Bahan-bahan:
sengkuang cina
santan pekat
gula
nangka
daun pandan
tepung ubi kayu
pewarna makanan (merah)
ais
Cara-cara:
buang kulit sengkuang cina. kemudian potong dadu. (kecik-kecik)
rendam sengkuang cina di dalam pewarna merah selama 1 jam
kemudian salutkan dengan tepung ubi kayu
panaskan air hingga menggelegak
masukkan sengkuang cina yang dah bersalut tepung ubi tadi
biarkan hingga timbul (macam buat onde-onde)
bila dah timbul, masukkan dalam air sejuk (untuk elakkan dia melekat)
masak air gula bersama-sama daun pandan
campurkan air gula dengan santan.
hiris halus nangka.
masukkan red rubies, nangka, santan dan beberapa ketul ais
semua bahan saya tak letak kuantiti dia
sebab semuanya macam secukup rasa masing-masing
kalau nak banyak red rubies nya beli la banyak
kalau nak merah, titiklah pewarna banyak sikit
kalau suka makan dengan kuah yang banyak, banyakkanlah santan tu
easy pizziii :)
No comments:
Post a Comment