17.5.10

main cikgu cikgu

dulu dulu . kecik kecik. besar besar x main main da. huhu. ok ok. dulu kecik kecik. saya ngn adik beradik saya suka main cikgu cikgu. kt rumah ada papan hitam. ada kasut kasut warna warni mummy yg da x pki. ada meja kecik. kerusi kecik. masa tu yg selalu jadi cikgu adik saya , Liyana. saya n yg lain biasanya jadi anak murid. cikgu mesti la pakai kasut tinggi warna warni ikut warna baju. bawak buku byk kt tgn. anak murid plak. bwk beg skolah. pastu mengade nk ikut ala ala dlm tv. masuk kelas lewat la apa la. pastu cikgu buat buat la marah. haha. pelakon betul ..huhu..n skang sape yg jadi cikgu?? :P

setiap tahun. kalau 16 may. mesti teringat masa muda remaja kt sekolah. samada kt SMSS ke MRSm KOPU ke..tiap tahun mesti ada sambutan hari guru kan? n tiap tahun jugak la ada acara pemberian request ke apa ntah nama nya. huuu. cikgu yg best banyak la dapat hadiah. haha.. boley ke camtu. kawan kawan yg cantik dan fofular pun banyak jugak la dpt request dari pemuja rahasia. saya tgk saja lah. al maklum la x brape nk fofular. chewahh ewah ewahh..hehe..

*sebenarnya xde idea nk tulis canne nih. nk tulis pasal mother's day la. teacher's day la*

ada beberapa org cikgu yg sgt memberikan kesan dalam hidup saya sehingga saya telah menjadi seorg yg berguna kini. chewahhh. mengade sungguh ayat. kalau kt sekolah rendah. saya x brape nk ingt sgt. sbb apa ntah. saya cuma ingat Cikgu Sabariah cikgu english yg garang tapi cantik. cikgu che ma sebab dia guru besar ss2. cikgu engku badariah sebab dia sedara saya. yg paling saya ingat. Cikgu Mansor. Hazrin..cikgu Mansor ajar apa ek..??ingt lagi x?? huhu..cikgu Mansor cikgu tusyen saya . dia ajar english n math. saya rasa klu bukan sebab dia saya xkn dpt naik dr kelas 5 melati ke 6 seroja dan dpt 4a upsr dulu. chewah. sebelum balik. cikgu mansor suka buat quiz. sape cepat dia boley dapat blk awl. biasa saya dpt jawab. tapi selalunya akan paling last balik sbb terpaksa tunggu mami gi amik kakak tusyen. kt sini la saya kenal milie. haha xde kaitan. hazrin. cikgu mansor dia ngajar kt sekolah seri budiman laa..huhu.

kalau kt sekolah menengah. kt sekolah SMSS. yg paling mengesan. cikgu georafi. xingat la nama dia. cikgu mohamad kot. cikgu best tapi garang sangat sangat. siap la klu sesape x lukis peta malaysia. maka buku akan dengan sendirinya akan tercampakkeluar kelas. dan dengan perasaan rendah diri pergi la mengutip la buku tu. nasib baik la secara berjemaah. klu sorg sorg. mahu seminggu baru gi kutip huhu. kalau kt MRSM. saya paling ingat cikgu fazli. auwww...hensem ooo..hensem la klu nk banding ngn cikgu shukri. huhu. cikgu fazli ajar sejarah tingkatan 5. cara dia ngajar tu buat saya suka subjek sejarah sampai dpt a time spm. cikgu jamal pun sgt mengesan dlm kotak memori. chewah ewah ewah..huhu. cikgu jamal dia ajar subjek ap ek. kimia rs nya. tapi dia xpenah ngajar saya. dia warden asrama. garang oo.. n ada org ckp dia nih ada ilmu. ilmu apa pun xtahu. cikgu jamal nih pantang ada yg berdating. maka abes la kne marah dua bakul.

kalau kt uni plak. paling mengesan Prof Mushrifah. dia ajar best. x ingt da subjek apa. sangat nk jadi cm dia. cantik dan pandai. dalam byk byk lecturer perempuan kt pusat sains sekitaran. prof mush la yg paling bergaya. dengan style topi dia tu. dengan bag yg berjenama dia tu. jeles i . huhu. cikgu yg kedua plak..eh yg kedua?? sepatutnya yg pertama tapi biasa la hero kan selalu keluar last skali. huhu. tak lain dan tak bukan DR.K kesayangan semua org r. yeay! huhu. sape x kenal dia . bayangkan masa degree dulu klu dlm kelas, dengar je tapak kaki dia jalan pun da menakutkan. terus kelas jd senyap. kelas dia plak. utk satu subjek nih. 2 hari tau. selasa n rabu.selasa dia akan bg tajuk presentation. rabu pagi kne present. bayangkan. canne ke-tensen-an nya time tu. tapi dr.k sgt berjasa r. klu bukan sebab dia. xtau la apa nk jadi ngn tesis saya. huhu

cikgu yg paling mengesan-berjasa-tak terbandingan dengan cikgu cikgu yg ada kt dunia - yg akan datang atau yg da lepas - mesti la cikgu zainah abdullah. woohooo. dia lah cikgu dialah mummy saya. kalau bukan sebab dia. canne la saya tahu merangkak bertatih berjalan berlari naik basikal bawak kereta baca quran masak nasik goreng telur masak air pakai baju dengan style colorful. kalau bukan sebab mummy canne la saya boley hidup dengan aman skang nih. mummy la paling banyak berjasa. tp saya lansung x berjasa mcm mummy. blajar pun x tinggi mana seperti yg diharapkan. spm xdpt byk A seperti yg diharapkan. masa matrik dpt offer medic xnk pegi seperti yg diharapkan. skang plak. x kawen kawen lagi seperti yg diharapkan . haishhh. canne nih. skang cuma mampu balik umah selalu. blanja makan bila da duit lebih. huuu...sungguh xbest jd mummy kepada nilam. huhu.

xlupa jugak kepada mereka yg da menjadi cikgu saya secara lansung n x lansung. esp kawan master..saidah, azmah, naa, iza. hazly..korg byk ajar saya dalam byk benda. buat saya teringat ingat korg tau. huhu. selain tu kawan kawan satu lab. esp lab molekular lab 4147. kak ju, kak alina. abg waznul, kak weisze. aqilah, zima, tasya, shahnaz, ade dan yg lain lain nya. kalau bukan korg yg sanggup melayan soalan soalan budak baru belajar saya nih, saya xkn tahu hal hal molekular cm skang. terima kasih byk byk.

kepada mereka yg saya x sebutkan kt sini. terima kasih sgt sgt sgt. korg semua byk membantu saya dalam susah senang. chewahh ewah ewah. kalau saya ada duit berjuta juta pun masih x mampu nk bayar balik segala jasa jasa korg tu.




SELAMAT HARI GURU KEPADA CIKGU SAPPHIRE!

3 comments:

Anonymous said...

Sy teringat jd cikgu ganti masa habis grad. walaupun saya sekarang akauntan, student sy masih hantar sms kata Selamat Hari Guru Cikgu. Ahhh terharunya walaupun aku ni bukan cikgu lg.

sapphire said...

hee...selamat hari guru! :)

Hazrin said...

cikgu mansor ? sy tak ingat la syg. yg sy ingat cikgu norhisyam selalu buli awk time pendidikan jasmani dulu. ha ha ha