Monday, May 14

mini chocolate muffin

 

 

si hitam manis
yang hitam manis
pandang tak jemu
pandang tak jemu
lalalalalala~~~ :)



saya buat ni
sebab macam nampak macam sedap la pulak tengok hana's family buat
kecil-kecil macam comel macam sumbat semua sekali je dalam mulut
 makan panas-panas pun sedap
saya buat macam hangus sikit jadi macam garing-garing sikit 
tapi masih laku..habis dah pun
 :)



resepi dia senang je..
thanks to hana's family:

 Bahan-bahan
  • 1 3/4 cawan tepung naik sendiri*
  • 1 cawan gula kastor*
  • 1/4 cawan serbuk koko*
  • 1/2 sudu kecil garam halus*
  • 1 cawan susu segar
  • 1 biji telur(dipukul sikit)
  • 1/3 cawan minyak
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1sk baking powder - hana tambah
  • 3/4 cawan choc chips
 Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 200darjah celcius. Sediakan mangkuk muffin ke dalam tray.
  • Dalam mangkuk besar satukan bahan bertanda * dan gaul sebati.
  • Buat lubang tengah, masukkan bahan lain.Kacau guna senduk kayu secara kaup balik sekadar sebati sahaja. 
  • Tuang dalam bekas muffin 3/4 penuh.Bakar 20 min, suhu oven 200 degree celcius pada 15minit pertama dan turunkan suhu 180 utk minit seterusnya sehingga muffin masak.
  • Sejukkan dan hidang.

 

3 comments:

My Azie said...

sedapnyaaaa! :)

anish said...

nilam, saya selalu gna resipi muffin buat kek terus... sbb malas nak masukkan dalam cupcake and repeat bakar banyak kali.. hehe..

sapphire said...

kak azie: try la buat. senang je. campak2 hihi :)

anish: kat rumah saya klu buat dalam bentuk kek mesti lambat nak habis. dlm bentuk muffin canni cepat pulak dia habis :)