Monday, August 24

alam nasyrah

hari ni masuk hari ke 13 saya berpantang. tak rasa macam berpantang sangat sebab tak ada rasa sakit. tak perlu jaga apa-apa jahitan. cuma tetap kena pakai stokin, makan ikan panggang lada hitam, no more air berais selama 40 hari. dan yang paling susah tak boleh dukung fatimah. nak dukung umar lagi lah seratus kali tak boleh. yang lain-lain sama je. macam hari-hari biasa. mummy cakap berpantang dalam masa 20 hari je. fuhhhhh leganya…boring dah makan ikan panggang dengan sayur air. huhu

semua dah tahu kot pasal ni. even family kat terengganu pun dah tahu. nampak macam ok. tapi sebenarnya saya rasa betapa ralatnya….betapa kenapa saya tak boleh perasan……..

takpelah. mesti ada yang lebih baik untuk saya lepas ni…..sila move on cik nilam!!

tumblr_nsor703yZg1qapk2qo1_500

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ (1) وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَ (2) الَّذِي أَنْقَضَ ظَهْرَكَ (3) وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ (4) فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (5) إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (6) فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ (7) وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ (8)

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

(1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?

(2) Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);
(3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?
(4) Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?
(5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,
(6) Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.
(7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),
(8) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).


surah kesukaan saya. surah Al Insyirah atau saya suka panggil surah alam nashrah. sangat memujuk.


selamat hari isnin yang biru semua! :)

No comments: