Monday, July 3, 2017

karangan cuti sekolah

teringat masa sekolah rendah dulu
bila naik cuti sekolah cikgu mesti suruh buat karangan pengalaman di cuti sekolah
kawan-kawan yang dapat berholiday tu bestlah ada idea nak tulis apakan
saya ni? cuti sekolah...duk rumah je la..takde apa yang menarik
cuma cuti sekolah duk rumah kena tolong mami masak nasi sebab nanti tengahri mami wat balik lauk
yang lain-lain cuma duk rumah tengok tv..kadang kadang main getah
atau kadang-kadang main kedai-kedai
ala sorang buka kedai kasut (guna kasut2 mami)
sorang buka kedai makan (guna pinggan2 plastik mami)
sorang buka hotel (ambik tilam dan bantal)
seronok juga kalau fikir balik...
tapi masa tu dengar cerita kawan2 dapat pergi KL lagi menarik hahaha
so saya pun tulis karangan pengalaman yang saya terlibat dengan kemalangan
pastu mami dapat tahu...marah betul mami...macam mendoakan nak kemalangan je
ish ish teruknya

tapi Alhamdulillah sejak dari sekolah rendah sampailah sekarang syaa dan family tak pernah lagi terlibat dengan kemalanagan..Alhamdulillah....

sampailah hari khamis yang lepas (27 Ramadhan)
saya , umar, fatimah, hud dan mami terlibat dengan kemalangan
hmmm...
masa tu otw nak balik terengganu dekat area genting sepah...
depan sikit je dari terowong dan hentian genting sepah
masa tu saya terlelap...terlelap saya rasa dalam 1 saat je kot..
sedar-sedar kereta dan berpusing2..pastu macam menjunam sikit pastu stop
kereta stop dengan keadaan bahagian driver ke bawah..faham tak?
maknanya untuk saya keluar dari kereta saya kena buka pintu ke atas

perasaan?
Tuhan saja yang tahu..betapa takutnya saya masa tu...
tapi kena buat buat kuat sebab anak-anak dan mami..
mami takut sangat...mengucap banyak kali...
saya cakap "takpe takpe...jap jap...takpe...takpe"
padahal dalam hati takutnya yang amat..

pastu kereta stop..saya terdengar bunyi enjin...cepat2 saya matikan enjin..
entah...masa tu tak boleh nak fikir apa sangat...saya stop enjin sebab saya takut kereta gerak lagi..
padahal nasib baik saya stop enjin..kalau minyak tumpah ke..boleh meletup ke apa ke kan..Allah
lepas saya stop enjin saya bangun nak cuba buka pintu..saya nampak orang ramai datang tolong
yang terutama sekali ada sorang abang ni pakai baju color biru
cepat dia datang,,..berlari-lari...dia try buka pintu..tapi pintu macam dah stuck
saya try buka dari dalam...pintu jadi berat yang amat...abg baju biru ni tolong ankat dari luar
pastu dia nampak ada budak2..dia nampak baby hud..
abg baju biru pun jerit.."ada baby..ada bay...keluarkan baby dulu..keluarkan baby dulu"
sorang abg baju biru ambik hud, fatimah dan umar..orang lain tolong angkat saya dan mami
isteri abg baju biru dukung hud dan tenangkan fatimah dan umar..
budak2 nangis...terkejut dan takut kot..fatimah paling lama nangis...
Alhamdulillah...diorg takde apa..cuma umar dahi luka sikit sebab dari belakang ke depan terkena cermin..fatimah mulut berdarah sikit..sebab gigi kot..hud Alhamdulillah...takde pape..
saya dan mami?
mami kaki lebam..sampai sekarang ada biru2
saya? terkehel tulang belakang..nak bangun nak duduk sakit yang amat.
tapi Alhamdulillah sekarang dah ok sikit.

kereta?
rosak teruk..cermin semua pecah..tayar baru 4 biji rosak pecah semuanya
tapi dah hantar bengkel...dlaam 3minggu lagi siap
encik suami agak marah ... dah pesan kalau ngantuk tidur..tapi degil...

pastu abang baju biru tadi tolong saya dan family sampai lah ambulance datang
tolong ambilkan barang2 penting dalam kereta
isterinya pulak siap bagi minyak gamat
terima kasih abg baju biru sebab sangat prihatin..
sanggup korbankan masa perjalanan balik kampung sebab nak tolong saya sekeluarga
terima kasih banyak..
kepada mereka yang lain-lain yang stop kereta untuk tolong terima kasih banyak
kepada polis peronda dan abang abang ambulance yang cepat sampai terima kasih banyak
Alhamdulillah...terima kasih Allah kerana ujian ini..menyedarkan saya dan keluarga tentang banyak perkara...alhamdulillah...alhamdulillah...

so tahun ni raya macam lain sikit
baca berita kemalangan di paper dah tak sama macam dulu-dulu
tengok berita kemalangan di tv pun dah tak sama macam dulu

Alhamdulillah..

kawan-kawan
kalau mengantuk please please stop kereta..tdiur seminit dua
co-driver jangan tidur je..borak boraklah dengan driver
bawa bekalan makanan untuk kunyah..minum kopi

semoga kita semua dilindungi Allah swt
amin amin

selamat hari raya
maaf zahir dan batin

2 comments:

llizam said...

Allahuakbar! SubhanAllah Alhamdulillah Nilam sekeluarga selamat. Semoga sentiasa di bawah lindunganNya. Take care Cik Nilam :)

sapphire said...

thanks!! alhamdulillah semua ok. anak-anak ok semuanya..you too tc! :)