Friday, March 12, 2010

bebola ikan ala sapphire

sape yg xsuka makan ball??
errr..maksud saya bebola ikan ke..bebola ayam ke..bebola daging ke ketam ke udang ke
angkat tangan sekarang..

ok
saya pun xsuka segala jenis bebola nih
xsedap sgt kan?

kalau letak dlm mee goreng ke..sup sayur ke..
anak beranak ball nih mesti terpinggir kt tepi pinggan
kasehan kt dia

jadi
untuk tidak membazir
mummy saya telah mencipta
Bebola Ikan Ala Mummy Tiada Yang Lain
wahh...panjang gila nama

maka
setiap kali nk buat sup sayur terutamanya
mummy akan buat bebola ikan special nih

hari nih
saya terasa nk mkn
jadi..dgn keadaan yg sedikit ting tong
telah berjaya memasak beberapa biji bebola ikan special nih
utk dimasukkan ke dalam sup sayur ala sapphire :)

jadi
marilah kita masuk ke dapur sapphire skang!!


mula mula.keluarkan la ikan dr peti sejuk.biarkan dia terbaring sexy cmtu dulu. jenis ikan ikut kesukaan..saya guna ikan kembung je.sbb ikan nih je yg ada.yg last plak tu.esk nk msk apa plak.

kemudian.kita ceraikan ..kita pisahkan isi ikan dari tulang...korek semua isi kt celah celah tulang.supaya tidak membazir di kemudian hari.

selepas proses perpisahan sambil nyanyi lagu perpisahan terasing selesai.kita tumbuk isi ikan tadi dengan menggunakan lesung tumbuk. klu nk lagi tradisional..guna tangan saja.yg tu lagi sedap sebenarnya.sbb segala air tangan bercampur sekali kan??kan??betul x??

bila da agak2 sedikit hancur.tambahkan sedikit lada hitam dan sedikit garam. tumbuk tumbuk lagi supaya bhn tadi sebati

akhirnya.gentel gentel la isi ikan tadi.bentuk ikut kesukaan. seekor ikan boley dpt 5 biji je. cukup la utk sorg hingga dua org makan

sebelum terlupa.time kita nk menumis sup kita.kita masukkan dulu bebola ikan ni. supaya x hancur dikemudian hari..

menu mlm nih
nasi
ayam goreng rempah
sup sayur n bebola ikan special
sambal kicap

menu org bujang
ok la kan??

selamat mencuba
:)

No comments: