31.7.17

to go or not to go

beberapa hari lepas
boleh pulak saya rasa macam tak nak pergi ke Estonia
sebabnya satu..tesis tak siap lagi
saya risau kalau ke sana tesis terbengkalai
sebab bulan 12 dah nak kena submit first draft
dan En. MM pun tiba-tiba je berat  hati jugak nak pergi
sebab macam-macam berita berkaitan dengan muslim sekarang ni
pastu fikir punya fikir saya pun email sv
tanyakan pandangan
dan sv pun reply dengan tamparan setempek dimuka yang comel ineeww

betul juga
mungkin saya terover risau haha
macam nak pergi kyoto dulu camni juga..
padahal perginya dua minggu je pun..haha
mengadalah u ni cik nilangg

ok lah
saya pergi.. :)
rugi juga kalau tak pergi

so sekarang mari kita listkan barang apa yang perlu dibawa:
makanan-rempah ratus-milo-susu-beras-
pinggan mangkuk periuk nasi perlu tak?
baju takyah banyak sangat sebab boleh basuh je kat sana
kena bawa baju raya sepasang hehe sebab raya haji diperantauan kali ni hehe
laptop dan segala yg perlu untuuk buat tesis kat sana
buku-buku latihan umar n fatimah
quran jangan dilupa
seterika perlu bawa tak?
pampers hud n fatimah
ubat-ubatan hud, fatimah, umar..panadol, ubat selsema & ubat batuk utk saya
sabun untuk samak (lupa dah mana nak beli ek)
cadar perlu tak? (kalau boleh taknak membeli sgt kat sana nanti..kena berjimat cermat)
baju sejuk yg bersesuai esp utk budak budak (berapa banyak kena bawa ek?)
apa lagi??
check ptptn...naisb baik...kang ter-black list tak memasal...
ok apa lagi??

Famous Tallinn Town Hall in winter
harap sempat merasa hari-hari bersalji nanti :)

2 comments:

llizam said...

Cik Nilam! Pasal baju sejuk tu, cuba tanya kwn yg dah contact kat sana tu, ade jual baju sejuk second hand tak kat sane (utk adult and children)? maybe blh beli sehelai je kat sini. kat sane br beli lg. kalau sane lbh murah la. heheheh

periuk nasi - bwk kot, jika muat. sane mcm xdk je? heheh

iron - bwk. senang hidup nanti. tp plug and watt same ke? mungkin bwk POWER CONVERTER?

visa? ade visa ke pg estonia? visa pelajar? visa student exchange/researcher?

Good luck!!!

sapphire said...

llizam,
thank you. so periuk iron wajib bawa hehe..visa tu saya dpt visa invitation dari university dan untuk anak2 free for 90days..tapi another 1 month tu kena apply extension dekat diorg punya Police (mcm jabatan imegeren ke apa tak ingat..dah nak dekat 90 hari tu baru boleh pergi apply)..

lain-lain? baju sejuk saya pakai yg ada je..cuma nk beli satu sorang utk anak2..pastu kita beli kat sana je kan..