Tuesday, November 24

Ritto

saya datang ke Kyoto kebetulan pada pick season yang mana ramai tourist dari luar datang
terutama sekali chinese daripada tanah besar
mereka datang kyoto sama ada datang nak tengok daun daun luruh atau pun shopping
jadinya hotel di Kyoto penuh dan yang kosong dan dekat ialah di daerah Shiga

Shiga ni macam salah satu daerah di Jepun dan hotel saya terletak di bandar Ritto
sebuah bandar kecil yg berpopulasi rendah
plus, kebanyakkan bandar di area Shiga dan Kyoto berpopulasi rendah
dan macam sunyi sepi tak ada orang
tapi kalau pergi supermarket diorg baru la nampak

Processed with VSCOcam with c1 preset
ini dari pintu bilik hotel saya
setiap sorang dapat satu bilik dan bilik saya mengadap jalan raya
kalau jalan sikit ke kanan pastu terus je akan jumpa satu supermarket Haweda
kebanyakkan tempat di area Shiga ada supermarket Haweda ni
kat dalam ala-ala jusco pun ada..tapi kecik je la..
ada bahagian makanan, baju, bhg kanak-kanak dan daiso
IMG_2994[1]
IMG_3143[1]
permandangan biasa depan hotel
saya rasa Ritto ni adalah residential area
kebanyakkan bangunan tinggi ialah rumah
office ke apa saya rasa banyak di Kusatsu atau pun di Kyoto
(Kusatsu is one station away from Ritto)

IMG_3147[1]IMG_3324[1]
so this is the only one supermarket in Ritto. yang saya cakap tadi
dekat je kalau jalan kaki dari hotel. Dalam 5 minit camtu je kot
bolehlah kalau nak beli roti ke cake ke
kadang-kadang jemu juga makan nasi dengan rendang kan ehheeh

ok. Kalau dari hotel nak ke train station pun dekat je. sebelah je dengan supermarket ni
train station paling dekat ialah Ritto station
jadi kalau nak ke Kyoto akan ada 7 stesen
iaitu Kusatsu, Minami Kusatsu, Ishiyama, Zeze, Otsu dan Yamashina
train yang cuma lalu Ritto ialah JR Line (local)
JR Line pula ada dua jenis train; Local dan Special Rapid
jangan tersalah naik train Special Rapid pulak sbb train ni takkan stop dekat Ritto
dari Ritto nak ke Kyoto akan ambil masa dalam 30 minit dan harga tiket ialah 410yen di platform 2

IMG_2951[1]IMG_2969[1]Processed with VSCOcam with c1 preset

jadi tu je la yg saya tahu pasal Ritto
selalunya orang takkan datang ke Ritto sebab tak ada pape
cuma yang ada Lake Biwa je
tapi just incase ada yang kena stay kat hotel saya ni kan hahahah

ok jumpa lagi
lunch hari ni makan maggi cawan je hukhukhuk
sedihnya……….

…………………………………………………………………………………………………………………….

sebenarnya dah lama saya nak publish entry ni
tapi entah kenapa tak boleh plak
saya rasa mungkin sebab blogspot.com saya dah bertukar jadi blogspot.jpa
saya dah selamat sampai petang ahad lepas
semalam cuti satu hari dan hari ni tak boleh la cuti lagi
nanti hati tak tenang…byk benda kena siapkan sebelum masuk bulan 12 ni

breakfast hari ni ialah nasi lemak seringgit beli kat bus stop depan rumah heheh
tempura no more…ok boleh…tapi maybe selapas seminggu
minggu ni nak makan ayam goreng byk2, kari, asam pedas, budu, dan segala makanan yg xde kat kyoto hahaha

ok
bye!!

2 comments:

dorsett pink said...

serius kempunan ngan makanan Malaysia kan... saya hari tu balik Malaysia, terus mintak ngan en.suami nak satay & jagung... hahhaha

Unknown said...

sangat!!! saya ada je bawa rendang daging tapi boring kot klu tiap2 hari mkn tu kan...makan maggi pun dah boring ni...