Friday, August 28

chapter baru

tumblr_mp4lk8Nft21svgleio1_500

semester baru dah nak start dalam minggu depan atau minggu satu lagi
kalau kat UM, minggu depan adalah minggu haluan siswa
untuk yang dah lama belajar ni? boleh dah nak start countdown date line
date line hantar notice hantar thesis ke
date line submit journal ke
date line siapkan labwork ke
atau paling best date line submit thesis

for me, kalau dah submit thesis tu dah lega dah
(sebab tak payah bayar yuran dah dan boleh bersuka-ria sesuka hati)
tapi kalau dah habis viva lagi lah super super super lega hanya Tuhan saja yang tahu

sebelum ni masa meeting dengan supervisor, dia dah plankan apa yang saya kena siapakan dalam masa 3 tahun ni
apa yang kena buat setiap sem…macam PhD planner lah
saya rasa setiap student under supervisor saya ni, dia dah plan-kan setiap sorang
kita cuma go with the flow je

tapi …. yups… kita merancang…yang paling berKuasa kat atas sana dah tentukan canni canni kan
untuk kes saya, memandangkan susah sangat nak dapatkan data dari agensi-agensi kerajaan atau pun swasta ni, saya dan supervisor dah tetapkan end of this year kena start sampling
berdebarnya……maklumlah masa master dulu saya dah lalui labwork yang sangat sangat mencabar
jadi kalau boleh untuk PhD saya tak nak research yang ada lab..tapi nak buat canne
dah orang tak nak bagi kita data…terpaksalah kita seret kaki sendiri turun padangkan
adoiiii…..berdebar sungguh…

jadinya untuk semester yang akan mula tak lama ni
kena fikir jalan cerita untuk ke kawasan sampling
kena fikir jalan cerita bahan dan kaedah untuk sampling
kena fikir jalan cerita siapa dan bagaimana nak sampling
kena fikir seminar apa yang nak kena attend (journal satu pun tak publish lagi ni…berdebor)
kena fikir write up jugak
adoiiii,…..makin botaklah macam ni….

berdebarnya
harap sangat dapat submit thesis ontime
taknak sejarah kembali berulang

untuk tips tips yang berguna especially untuk pelajar postgrad
boleh ke blog intan, dia pun tengah buat phd dan dah masuk tahun ketiga dah nak habis dah

tumblr_msis65wAEl1s1buyfo1_r1_250

sebenarnya saya tengah ada problem nak tulis problem statement ni
problem statementnya dah tahu apa dia
cuma tak reti gaya penulisannya
ada sesiapa boleh bagi tips tak?

2 comments:

- yuyu - said...

nilam, boleh refer blog Dr.OT (othman talib)..Dr OT banyak bg info untuk bantu kita writing tesis..refer http://drotspss.blogspot.com/

dorsett pink said...

nilam. tq sebab baca blog kite and quote my blog kat sini. tq so much. Alhamdulillah, jika shares saya dapat membantu kawan-kawan yang lain...

btw, saya ambik bidang urban planning