5.8.15

cara saya

IMG_1034[1]

antara sebab kenapa saya tak boleh bekerja dari rumah:

  1. sebab akan ada gangguan dari Mek Fatimah kita. kejap nak susu. kejap nak kita dukung. kejap nak basuh poopoo. biasanya kalau saya rasamacam nak buat kerja kat ruman saya tak hantar Fatimah ke rumah TokMa. jadi antara nak cari journal dan melayan mek Fatimah akan ambil masa satu hari. hmm. sorry baby.
  2. sebab akan ada gangguan dari segi kena masak. mesti nak makan lunch juga kan. jadi nak kena masak dulu. ambil masa di situ. nak makan lagi. pun akan ambil lebih masa. hmmm…
  3. sebab akan ada gangguan internet. nak cari journal. balas email. cari info mesti dan wajib kena ada internet. kalau pergi library internet dah sure sure ada. kalau kat rumah kejap ada kejap tak ada. ada hari tak ada lansung. hmmm….habis tu canne nak buat kerja?
  4. kalau bekerja dari rumah mesti rasa nak berehat-rehat nak tengok tv (sebab kalau budak-budak ada mesti tak ada can nak tengok rancangan kita). kalau kat library ke-fokus-an tu lebih tinggi.

 

banyaklah alasannya cik nilam oiiii…tapi itulah hakikatnya. ada orang cakap ala bukan ada lab pun buat kerja kat rumah boleh kan. ada tu ala….bukan wajib pun pergi library…nak cari journal boleh cari dari rumah kan…ada tu alaaa orang tu dia gi library 3 jam tak payah lah sampai satu hari duk library tu…atau pun pergi kejap je la…balik pukul sekian sekian…tapi jangan lewat sangat…habis camno tu?

sebenarnya semua orang tak faham cara kerja saya. sedihlah I macam ni. hukhukhuk #menangisbawahmeja

2 comments:

llizam said...

sabar cik nilam. zam pun rasa memang susah sangat nak study kat rumah, susah nak fokus. kuatkan semangat dan betulkan niat. mungkin cik nilam boleh cuba buat keras, pg library 9 - 4 ker stp hari. disiplin. jadi, org lain akan tahu dan sedar itu memang masa study kita dah. x boleh ganggu. memang kesian anak. tapi, kesian jugak kan kalau kita x abis2 study? huhuhu.... semoga urusan cik nilam dipermudahkanNya :)

sapphire said...

thanks Zam. saya mmg pergi library lepas hantar umar school n fatimah kat rumah tokma. sampai kat UM dlm pukul 9 lbh camtu. pukul 4 mmg gerak balik. sbb nk elak jam. mmg selalu fikir kesiannya la kat fatimah n umar. tp nk buat canne kan. study pun kne cepat2 habis jugak. kadang2 rasa nak start hantar fatimah kat daycare je. ntah. semoga dimudahkan urusan kita siapkan tesis cepat2. :(

thanks again Zam.