Thursday, April 5, 2012

mati kutu

semalam
saya dan mummy
macam kematian idea
nak masak apa pulaklah untuk malam ni
haihh...memang kadang-kadang sangat tak ada idea langsung
plus...takkan nak masak benda yang sama
atau takkan nak masak lauk ayam je ke ikan je ke daging je ke
hmmm... jadi surirumah ni mencabar jugakan..

biasanya kat rumah
mesti ada lauk yang memedaskan macam sambal udang
dan lauk yang menjadi kuah macam sup ikan merah
dan ada lauk yang memasinkan macam ikan goreng

jadi itulah lauk kat rumah semalam :')

dan sejak dah tahu macam mana nak masak resepi berasaskan ikan ni
saya baru tahu satu jenis rempah iaitu rempah halba
petua mummy kalau nak masak kari ikan atau sup ikan
masukkan sikit rempah halba ni
sebagai ganti asam.. :) *kot....lupa nak tanya*


bahan-bahan sup ikan merah:
bawang merah
bawang putih
halia
rempah empat beradik
kentang
lobak putih (ini ikut kesukaan...)
daun sup
garam gula
atau boleh follow resepi ini :)



untuk sambal udang
semua dah tahu caranyakan...?
saya pakai campak je ikut suka hati...
bagi yang tak tahu boleh follow resepi dari my resepi
*banyak betul jasa my resepi :)*



malam ni nak masak apa pulak....?? -_-"

4 comments:

cik violet said...

sedapnyeeee sup ikan merah..sambal udang lagi..

gulppp...lapar tengok gamba2 ni ;p

halba? hurm..nama baru..b4 ni xpenah denga

sapphire said...

hehe..saya pun baru tahu...masih byk benda nk kena belajar ni :)

ikan said...

Salam nak tanya, mcm mana nak bt sticker berlabel mcm dlm 1st pic tuh? any specific software?

sapphire said...

eh sorry...tak perasan comment ni..saya guna application dlm iphone...