriah...boley tambah cekak rambut yg tgh hot skang nih...hitam sangat sesuai untuk semua color tudung...klu ada yg sama clor ngn tudung lagi cantik...

sekian

canne?
faham tak..??
katakan lah lepas susah susah lilit2 still tak menjadi..feel free to ask me k..

selamat mencuba

:) :) :)

19 comments:

archie said...

cantik cantik cantik!
nak try jgk la t.
hoho,tp muka bulat. >_<

Hazrin said...

wahahahahaah muka tahan senyummm !

Cik Luva Arh said...

nak tiru pakai jugak. thanx nielam! ;)

Noraini Salleh said...

cantik!! :)

afiqah yusof said...

menarik cekak tu!
nice style!;-p

ika jamil said...

cantek..mcm hana tajima :)

LaDy DeLLaZ said...

nice one, nilam! ^^

sapphire said...

@archie: xpe.try pakai inner yg ada auning..sure x bulat :)

@hazrin:: ngade..awak nk try gak ke? :)

@NS: thanxx :)

@afiqah yusof: thanxx :)

@cikluva: nnt try nk tgk gmbr tau :)

@ika:: hee...dia lg cantek kot :D

@ dell:: thanxx :)

nnt klu korg try..saya nk tgk gak tau..share gamabr ek :)

Erina Asmawani said...

wahhh! nice nice!
mahu cuba nanti!
wiwiw..excited!
thanks nilam :D

anish said...

cantik sgt2!!

Lynda said...

rajinnya nilam ni

Hazrin said...

sy try kalau awk pakaikan hahahah

Hasif n Fara said...

its awesommmmeeeeeeeeee...kak nielam...


miss u so mush...

sapphire said...

erina: ok..sila cuba ek..hope menjadi :D

anish: thanx :)

lynda: heee... xde keje sebenarnya :D

xering:: haha..geli jer..xdpt byg kn muka awk bila pki tudung :p

faraa:: miss u too!!! apa cerita skang?? lama faraa x update blog..bz ek.. :)

ajjah said...

chomels!! *clap2* :)

sapphire said...

hee...thanxx :)

Along said...

konfem along try ah nanti ^^

sapphire said...

sila sila..nnt klu da try..share gmbr ek :)

Pelangi di Hatiku said...

sy mmg suke tgk entry org wat toturial nie.. pas ni sy tringin nk tiru cik sapphire jgk ye wat gaye tdg nie :)