Tuesday, April 10

puding jagung

semalam hajatnya nak cuba masak daging dendeng
tapi balik mummy dah siap masak
jadi saya try buat puding jagung berkuah
senang saja rupanya hiks
cuma time nak mengacau tu. penat jugaklah hehe :)

terima kasih hasue untuk resepi:


Bahan-bahan ( sefamily )

* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair

Cara-cara

1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.>hasue tambah satu sudu makan marjerin setelah adunan pekat.
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.

makan sejuk-sejuk
yumsss
macam hari panas yang tiba-tiba hujan je rasanya :)



dan lauk semalam cencaluk yumss yumss
makan pulak dengan singgang ikan
*lauk lain memang dah tak pandang dah*
oh tambah dua pinggan saya semalam :)

3 comments:

My Azie said...

yang merah kat puding tu apa?yumm!:D

deena awanis said...

macam puding kak azie buat..=)
tag kak nilam for giveaway..cubalah..mana tau rezeki baby..
http://arvanees.blogspot.com/2012/04/jom-join-1st-ga-mymommashop.html

sapphire said...

kak azie: dalam kuah kastard tu saya campurkan skali fruit cocktail.. :)

deena: ok..akan visit nnt.. :)