nama popular panggil mee hoon singpore
tapi sebenarnya ala-ala fried mee hoon with extra black pepper ecehh :p
pertama kali rasa bila en.mm masakkan untuk breakfast
kebiasaannya orang tak letak black pepper
tapi saya tak tahu kenapa en.mm kalau masak apa-apa mesti nak tambah black pepper
macam pelik sikit...tapi rasanya super sedap
makan pulak dengan lada kicap oh... :)
saya tak tahu nak senaraikan bahan-bahannya macam mana
sebab macam campak-campak sahaja apa yang ada
dengan kata lain nak menghabiskan stock sayur dalam peti
pungpang pungpang pungpang
dah siap mee hoo singapore :p
tapi kalau ada yang nak try boleh follow resepi ini ok:
Bahan2:
- 1/2 bungkus Mee Hoon-direndam hingga lembut & tos
- 2 ulas bawang putih-ditumbuk halus
- 1 ulas bawang merah-ditumbuk halus
- 1 sudu udang kering-ditumbuk halus
- 1 cawan udang basah
- 1 keping dada ayam-hiris nipis2
- 1 sudu kecil lada hitam-di tumbuk
- 1 cawan taugeh
- 1/2 batang carrot-di parut kasar
- Garam secukup rasa
- Sedikit sos tiram
- 2 biji telur
- Minyak secukupnya
Cara:
- Panaskan sedikit minyak,masukkan telur dan goreng hancur hingga masak,angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak,tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering yang telah ditumbuk hingga wangi.
- Masukkan udang dan ayam.Goreng sebentar, kalau perlu masukkan sedikit air.
- Masukkan lada hitam ,sos tiram dan sedikit garam.Kemudian masukkan mee hoon, taugeh dan carrot.
- Gaul sebati hingga masak.Last sekali masukkan telur hancur, gaul rata, tutup api dan boleh la di tabur dengan bawang goreng, hirisan daun bawang, cili merah dan juga hirisan limau kasturi...Kalau suka pedas boleh juga dimakan bersama sambal kicap..
2 comments:
mkn dgn kepok leko~ nyum2! =)
betul betul!!! :)
Post a Comment