Thursday, February 23, 2012

teringin

saya paling kurang gemar masak bila salah satu bahannya ialah santan
walaupun sebenarnya saya suka lah jugak makan masak lemak sayur kacang panjang
kari ayam atau kari ikan ke
atau masak lemak telur masin
haiiihhh.... makan plak dengan nasi panas
tambah dengan lauk ikan kering atau sambal belacan sket
yumsss..

tapi apa kan daya
saya semacam fobia ke apa entah dengan cik santan

kalau masak tak guna santan..
sambil-sambil tunggu mendidih boleh la jemur baju ke
sambung tengok drama ke
main internet kejap ke...


bila kita masak apa-apa pun dengan santan
kita mesti 100% bagi tumpuan
kena kacau tanpa henti
nanti mula la berketul-ketul
pastu dah tak cantik
bila tak cantik mesti lah tak jadi kan
bila tak jadi mestilah ..... down down down -__-"


*atau saya je ada masalah santanfobia ni..?*


so semalam
sebab teringin sangat
buat pertama kalinya saya try buat masak lemak cili padi ikan terubuk masin
tanpa bantuan mummy...hanya berpandu dengan resepi kat internet semata
biasanya mummy ada untuk jadi walking buku resepi..

dan dan..
woohooo.... menjadi...weehoooo weehoo
*eh tu pun nk heboh satu duniakah? :p*
lompat bintang sekarang!

dan inilah hasilnya...
bangga tak bangga tak....?? :p
lauk sampingan: sambal tempe ikan bilis


kawan saya tanya macam mana boleh ada kekuatan balik kerja nak masak itu ini
lepas mengharungi jam federal..marking paper...kelas....
saya pun...fikir 3 saat... tak lain tak bukan... sebab teringin sangat nak makan... :)
*walaupun yang makan cuma saya seorang....hiks*



dan ... dan ... 
semalam saya try buat puding roti marble
untuk bawa ke office sebab boss buat makan-makan hari ni
kali pertama jugak
dan.... ehem...ehem.... menjadi :D

inilah dia puding roti marble ala chef N


terima kasih kepada cik Hana untuk resepi puding roti
dan terima kasih jugak untuk cik Min untuk resepi masak lemak ikan terubuk masin
jasa anda dikenang sampai bila-bila... :)

kawan-kawan yang lain boleh try ye!

sekian......

6 comments:

My Azie said...

tahniah!yum2..:P

sapphire said...

hee...jom lah jadi chef :)

Wanie Halil said...

wanita mengandung memang akan ada thp kesanggupan sekiranya btol2 teringin..hee~ tak kisahlah penat mana pun, kalo teringin semuanya diredah saja..hee~ jg diri yer nilam.. :)

sapphire said...

betul2...
hari tu memang penat... tapi ... :)

thanks wanie for dropping by :)

deena awanis said...

saya malas masak..yay!!
nak makan, pegi kedai dan beli..yay lagiii..

sapphire said...

kadang2 boring gak mkn kat luar :)