Sunday, February 24

Negara Doraemon

macam cita-cita / angan-angan / impian / keinginan
menjadi satu kenyataan
macam rezeki yang datang yang tak disangka-sangka
ecehss

apa-apa pun..Alhamdulillah :)

minggu lepas
saya, en.mm dan en. umar ke Jepun
lebih kurang seminggu jugak ke sana
kali ni (kali ni?mcm nak pergi lagi je) saya ke Tokyo sahaja

pergi ke sana sendiri-sendiri
say no to travel agent
tapi segala persiapan en.mm yang uruskan
saya cuma................uruskan umar je hihi :)

mungkin sebab selalu sangat tengok Doraemon
tiap hari Sabtu, pukul 7 malam
dan mummy pun selalu jugak beli komik Doraemon
menyebabkan saya teringin sangat pergi ke Jepun
kejap pun jadi la
dan minggu lepas en.mm dah realisasikan impian saya tu
keinginan en.mm jugak sebenarnya

memang sangat mencabar jugak
pergi negara orang dengan sendiri-sendiri ni
nasiblah public transport kat jepun tip top
kalau tak memang pengsan jugak la

kat sana
mana-mana pergi naik train dan jalan kaki
tapi kebanyakkannya naik train lah
jalan kaki tu macam kalau dari train station nak ke satu-satu tempat
jauh pun jauh lah
asal dapat tgk tempat orang
dan semestinya amik gambar (itu yg paling utama)

cadangnya nak buat entry asing2 untuk setiap tempat yang saya pergi
tapi fikir-fikir balik nanti ada satu entry je
yang lain terperap jadi jeruk
so, entry ni akan menjadi satu yang panjang dan panjang dan panjang
harap tak memboringkan ;)

ok jom tengok gambar k...

Haneda Airport
ada nursing room yang best
dan stroller yang comel

The Prince Park Tokyo Tower Hotel
boleh tengok Tokyo Tower dari tingkap bilik
super nice view! :)

sakura!!
kat hotel tu ada macam ada small garden penuh dengan pokok sakura
tapi time saya pergi ni sakura baru nak berbunga
kalau pergi dalam pertengahan tahun mesti banyak lagi para-para sakura ni

Tsukiji Fish Market
tutup pada hari ahad
mula beroperasi jam 4 pagi
jadi kalau terbangun lewat tu boleh melawat bahagian luar pasar ni je

jalan-jalan amik gambar di kawasan sekitar hotel

pengangkutan utama train
kedua: basika, ketiga: kaki hihi :)
kebanyakkan suka pakai baju hitam
sangat-sangat jarang nampak pakai baju selain hitam, peach, coklat
colour blocking? naaaa :)

Mount Fuji
sempat merasa main salji 
excited betul dapat jumpa salji hihi

Shinjuku

Harajuku

Nakano Broadway

Asakusa

Tokyo Disneyland

Akihabara

Tokyo Camii

ok tu je
ngantuk dah ni
semoga dimurahkan rezeki lagi untuk saya anak-beranak jalan-jalan kat Jepun.
amiin.

bye.
malam.



7 comments:

Erina Asmawani said...

Aaaa..bestnyeee!! Umar sangat comeyyyy..the baby bear! :D

azri said...

subhanallah..umar sngt comel bila pakai baju ala teddy bear tu..

Anonymous said...

awk pakai kasut tu atas salji??erkk!xbeku ke jarijemari

sapphire said...

ena & azri: hihi thanks aunty and uncle..masa kat jepun semua org asyik cakap "kawainee".. :)

Anon: sangat!!! tp masa ni ok lagi. masa kat disneyland tu..tiba2 hujan...mak aihh kebas habis kaki :) sangat tak prepare :D

Hazrin said...

oy oy nak pesan baranggggggggg

sapphire said...

oy oy oy dah terlambat laaa. org balik doh hihi :)

Mama Haraz said...

Waaa! bestnyer!


Salam perkenalan dari MamaHaraz
http://ourwonderland.blogspot.com/