Monday, June 27

nak raya dah

last update was 5 hari puasa
ni dah minggu terakhir puasa...
minggu depan dah raya
minggu ni dah macam takde mood nak datang um
datang pun asyik mengantuk nak tidur je hahaha

cepat betul masa berlalu
dari seminggu ke seminggu
tup tup dah minggu akhir puasa
apa cerita #ramadhangoal kita tahun ni?
saya...terlambat 1 juzuk...baru masuk juzuk ke 21.
sepatutnya hari ni dah boleh start baca juzuk 22 dah
puasa plak...ada 1 hari saya tak puasa
sebab? sebab saya drive balik Trg baru2 ni...jd untuk elak mengantuk kena menguyah
drive balik after sahur plak...menguyah canne pun mengantuk jugak hahaha

yang bestnya balik Trg...sepanjang puasa saya tak berselera langsung nak makan
kalau time berbuka tu nak menghabiskan 1 senduk nasi punyalah berkurun lamanya
bila balik Trg. siap boleh bertambah-tambah lagi. Mummy pun perasan. hahaha
nampak sangat perbezaannya kan?
lauknya simple je. ikan bakar dan ayam golek yang beli kat bazar ramadhan je
tapi dia punya berselera..........memang sah lah selera ibu mengandung hahaha
Alhamdulillah untuk nikmat berselera yang dikembalikan semula ni
balik shah alam pun dah ok juga. takde la bercinta nak boleh habiskan nasi sesenduk...


umar plak baru habis exam
ada paper math, english, bm dan agama islam
soalannya sama macam homework yang selalu teacher bagi 
ala...tracing the dots....color the "aa" "ba" "ca"....item apa yg selalu ada disekolah etc
macam senang je kan
tapi bila teacher share gambar...umar macam tak boleh buat je T_T
kalau yg soalan jenis warna aa ba ca tu umar memang boleh...
tapi kalau yg jenis tracing the dots tu...umar kurang sikit....T_T
patutkah saya risau ?? atau buat buat slumber? atau kena start hantar umar ke tuisyen?? #menangisbawahmejastat

ada sorang kawan saya ni siap tak bagi anak dia tgk tv and main ipad selama setahun
sebab nak fokus exam nak masuk darjah satu di sekolah agama yg terkenal juga di shah alam
tapi usaha berbaloi sebab berjaya dimasukkan ke sekolah yg diidamkan...
patutkah saya berasa risau??? atau alaaa....hantar umar sekolah biasa pun ok jugak kan
atau macam mana??? T_T

dunia pembelajaran budak-budak sekarang saya rasa dah saya dengan zaman kita dulu
sangat sangat banyak persaingannnya
mummy saya cakap saya boleh membaca masa umur 6 tahun
dah pandai menulis pun masa kat tadika..jadi bila masuk darjah satu dah tak risau sangat...
boleh start mengaji dengan lancar lambat sikit..hehe...tapi lepas mummy ajar guna iqra' memang lancar betul Alhamdulillah...cikgu cikgu mengaji sebelum ajar kaedah hafal...satu huruf pun saya tak kenal T_T
umar?? a ba ta sa ja ha ho semua dah ingat..cuma bila masuk part baris atas baris bawah dia jadi malas
patutkah saya risau??? #mummymenangisbawahmejadengankerisauanmenggunung


persiapan raya plak? baju dah tak muat! sebab? dah siap tempah sebelum tahu diri ini berbadan dua
sekarang walaupun berat 43kg tak naik-naik...tapi macam melebar 10 inci :(
jadinya kena cari baju baru..dan smapai sekarang tak cari-cari lagi haihhhh...
last sekali pakai je la apa yang ada...atau last seklai beli jubah je (boringggg)
tahun ni balik semenyih...tapi sedang berusaha nak pujuk en.MM balik raya Trg jugak hehe
mungkin raya ketiga ke? atau kita setkan peraturan baru hahaha
berdoalah saya berjaya pujuk en.MM nanti yer...

ok
sampai di sini sahaja
jumpa lagi selepas cuti hari raya
hati-hati dijalan raya...drive slow slow je asal selamat...ingat orang tersayang yang menunggu kita
jangan main mercun bola atau apa sahaja jenis mercun ... bahaya...tgk berita
dan kepada antivax...sila jangan beraya...hehe...atau cuba ubah fikiran...jangan nak selfish sangat..

nanti jemput datang beraya kat rumah saya di shah alam ye
kosong-kosong
selamat hari raya
maaf zahir batin
:)

2 comments:

Fateen Ibrahim said...

cukup la baca blog kak nilam, tayah la fateen update. fateen suka blog kak nilam
*thumbs up!*

Unknown said...

mengade la fateen ni... hangat2 tahi ayam betul ni hahaha *gurau2 je*