Friday, June 3

risau

saya hantar umar ke day care masa umar tak masuk 2 tahun kot..
sebab masa tu kat rumah dah ada 2 orang lagi anak sedara yang tokma kena jaga
saya kesiankan tokma...takut dia letih...tapi berat hati juga nak hantar umar ke daycare
tapi ...... saya rasa hati saya lagi berat tokma kelitahan jaga cucu
(memang la tokma cakap ok..takpe...tapi kita boleh nampak kot dia letih...)

saya hantar umar ke daycare lepas survey byk tempat dan tanya ramai orang
last sekali jumpa daycare yang sama kawan saya masa kat SD dulu hantar anak dia sejak lepas habis pantang...yups...lepas habis pantang...newborn sangat sangat :(
tak dapat bayangkan kalau saya kena hantar anak-anak saya seawal tu ke daycare
tapi kawan saya ni cakap teachers kat situ ok..(walaupun agak ramai juga budak2 )
so saya rasa ok laa...saya dan en.MM setuju nak hantar umar kat situ

sehari sebelum pergi melawat dulu..tengok persekitaran canne
biasa je...baby dia asingkan bilik...budak dua tahun keatas asingkan
cuma dia tak asingkan perempuan dan lelaki
tapi saya rasa ok dah tu..

seminggu pertama umar nangis sangat-sangat
meraung panjat pintu grill...
bila ada  parents yang datang amik awal anak...umar nangis2 nak ikut
kesiang umar...:( (sorry umar)

masa tu saya sebenarnya sibuk nak siapkan proposal phd saya
kalau saya duk rumah..saya memang tak boleh buat apa-apa
so thats why....berat hari tapi terpaksa hantar umar juga

sampai sekarang umar kalau kita guna jalan nak ke daycare lama umar ni
dia ingat....dia akan cakap tak nak pergi school...
kesian umar...sorry sangat umar
kalau fikir pasal ni rasa kesian sangat kat umar

so skang turn fatimah plak
kat rumah ada baby A, abg A dan fatimah
nanti akhir tahun tambah lagi 2 orang askar
menjadikan jumlahnya 5 orang
saya fikir kalau fatimah dah masuk 2 tahun setengah nanti kena masukkan fatimah ke daycare juga
daycare yang sama dengan umar sekarang
ada teacher Yana yg memang baik sangat dengan Umar..dia yg jaga umar dulu
tapi sekarang umar dah masuk 4years. jadi teacher lain yg ambil alik
teacher Yana cuma untuk baby (2-3tahun)
harap nanti teacher yana pun sukakan fatimah
plus....kesiannya tokma
tokma selalu cakap
kawan2 dia pagi2 dapat pergi usrah, kelas mengaji
tapi dia kena jaga cucu :(
sorry tokma
sorry umar

lepas segala macam berita mengenai manusia yang berpenyakit otak
rasa macam takutnya laaaa
pelik pelik sekarang ni..
doa banyak agar semua tu tak belraku kat kita..amin..
kita sendiri pun kena ajar anak-anak kita
dari awal
bagitau bahagian tubuh yg mana sesiapa...teacher ke kawan2 ke uncles ke aunties ke takleh pegang
kaalau ada kena bagitau kita mak bapak ni..
kena ajar say no untuk benda-benda pelik camtu berlaku
kena ajar say no kalau sesiapa ajak buat perkara jahat
(tapi budak2 tahu ke jahat tu apa??)
fuhhh fuhhhh....mencabar betul jadi parents ni kan...T_T

nanti masuk sekolah plak
masuk university plak...
lagi la risau... T_T

semoga anak-anak kita
sedara mara kita
ahli keluarga kita
anak-anak kecil yang tak tahu apa-apa dilindungi Allah sentiasa
amin...amin....


2 comments:

dorsett pink said...

inshaallah .s emoga Allah swt melindungi anak2 nilam dan saya..

Nilam hantar dieorang kat daycare kat shah alam ke?

Anonymous said...

aah. kt shah alam... yg kecik mak jaga