Wednesday, December 30

sampling month

selepas beberapa kali postpone
Alhamdulillah...semalam sampling untuk kali kedua berjaya juga akhirnya
berjaya juga dilaksanakan selepas beberapa masalah came up
tak ada transport
transport ada driver pulak tak ada
cuti krismas dan maulidur rasul yang panjang
lupa nak book transport lagi
apa apa lah
yang penting semalam dah berjaya ambil sample

gerak dari UM pukul 930 pagi
selesai sampling dan sampai balik kat UM pukul 7
sampai UM sambung buat e.coli test
selesai buat e.coli test pukul 930
sampai kat rumah pukul 10
pengsan pengsan pengsan

kalau lah hari ni boleh cuti
tapi tetap kena datang lab untuk buat bod test cod test bla bla bla
badan rasa sangat lemau

 at one of the sampling point.
 The Help. Thank God ada dua orang ni kalau tak saya lah yang kena turun sendiri ke tebing sungai yang lembik dan licin untuk ambil sample. Can't imagine. Taher from Palastine. Phd student. Baru je register. Adham from Bangladesh. Phd student. tapi dah nak habis dah. dah nak candidature defense. dan Siti (not in the picture) pu banyak tolong especially dalam handle the google map untuk cari setiap sampling point yang super ke dalam ladang kelapa sawit dan super entah di mana-mana dan super duper susah nak ingat walaupun this is the second time. mungkin the last sampling day baru semua orang ingat. dan dah terlambat. haha. dengan masalah internet. semua orang macam agak tensen. tapi Alhamdulillah. in the end semua ok.

untuk sampai ke sampling point ni kena melalui ladang ladang kelapa sawit, sekumpulan lembu yang berehat kat bawah pokok kelapa sawit, tanah lecak lembik dan sikit lagi nak jadi kolam kecik dan thank God driver sangat terer bawa van boleh sampai ke beberapa meter sebelum sampai ke sampling point. fuhhh fuhhh. bukan nak mengeluh. tapi saja nak meluahkan. hahaha. 

Alhamdulillah hari tak hujan
kalau tak akan bertambah bertambah lagi masalahnya
so macam tu lah... 
hopefully next sampling semuanya semakin mudah dan teratur.
need to plan dengan telitinya lagi nanti.

bye
off to the lab!!

No comments: